Zobacz pełną wersję : Nissin czy Sunpak
Witam.Nadszedł czas na kupno lampy do mojego Nikosia D5000 i zastanawiam się nad lampą Nissin Di 622 lub Sunpak PZ42X. Pytanko do użytkowników w/w lamp, jak się sprawują w pracy ? Dzięki,pozdrawiam.
miałem sunpaka w sony jeszcze dawno temu , bardzo fajna lampa jak dla mnie :) nissina nie miałem , ale sunpaka polecam
Nie wiem jak Sunpak, ale w przypadku Nissina zastanów się nad Di622 Mark II, ze względu na zmiany i poprawki warto moim zdaniem dopłacić te 70zł-80zł w stosunku do ceny wersji I.
Mam tą lampę Di622 razem z D3000. Wykonanie i zachowanie zadawalające jak dla mnie. Główny minus - niedoświetla lekko po skierowaniu błysku wprost na obiekt (wystarcza korekta ok +0,7 aby się tym nie martwić). Za tą cenę warto.
Też myślałem nad Nissinem 622 II ale czy faktycznie warto dokładać około 100 zł do nowszej wersji.Niedoświetlanie Nissina 622 pierwszej generacji można poprawić korektą a czy dwójka ma aż tak więcej zalet od jedynki ?
Wicked131
25-01-2011, 22:33
Nissin Di622 od pierwszej wesji różni się:
- posiada system CLS
- gniazdo synchronizacji lampy
- możliwość ustawienia stałej kompensacji błysku
- troszkę inny wygląd (według mnie ładniejszy)
- teraz wspomaganie AF działa tak jak powinno
Według mnie warto dopłacić, choć z tego względu że posiadasz D5000 to nie skorzystasz z CLS'a
marcinez
25-01-2011, 23:10
Według mnie warto dopłacić, choć z tego względu że posiadasz D5000 to nie skorzystasz z CLS'a
Kiedyś puszkę autor wątku zmieni i będzie mógł korzystać z AWL/CLS :) Zakup wersji II będzie bardziej przyszłościowy.
Wicked131
26-01-2011, 00:15
Kiedyś puszkę autor wątku zmieni i będzie mógł korzystać z AWL/CLS :) Zakup wersji II będzie bardziej przyszłościowy.
Co racja to racja :)
Też posiadam wersję pierwszą nissina i jestem zadowolony, ale teraz na pewno brałbym wersję II :)
Albert44
26-01-2011, 22:02
Mam tą lampę Di622 razem z D3000. Wykonanie i zachowanie zadawalające jak dla mnie. Główny minus - niedoświetla lekko po skierowaniu błysku wprost na obiekt (wystarcza korekta ok +0,7 aby się tym nie martwić). Za tą cenę warto.
Zadowala tylko nie doświetla.. :lol: coś jak kawior ze śledzia :twisted: .. (wolę z jesiotra..)
Czesiu gratuluję perfekcyjnego życia :) Mi nie tak dużo trzeba żeby być zadowolony(nie zachwycony). Problem, który można obejść w sumie bezboleśnie przestaje być dla mnie problemem. Z D3000 i tą lampą mam profil czysto amatorski i te kilka sekund jak już muszę na wprost błysnąć mnie nie zbawi.
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. Czy w Sunpaku (i Nissinie) po wprowadzeniu korekty, pamiętają to ustawienie, czy po wyłączeniu lampy i ponownym włączeniu trzeba korektę wprowadzać od nowa? Mam bliźniaka tego Sunpaka (Fomei) i mnie to wnerwia, na wprost palnik-nie trzeba żadnej korekty, po podniesieniu , trzeba korygować (-1,5) bo prześwietla, ale nie pamięta tego i po każdym wyłączeniu lampy trzeba od nowa korygować.
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. Czy w Sunpaku (i Nissinie) po wprowadzeniu korekty, pamiętają to ustawienie, czy po wyłączeniu lampy i ponownym włączeniu trzeba korektę wprowadzać od nowa? Mam bliźniaka tego Sunpaka (Fomei) i mnie to wnerwia, na wprost palnik-nie trzeba żadnej korekty, po podniesieniu , trzeba korygować (-1,5) bo prześwietla, ale nie pamięta tego i po każdym wyłączeniu lampy trzeba od nowa korygować.
Powiedzcie, pamiętają czy nie. Czy mój Fomei jest walnięty że nie pamięta, czy ten typ tak ma. A co z Nissinem?
XXL - polecam Ci wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=78349 . Pytałeś tam o podobne sprawy, wałkowany jest tan temat Sunpaka PZ-42X.
Pracowałem trochę na Nissinie - niedoświetlał. Po przesiadce na Sunpaka ( jako tani zamiennik SB) efekty naświetkenia są dużo stabilniejsze i poprawne przy naświetleniu na wprost czy ze światła odbitego.
Jako tanią lampę z jej zaletami i wadami polecam jednak Sunpaka wersja tylko PZ-42X. Z niższymi modelami podobno przy cyfrze są jakieś problemy.
wist- dzięki, pamiętam ten temat. Tam pytalem o Sunpaka, tutaj chciałem się jeszcze dowiedzieć o Nissinie i jego "pamięci" ustawionej korekty. Wszyscy piszą o NIEDOŚWIETLANIU przy pracy z odbitym błyskiem, ja natomiast mam wyraźne, wcale nie małe (korekcja ok. -1,5) prześwietlanie. Na wprost jest OK. Jeśli to mój Fomei (Sunpak) jest walnięty, to go zamienię na innego, lub na Nissina, bo już mnie to ciągłe kasowanie korekty wkurza.
Jeśli wszystko ma działać poprawnie w automacie lampy to chyba tylko lampy z serii SB lub Metz, ale to inna wartość cenowa niż lampy typu Sunpak, Nissin czy inna podobna. Znając ich zalety (cena) i niedogodności, można z tym żyć pamiętając przy zdjęciach o ich "zaletach". Jak narazie mój Sunpak w 95% w większości przypadków spisuje się poprawnie, a ustawianie parametrów lampy na wyświetlaczu jest tu dosyć wygodne.
wist napisał ".....ustawianie parametrów lampy na wyświetlaczu jest tu dosyć wygodne"
dobrze napisane, bo chcąc wprowadzić korektę trzeba troszkę "poklikać" tymi dwoma przyciskami i dokładnie obserwować wyświetlacz co się zmienia, a przy szybkiej zmianie nie jest to wcale wygodne. Tutaj SB600 jest bezkonkurencyjna, naciskam "+" to mam korektę plus , naciskam "-" mam na minus. To rozwiązanie uważam za wzorowe.
leszek225
29-04-2011, 23:01
nissin ma jeszcze taka wade ze po killkunastu fotach sie strasznie przegrzewa , przynajmniej mój egzemplarz
nissin ma jeszcze taka wade ze po killkunastu fotach sie strasznie przegrzewa , przynajmniej mój egzemplarz
Z tym grzaniem to zależy od sztuki, na moją sztukę nie narzekam,