Zobacz pełną wersję : Portretówka do D3000
Witam wszystkich
Mam Nikona D3000 plus kit 18-55 i stałke nikkor 35 f1,8 Chcę dołozyć do zestawu jakiś obiektyw portretowy. Używany on będzie głownie na spacerach z dzieckiem i na imprezach rodzinnych.
Na kicie jak sprawdzałem na 50 to jest roche za szeroko więc przydąłoby się troche wiecej.
Zastanawiam się nad samyang 85 czy dołożyć np. tamron 90 lub tokina 100 ? czy oprócz AF zyskam na jakości zdjęć?
Do wydania jak najmniej :) max 2tys
chyba najlepiej 85/1.8 :)
samyang średnio nada się do fotografowania ruchliwego dziecka, chyba że chcesz wykorzystywać go do portretów pozowanych - wtedy jest rewelacyjny.
Niestety nikkor 85/1,8 nic nie da bo przy moim aparacie to i tak nie będzie AF.
Photoartbox
25-01-2011, 14:06
Jesli moze byc uzywany, polecam Sigme 50-150/2.8 HSM. Tokina 100 nie ma silnika.
Niestety nikkor 85/1,8 nic nie da bo przy moim aparacie to i tak nie będzie AF.
Ach... zapomniałam. Jeżeli chcesz stałkę to znajoma bardzo chwali sobie tamrona 90mm, używa go z powodzeniem do makro i portretów, jednak osobiście nie mogę nic na jego temat powiedzieć.
Sapphiron
25-01-2011, 15:18
Było już wiele razy... wyszukiwarka gryzie?
Tamron 90, albo używka Sigma 50-150
A ja proponuję obejrzeć sample z Nikkora Micro 60 f2.8 AF-S (nie AF), rozważałem przez jakiś czas, jednak dla mnie za ciemno.
Pomyślałbym jednak nad 50mm f 1.4G.
Nie bójmy się podejść
hostman22
25-01-2011, 17:30
Tamron 90, albo używka Sigma 50-150
jeszcze tamron 60/f2 ;)
a czy ma ktoś porównanie który robi foty lepszej jakosci samyang czy tamron
Photoartbox
25-01-2011, 20:08
a czy ma ktoś porównanie który robi foty lepszej jakosci samyang czy tamron
Nie wiem co to jest "lepsza jakosc" wedlug Ciebie, ale Twoje pytanie mozna skwitowac pewnym porownaniem: co daje lepsze efekty pracy, ciezarowka czy samochod wyscigowy? Tamron to szklo makro, wiec zdjecia makro beda z niego lepsze niz z Samyanga. Samyang to portretowka, wiec teoretycznie portrety beda z niego lepsze. Teoretycznie, bo jak, ktos nie umie robic zdjec, to mu nawet najdrozsze szklo nie pomoze. Jedno jest pewne w przedziale F1.4-2.8 Tamron Samyangowi nie podskoczy;) Bokeh tez bardziej mi sie podoba u Samyanga.