Zobacz pełną wersję : Filmy Full HD wyglądają fatalnie na PC - obraz cały zaszumiony
ThomasVoland
24-01-2011, 15:55
Mam problem z filmami Full HD. Próbowałem już różne oglądać i zawsze obraz jest fatalny, o wiele gorszy niż HD Ready. Całość jest strasznie zaszumiona, tutaj screen: link (http://img706.imageshack.us/img706/2488/fullhdl.jpg) (ten film zajmuje 12GB).
Próbowałem różnych playerów, w tym KMT, który korzysta z własnych kodeków. U kumpla na kompie jest podobnie. Monitor mam 1920x1200, wszystko powinno wyglądać świetnie, no ale wygląda jak wygląda. Jakieś pomysły? Na poprzedniej karcie graficznej było tak samo. Przypominam, że HD Ready, które zajmują połowę mniej wyglądają o wieeeele lepiej.
photoaction
24-01-2011, 15:58
hmm.. kodeki? zaktualizuj albo moze cos z filmem nie tak
Rafał_Sz
24-01-2011, 16:02
A jak to wygląda przy odtwarzaniu pod View NX 2?
EDIT
Na twoim przykładzie szum nie jest wcale tragiczny jak na zastane tam warunki.
Niestety, ale PC do odtwarzania FullHD to jest marny sprzęt.
Żeby to miało szansę działać dobrze, to:
a) Musisz mieć dobrą kartę graficzną, taką, która "wspiera" HD
b) Musisz mieć player, który potrafi skorzystać z dobrodziejstw tej karty i za jej pomocą dobierać się do video (zapominając w dużej mierze o procesorze komptuera)
c) Musisz mieć odpowiednie kodeki, które pozwolą na zdekodowanie video - jakie? To już zależy od konkretnego video.
Jeśli a i c masz spełnione (a zakłądam, że tak) - istnieje niezerowa szansa, że winny jest b.
Mam problem z filmami Full HD. Próbowałem już różne oglądać i zawsze obraz jest fatalny, o wiele gorszy niż HD Ready. Całość jest strasznie zaszumiona, tutaj screen: link (http://img706.imageshack.us/img706/2488/fullhdl.jpg) (ten film zajmuje 12GB).
Próbowałem różnych playerów, w tym KMT, który korzysta z własnych kodeków. U kumpla na kompie jest podobnie. Monitor mam 1920x1200, wszystko powinno wyglądać świetnie, no ale wygląda jak wygląda. Jakieś pomysły? Na poprzedniej karcie graficznej było tak samo. Przypominam, że HD Ready, które zajmują połowę mniej wyglądają o wieeeele lepiej.
Spróbuj VLC playera.
Polacam VLC Player filmy na BR śmigaja aż miło.
ThomasVoland
24-01-2011, 19:06
Byłem u kumpla właśnie, u niego te same filmy wyglądają lepiej. Zainstalowałem te same kodeki, które on ma - nie pomogło. VLC Player też nic nie zmienił. Karta graficzna obsługuje wszystko. Mi się pomysły skończyły...
Niestety, ale PC do odtwarzania FullHD to jest marny sprzęt.
Żeby to miało szansę działać dobrze, to:
a) Musisz mieć dobrą kartę graficzną, taką, która "wspiera" HD
b) Musisz mieć player, który potrafi skorzystać z dobrodziejstw tej karty i za jej pomocą dobierać się do video (zapominając w dużej mierze o procesorze komptuera)
c) Musisz mieć odpowiednie kodeki, które pozwolą na zdekodowanie video - jakie? To już zależy od konkretnego video.
Jeśli a i c masz spełnione (a zakłądam, że tak) - istnieje niezerowa szansa, że winny jest b.
Nie demonizujmy, tak naprawde wystarczy dobre (dobre = nie zaden Atom czy Celeron z obcietym cache) dwurdzeniowe CPU rzedu 2 - 2.4 GHz. Wtedy grafika musi tylko wyslac gotowy obraz na monitor. A jesli chodzi o wspomaganie GPU, to FullHD bezbolesnie lyka duet Atom + ION, przy obciazeniu CPU rzedu 20%.
skinny500 kazdy film tak wyglada? Jaki masz monitor? Jesli cos na TN, to moze problemem nie jest szum, a waska paleta barw monitora i dithering wylazi.
No i oczywiscie zostaje jeszcze kwestia konfiguracji kodekow.
Moja rada - sciagnij i wypal sobie XBMC LiveCD (obecnie wersja 10.0) i uruchom kompa z owej plyty. To jest Media Center oparte na Ubuntu. Wyeliminujesz w ten sposob calkowicie windowsowe kodeki i playery. Jesli w tym tez bedzie cos nie tak, to znaczy, ze problem jest sprzetowy na linii karta graficzna-monitor. A jesli bedzie ok, to trzeba bedzie podlubac w kodekach na spokojnie.
