PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Szmata

l77
24-01-2011, 23:19
Jedno z cyklu, który pieszczotliwie nazywam "Szmata"

//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

darkmajin
24-01-2011, 23:32
ja to nazywam "nudzi mi się pstrykam przez okno robię losowy efekt w photoshopie i wale na forum" :)

....... na poważnie nie czaje przekazu, choć nazwa wątku adekwatna do tego co prezentujesz

lechupe
24-01-2011, 23:32
jedno zdjecie z cyklu to jak 3 czipsy pod pół litra.
Pokaz więcej, to moze uda sie zrozumiec też ten pieszczotliwy tytuł.

l77
24-01-2011, 23:44
Włala

//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Tym razem ponumerowałem foto, żeby kolega darkmajin się nie pogubił.

rawa
25-01-2011, 02:14
Nic nie poradze lubie takie prace .

darkmajin
25-01-2011, 11:54
jak już numerujesz to 2,3 , kolejne gnioty , 3 nie mogła by być prosta ?

*coś w tej 3 jest nawet mi się podoba mogło by być szerzej
**nie denerwuj się kolego jak nie jesteś gotowy na krytykę to nie wrzucaj do oceny

l77
25-01-2011, 16:20
jak już numerujesz to 2,3 , kolejne gnioty , 3 nie mogła by być prosta ?

*coś w tej 3 jest nawet mi się podoba mogło by być szerzej
**nie denerwuj się kolego jak nie jesteś gotowy na krytykę to nie wrzucaj do oceny

No widzisz, i tak się pogubiłeś.
Zaiste, głębia twojej, jakże wnikliwej, oceny onieśmieliła by niejednego krytyka sztuki. Tak trzymać.

seler
25-01-2011, 16:26
Ja jestem prostym człowiekiem, a bardzo chciałbym umieć rozumieć Sztukę.
Bardzo cię proszę wyjaśnij mi sens tudzież artyzm tych zdjęć... patrzę się na nie już dziesięć minut i nic nie potrafię wywnioskować...
Oświeć mnie ciemnego....

l77
25-01-2011, 16:34
Patrzyłeś za długo. Przykro mi.

seler
25-01-2011, 16:39
Oj, jaka szkoda.

Pienia
25-01-2011, 18:13
słabe...chyba nie nadają się do "chwalenia się" na forum...

pastwisko
25-01-2011, 18:20
to z drzwiami bardzo fajne

Rafał63
25-01-2011, 18:59
Heee...? Woland krajobrazu i struktur urbanistycznych? :)

swider
25-01-2011, 23:17
Ja tam lubię takie lomograficzne klimaty, mam do nich słabość. :)

!AGresT
25-01-2011, 23:24
Pierwsze mi się podoba, dwa kolejne nie bardzo.
Niezależnie od techniki jakiej użyłeś, przenosi klimatem w czas niedawno miniony.

P.S. Czy nie sądzicie, ze ocenianie czyjejś pracy przymiotnikami typu "gniot" to jednak przesada? Czy tylko ja mam takie wrażenie?

darkmajin
25-01-2011, 23:37
zawsze można delikatniej "do kosza" koniec końców wychodzi na to samo, klimat lomo czy nie ,nie podoba mi się chyba może ajt ? nie wystarczy strzelić żeby zaraz była jakaś magia

jeszcze raz mówię jedynkę wstaje pstrykam z okna trochę obróbki i mam to samo ,przykro mi że autor się obraził trochę dystansu do siebie

Kaczy_Grzmot
26-01-2011, 12:01
W moim odczuciu, określanie tych prac mianem gniota (czy - "do kosza"), to przesada. IMHO autor panuje nad kompozycją, zdjęcia mają klimat pojedynczo i jako całość. Czy się podobają - to inna kwestia; w każdym razie, w moim odczuciu, został tutaj dobrze pokazany "smutek buro-szarego zimowego podwórka". Swoją droga ciekawi mnie skąd się wziął taki tytuł...

l77
26-01-2011, 20:54
Co do wypowiedzi kolegi od "gniotów": musiałbyś postarać się trochę bardziej żeby mnie obrazić.

Co do techniki tu zastosowanej to nazywa się ona "fotografia analogowa". Jeśli ktoś zarzuca mi tu nadmierną obróbkę zdjęć to zapewne dlatego że sam nie ma o niej zielonego pojęcia.

