Zobacz pełną wersję : WT-4 kontra Eye-Fi
Z watku o pogietych pinach i nieżyjącym D700, wyłonił sie dość ciekawy temat, odnośnie bezprzewodowego wysyłania zdjęc na linii aparat-komputer.
Tak jak już pisałem, sam mam Eye-Fi z przejsciówką na cf i korzystam z tego w D700.
Interesuje mnie natomiast jak się to ma do WT-4. Eye-Fi jest 3-4 krotnie tańsze, natomiast np. troche boli mnie prędkość z jaką rawy przedostają się na komputer.
Czy ktoś robił może jakieś porównanie do WT-4?
Czy ktoś może ma WT-4 i mieszka w krakowie/okolicach, i znalazłby w któryś piątek/sb/nd czas na przeprowadzenie ze mną testów?
Dobry pomysł z przeniesieniem tej dyskusji do osobnego wątku :)
Ja miałem krótki epizod z eyefi i moje doświadczenia są raczej negatywne. Powolne, niestabilne, bez możliwości zarządzania zrzuconymi zdjęciami bezpośrednio...
AlleG -- może coś się od tej pory zmieniło? Ja to testowałem dość dawno, jak było nowością. Jaki to ma teraz zasięg? Jak ze stabilnością? Czy każda fotka od razu po zrobieniu przychodzi na komputer, nie ma z tym problemu?
Wt-4 nie mam, ale interesuje mnie temat "bezprzewodowego USB". Jest coś takiego, jak usb wireless kit:
http://www.dlink.com/products/?pid=629
http://www.engadget.com/2008/11/06/cables-unlimited-wireless-usb-kit-replaces-wires-with-dongles/
Może ktoś miał doświadczenie z tymi cudakami?
O, jest coś takiego:
http://support.eye.fi/support-resources/tips-tricks/accounts-multiple-cards/importing-photos-into-lightroom-via-an-eye-fi-card/
Próbowałeś tego używać z Ligthroomem?
Władca Pixeli
26-01-2011, 20:13
Mam pytanie dla osób mających kartę.
Kiedyś mylnie podawano informację na tema tych kart. Część z nich mogła przenosić zdjęcia ale tylko na serwer na internecie. Ja szukam wersji karty która pozwala przez router łączyć się z laptopem lub bezpośrednio wysyłać na laptop.
Messer, zaintrygowałeś mnie tym wifi-USB. kurcze, gdybym miał kase to az bym zaryzykował bo nawet w wypadku niepowodzenia, widze zastosowanie tego w domu ;D
[edit] no, ale jedyny problem w tym, ze urzadzenia sa na rynku od 3 lat a polsce nie mozna tego kupic... :/
Władca Pixeli , Sprawa wyglada mniej-więcej tak:
są 4 wersje kart. connect, geo, explore i pro.
skupie sie na karcie "pro" ponieważ TYLKO ona ma funkcje interesujące mnie i Ciebie zapewne tez czyli:
-łaczenie sie ad-hoc do routera/komputera ustawionego w tryb AP
-wysyłanie RAW'ów, również w trybie endless (raw odrazu po zrobieniu ląduje na dysku komputera) (karty connect,geo i explore NIE OBSŁUGUJA RAW)
-działa z pominieciem routera (connect NAPEWNO wymaga routera(sprawdone empirycznie) , geo CHYBA(?) tez, explorer ma wpisane łaczenie ad-hoc z hotspotami, natomiast nie podano czy tez w trybie pozwalajacym na zrzucanie zdjęc na maszyne)
co do stabilności, studio ma jakies 10x6 metrów, i w studiu nigdy nie miałem problemów z nawiązaniem połaczenia, tudziez brakiem stabilności.
