Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do d60 dla początkującego?
Witam jestem nowa na tym forum, więc mam nadzieję, że nie powtórze tematu. Dzisiaj rozwaliłam sobie obiektyw i już chyba nie ma sensu go naprawiać. Coś w srodku się obluzowało i grzechocze. Łapie ostrość, ale zablokował się pierścień zoomu . MOże się ktoś orientuje czy jest szansa takie coś zreperować i czy warto? Zastanawiam się jaki ewentualnie kupić nowy obiektyw. Używałam nikkora 18-55mm. To moje początki przygody z fotografią i dopiero zaczęłam łapać 'co z czym się je'. Może ktoś mi poleci jaki obiektyw warto kupić do tego aparatu, tak żeby nie zaszaleć odrazu za bardzo, bo opanowanie tego zajęło mi trochę czas. A może kupic nadal taki sam? Nie jestem profesjonalistką, narazie się ucze i traktuję to jako hobby, więc nie potrzebuje też jakiegoś wypasionego sprzętu. No i lepiej dla mnie tez nie szalec z ceną, bo niestety mam chyba we krwi tą zdolność, że zawsze coś mi spadnie, coś potrące itd.
jackrabbit
22-01-2011, 23:08
do czego i za ile?
do D60, może na początek tak do 1000zl
jackrabbit
22-01-2011, 23:12
tzn co fotografujesz
ja bym wzial 35mm 1.8 i 18-55 vr
Nikon 18-70, Sigma 17-70 HSM. Dobre i stosunkowo nie drogie.
velaskez
22-01-2011, 23:25
tzn co fotografujesz
Popieram. 35/1.8 daje super obrazek i fajnie można się pobawić głębią ostrości a 18-55vr jest w gruncie rzeczy uniwersalny.
Ja bym polecił jak kolega wyżej 35mm 1.8 bardzo fajne szkiełko i na pewno wykorzystasz go nie tylko na zewnątrz ale też w pomieszczeniach. Jest to dosyć uniwersalne szkło. Zapewne jak go kupisz to mogę Cię zapewnić że już go nie sprzedasz;)
fotografuję w zasadzie wszystko, od krajobrazów po portretówki dziecka, ale to jest narazie raczej zabawa i poznawanie opcji i ustawień aparatu, więc jakichs konkretnych wymagań nie mam. MOże kiedyś jak zagłębię się lepiej we wszytsko to kupie jakiś lepszy obiektyw. Narazie potrzebuje coś w miarę uniwersalnego, żeby złapać podstawy
Ja się dopiszę do listy za Nikkorem 35 1.8G. Zoomem nie jest, ale jest to obiektyw o standardowym polu widzenia dla DX; stara szkoła fotografii mówiła, żeby na początek kupić aparat właśnie tylko z jednym obiektywem standardowym; można się wtedy skupić na komponowaniu kadru, podchodzeniu bliżej, dalej, zmianie perspektywy. Poza tym, jako że jest dość jasny, to daje spore możliwości kreacji. I nie jest szczególnie drogi, zwłaszcza jak na to co oferuje. Nowy znajdziesz za ok. 650 zł.
Dziękuje za wszystkie sugestie. Dzisiaj muszę już ucieka, bo mąż się dobija do komputera, jutro zajżę. Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i rady
evilseed
22-01-2011, 23:47
tzn co fotografujesz
To chyba najlepszy zestaw na początek w kwocie do 1000zł. Czasami brakuje jakiegoś zooma z szerszym kątem :)
Rozważ zakup Nikona 18-70
leszek00
25-01-2011, 21:52
ja mam d60 właśnie z takim obiektywem i według mnie to dobry zestaw na początek, teraz właśnie za jakąś stałką jasną się rozglądam
TonyFalcon
25-01-2011, 22:12
Hmmm, ja bym zaproponował kita 18-105mm VR. W sumie zmienne światło, troszkę ciemny, ale jest ten szeroki zakres możliwości z ogniskową, z którą można poeksperymentować. Można zobaczyć na jakich ogniskowych człowiekowi sprawia więcej frajdy i potem pójść w bardziej profesjonalne szkło :)
pozdrawiam
Jak kupowałem swoje D60 to specjalnie wykitowali mi jakiegoś d90 żebym miał 18-105 mm. Wtedy ten obiektyw to była nowość.
I takie połączenie polecam. Oczywiście to zależy do czego się będzie tego używać ale to szkło jest OK. Jest to bardzo wygodny zakres.
