Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę czy jest BF, FF czy ine badziewie
Sapphiron
25-01-2011, 09:59
Witajcie, prosiłbym o dwie sprawy,
1. Ocena czy na zdjeciu jest BF? bo mi się wydaje że jest...
Foto ( UWAGA WIELKI PLIK): KLIKNIJ! (www.makarski.eu/wymiana/test.jpg)
2. Dlaczego tak jest że raz jest ogromny BF a raz jest w punkt?
Pozdrawiam
Photoartbox
25-01-2011, 10:07
Link nie dziala.
Sapphiron
25-01-2011, 10:14
Juz działa. sorry
Ja to bym Ci radził na tej czarnej kreseczce dodatkowo coś umieścić . Zapałka itd itp lepiej dla AF. A czemu f 2.2?
paparazzi89
25-01-2011, 10:20
no może minimalnie ale ja sie na tym nie znam! wypowiedź gościa który nigdy tego nie robił :D
moim zdaniem jest dobrze - GO rozkłada się niesymetrycznie wokół punktu, w którym jest ustawiona ostrość, dodatkowo robiąc zdjęcie nie zrobiłeś go idealnie w osi kartki stąd delikatnie inny rozkład głębi po lewej i prawej stronie
co do powtarzalności celności to już zupełnie inna sprawa - tzw. humory :D
Umieść coś kontrastowego prostopadle do obiektywu, na wysokości tej lini i ostrz na ten obiekt. Na tym zdjęciu wychodzi na minimalny BF.
panoramix
25-01-2011, 10:38
Sapphiron, wyrzuć tę kartę i zrób sobie Lens Calibratora, wg instrukcji Skibka. Tu masz namiary (http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2166701&postcount=1). Karta to problem czy aby na pewno odpowiedni kąt..., a przyłóż coś kontrastowego... itp duperele. Polecam. Mała rzecz, a cieszy. Hand made :D
marciing
25-01-2011, 10:41
Umieść coś kontrastowego prostopadle do obiektywu, na wysokości tej lini i ostrz na ten obiekt. Na tym zdjęciu wychodzi na minimalny BF.
Gdzie wy tu BF widzicie?!? Pytam serio..... Bo jak dla mnie to wszystko w porządku i szkło trafia w punkt.
Sapphiron
25-01-2011, 10:42
niby karta była przyklejona do tablicy kreślarskiej gdzie jest kątomierz. Ale dzięki za link, zaraz ide drukować!
Photoartbox
25-01-2011, 11:05
Zeby kazde szklo tak ostrzylo... Mz jest OK. A jak to wyglada w praktyce, na normalnych obiektach? Jakie to szklo?
Sapphiron
25-01-2011, 11:17
N85/1.8
A na normalnych obiektach jest problem bo np w portretach idzie czasem zamiast na oko to na nos a czasem na ucho... Dlatego zadałem pytanie nr 2 na początku tematu...
Photoartbox
25-01-2011, 12:22
N85/1.8
A na normalnych obiektach jest problem bo np w portretach idzie czasem zamiast na oko to na nos a czasem na ucho... Dlatego zadałem pytanie nr 2 na początku tematu...
Mialem dwa 85/1.8. Jeden uzywka bez "D" a drugi prosto ze sklepu z "D" i niestety ta sama przypadlosc, jak trafil, to bylo miodzio, jak nie to.. juz sam wiesz. Dlatego odpuscilem sobie to szklo.
A w jakim trybie autofocusa go używasz? Jeśli w AF-S, to może warto przestawić na ciągły. Już na mniejszych ogniskowych i wyższych przysłonach zdarzało mi się pudłować, przez to że od ustawienia ostrości do naciśnięcia do końca spustu albo ja zrobiłem niewielki ruch albo poruszyła się modelka. Warto korzystać z AF-C nie tylko przy panoramowaniu ;).
N85/1.8
Może się bujasz nieświadomie przód i w tył ;) model również może się bujnąć - tak sobie gdybam
bo na kartce wygląda ok
Sapphiron
25-01-2011, 17:25
prawie zawsze robie zdjęcia ze statywu... a co do majtania modelki to możliwe już bardziej niż moje...
AF-C rozwiąże ten problem? jeśli tak to na jaki priorytet ustawić w puszcze AF-C?
Jak statyw to faktycznie moje sugestie upadły
Ja u siebie jeśli mam ustawione AF-C, to zwykle w dynamic area mode.
Wojteksw
25-01-2011, 17:36
Ja podobnie testowałem http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2141479#post2141479
Sapphiron
25-01-2011, 21:13
Ja u siebie jeśli mam ustawione AF-C, to zwykle w dynamic area mode.
Tylko ja nie mogę sobie pozwolić na to podczas sesji... muszę mieć w dany punkt ostrość i nie ma bata...
Hmm... u mnie w trybie closest subject nie mam wyboru pola ostrości, natomiast w wymienionym wyżej jak najbardziej dostępne są wszystkie, jeśli o to chodzi. Przekadrować zaś zawsze można z zablokowaną ostrością, no ale wtedy wracamy do początku problemu, czyli że możesz nie trafić już w punkt z ostrością, a po to właśnie proponowałem korzystanie z AF-C. No ale fakt, że przy ograniczonej liczbie pól ostrości w puszce do wyboru (ja mam całe 5 :D ) ma się ograniczoną kompozycję kadru i wyboru punktu ostrości, niestety...
Sapphiron
25-01-2011, 22:41
Ja mam 11 pól ale chyba nie o to chodzi...
A przekadrowując nie tracę ostrości na tym punkcie gdzie ustawiałem? bo niby się zmienia płaszczyznę ujęcia itp... niestety mało wiem o tym...
szymonvader
25-01-2011, 22:52
wg mnie szkiełko ok.
maciey75
25-01-2011, 22:57
BF, FF czy innego badziewia nie zaobserwowano ;)
Moim zdaniem wszystko jest OK.
Radzę jednak sprawdzić to szkło na większych odległościach. Niektóre N85/1.8 mają taki problem, że trafiają w punkt na niewielkich odległościach, a na większych odległościach jest lipa. Było na forum o tym kilka razy, też tego doświadczyłem gdy mialem kiedyś kupić to szkło i sztuka którą miałem do testów miała ten defekt.
Testowa fotka pokazuje, że szkło trafiło w punkt i nie ma FF/BF dla tej konkretnej odległości. Jak napisał prz3mo, dla większych odległości już nie musi być tak różowo.
Żeby nie zakładać 10 tyś. takich samych wątków - podpinam się.
Zaopatrzyłem się ostatnio w Sigmę 50-150 f/2.8 II i już pierwsze fotki pokazały problem z ostrością. Zrobiłem więc mini badziewiasty test "na bateryjkę". Wywlokłem aku z lampy błyskowej, ustawiłem je pod kątem 45˚, ogniskową przekręciłem na 150 mm a przysłonę na 2.8. Punkt ostrzenia centralny na literkę "o" w napisie "sony". Wszystko strzelane ze statywu pilotem, żeby uniknąć roztrzepania foci. Jak widać na załączonym obrazku jest dramat! Na pierwszym kadrze ostrość łapana była na pierwszą bateryjkę a na drugiej na trzecią (od lewej). Widać wyraźny front fokus?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/badfokus-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-G_yhoF9_6I0/TXgczq1st6I/AAAAAAAACrw/637GjcygNoY/s1600/badfokus.jpg)