PDA

Zobacz pełną wersję : naprawa sprzętu po upadku we Wrocławiu - gdzie?

parafka_n
27-01-2011, 01:24
Witam.
Mój zestaw to nikon d90 + Sigma 18-200 HSM.
Sprzęt zaliczył upadek na twardą powierzchnię i od tej pory występuje winetowanie (i nie jest to delikatne przyciemnienie narożnika zdjęcia ale jego całkowite zaczernienie w górnym lewym rogu) oraz problem z AF przy słabszym oświetleniu. Obydwie usterki objawiają się przy krótkiej ogniskowej od 18 do ok 30 mm.
Sprzęt nie ma już na gwarancji, więc szukam solidnego serwisu najlepiej we Wrocławiu, dobrze jakby był otwarty w soboty ale niekoniecznie.

Po przeszukaniu netu znalazłem kilka serwisów:

"FOTOPLASTIKON" ul. Psie Budy 12/13
"COMPUR" ul. Daszyńskiego 10
"FOTO NAPRAWA" pl. Uniwersytecki 15a
Pietras Józef ul. Horbaczewskiego 4/6
"TAWRO" al. Kasprowicza 6/8
Karolczak Jan ul. Przyjaźni 79
"MAREK", ul. Stabłowicka 147/149
"FOTO" ul. Szewska 24,

Wg opinii które czytałem najwięcej plusów zbiera serwis u Pana Karolczaka oraz serwis Compur.
Czy miał ktoś do czynienia z w/w serwisami lub ewentualnie z innymi godnymi polecenia?

pentaksik
27-01-2011, 10:43
Ja słyszałem bardzo pozytywne opinie na forum pentaxa na temat Pana, który prowadzi "FOTOPLASTIKON" ul. Psie Budy 12/13.

Pzdr,
M

korona.
02-02-2011, 02:11
odradzam TAWRO, od pół roku koleś nie oddaje lampy ani zaliczki jaką wpłaciłam.

parafka_n
07-02-2011, 16:10
Zdecydowałem się na serwis u Pana Karolczaka. Okaże się w praniu czy to dobry wybór. Dam znać jak będzie po wszystkim.

stepowyszlak
21-02-2011, 23:51
na uniwersyteckiej zaklad nie funkcjonuje. Panu sie umarło.
na Szewskiej chyba też.

teraz juz naprawde bidnie z naprawiaczami.brak aktualizacji.
mi spadlo pare dni temu d300... poszla obudowa, obiektyw.
ale z tymi winietami to mnie nie strasz bo nie wiem jeszcze nt nic u siebie...

obiektyw w sumie to nawet sam naprawilem tylko trzeba go jeszcze pokleic i tu sie zastanawiam czy lepiej od tego ktos ode mnie nie zrobi z naprawiaczy, aczkolwiek nigdy nie wiadomo jak mi to skleja....eh
wiec jutro chyba wybiore sie na Daszynskiego ale sam nie wiem czy nie lepiej zaufac sobie...

TOP67
22-02-2011, 00:19
A jaki to obiektyw?

stepowyszlak
22-02-2011, 00:24
sigma 17-35

<script src='http://img222.imageshack.us/shareable/?i=1007180e.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img222.imageshack.us/i/1007180e.jpg/)

przepraszam za jakosc....
mam nadzieje ze widac.
wiec.gdy zlożylem idealnie jest wszystko ok.
oprocz tego wlasnie ewenementu... centralnie go widac.
odlamek wydaje sie byc wiekszy i wydaje sie wogole nie pasować. z tego wzgledu mam dylematy czy nie oddac tego komu do pro klejenia....
sumie niewiadomo nigdy jak to jest..szkoda byloby spartolic sprawe. obiektyw super ostry, przyjemnie malujacy, szkoda...

czy ew nie rozkrecic calego ukladu. zeby rozluznic ciasne ramie...? i wtedy dopiero spokojnie kleic? nie mialem glowy by bardziej go rozkrecac... chociaz to dopiero pierwszy dzien

TOP67
22-02-2011, 00:30
Nie wiem, czy jakiś zakład podejmie się klejenia. Jak masz smykałkę, to dobry klej dwuskładnikowy zalany z zapasem i potem ew. frezowanie naddatków.
Ja grzebię w Nikkorach, ale tam łatwiej o dawców organów.

stepowyszlak
22-02-2011, 00:41
Tomek a nie chcialbys sie podjąć klejenia? nie mam wprawy w takich rzeczach. ogólnie to chyba by mi rece sie (za)trzesly za bardzo przy tej operacji

wydaje mi sie ze mam talent do pierniczenia rzeczy na ktorych mi zalezy...