A, taka jeszcze rada odnosnie XBMC - zgraj sobie film na dysk USB lub pena. XBMC nie montuje automatycznie dyskow wewnetrznych, takie zabezpieczenie, zeby ktos sobie nieswiadomie nie popsul danych. Da sie go zamontowac recznie, ale wymaga to zabawy w konsoli, a dyski USB sa montowane automatycznie.
ThomasVoland
25-01-2011, 17:19
Spróbuję, ale to za kilka dni bo nie mam pod ręką żadnej płytki żeby to wypalić. Każdy Full HD jaki mam tak wygląda. Monitor to nie jest, zrobiłem screena więc każdy może zobaczyć czy u niego też jest słaba jakość (pierwszy post). Zresztą mam S-PVA.
witold68
25-01-2011, 18:25
Zainstaluj Haali Media Splitter, a najpierw napisz jaki masz system XP czy Vista, ja korzystam z Best player juz kilka lat, jesli vista-to shark codec, na XP-XP Codec Pack i w jakim formacie masz te filmy HD?.....
ThomasVoland
25-01-2011, 18:45
Win7. Filmy różne, te na których wczoraj sprawdzałem miały rozszerzenie mkv więc matroska. Haali Media Splitter zainstalowałem, ale ciągle szumi.
Te Shark Codec to zainstalować zamiast obecnych codeców, czy jako dodatek?
witold68
25-01-2011, 18:57
Win7. Filmy różne, te na których wczoraj sprawdzałem miały rozszerzenie mkv więc matroska. Haali Media Splitter zainstalowałem, ale ciągle szumi.
Te Shark Codec to zainstalować zamiast obecnych codeców, czy jako dodatek?
No wiec, nigdy sie nie instaluje róznych kodeków, (balagan w systemie) poniewaz dlatego masz kiepski obraz, tylko konkretna paczke kodeków do okreslonego systemu, obraz powinien byc zyleta, jesli korzystasz z plików matroski i to wielkosci ok. 10 GB...
Proponuje najpierw na spokojnie powywalac wszystkie kodeki, zeby bylo czysto w systemie i dopiero zainstalowac Shark Codec; odpalic film i sprawdzic, osobiscie korzystam na XP i Vista z odtwarzacza BESTplayer 2.04
W razie czego moge przeslac SharkCodec sprawdzone, tylko w tej chwili nie mam dostepu do Visty....
Duzo plików matroski mam np. 4, 5, 6 GB i obraz jest b.dobry....
ThomasVoland
25-01-2011, 18:59
Wiem że instaluje się jedną paczkę, pytam żeby się upewnić czy to nie dodatkowy codec jak real alternative. Sprawdzę tego Sharka.
Ja proponuję sprawdzić XBMC. Na Windowsie i Linuksie mam tylko VLC, żadnych kodeków bo jedyne co robią to problemy i wszystko mi działa ok, zarówno HD Ready jak i Full HD, chociaż ostatnio już oglądam na TV (po zakupie PS3).
XBMC: http://mirrors.xbmc.org/releases/live/xbmc-10.0-live.iso
Wypalić na płytkę i uruchomić, nic nie instaluje ani nie zmienia na dysku :)
Na początek wywal wszystkie kodeki z systemu i wszystkie playery. Przeczyść rejestr (najlepiej RegSupreme Pro). Potem na spokojnie zainstaluj VLC w ostatniej wersji i odpal filmik. VLC nie korzysta z kodeków systemowych.
witold68
25-01-2011, 20:49
Wiem że instaluje się jedną paczkę, pytam żeby się upewnić czy to nie dodatkowy codec jak real alternative. Sprawdzę tego Sharka.
Nie instaluj przypadkiem zadnych g.....n, zadnych tego typu odtwarzaczy po wywaleniu starych kodeków, te niektóre odtwarzacze instaluja swoje smieci, a BESTplayer nie wymaga instalacji , odpala sie z dysku i wtedy sprawdz spokojnie....(po zainstalowaniu kodeków Sharc'a)
Ja uzywam Media Player Classic Home Cinema - tez ma wlasne kodeki, obsluguje DXVA, rozgryza wszystko poza rmvb chyba.
A niestety ani Best ani MPCHC się jakością obrazu do VLC nie umywają choć Media Player jest blisko. Kiedyś zrobiłem porównanie i było w jakimś wątku. Znalazłem :)
http://img121.imageshack.us/f/catsfkw.jpg/
witold68
25-01-2011, 22:34
A niestety ani Best ani MPCHC się jakością obrazu do VLC nie umywają choć Media Player jest blisko. Kiedyś zrobiłem porównanie i było w jakimś wątku. Znalazłem :)
O jakosci, nie decyduje odtwarzacz, tylko to co uzywa do odtwarzania........
