PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy raz odmowil posluszenstwa...

witkow
24-01-2011, 21:55
Czesc,

niestety moj Nikos D50 po 5 latach i 22000 odbitkac odmowil posluszenstwa i to w dodatku na wyjezdzie. Poczatkowo myslalem ze to cos z migawka, ale teraz juz wiem padl mechanizm odpowiedzialny za przyslone, czyli moge robic zdjecia ale zawsze z najmnijsza dziura.

Pytanie czy ktos wie czy to jest do naprawy - wymiany? czy mozna to zrobic samemu? czy ktos spotkal sie z taka przypadloscia?

Oczywiscie napisalem do NIkon Polska i czekam na odpoiwedz.

Czekam na infoermacje.

Pozdrawiam.

Witek

Seeker
25-01-2011, 13:56
"Pytanie czy ktos wie czy to jest do naprawy - wymiany?"

Wszystko mozna naprawic, tylko nie zawsze warto.

"czy mozna to zrobic samemu?"

Moze to byc bardzo problematyczne.

Wracajac jednak do tematu...
Podales malo informacji i trudno cos wnioskowac.
Podaj na jakim (jesli idzie o konstrukcje AF) obiektywie testowales,
czy probowales na innym i takze na jakim.
Chociaz tyle na poczatek.

patu
25-01-2011, 14:45
Na 99% padł mechanizm popychacza przysłony.
Niedawno znajomy serwisował D90 z podobnym uszkodzeniem - kosztowało go to parę stówek...

witkow
25-01-2011, 19:40
Koszt z serwisu juz mam okolo 490 PLN, oczywiscie kosztorysant moze to jeszcze zmienic po obejrzeniu.

Sprzawdzalem na obiektywach 18-70; 50 i 70-200 - wszedzie ten sam objaw, ciemne zdjecia, Err po zrobieniu zdjecia, dodatkowo jest bardzo trudno wymienic szklo, co ten machanizm jakby blokowal. zastawiam sie tylko czy to padlo mechanicznie czy elektrycznie.

I druga sprawa czy warto ladowac 500 PLN w stara puszke czy nie lepiej jednak troche doskladac i kupic nowa, tylko jeszcze nie wiem jaka, w sumie z 50 jestem bardzo zadowolony, piekne kolory, czerwony jak zyleta, nie wiem czy te nowe matryce sa tez tak dobre.

Seeker
25-01-2011, 19:46
Wydaje mi sie, ze raczej mechanika.

witkow
25-01-2011, 19:47
Ktos to probowal kiedys naprawic samemu? czy ten machanizm rozni sie od mechanizmow w aparatach analogowych?

Seeker
26-01-2011, 04:30
Pewnie kazdy sie jakimis detalami rozni, a naprawa moze byc dosc upierdliwa (duzo dlubania i lutowania troche jest w D50).