PDA

Zobacz pełną wersję : Ospa doprowadza mnie do szału

tunerek
26-01-2011, 17:49
W niedziele dostalem ospe i juz mnie doprowadza do szału, leże juz 4 dni , spać nie umnie forum juz prawie cale przeczytalem.

Moze macie jakieś pomysły na zabicie czasu bo juz ...... . Moze jakieś ciekawe linki do poczytania o foto albo filmiki, albo cokolwiek. Pozdr Piotrek

ps nie życze nikomu nawet wrogowi.

HYPER
26-01-2011, 17:52
jak ja mialem ospe to czytalem ' w pustyni i w puszczy', ale mialem wtedy chyba 10 lat ;P

tunerek
ja mam 32

Tr0n
cóż jak ja miałem ospę w wieku 18lat to układałem puzzle bo to nie była jeszcze era komputerów i sieci.

Napisz kilka ciekawych tutoriali o obróbce zdjęć i zamieść na forum

freefly
26-01-2011, 17:54
W niedziele dostalem ospe i juz mnie doprowadza do szału, leże juz 4 dni , spać nie umnie forum juz prawie cale przeczytalem.

99,9% ludzi przechodzi ospę w wieku "szczenięcym".:smile:

Jeśli masz więcej niż 8 lat, to uważaj na powikłania.:-)

badi
26-01-2011, 17:55
http://www.southparkstudios.com/full-episodes/

south park uwolnil odcinki. legalnie, bez reklam, bez logowan, za free. milego ogladania.

o dziwo im starszy tym lepszy, wiec raczej radze ogladac od ostatnich sezonow do poczatku ;]

Semati
26-01-2011, 17:55
ja mam 32

uuu ............. masz. Miałem i wiem co to za ból . Mnie złapało jak i całą rodzinkę na wigilie.... Przy stole wszyscy biali byli....

A może puzzle tak z 1000 kawałków

tunerek
26-01-2011, 18:03

south park uwolnil odcinki. legalnie, bez reklam, bez logowan, za free. milego ogladania.

o dziwo im starszy tym lepszy, wiec raczej radze ogladac od ostatnich sezonow do poczatku ;]

dobre

frostic
26-01-2011, 18:07

Moze macie jakieś pomysły na zabicie czasu bo juz

Tylko nie baw się w "zdrapkę" !!

Mało kto wie, że każdy dorosły, który już przeszedł ospę, może załapać półpaśca - a to już nie przelewki!
Teść 3 tygodnie prawie umierał.

Tr0n
26-01-2011, 18:14
ja mam 32
Dzieciaki już masz? Bo w tym wieku to ospa może grozić bezpłodnością.

freefly
26-01-2011, 18:16
Mało kto wie, że każdy dorosły, który już przeszedł ospę, może załapać półpaśca - a to już nie przelewki!
Teść 3 tygodnie prawie umierał.

Na półpaśca narażeni są wszyscy, którzy przechodzili ospę i nie można go złapać, bo półpaśca wywołuje wirus ospy, który potrafi zagnieździć się w komórkach i po wielu, wielu latach, gdy znajdzie sprzyjające warunki uaktywni się w postaci półpaśca.
Podobnie z opryszczką.

tunerek
26-01-2011, 18:23
mam synka

t0m3k
26-01-2011, 18:28
ja proponuję jakiś serial. How i met your mother, Dexter, The Wire :D

biniubak
26-01-2011, 18:29
Dzieciaki już masz? Bo w tym wieku to ospa może grozić bezpłodnością.

Coś Ci się pomerdało. To raczej świnka. Ale z mojego doświadczenia wynika, że nie zawsze :smile:. Miałem świnkę w wieku 20 lat, a teraz mam syna i na dniach mam mieć córkę.

