PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin czy Sunpak

Garos
25-01-2011, 20:34
Witam.Nadszedł czas na kupno lampy do mojego Nikosia D5000 i zastanawiam się nad lampą Nissin Di 622 lub Sunpak PZ42X. Pytanko do użytkowników w/w lamp, jak się sprawują w pracy ? Dzięki,pozdrawiam.

simil
25-01-2011, 20:57
miałem sunpaka w sony jeszcze dawno temu , bardzo fajna lampa jak dla mnie :) nissina nie miałem , ale sunpaka polecam

Jaworus
25-01-2011, 21:22
Nie wiem jak Sunpak, ale w przypadku Nissina zastanów się nad Di622 Mark II, ze względu na zmiany i poprawki warto moim zdaniem dopłacić te 70zł-80zł w stosunku do ceny wersji I.

rafrabi
25-01-2011, 21:48
Mam tą lampę Di622 razem z D3000. Wykonanie i zachowanie zadawalające jak dla mnie. Główny minus - niedoświetla lekko po skierowaniu błysku wprost na obiekt (wystarcza korekta ok +0,7 aby się tym nie martwić). Za tą cenę warto.

Garos
25-01-2011, 22:23
Też myślałem nad Nissinem 622 II ale czy faktycznie warto dokładać około 100 zł do nowszej wersji.Niedoświetlanie Nissina 622 pierwszej generacji można poprawić korektą a czy dwójka ma aż tak więcej zalet od jedynki ?

Wicked131
25-01-2011, 22:33
Nissin Di622 od pierwszej wesji różni się:
- posiada system CLS
- gniazdo synchronizacji lampy
- możliwość ustawienia stałej kompensacji błysku
- troszkę inny wygląd (według mnie ładniejszy)
- teraz wspomaganie AF działa tak jak powinno

Według mnie warto dopłacić, choć z tego względu że posiadasz D5000 to nie skorzystasz z CLS'a

marcinez
25-01-2011, 23:10
Według mnie warto dopłacić, choć z tego względu że posiadasz D5000 to nie skorzystasz z CLS'a
Kiedyś puszkę autor wątku zmieni i będzie mógł korzystać z AWL/CLS :) Zakup wersji II będzie bardziej przyszłościowy.

Wicked131
26-01-2011, 00:15
Kiedyś puszkę autor wątku zmieni i będzie mógł korzystać z AWL/CLS :) Zakup wersji II będzie bardziej przyszłościowy.

Co racja to racja :)

Dawidek
26-01-2011, 18:49
Też posiadam wersję pierwszą nissina i jestem zadowolony, ale teraz na pewno brałbym wersję II :)

Albert44
26-01-2011, 22:02
Mam tą lampę Di622 razem z D3000. Wykonanie i zachowanie zadawalające jak dla mnie. Główny minus - niedoświetla lekko po skierowaniu błysku wprost na obiekt (wystarcza korekta ok +0,7 aby się tym nie martwić). Za tą cenę warto.

Zadowala tylko nie doświetla.. :lol: coś jak kawior ze śledzia :twisted: .. (wolę z jesiotra..)

rafrabi
26-01-2011, 23:37
Czesiu gratuluję perfekcyjnego życia :) Mi nie tak dużo trzeba żeby być zadowolony(nie zachwycony). Problem, który można obejść w sumie bezboleśnie przestaje być dla mnie problemem. Z D3000 i tą lampą mam profil czysto amatorski i te kilka sekund jak już muszę na wprost błysnąć mnie nie zbawi.

XXL
10-04-2011, 18:50
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. Czy w Sunpaku (i Nissinie) po wprowadzeniu korekty, pamiętają to ustawienie, czy po wyłączeniu lampy i ponownym włączeniu trzeba korektę wprowadzać od nowa? Mam bliźniaka tego Sunpaka (Fomei) i mnie to wnerwia, na wprost palnik-nie trzeba żadnej korekty, po podniesieniu , trzeba korygować (-1,5) bo prześwietla, ale nie pamięta tego i po każdym wyłączeniu lampy trzeba od nowa korygować.

XXL
17-04-2011, 17:12
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. Czy w Sunpaku (i Nissinie) po wprowadzeniu korekty, pamiętają to ustawienie, czy po wyłączeniu lampy i ponownym włączeniu trzeba korektę wprowadzać od nowa? Mam bliźniaka tego Sunpaka (Fomei) i mnie to wnerwia, na wprost palnik-nie trzeba żadnej korekty, po podniesieniu , trzeba korygować (-1,5) bo prześwietla, ale nie pamięta tego i po każdym wyłączeniu lampy trzeba od nowa korygować.

Powiedzcie, pamiętają czy nie. Czy mój Fomei jest walnięty że nie pamięta, czy ten typ tak ma. A co z Nissinem?

wist
17-04-2011, 20:10
XXL - polecam Ci wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=78349 . Pytałeś tam o podobne sprawy, wałkowany jest tan temat Sunpaka PZ-42X.
Pracowałem trochę na Nissinie - niedoświetlał. Po przesiadce na Sunpaka ( jako tani zamiennik SB) efekty naświetkenia są dużo stabilniejsze i poprawne przy naświetleniu na wprost czy ze światła odbitego.
Jako tanią lampę z jej zaletami i wadami polecam jednak Sunpaka wersja tylko PZ-42X. Z niższymi modelami podobno przy cyfrze są jakieś problemy.

XXL
18-04-2011, 09:41
wist- dzięki, pamiętam ten temat. Tam pytalem o Sunpaka, tutaj chciałem się jeszcze dowiedzieć o Nissinie i jego "pamięci" ustawionej korekty. Wszyscy piszą o NIEDOŚWIETLANIU przy pracy z odbitym błyskiem, ja natomiast mam wyraźne, wcale nie małe (korekcja ok. -1,5) prześwietlanie. Na wprost jest OK. Jeśli to mój Fomei (Sunpak) jest walnięty, to go zamienię na innego, lub na Nissina, bo już mnie to ciągłe kasowanie korekty wkurza.

wist
18-04-2011, 21:00
Jeśli wszystko ma działać poprawnie w automacie lampy to chyba tylko lampy z serii SB lub Metz, ale to inna wartość cenowa niż lampy typu Sunpak, Nissin czy inna podobna. Znając ich zalety (cena) i niedogodności, można z tym żyć pamiętając przy zdjęciach o ich "zaletach". Jak narazie mój Sunpak w 95% w większości przypadków spisuje się poprawnie, a ustawianie parametrów lampy na wyświetlaczu jest tu dosyć wygodne.

XXL
20-04-2011, 22:52
wist napisał ".....ustawianie parametrów lampy na wyświetlaczu jest tu dosyć wygodne"
dobrze napisane, bo chcąc wprowadzić korektę trzeba troszkę "poklikać" tymi dwoma przyciskami i dokładnie obserwować wyświetlacz co się zmienia, a przy szybkiej zmianie nie jest to wcale wygodne. Tutaj SB600 jest bezkonkurencyjna, naciskam "+" to mam korektę plus , naciskam "-" mam na minus. To rozwiązanie uważam za wzorowe.

leszek225
29-04-2011, 23:01
nissin ma jeszcze taka wade ze po killkunastu fotach sie strasznie przegrzewa , przynajmniej mój egzemplarz

bamicz
17-05-2011, 08:07
nissin ma jeszcze taka wade ze po killkunastu fotach sie strasznie przegrzewa , przynajmniej mój egzemplarz
Z tym grzaniem to zależy od sztuki, na moją sztukę nie narzekam,