PDA

Zobacz pełną wersję : Panoramowanie na stoku a blokada AE

grzegorzdz72
24-01-2011, 15:12
Witam!!!
Robiłem ostatnio zdjecia na stoku technika panoramowania. Poniewaz sa to moje początki to wychodziło to różnie. Przeważnie używałem czasów 1/60 lub 1/80 sek. Aparat był ustawiony na S czyli priorytet czasu naswietlania. ISO 100. Kiedy robiłem zdjęcia bylo akurat pochmurnie a wiec ustawiałem korekte eksopzycji na 0,7 do 1,0EV. Autofocus ustwiony na AF-C (ciagły) i tryb zdjec seryjnych. Pozniej po zgraniu zdjec na laptopa okazało się iż np. serja zdjęc wykonana w jednym ciągu rózniła się znacznie pod względem jasnosci (czesc zdjec okazywała się dobra a czesc juz przeswietlona). Pozniej po analizie doszedłęm do wniosku ze przyczyna takiego stanu rzeczy jest automatyczny dobor przesłony, ktora np na zdjeciu nr1 miala wartosc f5,6 a na nastepnym juz np. f11 i automatycznie zdjecie bylo juz ciemniejsze. Oczywiscie w trakcie focenia nie pomyslalem o blokadzie AE a podejrzewam ze to rozwiązaloby moj problem z różną jasnoscia na zdjeciach. Zastanawia mnie taka duza zmiana przesłony miedzy jednym a drugim zdjeciem. Czy to jest normalne skoro w zasadzie ekspozycja na wszystkich zdjeciach w serii była taka sama (smigajacy narciarz a w tle las). Prosze o odpowiedz. Prosze rowniez o porade jak wykonywac w/w zdjecia. Czy dobrze mialem ustawiony aparat? a jesli nie to co zmienic ? Do zdjec uzywalem aparatu Nikon D90 + obiektyw 18-105VR.

POZDRAWIAM

de Fresz
26-01-2011, 12:35
W takich sytuacjach (i zresztą w prawie wszystkich innych) ja preferuję M. Tylko przed robieniem zdjęć trzeba sobie najpierw dobrze ustalić ekspozycję (najlepiej po histogramie). Różnice w świetle pokroju 0.3-0.5 EV pociągnie się z rawa.