Tytuł został zaczerpnięty z wypowiedzi niejakiego (tfu!) W. Cejrowskiego. Któregoś, wyjątkowo paskudnego, sobotniego, poranka, (styczeń to był) usłyszałem jak mówi w radiu: "Siedzę sobie teraz na plaży w Meksyku, słoneczko grzeje, +23 stopnie, a u Państwa znowu pewnie ta ZIMNA, MOKRA I BRUDNA SZMATA!

bognik
26-01-2011, 20:57
Ja tam lubię takie lomograficzne klimaty, mam do nich słabość. :)
Ja też! Jedyna i dwójka mnie się podoba ;)

Ruppel
26-01-2011, 21:06
Jakoś również zaczynają mi się podobać, jako seria, dłuższa seria ma coś w sobie, mimo że "pstryknięte", jak niektórzy zauważyli. Tytuł początkowo odrzuca, jednak po wytłumaczeniu nawiązania do wypowiedzi Cejrowskiego, nabiera to jakiegoś sensu i chyba tą chwilą się kierowałeś. Szara, brudna, mokra szmata, heh:)

Kaczy_Grzmot
27-01-2011, 09:00
No to udało Ci się zilustrować wypowiedź Cejrowskiego... :-)

Jędrula
27-01-2011, 12:39
Ja tu bardziej widzę nawiązanie tytułu do filmu Kieślowskiego "Krótki film o zabijaniu". W filmie, gdzieś na początku, taksówkarzowi wychodzącemu z ponurego blokowiska do pracy spada właśnie na głowę brudna szmata, nie wiadomo, czy złośliwie przez kogoś rzucona, czy też przypadkowo. Szmata ta jest początkiem całej sekwencji dramatycznych (zwłaszcza dla taksówkarza) wydarzeń, jakby znakiem od Boga. Kieślowski też pokazuje w filmie takie brudne i beznadziejne osiedle przerysowując je jeszcze za pomocą jakichś sino-szaroburych filtrów (choć film kolorowy), co tworzy właśnie klimat takiej beznadziei i frustracji. Myślę, że Wojtek Cejrowski, chłopak bardzo inteligentny, mówiąc o owej szmacie miał chyba obraz z filmu Kieślowskiego przed oczami.
A co do zdjęcia, to rzeczywiście, nabiera ono znaczenia dopiero w zestawie. Pojedyńcze - ginie w zalewie podobnych prób, które jakoś dziwnie podchodzą młodym twórcom, jak chcą pokazać coś ambitniejszego. Też mi się to przydarzało. I zdaje się, że jeszcze z tego nie wyrosłem. ;-)
Pozdrowienia.
(chyba czapkę świąteczną czas juz zdjąć)
Jędrula

l77
27-01-2011, 13:27
HA! Nie pamiętam tego motywu ze szmatą, ale porównanie bardzo mi się podoba. Ciekawe czy Kieślowski faktycznie używał jakiś filtrów (jeśli tak to słabo, wszak to wyborny dokumentalista był) czy po prostu stawiał kamerę, a ona rejestrowała rzeczywistość taką jaka jest. Nie ma się co oszukiwać, żyjemy w dość paskudnym miejscu.

Kaczy_Grzmot
27-01-2011, 19:41
Nie ma się co oszukiwać, żyjemy w dość paskudnym miejscu.

Eee tam, właśnie nie ma się co oszukiwać - wcale tak paskudnie nie jest; a Twoje zdjęcia są po prostu tendencyjne. ;-p

NBA
28-01-2011, 00:55
patrzę się na nie już dziesięć minut i nic nie potrafię wywnioskować...

No tak...

matys
28-01-2011, 11:09
Eee tam, właśnie nie ma się co oszukiwać - wcale tak paskudnie nie jest; a Twoje zdjęcia są po prostu tendencyjne. ;-p

faktycznie fota tendencyjna, ale może być rzeczywiście szmatą .... tylko taki ten blok w centrum za bardzo oczojeb....

Kaczy_Grzmot
28-01-2011, 13:53
faktycznie fota tendencyjna, ale może być rzeczywiście szmatą .... tylko taki ten blok w centrum za bardzo oczojeb....

No ale to blokowisko przecież... Mi się pod względem kompozycji to zdjęcie bardzo podoba, powiem nawet, iż podejrzewam Autora o jej dość precyzyjne przemyślenie. ;-)

Argymir Iwicki
29-01-2011, 15:32
Wciągają mnie te trzy foty. Robi się ciekawie.

kami
30-01-2011, 10:34
Dobre, lubie takie jako kontre dla cukierkowych zdjec i swiata. Troche snapu tez jest potrzebne. Dzieje sie na tych zdjeciach i to jest najwazniejsze.

matys
31-01-2011, 09:40
No ale to blokowisko przecież... Mi się pod względem kompozycji to zdjęcie bardzo podoba, powiem nawet, iż podejrzewam Autora o jej dość precyzyjne przemyślenie. ;-)

To też ja wcale w to nie wątpię, mówię tylko co by było gdyby.... Takie tam pitu pitu z mojej strony. Może nieźle by fotka wyglądała "niecentralnie".