A ospę miałem w wieku 17 lat i wiem jak to jest. Nuuuudaaaa. Dobrze, że książek miałem całe półki.

marszull
26-01-2011, 18:33
ja proponuję jakiś serial. How i met your mother, Dexter, The Wire :D

seriale to dobra sprawa na nude
dorzuce jeszcze californication, house (te dwa od stycznia nowe sezony), bored to death
i mozna ogladac tasmowo ;)
plus ksiazki - one nigdy sie nie nudza ;)

ASAHI
26-01-2011, 18:42
W grudniu moje 2 maluchy miały ospę. Najpierw Kasia przyniosła z przedszkola a 2 tygodnie później mały od niej załapał.. I wytłumacz tu szkrabom że mają tego nie zdrapywać jak swędzi jak .... . Ale posłuchały. Miesiąc chorowania. Tak więc wyrazy współczucia.

t0m3k
26-01-2011, 18:42
seriale to dobra sprawa na nude
dorzuce jeszcze californication, house (te dwa od stycznia nowe sezony), bored to death
i mozna ogladac tasmowo ;)
plus ksiazki - one nigdy sie nie nudza ;)
o, zapomniałem o Californication, od niego bym zaczął :D
Tak samo książki, ostatnio czytałem "100 lat samotności" i serię Krajewskiego "... w Breslau". Również polecam :)

eskimos
26-01-2011, 18:53
Jak jestem chory dluzej niz trzy dni to

- czytam "Faraona" Prusa, rekord calosc w dwa dni
- ogladam wszystkie czesci "Aliena"' i "Wladce pierscienia"

Jak nie wyzdrowialem jeszcze to wyciagam plyty z "Potwory i spolka", "Epoka lodowcowa" i reszta bajek :mrgreen:

t0m3k
26-01-2011, 18:58
[...]Jak nie wyzdrowialem jeszcze to wyciagam plyty z "Potwory i spolka"[...][/quote]
majk zieziowśki :D

tunerek
26-01-2011, 19:20
dzieki wszystkim,ja tam nie przepadam za serialami,a bynajmniej te ciekawe lecą wieczorem. Wole za to jakies reportaże, i ostatnio widzialem reportarz o smierci Hitlera i okazało sie ze czaszka co mają ruski jest od kobiety.

To moge polecic naprawde super i oglądam od końca

c0lin
26-01-2011, 19:46
Ja mam rękę już 3 tyg w gipsie. Cały internet przeczytałem :P Dobrze że jest forum hehe

Pabloo
26-01-2011, 20:02
Wole za to jakies reportarze, i ostatnio widzialem reportarz o smierci Hitlera i okazało sie ze czaszka co mają ruski jest od kobiety.

No nie do końca się okazało ;)
Informacje niepewne analizujmy z kilku wiarygodnych źródeł.8)

login_87
26-01-2011, 20:21
dzieki wszystkim,ja tam nie przepadam za serialami,a bynajmniej te ciekawe lecą wieczorem. Wole za to jakies reportarze, i ostatnio widzialem reportarz o smierci Hitlera i okazało sie ze czaszka co mają ruski jest od kobiety.

Hitler tez byla kobieta?

elanek
26-01-2011, 20:22

Moze macie jakieś pomysły na zabicie czasu bo juz ...... . Moze jakieś ciekawe linki do poczytania o foto albo filmiki, albo cokolwiek. Pozdr Piotrek

http://iitv.info/lie-to-me/

!AGresT
26-01-2011, 20:29
Hitler tez byla kobieta?

To wiele tłumaczy...

pil74
26-01-2011, 20:47
Jak masz ospę i nie wiesz co z łapami zrobić to dobrym zajęciem może być sklejenie sobie jakiegoś modelu.
Jeżeli to kiedyś robiłeś to masz okazję żeby sobie przypomnieć, a jeżeli nie to okazję żeby spróbować. :)

jasin
26-01-2011, 23:22
Nie tylko Ty masz ten problem, ja siedzę już od tygodnia w domu chory, wychodzę tylko na zastrzyki po których okropnie bolą cztery litery. Z nudów stwierdziłem, że zrobię reinstalkę systemu, no i zrobiłem tylko nie wiem jakim cudem przy okazji wszystkie zdjęcia wcięło:(, kilkadziesiąt giga ich było, teraz nie mam ani jednego:(

lok_men
26-01-2011, 23:36
ten South Park na serio niezły:) i do tego można rozumienie ze słuchu z angielskiego ćwiczyć, bo idealnie się do tego nadaje:)