TOP67
22-02-2011, 00:45
Odezwij się w przyszłym tygodniu na PM. Aktualnie jestem w Szklarskiej.

stepowyszlak
22-02-2011, 01:15
dzięki

ekonet
22-02-2011, 12:04
Do pana Wysockiego na Psie Budy, od 11 do 17. Byłeś tam?

aviatorfsx
25-03-2011, 16:31
Witam.
Mój zestaw to nikon d90 + Sigma 18-200 HSM....

.... ewentualnie z innymi godnymi polecenia?

SERWIS FOTO VIDEO
ulica Więzienna 21 (GALERIA ITALIANA)
www.serwisfotovideo.pl
Telefon stacjonarny: (71) 342 18 12

Polecam akurat ten serwis bo naprawili mi w 2 dni Nikon D70s dużo taniej niż chciał jeden pan w jednym z serwisów we Wrocławiu, czyli działają tak jak się reklamują - tanio solidnie i sprawnie. Czyszczenie matrycy CCD zrobili mi za 30zł.

DBR
03-08-2011, 15:55
podbijam watek... ktos moze polecic aktualnie jakis dobry serwis?

moj Nikon D40X zaliczyl zgon (err: ponownie nacisnij spust migawki) i zastanawiam sie gdzie go naprawic.

z gory dzieki za informacje :)

michaleq
10-07-2012, 09:49
SERWIS FOTO VIDEO
www.serwisfotovideo.pl

Polecam akurat ten serwis bo naprawili mi w 2 dni Nikon D70s dużo taniej niż chciał jeden pan w jednym z serwisów we Wrocławiu, czyli działają tak jak się reklamują - tanio solidnie i sprawnie. Czyszczenie matrycy CCD zrobili mi za 30zł.

Akurat też szukam dobrego serwisu we Wrocławiu. Podpowiem tylko że tą zacytowaną opinią bym się nie kierował, bo ta sama osoba (ten sam nick) polecała na innym portalu bratni do nich serwis w Katowicach. Ja osobiście się tą opinią kierować nie będę, inni niech sami rozważą.

pawq
16-07-2012, 22:36
witam, regularnie, o ile jest potrzeba, także czyszczenie i check, korzystam z serwisu nikona w dreźnie. dla zainteresowanych chętnie podam adres..

FOTO SERWIS
12-01-2013, 22:03
Akurat też szukam dobrego serwisu we Wrocławiu. Podpowiem tylko że tą zacytowaną opinią bym się nie kierował, bo ta sama osoba (ten sam nick) polecała na innym portalu bratni do nich serwis w Katowicach. Ja osobiście się tą opinią kierować nie będę, inni niech sami rozważą.

Ech! No to zrobiłeś sobie na złość. Brawo. Wszyscy ci od wielu miesięcy zapewne biją brawa :)
Przypomina to zachowanie małego chłopczyka który na złość mamie w drodze do szkoły zdjął czapkę w zimowy dzień i odmroził SOBIE uszy.

Opinie praktycznie wszystkie pozytywne o wspomnianym Serwisie Foto Video w Galerii Italiana na ul. Więziennej we Wrocławiu http://www.serwisfotovideo.pl (http://www.serwisfotovideo.pl) mówią same za siebie: http://www.serwisfotovideo.pl/blog/ (http://www.serwisfotovideo.pl/blog/)
Są podstawy by ich polecać i chwalić. Nie ma idealnego serwisu ale z pewnością ludzie tam pracujący są godni polecenia bo jak widać znają się na tym co robią.

Bambello
29-01-2013, 01:29
SERWIS FOTO VIDEO
www.serwisfotovideo.pl

Moje wrażenia to nie przyjemny pan, ( prawdopodobnie właściciel ) skutecznie zniechęcał mnie do współpracy swoim zachowaniem.
Wycena naprawy aparatu.
Wiemy co jest zepsute, ale nie możemy powiedzieć, bo to nasza tajemnica.
Możemy to naprawić za 850 zł.
Oczywiście nie zgodziłem się i zaniosłem aparat na odrzańską, gdzie współpracujący z nimi serwis naprawił mi aparat za 450zł.
Diagnoza naprawa mechanizmu przysłony.
Jak dla mnie żenada.

Była jeszcze jedna przygoda, ale już mi się pisać nie chce.
W skrócie popisał się kulturą pan właściciel (jak mi się wydaje).
Pewnie dotrze do tego wątku i mam nadzieję, że mój wpis da mu do myślenia na przyszłość.

mbaszyns
28-02-2013, 14:59
no cóż, ja swoją D90 w 2011 wolałem wysłać do p. Bieńka w W-wie i widzę, że dobrze zrobiłem :-)

SERWISFOTOVIDEO
13-03-2014, 16:57
Moje wrażenia to nie przyjemny pan, ( prawdopodobnie właściciel ) skutecznie zniechęcał mnie do współpracy swoim zachowaniem.
Wycena naprawy aparatu.
Wiemy co jest zepsute, ale nie możemy powiedzieć, bo to nasza tajemnica.
Możemy to naprawić za 850 zł.
Oczywiście nie zgodziłem się i zaniosłem aparat na odrzańską, gdzie współpracujący z nimi serwis naprawił mi aparat za 450zł.
Diagnoza naprawa mechanizmu przysłony.
Jak dla mnie żenada.

