PDA

Zobacz pełną wersję : adapter Mamiya

sylwester_poznan
25-01-2011, 19:16
Witam,
jeśli ktoś ma doświadczenia z adapterami umożliwiającymi podpięcie szkieł od systemu Mamiya 645 do N, to proszę o opinie. Jest kilku producentów, jeden typ nawet na stałe jest na allegro. Warto?
Z góry dziękuję.
Sylwester

JacekCz
25-01-2011, 20:17
Witam,
jeśli ktoś ma doświadczenia z adapterami umożliwiającymi podpięcie szkieł od systemu Mamiya 645 do N, to proszę o opinie. Jest kilku producentów, jeden typ nawet na stałe jest na allegro. Warto?
Z góry dziękuję.
Sylwester

Da ci to co zawsze: nieskończoność ok, ale automatyki zero, bo inaczej sobie nie wyobrażam. Podobne ścieżki przecierają z Psixa.
Jesli by się okazało, że przysłona chodzi (w sumie na adapterach średnie formaty jest miejsce na jakieś fistaszki-popychacze), kupuję Mamkę ;)

sylwester_poznan
25-01-2011, 21:54
Dzięki za opinię. W systemie N cyfrę i analoga, na ogół korzystam z preselekcji przysłony i zakładam, że obydwa aparaty potrafią dobrze dobrać czas. Zastanawiałem się bardziej nad tym, czy jest jakakolwiek różnica w adapterach i czy jest np. sens dopłacania do takiego np. Mirexa lub Zoerka, czy też brać tańszy (choć i tak drogi) z allegro.
Niestety nie ma adapterów z tiltem :-(
Pozdrawiam,
Sylwester

JacekCz
25-01-2011, 22:09
Niestety nie ma adapterów z tiltem :-(

Powiedz, a siedzisz w środku, a ja tylko z zazdrością zerkam na ten krąg: wymiarowo teoretycznie byłoby gdzie w takiej zabawce, jest przejście z jakiegokolwiek szkła na 60mm do jakiegokolwiek 24mm - z przysłoną automatyczną?

Moje wyniki to:
PS. 1 rolka Kievem, 1 PSixem, kilka Startem, ale to prawie 30 lat temu ;)

sylwester_poznan
25-01-2011, 22:22
Wydaje mi się, że nie ma adapterów (średni format do małego obrazka), które umożliwiałyby sterowanie przysłoną z poziomu aparatu. Przynajmniej ja takiego nie znam.
Ale jeśli aparat mierzy światło przez obiektyw, to automatyka puszki dobierze poprawny czas. Trzeba tylko przyzwyczaić się ponownie do ustawiania przysłony pierścieniem na obiektywie, a nie pokrętłem przy puszce.
Po prostu nie można wtedy korzystać z trybu preselekcji czasu.
Pozdrawiam,
Sylwester

wlodekp
03-03-2011, 23:28
Witam. Też noszę się z zamiarem zakupu takiego adaptera ale na e-bay'u (USA) , tam jest o połowę taniej niż na allegro. Czy ma może ktoś jakieś fotki zrobione taką mieszanką? Może jakiś link . Znalazłem dużo fotek M42 na Nikona a ma Mamiyę nic. Pozdr.

JacekCz
04-03-2011, 07:53
Znalazłem dużo fotek M42 na Nikona a ma Mamiyę nic.

Kwestia ilości tego w polskich szufladach. m42 to "technologia" raczej specyficzna dla "bloku wschodniego", gdzie mamki to były niewyobrażalnie drogie maszynki. Z kolei (pomijając najdalszą historię pentaxów m42) na "zachodzie" to było coś dla ubogich i dziwaków, coś jak teraz Holga.

Po drogie przeskok formatu klatki średni->DX czyni te szkła mało atrakcyjnymi. Jaką wartość dodatkową ma na cyfrze 80/2.8 czy 120/4.5 działający bez automatyki przysłony. Wielu uznaje że, to nie jest warte kosztów.
Za to na pewno będzie "sławna" nieskończoność.

TOP67
04-03-2011, 08:21
Ze względu na dużą różnicę w odległościach do bagnetu, bardzo łatwo jest zrobić adapter z TILT-em. I tylko wtedy ma sens bawić się z takimi obiektywami.

JacekCz
04-03-2011, 09:01
Ze względu na dużą różnicę w odległościach do bagnetu, bardzo łatwo jest zrobić adapter z TILT-em. I tylko wtedy ma sens bawić się z takimi obiektywami.

Dobrze prawisz. Zmieścić da się dużo.

Nawet konwersję sterowania z systemu X na system Y (tylko rynek jest niszowy, i to nie ma sensu ekonomicznego)