Zobacz pełną wersję : Pierwszy raz odmowil posluszenstwa...
Czesc,
niestety moj Nikos D50 po 5 latach i 22000 odbitkac odmowil posluszenstwa i to w dodatku na wyjezdzie. Poczatkowo myslalem ze to cos z migawka, ale teraz juz wiem padl mechanizm odpowiedzialny za przyslone, czyli moge robic zdjecia ale zawsze z najmnijsza dziura.
Pytanie czy ktos wie czy to jest do naprawy - wymiany? czy mozna to zrobic samemu? czy ktos spotkal sie z taka przypadloscia?
Oczywiscie napisalem do NIkon Polska i czekam na odpoiwedz.
Czekam na infoermacje.
Pozdrawiam.
Witek
"Pytanie czy ktos wie czy to jest do naprawy - wymiany?"
Wszystko mozna naprawic, tylko nie zawsze warto.
"czy mozna to zrobic samemu?"
Moze to byc bardzo problematyczne.
Wracajac jednak do tematu...
Podales malo informacji i trudno cos wnioskowac.
Podaj na jakim (jesli idzie o konstrukcje AF) obiektywie testowales,
czy probowales na innym i takze na jakim.
Chociaz tyle na poczatek.
Na 99% padł mechanizm popychacza przysłony.
Niedawno znajomy serwisował D90 z podobnym uszkodzeniem - kosztowało go to parę stówek...
Koszt z serwisu juz mam okolo 490 PLN, oczywiscie kosztorysant moze to jeszcze zmienic po obejrzeniu.
Sprzawdzalem na obiektywach 18-70; 50 i 70-200 - wszedzie ten sam objaw, ciemne zdjecia, Err po zrobieniu zdjecia, dodatkowo jest bardzo trudno wymienic szklo, co ten machanizm jakby blokowal. zastawiam sie tylko czy to padlo mechanicznie czy elektrycznie.
I druga sprawa czy warto ladowac 500 PLN w stara puszke czy nie lepiej jednak troche doskladac i kupic nowa, tylko jeszcze nie wiem jaka, w sumie z 50 jestem bardzo zadowolony, piekne kolory, czerwony jak zyleta, nie wiem czy te nowe matryce sa tez tak dobre.
Wydaje mi sie, ze raczej mechanika.
Ktos to probowal kiedys naprawic samemu? czy ten machanizm rozni sie od mechanizmow w aparatach analogowych?
Pewnie kazdy sie jakimis detalami rozni, a naprawa moze byc dosc upierdliwa (duzo dlubania i lutowania troche jest w D50).