PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie: jaka matryca: PVA, MVA ...??

maksu81
27-01-2011, 12:02
Witam!!
Znajomy poprosił mnie o radę w wyborze monitora do amatorskiej obróbki zdjęć, przy czym zadał mi pytanie" "który lepszy - stary z matrycą PVA, MVA czy nowy na TNce" - i troche zgłupiałem . Jak to teraz wyglada z tymi matrycami, poprawiło sie coś w TNkach??

Budżet skromny (a nawet bardzo bo ok 400zł) - zacząłem się rozgladac, co by mu cos doradzic i jedyne co znalazłem to 19 calowe (4/3 ) monitory typu Gateway i Benq na matrycach PVA/MVA. Warte to coś?? Czy pozostale mu tylko jakas TNka z marketu??

Articool
27-01-2011, 12:12
Z tego co widzę na forum to amatorskie najtańsze polecane to 1500zł. Obawiam się, że za 400zł czy to będzie TN czy MVA/PVA to jeden kij, ale poczekaj na fachowców z tej dziedziny :)

Tom01
27-01-2011, 12:35
Sama matryca nie mówi za wiele o jakości monitora. Kiepski monitor na PVA może wyświetlać tak gradient szarości:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/super1a-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/super1a.jpg)

Jest to dyskwalifikacja taka sama jak TN. Przy skrajnie niskim budżecie proponuję zapolować na używane NEC serii 90, starsze EIZO. Znajomy ustrzelił kilka dni temu NEC 1990SXi za 399zł. Świeci gorzej niż jego własny taki sam, bo potrzebował drugi, ale dramatu nie ma. Są o niebo lepsze od marketowych a pozostały czas życia jaki im pozostał i tak będzie porównywalny do tanich. Proponuję tylko nie brać "poleasingowych" od handlarzy, a bardziej z rąk prywatnych. Łatwo je rozpoznać, bo mają najczęściej papiery, pudełko, wyposażenie fabryczne.

maksu81
27-01-2011, 17:43
Dzięki za odpowiedz, to co Tom01 pokazał to faktycznie nie ciekawie to wygląda ...

@Tom01 - wszystkie tanie gatełeje, benki (19" 4/3 PVA, MVA) tak mają?? Na zdjęciu wstawionym przez Ciebie jest chyba 22" i to fulhade - czy to czasem przez to (HD) ten gradient tak wygląda??

Dziś "ryłem" trochę po necie i z tego co sie doczytałem (fakt trochę stare posty) to składane one były na matrycach od samsunga (PVA ,MVA) w dodatku tak bardzo chwalonych (kilka lat temu).

Tom01
27-01-2011, 17:46
wszystkie tanie gatełeje, benki (19" 4/3 PVA, MVA) tak mają??

Tak.

czy to czasem przez to (HD) ten gradient tak wygląda??

Fulhade ma się do monitorów jak motyka do wiercenia w ścianach.

składane one były na matrycach od samsunga (PVA ,MVA) w dodatku tak bardzo chwalonych (kilka lat temu).

Trabanta też przez jakiś czas składali z silnikiem Volkswagena. Matryca to tylko jeden z elementów. Jej jakość jest warunkiem koniecznym do zrobienia dobrego monitora, ale nie wystarczającym.

maksu81
27-01-2011, 18:30
OK, dzieki za konkretną odp.

Trabanta też przez jakiś czas składali z silnikiem Volkswagena.

- hehe... tego też co niektórzy bardzo chwalili ;)

124miko
28-01-2011, 01:56
Tak.

Trabanta też przez jakiś czas składali z silnikiem Volkswagena.

To była rakieta, nie Trabant - mój stary miał we firmie ( sorry za OT ).