Do karty eye-fi jest dosc przyjemny sofcik, który pozwala zarządzac sciąganiem zdjęc, jest ro równiez bardzo ladnie kompatybilne z lajtrumem. Fotki sie wyświetlają po ok 30 sek w podgladzie lightrooma.
ogólnie moje odczucia odnosnie całego urządzenia, softu, działania itd są W MIARE pozytywne.
w miare, podkreślam.
do minusów zaliczyć moge:
-WOLNE! jak dla mnie zbyt wolne. 30 sek na zdjęcie(raw) na monitorze przy sesji to wieki.
-pełna funkcjonalność tylko w najdroższej wersji
-potrzeba netu za 1 razem zeby wszytko ustawić, więc zapomnijcie o instalacji softu na "jakims kompie gdzies' i strzelaniu. trzeba mieć swojego laptoczka. (to taki minus nie minus, ale musze o tym wspomnieć)
plusy:
-3-4 razy tańsze od WT-4
-można zawsze używac w wersji "offline" jako zapasowa karte 8GB, i jest ona dość szybka (class 6, ok 15mb/s więc chyba jak na sd nienajgorzej)
-kiedy robimy zdjecia z imprezy rodzinnej/urodziny, sylwester, pępkówka itd etc można odrazu wysłac wszystkie na np flickr i zrobic album, zeby odzielic się ze znajomymi/rodziną ( a obsługuje tych poratali nawet kilka, lista ponizej)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://uk.eye.fi/files/2010/02/online_sharing_sites_video.png)
Władca Pixeli
26-01-2011, 20:31
A jak z zasięgiem, bo w pierwszych modelach było podobno kiepsko.
"co do stabilności, studio ma jakies 10x6 metrów, i w studiu nigdy nie miałem problemów z nawiązaniem połaczenia, tudziez brakiem stabilności."
na wiecej jak 8-9 metrów nie testowałem. zwykle pracuje 4-5 m od monitora, i jest spoko
........WOLNE! jak dla mnie zbyt wolne. 30 sek na zdjęcie(raw) na monitorze przy sesji to wieki.......
Przez chwilę zastanawiałem się nad zakupem tej karty ale już się wyleczyłem. Faktycznie czas przesyłu jest koszmarne długi. Dzięki za info. Na stronie producenta szukałem właśnie takiej informacji i nie znalazłem.
marszull
26-01-2011, 22:49
30 sek to jakas masakra
a jak z wt-4 to wyglada?
Nie wiem niestety, nie mam, ale bardzo chętnie bym się dowiedział.
Czekamy na kogoś z WT-4 ;D
RomanZWrocławia
27-01-2011, 18:59
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=26220484
5. Performance
If you're still thinking in terms of 54Mb/s divided by 8 equals 6-7MB/s or a full res JPG in under a second you're in for a bit of a disappointment. Real world 802.11g rarely bests 20Mb/s and the WT-4A doesn't even get that. Running a test where I transferred four decent sized NEF files I saw the following speeds.
Direct Ethernet (100BaseT): 2MB/s
WRT54G: 1.3MB/s
WAP54G: 0.9MB/s
WRH54G: 0.9MB/s
I tried the wireless with and without WEP encryption and it didn't seem to make any noticeable difference to the transfer speeds.
To nędza.
Straszna nędza.
Szczególnie, że WT-4 kosztuje... no w każdym bądź razie nie nędzne pieniądze.
to daje ciagle 10 -12 sekund na rawa z puszki.
hmmm.. no i tutaj zaczyna się pytanie, czy 2.5 tyś jest tego warte.
hmmm.. no i tutaj zaczyna się pytanie, czy 2.5 tyś jest tego warte.To koszt urządzenia. Ale zdaje się, że należy osobno dokupić oprogramowanie CCP 2. No i w ten sposób przekroczymy 3 tys.
Eye-Fi nie jest takie zle.
Uzywam tej karty w D3s w drugim slocie, zapis jest skonfigurowany na zapis RAW do 1ego slotu i JPG do drugiego. Laptop kilka metrow od body, WiFi jako Ad-Hoc. Zdjecia pojawiaja sie po kilku sekundach (max. 10).
