Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Gdansk

pastwisko
24-01-2011, 17:36
Zdjęcie bez przekazu ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img146.imageshack.us/img146/3907/001krk.jpg)

RzeckiDG
24-01-2011, 18:22
Specyficzny masz styl, ale konsekwentnie się go trzymasz i za to należy się plusik.
Do mnie jednak te zdjęcia nie przemawiają.

lechupe
24-01-2011, 18:26
No, myślę, ze niekoniecznie trzeba to było publikować

pastwisko
24-01-2011, 18:34
Specyficzny masz styl, ale konsekwentnie się go trzymasz i za to należy się plusik.

takie mam spojżenie - zawsze mnie dziwiło ze ktoś potrafił rozpoznać moje zdjecia wśród innych, ale to nie jest jakieś zamierzone działanie wg przepisu :)

No, myślę, ze niekoniecznie trzeba to było publikować

ale cos więcej powiesz czy po prostu zdjęcie ci nie leży ?

czy owo zdanie tytułem wstępu cie tak nastawiło ? :)

lechupe
24-01-2011, 18:42
nie, zdania wstępne z reguły pomijam.
Zdjecie nie ma zadnych walorów, ani architektonicznych, ani ogolnych.
Jest nieharmonijne, słabe technicznie (wiekszośc to ciemne plamy), mało estetyczne i po prostu brzydkie.

pastwisko
24-01-2011, 18:44
nie, zdania wstępne z reguły pomijam.
Zdjecie nie ma zadnych walorów, ani architektonicznych, ani ogolnych.
Jest nieharmonijne, słabe technicznie (wiekszośc to ciemne plamy), mało estetyczne i po prostu brzydkie.

I za taki komentarz dziękuję bardzo, to już jest konkret do którego można się odnieść publicznie bądź w zaciszu swoich czterech scian ;)

bercik
24-01-2011, 18:45
ale cos więcej powiesz czy po prostu zdjęcie ci nie leży ?

czy owo zdanie tytułem wstępu cie tak nastawiło ? :)

Wstęp jest oK' czyli wg mnie prawdziwy i prawdłowo oddaje to co prezentuje ten pstryk. Pytanie tylko czemu służyć ma ta "fotografia", a może nawet pokusiłbyś się o roważania natury bardziej ogólnej jak np czemu ma służyć sztuka, po co "ludź" tak w ogóle tworzy. Możliwe, ze odpowiedź pobrzmiewa już w Twoim wstępie

pastwisko
24-01-2011, 19:17
Wstęp dałem tytułem żartu bo w moim poprzednim zdjeciu barierek na molo próbowano się doszukiwać jakiegoś przekazu. dla mnie fotografia to forma - oczywiscie mówię o swoim fotografowaniu, a nie o fotgrafii jako takiej. nie robię zdjęć z przekazem, zdjec ktore mają coś dokumentować czy poruszać jakiś problem. Robię zdjecia dla samego obrazu treść jest dla mnie mało istotna, dlatego np. często robię zdjecia śmieci co dla wielu osób jest nie do przeskoczenia. No bo jak to robić zdjecia smieciom nie ma ciekawszych tematow ? A w dla mnie śmieci to temat jak każdy inny, bo to tylko w naszej głowie śmieci są gorsze. Natomiast jeśli spojżeć na nie od strony formy to są bardzo wdzięcznym tematem ;) Tak więc owszem, zdanie nad zdjeciem jest prawdziwe, ale dodane w ramach żartu.

bercik
24-01-2011, 21:12
Wstęp dałem tytułem żartu bo w moim poprzednim zdjeciu barierek na molo próbowano się doszukiwać jakiegoś przekazu. dla mnie fotografia to forma - oczywiscie mówię o swoim fotografowaniu, a nie o fotgrafii jako takiej. nie robię zdjęć z przekazem, zdjec ktore mają coś dokumentować czy poruszać jakiś problem. Robię zdjecia dla samego obrazu treść jest dla mnie mało istotna, dlatego np. często robię zdjecia śmieci co dla wielu osób jest nie do przeskoczenia. No bo jak to robić zdjecia smieciom nie ma ciekawszych tematow ? A w dla mnie śmieci to temat jak każdy inny, bo to tylko w naszej głowie śmieci są gorsze. Natomiast jeśli spojżeć na nie od strony formy to są bardzo wdzięcznym tematem ;) Tak więc owszem, zdanie nad zdjeciem jest prawdziwe, ale dodane w ramach żartu.

