Zobacz pełną wersję : D90 i krecenie filmu, jak ustawic aparat?
krystian84pl
22-01-2011, 23:47
Czesc, od niedawna uzywam D90 i niewiem jak ustawic dobrze aparat do nagrywania?
Tak zeby przy odtwarzaniu filmu na komputerze gral plynnie.
Gdy odtwarzam na aparacie wszystko ladnie chodzi
na komputerze strasznie przycina i niemam pojecia dlaczego;/
Pomozcie prosze:)
Może spróbuj na szybszym komputerze albo zmniejsz rozdzielczość nagrywanych filmów.
Zacznij od zainstalowania nowszych kodeków.
Opcja 1.
Sprzet nie daje rady, zmiejszyc rozdzielczosc filmow w aparacie.
Opcja 2.
Zainstalowac kodeki np. FFDShow, lub KLite itp.
Antonioo
23-01-2011, 01:57
zainstaluj quick tima....nie powinno się ciąć
Kodeki, konwersja do innego formatu, mniejsza rozdzielczość. W tej kolejności.
"Może spróbuj na szybszym komputerze"
Genialne....
Ja też stawiam na kodeki...
Z moich obserwacji wynika, że należy przegrać film na dysk i powinno być lepiej, odtwarzając z karty też mi przycinało. No i kwestia kodeków też warto zaktualizować.
"Może spróbuj na szybszym komputerze"
Genialne....
a co dziwnego w tej radzie? starsze komputery nie ciągną HD, i kropka. nawet stosunkowo nowe komputery moga miec z tym problem (zintegrowana grafika, jednojajowy procek)
"a co dziwnego w tej radzie?"
Kontekst. Bardzo autorowi pytania pomogla.
W kwestii merytorycznej oczywiscie masz racje.
pioter m
24-01-2011, 09:09
Z filmami z d90 radza sobie nawet bardzo stare maszyny (do 10lat), wiec bez przesady. P4 czy athlon xp 1700+ (ktore testowalem) nie mialy problemow.
Obstawiam smietnik w systemie i dziadowskie kodeki. Ludzie instaluja rozne smieciowe packi i nie usuwaja starego smiecia.
Zasada jest prosta - instalujemy niezbedne minimum.
Ja mam zainstalowane: Xvid, realalternative, QTalternative, filtry do ac3 i matroshke. Nie sa nawet najnowsze, bo maja po 2 lata i wiecej. Proste - dziala? nie zasmiecaj. Tu jak w medycynie - przede wszystkim nie szkodzic.
Z filmami z d90 radza sobie nawet bardzo stare maszyny (do 10lat), wiec bez przesady. P4 czy athlon xp 1700+ (ktore testowalem) nie mialy problemow.
Obstawiam smietnik w systemie i dziadowskie kodeki. Ludzie instaluja rozne smieciowe packi i nie usuwaja starego smiecia.
Zasada jest prosta - instalujemy niezbedne minimum.
Ja mam zainstalowane: Xvid, realalternative, QTalternative, filtry do ac3 i matroshke. Nie sa nawet najnowsze, bo maja po 2 lata i wiecej. Proste - dziala? nie zasmiecaj. Tu jak w medycynie - przede wszystkim nie szkodzic.
wystarczy w miare nowa "biurowa" maszyna np z zintegrowana grafika (np i950)i filmiki beda ciely.
ja tylko podaje rozne mozliwe rozwiazania problemu.
popieram pioter m, też miałem śmietnik i nie chodziły. jak uporządkowałem wszystko było ok ;]
BUNCOL 7 też ma racje bo karty mogą nie dawać rady
BUNCOL 7 też ma racje bo karty mogą nie dawać rady
Nie widziałem jeszcze takiej, która by miała odczyt wolniejszy od zapisu. A skoro zapisane było poprawnie to.......... :-)
Zacznij od zainstalowania nowszych kodeków.
Ojtam kodeki.
Zainstaluj VLC playera. Jak VLC sobie nie poradzi, to czas na zmianę kompa.
"Nie widziałem jeszcze takiej, która by miała odczyt wolniejszy od zapisu. A skoro zapisane było poprawnie to......."
Masz racje. Co innego, kiedy czytnik kart zmienimy na jakis niepelnosprytny.