Wystarcza, zeby skontrolowac kadr, ekspozycje itd. RAWy zaciagam pozniej przy uzyciu czytnika.
Karta Eye-Fi ma dwie wady: jest wyraznie wolniejsza od Sundisk Extreme i ma wiekszy fizyczny rozmiar (nie wchodzi do slotu SD w moim laptopie!).
Witam.
Dane techniczne WT-4 nie pozostawiają złudzeń. Urządzenie obsługuje sieci bezprzewodowe IEEE802.11b/g, 11a, czyli jak już napisał Kolega RomanZWrocławia szybko nie będzie. Zaproponuję więc lekko zakręcony pomysł na rozwiązanie z gatunku „a gdyby tak”.
Interesuje nas szybka transmisja bezprzewodowa (> 100Mbit), rozsądne koszty i akceptowalna wygoda użytkowania. Główkowanie zaczynam od kanału transmisji danych. Bez większych problemów można kupić karty sieciowe i routery WiFi obsługujące transmisję IEEE802.11n, czyli z prędkościami w zakresie powyżej 100 Mbit. Ponoć nawet do 600, choć tak na szybko znalazłem urządzenia 150 i 300 Mbit. Pozostaje problem podłączenia takiej karty do aparatu. Trzeba wykombinować miniaturowego PC'ta którego podłączy się po USB do aparatu (WT-4 też chyba się podłącza kablem). Może wystarczy netbook (EEEPC Asusa mają kartę 802,11b/g/n), są też miniaturowe płyty główne, w ostateczności minimoduły z mikrokontrolerami ARM, na których da się postawić normalny system operacyjny. Jeżeli uda się dobrać sprzęt z Windowsem, to instalujemy Camera Control Pro, lub coś na bazie bibliotek udostępnionych przez Nikona, dla Linux'a też pewnie się da coś wykombinować. Zastosowanie gotowego netbooka z kartą na pokładzie będzie znacznie tańsze niż WT-4.
Zdaję sobie sprawę, że szczegóły wymagają dopracowania i przetestowania, ale może jest to jakieś rozwiązanie?
Pozdrawiam.
Uzywam tej karty w D3s w drugim slocie, zapis jest skonfigurowany na zapis RAW do 1ego slotu i JPG do drugiego. Laptop kilka metrow od body, WiFi jako Ad-Hoc. Zdjecia pojawiaja sie po kilku sekundach (max. 10).
Wystarcza, zeby skontrolowac kadr, ekspozycje itd. RAWy zaciagam pozniej przy uzyciu czytnika.
Karta Eye-Fi ma dwie wady: jest wyraznie wolniejsza od Sundisk Extreme i ma wiekszy fizyczny rozmiar (nie wchodzi do slotu SD w moim laptopie!).
W przypadku D3 to rozwiazanie jest całkiem sensowne, jpgi sa duzo mniejsze niż rawy.
ja niestety (buehehe, jak to brzmi) dysponuje TYLKO (znowu ;>) D700, z jednym slotem. ale w sumie dzis sobie zrobie taki test... zeby Eye-fi sciągało TYLKo jpgi z puszki... zobaczymy czy sie tak bedzie dało.
Otwiera nam to równiez opcje p.t zakup tanszej karty Explorer, bo nie musi miec mozliwosci wysyłania RAW'ów.
widzisz, kurde, człowiek sam czasami na coś nie wladnie, a rozwiazanie zdaje się oczywiste.
Temat mnie interesuje gdyż... chętnie widziałbym zdjęcia lądujące bezprzewodowo na iPadzie. :) Oczywiście inne komputery też wchodzą w grę, ale wersja iPad to dla mnie najciekawsze połączenie - ot taki minikomputer, superprzenośny, łatwo pokazać modelce na przykład, wizażystce, rodzinie, klientowi, coś obgadać, itd. Do tego ma świetny jakościowo ekran, z naprawdę doskonałym odwzorowaniem kolorów (gorzej z detalami w czerniach - co bywa plusem).