I jesteś w błędzie forma też jest przekazem, pokaznie śmieci też może nieść za sobą treści które mogą zmuszać człeka/odbiorcę do myślenia ale czy zmuszą do refleksji to będzie zależało tylko i wyłącznie od twórcy.

pastwisko
24-01-2011, 21:28
I jesteś w błędzie forma też jest przekazem, pokaznie śmieci też może nieść za sobą treści które mogą zmuszać człeka/odbiorcę do myślenia ale czy zmuszą do refleksji to będzie zależało tylko i wyłącznie od twórcy.

Ja napisałem o moim podejsciu i o tym co ja mam na celu robiąc zdjecia. To ja nie jestem zainteresowany przekazywaniem jakiegoś przesłania i dorabianiem filozofii. Oczywiste jest ze wszystko niesie za sobą jakieś konotacje, skojażenia i reakcje u odbiorcy, a żeby było ciekawiej to u każdego inne. Nie da się zrobić zdjęcia które będzie obojętne, podobnie jak nie da sie zrobić zdjecia które bedzie się podobać wszystkim. Tak samo jeśli będziesz robił zdjecie które ma mieć przekaz, to ono będzie jednoczesnie formą, kształtem i kompozycją i nie unikniesz tego. W reportażu czy dokumencie forma jest raczej mało istotna. Czasem nawet zakłóca i zniekształca odbiór (a które zdjecie tego nie robi..). Tak samo w drugą stronę - dla wielu osób fakt ze tematem zdjecia są śmieci nie pozwoli im na postrzeganie go w perspektywie kompozycji, bo będą się skupiać na treści, tak jak inni będą się skupiac na ciekawej kompozycji czy swietle zamiast na temacie i przesłaniu w zdjęciu reportażowym.

bercik
24-01-2011, 21:37
Ja napisałem o moim podejsciu i o tym co ja mam na celu robiąc zdjecia. To ja nie jestem zainteresowany przekazywaniem jakiegoś przesłania i dorabianiem filozofii. Oczywiste jest ze wszystko niesie za sobą jakieś konotacje, skojażenia i reakcje u odbiorcy, a żeby było ciekawiej to u każdego inne. Nie da się zrobić zdjęcia które będzie obojętne, podobnie jak nie da sie zrobić zdjecia które bedzie się podobać wszystkim. Tak samo jeśli będziesz robił zdjecie które ma mieć przekaz, to ono będzie jednoczesnie formą, kształtem i kompozycją i nie unikniesz tego. W reportażu czy dokumencie forma jest raczej mało istotna. Czasem nawet zakłóca i zniekształca odbiór (a które zdjecie tego nie robi..). Tak samo w drugą stronę - dla wielu osób fakt ze tematem zdjecia są śmieci nie pozwoli im na postrzeganie go w perspektywie kompozycji, bo będą się skupiać na treści, tak jak inni będą się skupiac na ciekawej kompozycji czy swietle zamiast na temacie i przesłaniu w zdjęciu reportażowym.

Da się Twoje jest tego przykładem, zobacz ilość wejść i ilość userów którzy wzieli udział w Twoim wątku ( możliwe, że po mojej wypowiedzi stosunek się zmieni, czego Ci serdecznie życzę ).

pastwisko
24-01-2011, 21:42
Jak by było obojętne to by tu była martwa cisza. Poczytaj komentarze, to nie jest reakcja na coś co jest obojetne, rzeczy obojętne mijasz, na negatywne/pozytywne reagujesz - nie zawsze swiadomie.

wpkx
25-01-2011, 22:30
Podoba mi się.
Nie jestem krytykiem i nie analizuję obrazów pod kątem "poprawności spełnionych wymogów".
Jestem subiektywny.
Jeżeli, przy oglądaniu obrazu, on mnie wciąga i mam ochotę wejść w niego i poczuć jego klimat, jego inną rzeczywistość - to mi wystarczy.
Z tym zdjęciem tak właśnie jest i dlatego jest mi bliskie.

I biada temu, kto o tym źle myśli.

Martini30
25-01-2011, 22:42
Kuba i mnie się to zdjęcie podoba. Dla mojego oka satysfakcja, ciekawie skomponowane. Może tą chmurkę na dole bym sobie podarował dla pełnego zadowolenia ;)

Pozdrowionka z Wrocławia ;)

pastwisko
25-01-2011, 22:49
Kuba i mnie się to zdjęcie podoba. Dla mojego oka satysfakcja, ciekawie skomponowane. Może tą chmurkę na dole bym sobie podarował dla pełnego zadowolenia ;)

dzieki, ale takich płuc to ja nie mam :)

Martini30
25-01-2011, 22:52
dzieki, ale takich płuc to ja nie mam :)

A mawiają,że siłą woli można cuda zdziałać ;D