Dla mnie obraz z VLC ma troche przesycone kolory, ale na szczescie w MPC-HC jest jeden drobny ficzer - shadery, za pomoca ktorych mozna zaprzac GPU do zrobienia wielu ciekawych rzeczy. ;)
@witold68 - jesli player ma wbudowane filtry, to mozna powiedziec, ze o jakosci decyduje odtwarzacz.
Ja sprawdzałem na defaultowych ustwieniach. W żadnym z playerów nie było nic zmienianie. Po prostu moim zdaniem VLC daje taki najbardziej blu-rayowy obraz :) Ostry. Porażką jest All Player. Jak go mogłem przez kilka lat używać .....
ThomasVoland
26-01-2011, 14:53
Odinstalowałem wszystko co związane z codecami, playery też. Wyczyściłem rejestr i zainstalowałem Sharka. Jest jak było. Zmieniałem ustawienia H264 ale żadnej różnicy to nie robiło. Ściągam XBMC i zobaczę jak wtedy będzie.
Duzo plików matroski mam np. 4, 5, 6 GB i obraz jest b.dobry....U mnie też jest b. dobry na takich plikach (HD Ready).
Kiedyś zrobiłem porównanie i było w jakimś wątku. Znalazłem :)
Tak na szybko patrząc to jest raczej taka sama jakość na wszystkich obrazkach, chociaż po takich małych screenach ciężko stwierdzić na 100%. Są inne ustawienia kontrastu itp, ale to można sobie samemu ustawiać jak się chce (chociaż nie wiem czy we wszystkich programach i kodekach).
Tak na szybko patrząc to jest raczej taka sama jakość na wszystkich obrazkach, chociaż po takich małych screenach ciężko stwierdzić na 100%. Są inne ustawienia kontrastu itp, ale to można sobie samemu ustawiać jak się chce (chociaż nie wiem czy we wszystkich programach i kodekach).
Jeśli nie widzisz różnic to tym szumem też bym się nie przejmował :)
ThomasVoland
26-01-2011, 17:24
XBMC postawione, i ciągle szumi. Chyba pozostaje poszukać Full HD zajmujących ok. 20GB i wtedy zobaczyć.
Jak ciagle szumi, to cos jest nie tak... masz mozliwosc podlaczenia innego kompa pod swoj monitor albo odwrotnie (swojego kompa pod cos innego)? Mam duzo filmow w roznej jakosci i jak dotad nie zaobserwowalem takich szumow.
ThomasVoland
27-01-2011, 00:27
Jak monitor może być winny, skoro można to normalnie uchwycić na screenach...
Fakt, glupim :)
W takim razie pozostaje Ci:
a. aktualizacja sterownikow do grafiki i przejrzenie ich dokladnie pod katem roznych opcji zwiazanych z przetwarzaniem obrazu i konwersja przestrzeni barwnej
b. pozyczenie od kogos karty graficznej celem sprawdzenia
Mozesz jeszcze w ramach eksperymentu w XBMC czy MPC-HC wylaczyc wspomaganie przez grafike (w XBMC - wybrac video render method inna niz VAAPI/VDPAU, w MPC-HC najprosciej przelaczyc sie na Overlay Mixer) i zobaczyc co sie wtedy bedzie dzialo.
Nie jestes jedyny. Wystarczylo pogooglac:
http://www.erodov.com/forums/noise-hd-movies/26457.html
http://www.google.com.au/search?hl=en&rls=com.microsoft%3Aen-au&q=noisy+hd+movies&aq=f&aqi=&aql=&oq=
install coreAVC and it should work fine
ThomasVoland
27-01-2011, 15:19
Dzięki, sprawdziłem to coreAVC i szum nie rzuca się już tak w oczy, aczkolwiek wydaje mi się, że powinno być jeszcze lepiej. Poza tym w Best Playerze nie mam teraz głosu :| W innych playerach jest ok, ścieżka dźwiękowa załączona, zmiana na drugą (polska/angielska) nic nie daje. No ale przynajmniej obraz wstępnie opanowany
a. aktualizacja sterownikow do grafiki i przejrzenie ich dokladnie pod katem roznych opcji zwiazanych z przetwarzaniem obrazu i konwersja przestrzeni barwnej
b. pozyczenie od kogos karty graficznej celem sprawdzenia
Te rzeczy robiłem. Na XMBC już nie sprawdzam, bo podpinałem kartę graficzną która nie wspomaga filmów i było tak samo.
EDIT. Głos opanowany, AC3 trzeba było zainstalować jeszcze raz