Najgorzej jednak jest po stronie korpusu. A jaki adapter (na CF) najlepiej kupić do Eye-fi? Bo coś gdzieś widziałem, ale ponoć strasznie powolne i niekoniecznie kompatybilne. Więc może to jest kolejny element, który zwalnia całą operację?
EDIT: Poszperałem trochę po sieci i widzę, że w tym roku Eye-Fi (oraz twórca aplikacji pod iOS) wypuszcza kartę i uaktualnienia do programów, umożliwiające bezpośredni transfer z karty na iPada. Wcześniej potrzebny był punkt dostępu, czyli jakaś już istniejąca sieć bezprzewodowa. Ale wiele osób było zainteresowanych połączeniem Ad-Hoc więc pracują jak widać pełną parą. Ograniczenia aplikacji (ShutterSnitch) to niestety podgląd jedynie JPEGów i to w dodatku zoptymalizowanych, czyli nie można ich sobie dowolnie powiększyć w celu dokładnego przyjrzenia się szczegółom. Czyli do zdjęć poglądowych jedynie. Może też do selekcji jakiejś wstępnej... Zrzut RAWów też niemożliwy podobno. Przynajmniej do tej pory. Ale generalnie to już coś i być może da się z tego nawet korzystać.
EDIT2: Poszperałem dalej - aplikacja na iPada jest daleka od bezproblemowego działania i do tego podwojono jej cenę - porażka.
Sculptoris
13-02-2011, 22:56
Ładny wątek, odgrzebię nieco, bo jestem żywo zainteresowany. Szybkość - jak MMark słusznie zauważył nie ma potrzeby wysyłania od razu RAWów. Chodzi o to, aby szybko w trakcie sesji rozeznać się co trzeba skorygować, a nie od razu zabierać się do obróbki, tak więc RAWy na później. Nie oznacza to jednak, że można brać tańszą wersję (w mojej ocenie). Z tego co wyczytałem tylko PRO śmiga ad-hoc z komputerem - pozostałe wymagają wsparcie ze strony routera, czyli można z nich korzystać tylko "w domu" - plenery odpadają.
Cena... ponad 500 zł (http://www.eye-fi.pl/Eye_Fi_Pro_X2_SDHC_8gb-6.html) to niemało. Zastanawia mnie dlaczego wersja 4GB jest droższa :-)
Temat mnie interesuje gdyż... chętnie widziałbym zdjęcia lądujące bezprzewodowo na iPadzie. :) Oczywiście inne komputery też wchodzą w grę, ale wersja iPad to dla mnie najciekawsze połączenie - ot taki minikomputer, superprzenośny, łatwo pokazać modelce na przykład, wizażystce, rodzinie, klientowi, coś obgadać, itd. Do tego ma świetny jakościowo ekran, z naprawdę doskonałym odwzorowaniem kolorów (gorzej z detalami w czerniach - co bywa plusem).
Ja mam ja w D300s i bywa nieslychanie przydatna podczas sesji. Robie zdjecia, ruter w tym samym powieszczeniu ( strasznie spada tranfer przez sciany, albo kompletnie zanika ),robie 2 kroki sprawdzam zdjecie na monitorze i foce dalej.
RAW-y na CF, a na SD jpeg Large Basic i naprawde szybko sie sciagaja. Jak ktos chce moge poeksperymentowac z jakoscia JPEG, ale mi do sprawdzenia Basic wystarczaja.
Wracam z terenu i tez zdjecia same z siebie gotowe do przejzenia, na pweno karty z czytnika nie zapomne ;)
Szukam wlasnie takiej opcji, by to wykozystac w terenie iPad wydaje sie idealny, niestety sam w sobie kosztuje do tego aplikacja i na dodatek nie ma pochelbnych opinii na jej temat. Jednak cos z Windowsem na chwile obecna bardziej funkcjonalne by bylo, aczkolwiek w uzytkowaniu bardziej klopotliwe. Ja o Tablecie myslalem, ale matryce maja koszmarne.
