Zobacz pełną wersję : Obróbka "seryjna" zdjęć w PS-ie
Wiem, że można, nie wiem jak to zrobić :(
Mam, powiedzmy 100 zdjęć (RAW) do obróbki, a w każdym muszę zmienić WB. Jak to zrobić, żeby tego balansu nie zmieniać w każdym zdjęciu oddzielnie, tylko "hurtowo"?
Może ma ktoś jakiś tutek, link lub może napisać?
W ACR zaznaczasz wszystkie pliki i zmiany robią się na wszystkich.
de Fresz
26-01-2011, 13:51
Gorzej, jeśli poszczególne zdjęcia będą wymagały ciut innych korekt (i nie jest to coś nadzwyczajnego). Jeśli ma być dobrze, to w żadnym programie nie ucieknie się od ręcznego dygania suwaczkiem przy każdym zdjęciu. No chyba że mowa o serii z jednej sesji w studio, np. pakszotów.
Nie studio, a jedna sala z niezmiennym oświetleniem ( świetlówki, halogeny, żarówki), wszystko wyszło w tej samej pomarańczowej barwie. Tylko WB chcę zmienić jednoczęśnie, a potem kadrowanie i inne to już ręcznie.
Co to jest i gdzie znajdę ACR?
de Fresz
26-01-2011, 14:16
Adobe Camera Raw, część Szopa. Ale w bodaj każdej bardziej zaawansowanej wołarce da się to zrobić, czy jako preset, czy poprzez selekcję wielu plików i dygnięcie suwakiem.
Matey3000
26-01-2011, 14:29
Mozna tez w Bridge skopiowac ustawienia programistyczne i je "wsadzic" do reszty zdjec.
Co to jest i gdzie znajdę ACR?
ACR - Adobe Camera Raw, plugin/wywoływarka RAWów dla PS. Możesz w nim otworzyć więcej niż 1 plik RAW. Dla niektórych fotografów ACR jest głównym programem a PS pluginem ;)
Udało się :)
Dziękuję wszystkim za pomoc! :)
Innervoice
27-01-2011, 09:44
By w obróbce hurtowej fotografom łatwo było - Pan stworzył LR :)
By w obróbce hurtowej fotografom łatwo było - Pan stworzył LR :)
z żebra ACR ;)
photoaction
02-02-2011, 14:00
w LR można skopiować i wkleić ustawienia. Kilka kliknięc :)
w LR można skopiować i wkleić ustawienia. Kilka kliknięc :)No niemozliwe... ;) W ACR nie trzeba kilku klikniec, a o to chodzilo pytajacemu.