PDA

Zobacz pełną wersję : Korekcja perspektywy?

Maniaczek
23-01-2011, 11:28
Witam, po poszukiwaniach na forum nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat.
A pytanie brzmi: czy jest jakaś wtyczka do Capture NX pozwalająca na korekcję perspektywy?
Szięki za pomoc

kh29228
23-01-2011, 23:38
ale to jest normalna opcja w CNXie. nie potrzebna żadna wtyczka

Maniaczek
24-01-2011, 01:38
Doszukałem się tylko korekcji dystorsji i aberacji. Chodzi o korekcje perspektywy którą fotografując np. architekturę redukuje np. Nikkor 24f/3.5 PC-E. Albo wtyczka zPerspector do Bibble 5.

Erie
24-01-2011, 01:40
ale to jest normalna opcja w CNXie. nie potrzebna żadna wtyczka

aha... a możesz napisac coś bliżej o korekcji perspektywy w NX? bo jakoś do tej pory tej funkcji nie znalazłem :)

dla Maniaczek - niestety NX/NX2 jest pozbawiony tak użytecznej funkcji, a szkoda

Maniaczek
24-01-2011, 02:07
aha... a możesz napisac coś bliżej o korekcji perspektywy w NX? bo jakoś do tej pory tej funkcji nie znalazłem :)

dla Maniaczek - niestety NX/NX2 jest pozbawiony tak użytecznej funkcji, a szkoda

Dzięki, myślałem że może jakaś wtyczka by coś załatwiła. Ale pewnie się nie da. Objektywu PC-E nie kupię a PS-a czy Bibble-a też nie będę kupował tylko ze względu możliwość korekcji perspektywy. A nie orientujecie się czy istnieje jakiś inny darmowy program mający tę funkcje? Bo dla kilku zdjęć nie opłaca się kupować PS-a czy innych drogich programów.

Pebal
24-01-2011, 02:45
A nie orientujecie się czy istnieje jakiś inny darmowy program mający tę funkcje?
ShiftN (http://www.shiftn.de)

Maniaczek
24-01-2011, 09:41
Ok, dzięki Pebal o to mi chodziło.
Pozdrawiam

de Fresz
24-01-2011, 15:30
Tylko że taka automagiczne korekcja niekoniecznie będzie wyglądać dobrze (oceniając choćby po przykładzie z linku Pebala). Po pierwsze nie zawsze idealne dociągnięte w komputerze piony wyglądają miło dla oka (nierzadko warto zostawić mały zbieg, zwłaszcza przy zdjęciach robionych z bliska, jest to bądź co bądź naturalna cecha naszego postrzegania), po drugie po takiej deformacji trzeba jeszcze zdjęcie trochę spłaszczyć. I stety czy nie, idealnie do tego nadaje się Transform z Szopa. Nawet w LR jest raptem żałosna namiastka.
Sugerowałbym sprawdzić czy przypadkiem w Gimpie nie zerżneli tego sensownie z Adobiego lub zerknąć na Szopa Elements.

kh29228
25-01-2011, 00:11

shit, a byłem święcie przekonany, że jest coś takiego w zakładce "Camera & Lens Correction". Sam tego nie używam, stąd nieświadome wprowadzenie w błąd. Sorki:)