RAW-y da sie sciagac, ale w tej najdrozszej karcie.
To laczenie z iPadem to wlasnie bez rewelacji. Pod Win to calkiem niezle to pracuje.
Ja uzywam aplikacji do sicagania zdjec, ale przegladam juz w czym innym
Do Ad-Hoc to tylko ta PRO karta sie laczy. Ja zechce sprobowac programowego AP.
Zdaje sie, ze mojej mamie zakosze router, co ma baterie i pracuje na niej pare godzin. tymczasowo sie sprawa rozwiarze.
Jesli ktos ma pytania smialo.
Ładny wątek, odgrzebię nieco, bo jestem żywo zainteresowany. Szybkość - jak MMark słusznie zauważył nie ma potrzeby wysyłania od razu RAWów. Chodzi o to, aby szybko w trakcie sesji rozeznać się co trzeba skorygować, a nie od razu zabierać się do obróbki, tak więc RAWy na później. Nie oznacza to jednak, że można brać tańszą wersję (w mojej ocenie). Z tego co wyczytałem tylko PRO śmiga ad-hoc z komputerem - pozostałe wymagają wsparcie ze strony routera, czyli można z nich korzystać tylko "w domu" - plenery odpadają.
Cena... ponad 500 zł (http://www.eye-fi.pl/Eye_Fi_Pro_X2_SDHC_8gb-6.html) to niemało. Zastanawia mnie dlaczego wersja 4GB jest droższa :-)
Jak masz karte wifi co moze zrobic programowego AP to tez da rede w terenie.
W przypadku D3 to rozwiazanie jest całkiem sensowne, jpgi sa duzo mniejsze niż rawy.
ja niestety (buehehe, jak to brzmi) dysponuje TYLKO (znowu ;>) D700, z jednym slotem. ale w sumie dzis sobie zrobie taki test... zeby Eye-fi sciągało TYLKo jpgi z puszki... zobaczymy czy sie tak bedzie dało.
Otwiera nam to równiez opcje p.t zakup tanszej karty Explorer, bo nie musi miec mozliwosci wysyłania RAW'ów.
widzisz, kurde, człowiek sam czasami na coś nie wladnie, a rozwiazanie zdaje się oczywiste.
No na jednym slocie to lipa troche. Demonem predkosci to one nie sa. A poprzednie wersje byly jeszcze wolniejsze.
Uzywam tej karty w D3s w drugim slocie, .
Jeżeli używasz tej karty w D3S, poradź mi proszę jaką (producent, gdzie mozna to kupic) przejściówkę (adapter) wykorzystałeś do umieszczenia karty EYE-FI w slocie CF Type 1 (cieńszy od Type 2). Na rynku w zasadzie dostępne są adaptery na CF Type 2 - tylko.
Może masz do odsprzedania taki adapter. Biore w ciemno - poważnie!!!!
Póki co jesteś pierwszą osobą na świecie której udało się uruchomić i pracować z EYE-FI na Nikonie D3S.
Po dwóch miesiącach wertowania i wnikliwego śledzenia forum na całym świecie przez przypadek znalazłem osobę której się to udało we własnej ojczyźnie :D
Jeżeli używasz tej karty w D3S, poradź mi proszę jaką (producent, gdzie mozna to kupic) przejściówkę (adapter) wykorzystałeś do umieszczenia karty EYE-FI w slocie CF Type 1 (cieńszy od Type 2). Na rynku w zasadzie dostępne są adaptery na CF Type 2 - tylko.
Może masz do odsprzedania taki adapter. Biore w ciemno - poważnie!!!!
Póki co jesteś pierwszą osobą na świecie której udało się uruchomić i pracować z EYE-FI na Nikonie D3S.