Była jeszcze jedna przygoda, ale już mi się pisać nie chce.
W skrócie popisał się kulturą pan właściciel (jak mi się wydaje).
Pewnie dotrze do tego wątku i mam nadzieję, że mój wpis da mu do myślenia na przyszłość.

Witam Wszystkich. Jako Szef Serwisu Foto Video rozumiem, że na mnie jako człowieka prywatnie można różne wymyślne pierdoły wypisywać bo nie każdemu odpowiada moje asertywne podejście (pewnych ludzi może to irytować bo ze względu na słabą psychikę albo brak kultury osobistej nie potrafią wyegzekwować tego co koniecznie chcieliby usłyszeć) ale żeby aż posuwać się nawet do perfidnego kłamstwa aby tylko za wszelką cenę Firmę za którą odpowiadam zdyskredytować w oczach potencjalnych Klientów?? Sprawdziłem w całym ostatnim nawet półroczu w naszym systemie serwisowym i nie mieliśmy ani jednego zlecenia za 850 zł. ani nawet choćby jednego które byłoby za więcej niż 800 zł więc na pewno ten ktoś nie był naszym klientem. W tej sytuacji równie dobrze taką treść mogła sprefabrykować (zresztą już nie pierwszy raz) nieudolna konkurencja, dlatego post specjalisty od nienawiści o loginie Bambello oznaczam jako opinię fałszywą.

P.S. Poza tym "nie przyjemny" pisze się razem.

Na marginesie korzystając z okazji pragnę Wszystkich zainteresowanych poinformować iż nasz Serwis prężnie rozwija się a od niedawna z uwagi na wybudowanie nowego parkingu podziemnego zmienił lokalizację na bardziej dogodną dla mieszkańców Wrocławia i okolic. Obecnie znajdujemy się pod nowym adresem:

Serwis Foto Video
Stumilowy las, druga chatka obok domku Krzysia.

MichoN85
21-03-2014, 16:22
Panowie mam pytanie, wybaczcie że odgrzewam kotleta..
Opłaca się naprawiać d40? Spadła mi kiedyś z szafki (leży tam już od dawna, używam d700) i tak myślę czy warto czy nie. Ile ta 40tka jest warta jako sprawna?

TOP67
21-03-2014, 16:23
Zależy co jest uszkodzone. I dlaczego szukasz serwisu we Wrocławiu?

Obelix
21-03-2014, 17:56
Niech Kolega napisze jakie są objawy uszkodzenia - wówczas łatwiej będzie coś powiedzieć na temat ewentualnych kosztów.

xclone
16-10-2019, 10:52
Cześć.
wybaczcie ale potrzebuję odgrzać wątek...
kupiłem używkę D90 z małym przebiegiem (12k), ale aparat mi nie ostrzy (a przynajmniej w porównaniu do poprzedniej D80)...
1) miałby ktoś chwilę, żeby na to spojrzeć i powiedzieć mi, czy ja jestem głupi i nie umiem obsłużyć aparatu, czy on jest po prostu uszkodzony?
2) czy coś się w końcu zmieniło we Wro w temacie dostępnych serwisów? naczytałem się już "dobrych" opinii o serwisach na Łokietka, Ułanowskiego i COMPUR.... widzę też opinie o FotoDoktor i póki co to jedyny serwis, który minimalnie wzbudził moje zaufanie (choć nie na tyle, by bezkrytycznie oddać tam swój aparat). Jesteście w stanie coś polecić? Nie chcę słać do Wawy bo nie lubię przesyłania delikatnej elektroniki (i tak zakup używki był wyzwaniem dla tej tolerancji :) )

Dzięki za pomoc, oczywiście.

TOP67
16-10-2019, 11:04
Na czym polega problem z ostrzeniem?
Jak jesteś gdzieś na zachodzie Wrocławia, to możesz podjechać do mnie. Adres mam w stopce.

xclone
16-10-2019, 11:10
Na czym polega problem z ostrzeniem?
Jak jesteś gdzieś na zachodzie Wrocławia, to możesz podjechać do mnie. Adres mam w stopce.

podjadę, dzięki! okolice Bajana.. napisze najpierw PM z numerami, zeby się umówić dokładnie

TOP67
16-10-2019, 11:13
OK, sąsiednia ulica. Dzisiaj jestem na miejscu.