Kasandra
26-01-2011, 23:36
A to Was dzieciaczki nie szczepili na ospę?
ja tam byłam szczepiona.

kazwita
26-01-2011, 23:54
A to Was dzieciaczki nie szczepili na ospę?
ja tam byłam szczepiona.

Tylko na którą ospę – wietrzną czy prawdziwą?

Kasandra
26-01-2011, 23:58
A ja wiem?

GeparD
27-01-2011, 02:18
chyba po roczniku '80 zaprzestano szczepic (takie naciecie na ramieniu), ale moze to chodzilo o odre ;)

pil74
27-01-2011, 08:36
Są szczepionki przeciw ospie wietrznej, ale one nie uodparniają tak na 100% raczej łagodzą skutki.
Naszego synka zaszczepiliśmy, natomiast znajomych córka tez szczepiona dostała ospy, z tą różnicą że wyskoczyło jej ledwo kilka krostek.

freefly
27-01-2011, 09:13
chyba po roczniku '80 zaprzestano szczepic (takie naciecie na ramieniu), ale moze to chodzilo o odre ;)

Przestano szczepić przeciwko czarnej ospie, tej co na przestrzeni wieków dziesiątkowała populację.

ekonet
27-01-2011, 10:01

Wynaleziono książki, i to już jakiś czas temu. Nie rozumiem, jak dorosły człowiek może się nudzić...

docxxx
27-01-2011, 11:04
Wynaleziono książki, i to już jakiś czas temu. Nie rozumiem, jak dorosły człowiek może się nudzić...

Bez ironii. Chciałbym kiedyś siąść w fotelu i powiedzieć pod nosem: ale mi się nudzi :(
A jest tyle fajnych książek do przeczytania i to raptem z branży IT i fotografii. Doba ma zdecydowanie za mało godzin!

ajt
27-01-2011, 12:54
Coś Ci się pomerdało. To raczej świnka. Ale z mojego doświadczenia wynika, że nie zawsze :smile:. Miałem świnkę w wieku 20 lat, a teraz mam syna i na dniach mam mieć córkę.

No właśnie, w przypadku świnki panuje mylne przekonanie, że jak zachoruje dorosły facet, to na 100% będzie bezpłodny. Tymczasem jest tak, że u paru % osób dochodzi do powikłań, czyli zapalenia jąder i dopiero wtedy może się to skończyć bezpłodnością. Gdyby Ci się te powikłania przytrafiły, z pewnością byś wiedział, bo podobno wtedy jaja jak balony i trzeba je lodem okładać, by zmniejszyć ból :)
Też przechodziłem świnkę niedawno, bo tuż przed czterdziestką. Wyglądałem parę dni bardziej jak chomik niż świnka, ale na szczęście również bez powikłań przeszło :)

Dlugi123
27-01-2011, 15:38
Nie mówię, że chcę być chory ale zaległości książkowe to bym nadrobił, oj nadrobił.
Tak, że jeśli domowy księgozbiór już przeczytany, to wyślij posłańca do biblioteki.
Jeśli brakuje pomysłów co przeczytać, to skorzystaj np. z biblionetki.

Szybkiego powrotu do zdrowia, bez komplikacji życzę.

tunerek
27-01-2011, 21:40
Najgorsze bylo to ze moje oczy juz byly takie przekrwione i piekły, ja spie po 3 godziny i tylko sie kręce, ale jest lepiej. Problemem było to , że nie mogłem się skupić i mnie wszystko w.... .

Mysle ze jutro po wizycie u lekarza wybiore sie po coś do czytania.

Dziekuje wszystkim za pomysły