Po dwóch miesiącach wertowania i wnikliwego śledzenia forum na całym świecie przez przypadek znalazłem osobę której się to udało we własnej ojczyźnie :D
Ciesze sie, ze jestem jedyny na swiecie ;)
Kilka szczegolow:
- karta EyeFi to chyba z pierwszych edycji (nie ma na niej napisow w stylu Explorer, Pro itd.), ma 2GB
- Adapter CF type I pochodzi ze starych czasow, jest na nim niebieska naklejka z napisem Minolta
- siec WiFi w trybie g
Dziala bez zarzutu, ale sa problemy z formatowaniem karty SD. Dodatkowo ten adapter nie dziala z karta Pro X2 8gb, ktora kupilem do M9 (uzywam Luigi half case i ciagle sciaganie tego etui, zeby zgrac karte jest wkurzajace, a musialem kupic wersje Pro, bo ta stara nie przesyla RAWow i nie dziala bez AP).
Przed napisaniem tej odpowiedzi przeprowadzilem male sledztwo i rzeczywiscie, problemem jest calkowity brak adapterow SD->CF Type I. A te stare (jak moja Minolta czy opisywany przez ludzi Panasonic) nie wspieraja pojemnosci wiekszych niz 2GB. Zreszta i tak nie ma ich gdzie kupic. To jakas kleska!
Nie da sie zrobic tego przy uzyciu komponentow aktualnie produkowanych.
Marek
PS Adaptera nie sprzedam. W swietle tego co powyzej jest bezcenny :)
Znalazłem rozwiązanie typu zrób to sam, w jakiś sposób zmodyfikowane na potrzeby fotografii (nie wnikałem o co chodzi i dlaczego, ale wygląda na próbę wzmocnienia sygnału): http://www.homebrewusb.com/, a filmik poniżej:
xxkocv2yEYs
Dodatkowo ten adapter nie dziala z karta Pro X2 8gb, ktora kupilem do M9 (uzywam Luigi half case i ciagle sciaganie tego etui, zeby zgrac karte jest wkurzajace, a musialem kupic wersje Pro, bo ta stara nie przesyla RAWow i nie dziala bez AP).
Przed napisaniem tej odpowiedzi przeprowadzilem male sledztwo i rzeczywiscie, problemem jest calkowity brak adapterow SD->CF Type I. A te stare (jak moja Minolta czy opisywany przez ludzi Panasonic) nie wspieraja pojemnosci wiekszych niz 2GB. Zreszta i tak nie ma ich gdzie kupic. To jakas kleska!
Nie da sie zrobic tego przy uzyciu komponentow aktualnie produkowanych.
Dziękuje za wyczerpującą informacje. Już walczyłem o adapter MINOLTA na ebay'u, ale skoro piszesz, że nie działa z Pro X2 8GB to nawet cieszę się że mnie przelicytowali :) (ponad 60 USD). Kupiłem EYE-FI Pro X2 troszku na "przypale" i teraz pozostaje tylko smutek :(
Tetherning umożliwić miał mi 'szybkie' :) przesyłanie wykonanych zdjęć do IPAD'a w terenie.
WT-4 z tego co czytałem, jest drogie i ponoć jest jakiś problem współpracy z MacOS 10.6 (współpraca z IPAD'em to już inna kwestia)
Pozdrawiam
Krzysiek
Znalazłem rozwiązanie typu zrób to sam, w jakiś sposób zmodyfikowane na potrzeby fotografii (nie wnikałem o co chodzi i dlaczego, ale wygląda na próbę wzmocnienia sygnału): http://www.homebrewusb.com/, a filmik poniżej:
xxkocv2yEYs
Witam
Ja zrobiłem przesyłanie według projektu poniżej - wykorzystując usb bezprzewodowy przedłużacz , szybkości po 1wszych próbach są ok 20mb raw na pc idzie 12sek zasięg wg producenta 10 metrów.
Soft użyty Capture One na innych nie próbowałem bo nie wiem jakie jeszcze maja sterowanie aparatu.
