Zobacz pełną wersję : Windows 7 i Aero - dziwne zachowanie
Pierwszą rzeczą, którą robię po instalacji W7 to wyłączenie Aero - jakoś wolę klasyczną kompozycję, poza tym nie lubię jak coś bez sensu zżera pamięć. Już na poprzednim kompie (W7 x64, Athlon X2 3.0 Ghz, 2 GB RAM) zauważyłem dość zamulaszcze działanie interfejsu (choćby "ładowanie ikon" w Panelu sterowania - czasem zajmowało to ~4 sekund), ale z racji tego, że system miał już trochę softu zainstalowane, to jakoś ignorowałem tą kwestię.
Niedawno zostałem zmuszony do przesiadki na laptopa (Dual Core 2.0 GHz, 1 GB RAMu), na którym postawiłem W7 x86. To, że działał zamulaszczo przy 1 GB mnie absolutnie nie dziwi. Coś mnie dzisiaj podkusiło, włączyłem Aero i.... szczęka mi opadła. Cały interfejs dostał kopa, okna przeskakują trymigiem, ikony w Panelu sterowania po sekundzie są załadowane.
Mam pytanie do forumowiczów: WTF? Jakim cudem interfejs na Aero działa szybciej niż na klasycznej kompozycji?
wasilewk
23-01-2011, 12:22
A jak wyłączyć to Aero ?
A jak wyłączyć to Aero ?
PPM na Pulpicie > Personalizuj > Wybierasz dowolną kompozycję z grupy "Kompozycje podstawowe i o dużym kontraście". Dla prawdziwych weteranów jest nawet taka a'la Windows 2k :)
Zainwestuj w dysk SSD a wszelkie opóźnienia, lagi, spadki wydajności interfejsu staną się niemiłym wspomnieniem ;)
Mimo to dziwię się, że wyłączenie Aero dało Ci takiego wielkiego kopa. Bądźmy szczerzy, dzisiejsze sprzęty bez problemy pozwalają na korzystanie w pełni ze wszelkich upiększeń z działu "wydajność" i ja nigdy nie zauważałem niemal żadnego wzrostu wydajności po ich wyłączeniu. Przecież to zajmuje maksymalnie kilkanaście-kilkadziesiąt MB pamięci Ram, której na pokładzie mamy po kilka GB...
No ale skoro takowy skok zauważyłeś to widocznie w Twoim modelu coś jest na rzeczy i nie pozostaje nic innego jak się cieszyć :)
zamulanie Aero często się zdarza nawet na super wypasionym sprzęcie jak sterowniki do karty są źle dobrane - np. zwykła karta sVGA zamiast jakiegoś wypasionego Radeona cośtam cośtam lub sterowniki domyślne z windy zamiast dedykowanych od producenta, a niestety dość często się to zdarza w nowych komputerach
No to oczywista sprawa, biorę pod uwagę, że to nie forum Pani Domu i dyskutujemy w gronie ludzi mających choć podstawowe pojęcie o sprzęcie na którym pracują ;)
Poza tym miałem niejednego laptopa z integrami GPU i takiego skoku nigdy nie zauważałem do tego stopnia, że nigdy niczego nie wyłączałem.
hmn.. ale ku6i włączył areo a nie wylaczyl..
yyy... no tak, tośmy se pogadali :D Zasugerowałem się masą podobnych pytań i nie dostrzegłem, że faktycznie chodzi o w(Y)łączenie Aero... przepraszam za zamieszanie, tak to jest jak się robi parę rzeczy naraz. Na to pytanie odpowiedzi raczej nie znam a domyślać się i dorabiać teorii nie będę :)
hmn.. ale ku6i włączył areo a nie wylaczyl..
Punkt za spostrzegawczość.
Panowie, no bez żartów, jakbym miał taki efekt jak wy opisujecie, to owszem, trochę bym się zdziwił, ale na pewno nie pisałbym o tym na forum. Może zębów na Windowsie nie zjadłem, ale pierwszą styczność miałem jeszcze z wersją 3.1 (tak, było coś takiego) i co nieco o nim wiem. Właśnie cały myk w tym, że system zachowuje się absolutnie irracjonalnie i w momencie gdy włączam mu coś, co zżera więcej zasobów to zaczyna on działać szybciej.
A jeśli chodzi o SSD, to jeśli zechcę podwoić wartość kompa to z chęcią zastosuję się do rady ;)
wydaje mi się, że windows 7 po prostu wpierniczał ci zasoby i tyle. Być może w wyłączonym aero, rusowaniem okienek czy interfejsu w ogole nie zajmuje się karta grafiki.
włączenie aero spowodowało, ze wszystkie funkcje związane z wyświetlaniem (rysowanie) tych okien
przejęła karta grafiki
Wracając do xp - zauważ, że system staje się żwawszy już kiedy wyłączysz
'wodotryski' typu, cienie pod menu itp (już nie wspominam o kompozycji na dzień dobry ;) )
Antyczny Intel GMA 950 obsługuje sprzętowo takie wodotryski?
ja szczerze nie mam pomyslu czemu sie tak dzieje. chyba zerknalbym jakie zasoby sa wykorzystywane przy wl/wyl areo i porownal - jakie procesy chodza, ile ramu, proca biora, zerknac czy jakies obciazenie grafiki sie pojawia. ciekawi mnie to, czemu tak sie dzieje, choc nie naklaniam do doktoryzowania sie ;)
Oraz ściągnąć komplet świeżych sterowników do płyty oraz grafiki. W domu mam notka na siódemce i wraz z aero śmiga, przy wyłączonym nie jest szybciej. Na swoim nadal okupuje XP :)
ja szczerze nie mam pomyslu czemu sie tak dzieje. chyba zerknalbym jakie zasoby sa wykorzystywane przy wl/wyl areo i porownal - jakie procesy chodza, ile ramu, proca biora, zerknac czy jakies obciazenie grafiki sie pojawia. ciekawi mnie to, czemu tak sie dzieje, choc nie naklaniam do doktoryzowania sie ;)
Stery do grafiki i chipsetu najnowsze, RAM dość mocno mielony przez Operę, która chodzi praktycznie cały czas. Procek wykorzystywany w max 25%, w usługach nie widać niczego nieszczególnego. Nie mam czasu na dociekania, chyba pozostawię to Wołoszańskiemu :)
PPM na Pulpicie > Personalizuj > Wybierasz dowolną kompozycję z grupy "Kompozycje podstawowe i o dużym kontraście".Wypadaloby po tym na stale wylaczyc jeszcze "Kompozycje" na poziomie uslug systemowych.