Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do takiego efektu?
Witam,
Czy moglby mi ktos powiedziec, jakim szklem mozna uzyskac ekfekt kontrolowanego GO?
CHodzi mi np. zdjecie robione modelowi w parku i liscie przed modelem sa ladnie rozmyte i tlo za modelem tez ladne
rozmyte. Natomiast sam model ostry jak zyletka? czesto takie zdjecia widze, gdy ktos robi zdjecia w zbozu, trawie czy w parku.
I druga rzecz, jak zrobic zdjecie tak aby pierwszy plan byl bardo ostry a niedaleko oddalone tlo ladnie sie rozmylo?
Na razie posluguje sie kitowym obiektywem 18-55 i zauwazylem, ze nanmiastke dobrej GO mam gdy ustawie na 55 i tlo jest spory kawalek za modelem.
Mysle o zakupie stalki 50 mm F1.8, ale mam wrazenie, ze mi nie wystarczy i zastanawiam sie czy do ww. zdjec nie przydalby sie jeszcze jakis inny obiektyw np. nikon AF-s 16-85 f/3.5-5.6
czy dobrze kombinuje?
pastwisko
24-01-2011, 02:45
1. w miarę jasny - im szerszy kąt tym jaśniejszy musi być obiektyw. klasyczne stałki 35/1.8 lub 50/1.8 - ale zalezy jaki kąt cię interesuje.
2. dać jak największą dziure czyli mniejsza cyfre w przesłonie, o ostrzyć w miarę jak najbliżej obiektywu, pomaga też dłuższa ogniskowa (wiekszy zoom)
3. na cropie 50/1.8 da radę. pooglądaj w sieci zdjecia z tego szkla, np. na www.pixel-peeper.com (tylko zerknij czy to crop czy ff)
4. 16-85/3.5-5.6 ci da nie wiele więcej niż 18-55/3.5-5.6 - moze te dodatkowe milimetry 55-85 troche, ale nie oczekuj wiele.
generalnie sprawa rozbija się o:
- ogniskową - im wieksza tym łatwiej
- jasność obiektywu - im jasniej tym łatwiej
- odległość na którą ostrzysz - im bliżej tym łatwiej rozmyc tlo
- odległosć tła - im dalej tym łatwiej je rozmyć
Chmm czyli na poczatek nie powinienem sie obawiac Nikona 50mm f1.8? jest dosyc tani a w porowaniu do kitowego 18-55 bedzie zupelnie inna bajka.
Wlasnie przeczytalem chyba z 40 stron watku o szklach 42mm, chmm czy warto sie skusic na male eksperymenty np z takim szklem ?
-Carl Zeiss SONNAR 135mm F3.5 M42 ( w cenie ok 300 PLN)
-Pentax Takumar Auto-Takumar 55 1.8 M42 (70 PLN)
-przejsciowka m42 (30 PLN)
Mysle tez o zmianie body obecnie mam nikona d50 z 10 000 zrobionymi fotkami, niestety zgubilem zaslepke na gniazda z usb i reszta. Poza tym aparat czasami sie zacina dosyc rzadko ale to mnie niepokoi, chcialbym jeszcze duzo pofocic a jak sie zacznie wysypywac, a ja pojde w droge szkla to nie bede mial do czego ich podpiac pozniej.
Ja się trochę bawiłem Biometarem 80mm, ze światłem f2.8; i jeśli nie straszne Ci manualne ostrzenie, to jest to fajna opcja, obiektywy na M42 + przejściówka. Dla mnie jednak na dłuższą metę się to nie sprawdziło. Co do 50, na początek jest to fajne i niedrogie szkło. Mnie dopiero po 4 latach przestaje wystarczać.
Witam,
Czy moglby mi ktos powiedziec, jakim szklem mozna uzyskac ekfekt kontrolowanego GO?
CHodzi mi np. zdjecie robione modelowi w parku i liscie przed modelem sa ladnie rozmyte i tlo za modelem tez ladne
rozmyte. Natomiast sam model ostry jak zyletka? czesto takie zdjecia widze, gdy ktos robi zdjecia w zbozu, trawie czy w parku.
I druga rzecz, jak zrobic zdjecie tak aby pierwszy plan byl bardo ostry a niedaleko oddalone tlo ladnie sie rozmylo?
Szczerze i bez złośliwości to radził bym kupić jakąś książkę o fotografii i poczytać o tym, dlatego że to są po prostu zupełne podstawy a do tego sporo innych rzeczy Ci się wyjaśni
Szczerze i bez złośliwości to radził bym kupić jakąś książkę o fotografii i poczytać o tym, dlatego że to są po prostu zupełne podstawy a do tego sporo innych rzeczy Ci się wyjaśni
Eeee tam, zaraz czytać. Miliard ludzi na świecie nie umie czytać i żyje. A każdy marketingowiec Ci wytłumaczy, że do bardziej bajeranckiego efektu trzeba mieć droższy obiektyw.
A na serio, jak ktoś ma problem, National Photographic "Fotografia dla dzieci", nie jest gruba, sliczne przykłady sterowania głębią, mało tekstu, duże literki.
pastwisko
24-01-2011, 12:44
a ktoś z was przeglądał może instrukcję od swojego nikona ?
bo tam też jest to wytłumaczone, chyba jej chłopaki nie wertowaliście ;)
a ktoś z was przeglądał może instrukcję od swojego nikona ?
A co to takiego ? ? ? ;)
Niby jest ale nie wyjaśnia wielu rzeczy
pastwisko
24-01-2011, 12:55
ale podstawy są, tak samo jak np. odpowiedź na klasyczne pytanie o to jak zrobić zeby sie postać nie rozmazywała w ruchu :)
no ale ludzie są rózni, jedni szukają sami, inni czekaja na tacę. ja tam lubię wszystkich :)
Nawet pewnie się znajdzie na pytanie: wcześniej moja nazwa plików była DSC_0015 a teraz jest _DSC0016 ?
ja tam lubię wszystkich :)
Ja tam wolę kobiety ;)
pastwisko
24-01-2011, 12:59
Ja tam wolę kobiety ;)
to chyba miałeś samych szefów w swojej pracowniczej karierze :D
Nie, ale dalej wolę kobiety ;)
pastwisko
24-01-2011, 13:20
ale z ciebie fanboj :D