Projekt znalazłem na necie , jedynie co jeszcze muszę podpiąć to koszyk na 4 paluszki bo potrzebne jest 5v zasilanie.
-cena 75 euro wiec da się przeżyć
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/icon_smile-1.gif
źródło (http://www.canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif)
-testowane w domu ale bardziej mnie interesuje jak zachowuje się na dworze możne będzie okazja protestować.
- w linku poniżej gość zostawił obudowę ja je wywalę bo zajmują za dużo miejsca - mowie o stronie nadajnika .
linki
http://petetek.blogspot.com/2009/05/...-solution.html (http://petetek.blogspot.com/2009/05/50-wireless-tethering-solution.html)
http://livingimages.ie/blog/archives/55
Darek
marszull
09-07-2011, 11:59
fajna opcja, kiedys juz tu sie na forum przewijala i juz mialem sie za to zabrac
ale niestety nie ma wsparcia dla mac ;(
fajna opcja, kiedys juz tu sie na forum przewijala i juz mialem sie za to zabrac
ale niestety nie ma wsparcia dla mac ;(
Odpal bootcamp i będzie podgląd oraz zapis resztę obrobisz na osx :)
Czytając eye-fi opinie mam mieszane uczucia, fajnie by było mieć systemowe przesyłanie i zero cyrków z tym ale w moim przypadku to wydatek ok 2 tys euro. Dwa body 2 rożne rozwiązania.
Kabel USB tez wystarczy ale już raz pocięglem lampę ze sobą wiec kable są niebezpieczne, USB wifi - tanie ale nie najlepsze .
Darek
marszull
09-07-2011, 14:48
Odpal bootcamp i będzie podgląd oraz zapis resztę obrobisz na osx :)
Czytając eye-fi opinie mam mieszane uczucia, fajnie by było mieć systemowe przesyłanie i zero cyrków z tym ale w moim przypadku to wydatek ok 2 tys euro. Dwa body 2 rożne rozwiązania.
Kabel USB tez wystarczy ale już raz pocięglem lampę ze sobą wiec kable są niebezpieczne, USB wifi - tanie ale nie najlepsze .
Darek
no wlasnie nie chce wydawac kasy i instalowac windy (bootcampa mam ktoras tam wersje) tylko po to zeby ten przesyl obslugiwac
tez sie dziwie ze nikt (w domysle chinczycy ;) )nie wymyslil czegos do przesylu do roznych puch i w rozsadnej cenie
ja korzystam z kabla usb i przedluzki 5 m, al ejednak wygodniej by bez uwiezi ;)
Koliber44
12-07-2011, 15:14
tak czytam ten watek
.... ktory juz walkowalem wiele razy , ...... CF1 brak dostepu , WT4 za drogie
ale jeste opcja podlaczenia do IPADA wykorzystujac ten kit http://www.youtube.com/watch?v=dUzTzgVmxyw
wedlog mnie najtansze i najprostrze rozwiazanie niestety po kabelku
marszull
12-07-2011, 15:31
po kabelku to jednak wole do lapka, lub przy studyjnych opcjach do stacjonarnego komputera, i mam mozliwosc korzystania z firmowego lub dedykowanego softu
Koliber44
12-07-2011, 15:49
to tez fakt
wczoraj natrafilem na takie cudo http://cgi.ebay.co.uk/11Mbps-Compact-Flash-CF-Wireless-WiFi-Adapter-Card-/270765992118?pt=UK_Computing_Networking_SM&hash=item3f0ae928b6 pisalem do kolesia czy dziala z D700 ale jak narazie odpowiedzi brak
miron19j
12-07-2011, 19:25
wczoraj natrafilem na takie cudo... pisalem do kolesia czy dziala z D700 ale jak narazie odpowiedzi brak
według mnie nie nada się. Zwróć uwagę, że złącze ma na krótszym boku. Chyba, żeby robić z otwartą klapką w aparacie.