Zobacz pełną wersję : Makro do portretu?
mikloss78
27-01-2011, 00:48
Witam
Pytanko w sprawie optyki makro - a fotografia portretowa.
Czy warto?
A jesli tak co polecacie?
pozdrawiam Michal
Czy warto?
A jesli tak co polecacie?
Oczywiście da się robić obiektywami makro dobre portrety, na pelnej dziurze będzie ładny bokeh i ostre zdjęcia.
A jakie masz body, FX czy DX, bo od tego zależy polecana ogniskowa. ;)
Specyfika makro to głównie mała odległość ostrzenia i wysoka rozdzielczość przy malej wartości przesłony.
Obie rzeczy nie przeszkadzają w robieniu zdjęć.
mikloss78
27-01-2011, 01:06
Dysponuje d3
mikloss78
27-01-2011, 01:09
Tak przegladajac optyke makro
Minimalna przyslona to 2.8
Czy to nie za malo do portretu?
Tak przegladajac optyke makro
Minimalna przyslona to 2.8
Czy to nie za malo do portretu?
Nie musi być za mało. Do pełnej klatki polecam Sigmę 150 lub Nikkora 105VR. Przy tych ogniskowych przysłona 2.8 da już spore możliwości w portrecie.
mikloss78
27-01-2011, 01:22
A co z tamronem?
Slyszalem o tym szkle wile pozytywnych wypowiedzi.
Najbardziej polecany jest Tamron 90/2.8, ma najładniejszy bokeh z obiektywów makro. Są tu setki postów z przykładami na ten temat.
milczek77
27-01-2011, 09:26
Da się zrobić portrety, ja mam Pentax-owego Tamrona 90 2.8. Ładnie wychodzi rozmycie itp no i na cropie całkiem ciekawa to ogniskowa do portretu się robi.
Photoartbox
27-01-2011, 09:38
no i na cropie całkiem ciekawa to ogniskowa do portretu się robi.
Dysponuje d3
Hmmm...
Tradycyjnie jak sie zabieram do kupna czegokolwiek to schodzi mi kilka miesięcy na czytanie opinii i własne przemyślenia.
W dalszym ciągu męcze się z obiektywem macro/portret.
Najbliżej mi do zachwalanego Tamrona 90 ale ciekawi mnie tez Nikkor 85mm f/3.5G VR. Obawiam się ze moze byc za ciemny do portretu (chyba?), ale za to ma stabilizacje.
Może ktos sie wypowiedziec o nim ?
Ps. Dalej najblizej mi do Tamrona :)
Również polecam 105/2,8VR. Oczywiście, nie jest klasyczna portretówka, pewnie takie 85/1,4 ma ładniejszy rysunek i bokeh, ale u mnie sprawdza się dobrze. Nie polecam tylko bardzo bliskich portretów, bo modelka się potem denerwuje...
To trzeba jej zdjąć pończochę i założyć na obiektyw, nóg i tak nie widać ;)