PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-105 3,5-4,5 vs. Nikkor 28- 85 3,5-4,5

mancur
24-01-2011, 19:27
Przepraszam, może się powtarzam ale przekopałem forum i nadal nie mam jasności co do wyboru... Posiadam Nikkora 70-210 4-5,6. Z jakości zdjęć jestem zadowolony (nawet bardzo), tak więc wydaje i się, że jak na moje potrzeby wybór zooma o szerszych kątach jest trafny (cena/jakość). Nie wiem jednak, który wybrać i czy są między nimi duże różnice optyczne. W sumie w każdej z opcji mam mniejszą lub większą zakładkę na węższym końcu.

JacekCz
24-01-2011, 20:00
Wg chyba Kena Rockwella ta 105 jest nieco mniej ostra od 85. Dodatkowo z elementami plastiku, tam pełny metal. Tym niemniej ją kupiłem. Ostrość wg moich obserwacji żyleta od pełnej dziury. Bardzo pewny i szybki jak na śrubokręt AF.
Tryb Macro który się czasem przydaje. Z wad, zależy do czego porównywać, ze słońcem w kadrze ma bliki, ale to w tej grupie raczej tak będzie. Z tymi 105mm często traktuję jako spacer-zopma. (Jak sprzedawałem 210 jak twój, 105 służył mi dzielnie jako tele).
Z kolei 28mm w DX to taki szerszy-niby-standardowy więc dośc dobrze da się żyć (co jest problemem z 35mm).

Zakładki w zakresie się nie boję, a nawet lubię je mieć, rzadziej syfi się wnętrze jak rzadziej przepinasz.

Nie wiem, na co trafisz, ja jestem bardzo zadowolony z 28-105 i w tym sensie mogę polecić.

mancur
25-01-2011, 09:35
Dzięki. Poczytałem kenrockwell i wybór padł ostatecznie na 28-85. Mam słabość do metalu jeszcze ze szkolnych lat... ;)