PDA

Zobacz pełną wersję : Jeszcze o gwarancji, a w zasadzie ich rodzajach

Długi
25-01-2011, 13:15
Przeglądałem starsze posty na ten temat i nadal mam wątpliwości i pytania. Nie jestem jeszcze użytkownikiem Nikona ale mam nadzieję być w niedługiej przyszłości :)
Przeglądając ceny w sklepach internetowych natknąłem się na różne zapisy, co do gwarancji, a czytając dodatkowo wątek na temat sklepu Fotoit mam już kompletny zamęt.
Otóż napotkałem następujące zapisy co do gwarancji:
- gwarancja 12 m-cy
- gwarancja producenta 12 m-cy
- gwarancja pl
- gwarancja 24 m-ce
Wiem, że NP udziela rocznej gwarancji, na swoje produkty, a obowiązujące przepisy umożliwiają nam powoływanie się na niezgodność towaru z umową w sklepie gdzie zakupiliśmy towar, co teoretycznie wydłuża nam gwarancję o kolejny rok. Wydaje mi się jednak, że powyższe zapisy, chociaż wszystkie informują o 12 miesięcznej gwarancji, to jednak mogą zawierać jeszcze inne ukryte informacje, a w zasadzie ich brak:
- gwarancja pl – wydaje się, że tu chodzi jednoznacznie o gwarancję NP.
- gwarancja producenta 12 miesięcy – tutaj też wydaje się jasne, chociaż nie wiem, czy może to być gwarancja europejska, o ile różni się czymkolwiek od PL.
- gwarancja 12 m-cy i tu się zaczynają schodki, bo pod tym może się kryć, że gwarancja jest sklepowa, a nie NP, a mogą wynikać z tego problemy opisane w tym wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69192 dotyczącym praktyk sklepu fotoit.
W skrócie możemy dostać towar pochodzący spoza partii na UE i nie będziemy mogli go zarejestrować, a możemy również spotkać się z odmową napraw pogwarancyjnych przez serwis itd.
Dlatego uważam, że jest to istotne jaką gwarancję otrzymujemy i jak nas o tym informuje sklep. Jeśli mamy jak wół na stronie napisane gwarancja PL a nam chce wcisnąć sklepową, to jest to niezgodność z umową. Pół biedy jeśli odbieramy towar na miejscu i tam płacimy, bo najwyżej wyjdziemy ze sklepu z pustymi rękoma ale dokonując przelewu i nie zwracając uwagi jaką naprawdę otrzymujemy gwarancję, zawieramy umowę i po ptakach. Zazwyczaj możemy odesłać towar w ciągu jakiegoś czasu ale i tak będziemy w plecy o koszty wysyłki.
Pytanie teraz tylko, czy sklepy z premedytacją umieszczają takie zapisy, a przynajmniej część z nich, żeby rolować klientów, czy nie zwracają na to uwagi, bo wg nich każdy zapis oznacza to samo.
Jestem też ciekaw jak to wygląda od strony Nikona. Czy sklep ma obowiązek udzielić gwarancji NP jeśli towar jest przeznaczony na rynek UE, czy jest to dowolność sklepu?
Ciekawe ilu z Was sprawdziło przy zakupie jaką gwarancję otrzymaliście, a ilu z Was żyje w nieświadomości i z przekonaniem, ze macie gwarancję NP :wink:

Piotrek 77
25-01-2011, 13:24
Ale jak sklep może ciebie rolować. Skoro sam stwierdziłeś ze zgodnie z ustawa masz 24 miesiace gwarancji. To niezgodność gwarantuje te 24. Po prostu sklep sam siebie roluje. Bo jak po roku zepsuje tobie się sprzęt i to nie z twojej winy to sklep go musi naprawić. Wieć już na starcie sklep jest stratny. Ale gwarancja gwarancją, a umowy sklepu z hurtownią to inny temat. JEsli by tak było że sklep będzie płacił z własnej kasy za usługę serwisową po roku to by skończył współpracę z hurtownikiem czy danym producentem.

Długi
25-01-2011, 13:36
W prosty sposób może Cię wyrolować zresztą było to opisane w wątku, który podałem. Dostajesz gwarancję sklepową, a nie NP, a to oznacza, że towar może być spoza dystrybucji na terenie UE. Mija gwarancja i okazuje się, że nie możesz go np. serwisować, na pewno go też nie zarejestrujesz.
Nie chodzi mi o to, że w razie usterki aparat nie zostanie naprawiony ale o to z jakim przekonaniem (gwarancją) kupujesz towar, a z jaką faktycznie otrzymujesz. Weźmy zresztą inny przykład. Towar z gwarancją UE możesz serwisować na terenie UE, możesz go wysłać lub w przypadku wyjazdu serwisować na miejscu w którym przebywasz. Mając gwarancję sklepową i w dodatku towar spoza UE już nie.

saper
25-01-2011, 19:06
Witam,
ja mam zamiar kupić d300s.
Znalazłem ofertę TUTAJ (http://allegro.pl/nikon-d300s-body-gwarancja-12-mies-nowy-pl-menu-i1414456865.html).
Gość twierdzi, że aparaty pochodzą z angielskiej dystrybucji i mają gwarancje producenta.
Czy gwarancja taka będzie ważna w Polsce?

Długi
25-01-2011, 19:31
No ja też mam zamiar kupić d300s :) Pewnie zakupiony w UK. Gwarancję będziesz miał z tego co się orientuję ale w Polsce na rok, a później musiałbyś wysyłać do Anglii.
Doczytałem teraz tą aukcję. Gwarancja UE, instrukcja j.ang. więc jest na pewno tak jak napisałem powyżej.

zdyboo
31-01-2011, 14:37
No ja też mam zamiar kupić d300s :) Pewnie zakupiony w UK. Gwarancję będziesz miał z tego co się orientuję ale w Polsce na rok, a później musiałbyś wysyłać do Anglii.
Doczytałem teraz tą aukcję. Gwarancja UE, instrukcja j.ang. więc jest na pewno tak jak napisałem powyżej.

Jeśli rzeczywiście jest z dystrybucji UK, to się nie ma czego obawiać, UK jest w UE i masz tam prawo kupić aparat i potem go zarejestrować w NP. Od 2004 r. nie ma czegoś takiego jak rynek krajowy, jest tylko rynek unijny. Przynajmniej w teorii.
W Polsce i tak nie otrzymasz gwarancji na aparat Nikona dłuższej niż 12 miesięcy, więc na dodatkowy rok gwarancji z realizacją w UK bym się nie pogniewał. Taki sprzęt zarejestrujesz w NP i instrukcję sobie ściągniesz za darmo ze strony.
Ustawa ustawą, a gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym i producent nie musi jej w ogóle dodawać do swoich produktów.

eskimos
31-01-2011, 23:51
na pewno go też nie zarejestrujesz.
.

Mam kilka szkiel kupionych w Norwegii, jedno z Polski,USA i Japonii, caly sprzet jest zarejestrowany w Nikonie, bez najmniejszych klopotow. HAXOR :mrgreen:

Długi
01-02-2011, 08:24
Mam kilka szkiel kupionych w Norwegii, jedno z Polski,USA i Japonii, caly sprzet jest zarejestrowany w Nikonie, bez najmniejszych klopotow. HAXOR :mrgreen:

Ze szkłami jest chyba inaczej, bo mają gwarancję światową. Czytałem w/w podanym wątku, że d700 z rynku japońskiego nie można było zarejestrować w NP.

eskimos
01-02-2011, 11:33
D700 mam nie unijne i też zarejestrowany. Tylko sigmy nie widnieją na liście, ale to oczywiste.