PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 czy jednak coś innego?

Cysiu
23-01-2011, 20:33
Witam

Na początek:
- Jest to mój pierwszy post tutaj, więc proszę mnie poprawić, jak coś źle zrobiłem :)
- Nie znalazłem podobnego tematu, więc proszę mnie odesłać do niego, jeśli powtarzam.

Więc powoli, małymi krokami zaopatrzam się w sprzęt do mojego Nikona D90.
Największy problem jest z lampą. Myślałem o SB-900, bo niby systemowe zawsze lepsze. Ale z tego co czytałem, to są z nią niemałe problemy (przegrzewanie się). Myślałem o innej lampie, np Sigmie EF-530 DG Super. Ale czytałem też to: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170089 . W lampach najmniej się orientuję, więc zwracam się do Was o pomoc :)
Lampa będzie wykorzystywana do różnych celów. Portrety, reportaże, sesje, różne przedmioty itp. Zarówno podłączona bezpośrednio do korpusa, jak i przez kabelek jako lampa zewnętrzna. Zależy mi na mocy (nie musi być strasznie duża, ale żeby nie była też za słaba), niezawodności i dobrej współpracy z aparatem.

Więc tak jak pisałem: zwracam się do Was o pomoc z nakierowaniem na dobrą lampę :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Hargin
23-01-2011, 22:14
Nie odniosę się do Sigmy, ale mogę z czystym sumieniem polecić SB700 jako pierwszą lampkę.

Dla mnie moc wystarczająca (strzelana w dużych pomieszczeniach i przez różne modyfikatory). Fajny zestaw startowy: dyfuzor, filtry korekcyjne, stopka. Możliwość sterowania 3 grupami jako master, dobra widzialność czujnika jako slave w CLS (lepsza niż w np.Metz 50). W manualu moc możesz zmniejszyć płynnie do 1/128 i swobodnie regulować zoom palnika. Samo menu i sterowanie podobne jak w SB900. No i zawsze parę $ zaoszczędzisz.

Oczywiście nie musisz stosować kabelka do używania poza sankami (w CLS, sterownik z body D90 i sterujesz ją lampą wbudowaną).

LordRamzes
23-01-2011, 22:19
nawet się nie zastanawiaj tylko bierz sb 900 sam jako 2 będę brał niedługo , problemy to mają CI co nie umieją używać lampy , pamiętaj lampą subtelnie doświetlamy a staramy się jak najwięcej światła
zastanego "złapać" a nie błyskać bezmyślnie pełną mocą , albo bezmyślnie ładują serią .

Cysiu
23-01-2011, 23:52
Hargin, bardzo interesującą rzecz mi powiedziałeś, której nie powiedzieli inni... Z tym CLS to jest ot tak? Jest TTL? I jak to jest z zasięgiem? Bo to podczerwień, nie? To jak lampa będzie z boku w jakiejś odległości, albo z tyłu za przedmiotem, to może być chyba problem...
Sterownik jest nad znaczkiem "D90"? Zawsze się zastanawiałem od czego jest ta "czarna kropka"...
Przepraszam, ale w ogóle się w lampach nie orientuję.

LordRamzes, skoro nie masz z nią problemów, to wierzę Ci na słowo :)

Zastanowię się jeszcze czy SB-900 czy SB-700 jak będę się zbliżał do zakupu :)
Obu Wam bardzo dziękuję :)

EDIT:
OK, obczaiłem na YouTubie CLSa. Mam tylko 3 pytania jeszcze:
- Czy mogę wyzwolić błysk z obu lamp - wbudowanej i zewnętrznej - na raz?
- Czy w zestawie z lampą dają podstawkę pod nią?
- I jak to będzie z łapaniem sygnału?

