Zobacz pełną wersję : Lampy do strobingu - czy jednakowe?
Czy i na ile ważne jest miec przy strobingu jednakowe lampy?
Czy dużą niedogodnością będzie je mieć wiodących firm (tj ze stabilnymi i nie oszukanymi parametrami) ale różne modele?
Czy przynajmniej dwie pasowało by mieć jednakowe?
blackangelek
24-01-2011, 18:18
Wg. mnie to nie ma żadnego znaczenia.Jak poczytasz wątki ,to większość osób błyska różnymi (np SB + younguno).
W poradniku "strobist" jest mowa nawet o uzywaniu starych,manulanych lamp vivitar.
Także mogą być to zupełnie różne lampy,różnych firm.
I tak większość błyskań z kilkoma lampami to manual,a nie automatyka.
The Structorr
24-01-2011, 18:28
Bez różnicy w sumie. Różne lampy będą miały różną temp. barwową ale nawet jak będziesz miał dwie takie same i ustawisz je na inną moc to temp. się zmieni. Poza tym są to różnice pomijalne raczej.
ze stabilnymi i nie oszukanymi parametrami
a są takie??
Bez różnicy w sumie. Różne lampy będą miały różną temp. barwową ale nawet jak będziesz miał dwie takie same i ustawisz je na inną moc to temp. się zmieni. Poza tym są to różnice pomijalne raczej.
a są takie??
Przynajmniej ma taką nadzieję. Ruski miały zawyżoną LP o 2-3 działki, chińczyki nie wiem jak.
Podobno Metz ma uczciwiej podawane niż Nikon.
Mam na myśli np schematy butterfly, dwie lampy jednakowo, czy clam-shell jedna połowę drugiej. Ew podobna reakcja na zoom itd. Może to mieć małe plusy, jak się ma jednakowe.
Mam Metza iTTL 48, 40MZ bez iTTL fajny do stroba i w pełni zdolny do pracy na aparacie (w razie awarii lub bez awarii). Nie mam koncepcji, w którą stronę się rozwijać, czy YN czysto manualne, czy szukać używanych "sióstr" w/w.
Z innej beczki myślę zupełnie inaczej o lampie uzupełniającej, jak to sfinalizuję, będę się dzielił, ale tu pytam o 2-3 główne.
The Structorr
24-01-2011, 20:28
Ja mam sb-800 + 4x sb-80dx i jeśli będę potrzebował kolejną to pójdę w stronę YN. Za jedną używkę sb-80dx mogę mieć 2x yn-560 lub 3x yn-460II. Może nieco słabsze ale cenowo nie do pobicia. Nawet jak padnie to nie żal za bardzo.
A co do LP, każdy producent nieco zawyża ;)
to nie ma żadnego znaczenia. też używam różnych kombinacji lamp i zawsze jest ok
ja kupilem jednakowe z 1 wzgledu. takie sesje czesto robie z kims i w wypadku tych osob byla duza rotacja. a co inna lampa, to i inne menu.