PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie gripa

manfred
23-01-2011, 20:10
Witam serdecznie grip to zamiennik do D-300 MKD-300. Podczas użytkowania na bateriach paluszkach zaczęło się coś dziwnego dziać z aparatem. Gdy zrobiłem zdjęcie lustro aparatu jakby zostało w górnym położeniu. Migał cały górny wyświetlacz, po czym nie mogłem zrobić zdjęcia. Dodatkowo główny wyświetlacz zaczął migać. Istne dantejskie sceny. Odkręciłem grip wyciągnąłem baterię dedykowaną. Po ponownym uruchomieniu bez gripa aparat jak nowy wszystko działa. Podpiąłem znowu grip i dalej to samo miganie itd itp. W końcu zamieniłem koszyk w gripie i wsadziłem ten na baterię dedykowaną. Grip zachowuje się normalnie. Właśnie ładuje baterie paluszki które były w gripie. Nie wiem czy to wina gripa czy baterii akumulatorów.

gregorr
24-01-2011, 16:31
mozliwe ze juz akumulatory podziekowały za wspołprac, a jak długo je juz masz??

campermtb
24-01-2011, 18:24
Sporo było mowy o podobnych przypadkach, ale gdy w gripie były dedykowane aku, ale zamienniki. Może tutaj też chodzi o jakość paluszków?

manfred
24-01-2011, 18:29
No to półroczne "enejdżajzery". Dziś je naładowałem i grip zachowuje sie normalnie. A czy jest możliwe że w temperaturze ok -5 stC może sprawiać kłopoty?

campermtb
25-01-2011, 20:11
Możliwe, ponieważ im jest zimniej, tym bardziej spada wydajność aku. Ja mialem takie przypadki przy ok -5stopni na zamienniku gdy miałem poniżej 35% dokładnie co 4te zdjęcie zawieszało lustro.

manfred
25-01-2011, 20:13
Ale wymieniałeś go czy zostawiłeś? Mi sprzedawca napisał aby wysłać na reklamację.

campermtb
31-01-2011, 18:20
Ale wymieniałeś go czy zostawiłeś? Mi sprzedawca napisał aby wysłać na reklamację.

Jeśli to pytanie do mnie to nie, bo aparat ze wszystkim kupiłem uzywany bez gwarancji.

manfred
26-02-2011, 22:21
Wysłałem grip na reklamacje do JabbaFoto. kilka dni temu otrzymałem ... ten sam grip. Rozumiem pewnie go naprawili ;-) podłączam i to samo grip na świeżych akumulatorach powoduje dziwne działanie aparatu. Podłączam dla pewności ordzinal i wszystko działa jak należy. Czyli pewnie czeka mnie ponowna wysyłka
do serwisu

kkokosz
28-02-2011, 17:30
A może zanim wyślesz, to po prostu kup jakieś dobre akumulatorki (podobno Eneloopy są ok) i wypróbuj. Bo może to nie grip jest winny, tylko zasilanie.

leśniczy
13-03-2011, 11:54
Witam ma identyczny problem z wieszającym się lustrem, jak aku są naładowane działa jak należy, kiedy rozładują się na około 30% problem wraca. Teraz już wiem dlaczego za oryginał trzeba tysiąca wyłożyć. A przy okazji mam pytanie o szybkość migawki, z gripem miała wzrosnąć szybkość migawki ja jakoś różnicy nie widzę.