Hargin
24-01-2011, 00:28
o CLSie jest sporo na forum, a jeszcze więcej w sieci... warto poczytać, bo np. ja cały czas obczajam mechanikę jego działania w trybie TTL i nadal nie mogę nad tym zapanować ostatecznie

- wykorzystanie CLSu opiera się sterowaniu lampami zdalnymi za pomocą przedbłysków i działa w uproszczeniu tak (przy TTL):
* STEROWNIK: wysyła przedbłysk do lamp w grupach,
* LAMPY: emitują przedbłysk
* APARAT: kalkuluje oświetlenie sceny i ustala parametry dla lamp dla prawidłowego oświetlenia sceny (w tym czasie podnosi się lustro)
* STEROWNIK: fire,
* LAMPY: emitują właściwy błysk (albo prawie właściwy, bo to różnie wychodzi)

warunkiem zadziałania jest "widzialność" błysków ze sterownika, a czujnikami w lampach. W SB700 czujnik wyłapuje przedbłyski dużo lepiej, niż np. mój METZ. Oczywiście przedbłyski emituje: na body lampa wnudowana / lampa na sankach działająca w trybie MASTER (np. SB700, SB800, SB900) / sterownik SU800

Co do Twoich pytań:
- możesz wyzwolić lampę wbudowaną w dowolnym trybie (M,AA,TTL) , a będzie działać nadal jako sterownik,
- do SB700, SB900 dają podstawki, ale np. w METZu próżno szukać w pudełku,

adolfik9501
24-01-2011, 00:29
(...)
EDIT:
OK, obczaiłem na YouTubie CLSa. Mam tylko 3 pytania jeszcze:
- Czy mogę wyzwolić błysk z obu lamp - wbudowanej i zewnętrznej - na raz?
- Czy w zestawie z lampą dają podstawkę pod nią?
- I jak to będzie z łapaniem sygnału?

1. Tak.
2. Nikon ma taki zwyczaj, że podstawki daje w zestawie, a i coś więcej tam się znajdzie.
3. W Sabinkach dobrze będzie. W Metzach też, choć podobno (na zagramanicznych forach również o tym wspominają) mają trochę mniej czułe "okienko CLS".

Tommii
24-01-2011, 01:45
...
Sterownik jest nad znaczkiem "D90"? Zawsze się zastanawiałem od czego jest ta "czarna kropka"...
Przepraszam, ale w ogóle się w lampach nie orientuję.

Ta czarna kropka nad znaczkiem "D90" to czujnik podczerwieni dla pilota zdalnego sterowania (wyzwalanie migawki). Sterownikiem lamp zdalnych jest lampa wbudowana ustawiona w tryb "sterownik blysku"

kh29228
24-01-2011, 01:50
a może sb800? co prawda nie ma zooma 200mm, ale to też profi lampa, a do tego jest tańsza, mniejsza, równie mocna (niektórzy podają, że ma większą LP), nie przegrzewa się, tak jak sb900.

Cysiu
24-01-2011, 09:06
Dobra, czaję. Dziękuję Wszystkim :)

kh29228, tylko byłbym pewniejszy z nową lampą :|

Tommii
24-01-2011, 13:43
a może sb800? co prawda nie ma zooma 200mm, ale to też profi lampa, a do tego jest tańsza, mniejsza, równie mocna (niektórzy podają, że ma większą LP), nie przegrzewa się, tak jak sb900.

Nie byłbym tego taki pewny. Na tym forum ludzie piszą o przysmażonych palnikach w SB 800.
One też się przegrzewają tylko tego nie sygnalizują.

LordRamzes
24-01-2011, 13:55
Nie byłbym tego taki pewny. Na tym forum ludzie piszą o przysmażonych palnikach w SB 800.
One też się przegrzewają tylko tego nie sygnalizują.

dokładnie mimo wszystko używanej lampy nie warto kupować bo nie wiesz ile błysków ma za sobą i jak mogła być katowana :(

Cysiu
24-01-2011, 18:27
dokładnie mimo wszystko używanej lampy nie warto kupować bo nie wiesz ile błysków ma za sobą i jak mogła być katowana :(

O, też prawda.

campermtb
24-01-2011, 18:36
Ja mimo wszystko też trzymałbym się 900tki. Naprawdę spoko sprzęt, jak dla mnie jest przyjaźniejsza w obsłudze niż 800tka, i ma pare funkcji więcej. A co do przegrzewania się to fakt, zdarzyło mi się parę razy ją przegrzać, ale jeśli używa się jej z głową, to nie jest tak źle :)