N 18-105 jest bardzo wygodny i uniwersalny. Do tego przyzwoity optycznie i w ludzkiej cenie.
Na poczatek zapewni spore mozliwosci, a kolejny kupisz na miare znanych juz potrzeb.
Nikogo nie razi absurdalnie niechlujna pisownia autorki postu? Składnia, przypadkowe znaki diakrytyczne, ortografia i ogólna spójność tekstu? Sam miałem napisać kilka rad, ale dopadła mnie rezygnacja. Czy naprawdę chcemy, żeby większość forum wyglądała podobnie za kilka lat?
Chyba masz słaby dzień ;)
velaskez
26-01-2011, 07:25
Nikogo nie razi absurdalnie niechlujna pisownia autorki postu? Składnia, przypadkowe znaki diakrytyczne, ortografia i ogólna spójność tekstu? Sam miałem napisać kilka rad, ale dopadła mnie rezygnacja. Czy naprawdę chcemy, żeby większość forum wyglądała podobnie za kilka lat?
Dlatego jest mniejszość niepoprawnie poprawna ortograficznie;)
Chyba masz słaby dzień ;)
Wręcz przeciwnie! Piszę takie rzeczy z troski i nawet kiedy wracam mocno zawiany o trzeciej nad ranem (patrz: poprzedni mój post - data/godz.) staram się pisać tak, żeby ułatwić komunikację. To zwykły szacunek do ludzi z którymi wymieniam zdania, bo jestem pewien, że jeżeli poziom komunikacji spadnie na łeb to wielu z nas odpuści sobie pisanie w ogóle.
elwis_29
27-01-2011, 01:12
Jak koledzy wyżej 35 1.8. Nie ma się nad czym zastanawiać. Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego a jeszcze zostanie na 50 1.8.
Jak uważacie który z tych dwóch obiektywów jest lepszy? Chodzi mi tylko i wyłącznie o właściwości optyczne - może ktoś z Was ma lub miał oba te szkła i mógł porównać w praktyce
1. AF-S NIKKOR 50mm f/1,4G
2. AF-S DX NIKKOR 35mm f/1,8G
Jak uważacie który z tych dwóch obiektywów jest lepszy? Chodzi mi tylko i wyłącznie o właściwości optyczne - może ktoś z Was ma lub miał oba te szkła i mógł porównać w praktyce
W praktyce są to pomijalne detale. Najistotniejsza jest ogniskowa jaką potrzeba do wykonania danej fotografii. Żadne beczki, czy aberracje nigdy nie zdyskwalifikowały mi zdjęcia. Oba obiektywy można z czystym sumieniem polecić.
elwis_29
27-01-2011, 13:24
Poczytaj na optycznych albo na photozone albo jeszcze innych stronkach co robią testy. Tam znajdziesz wszystko co Cię interesuje i bedziesz sobie mógł porównać, dysorsje, aberacje itp. Ale to tylko liczby najlepiej to idz do sklepu z puszką i pocykaj foty tym i tym szkłem i w domu na kompie zobaczysz różnice albo i nie.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady. Wszystkie dla mnie bardzo pomocne (i przepraszam, że dopiero teraz, ale miałam problemy z netem). Mój obiektyw jest w tej chwili w serwisie, dzisiaj mam dzwonić się dowiedzieć czy udało się naprawić w rozsądnej cenie. Jeśli nie to kupię, tak jak radziliście ten 35mm 1.8. Jeszcze raz dzięki :)
A co do pisowni i błędów, to jeszcze raz przejrzałam swojego pierwszego posta i nie wiem naprawdę, co Cię razi tak w mojej wypowiedzi? Jakichś rażących błędów się nie dopatrzyłam (nie tewierdzę, że ich nie ma, ale może je przegapiłam). Starałam sie wypowiedzieć konkretnie i naświetlić o co mi chodzi, co czasami jest trudne, gdy jest się pod wpływem emocji, a uwierz, że byłam, jak się dopatrzyłam że obiektyw nie działa.
RaV_Zory
28-01-2011, 11:55
Również polecam 35mm 1.8 Zakupiłem go niedawno za 700zl z przesyłką. Jeśli fotografujesz dziecko to napewno Ci się przyda. Właśnie z powodu malucha i robienia mu zdjęć wewnątrz zamówiłem ten obiektyw i nie narzekam.
Boomerang
28-01-2011, 12:43
Nie polecałbym zooma dla początkującego fotografa. Dobra stałka kosztuje parę stów, zdjęcia o niebo lepsze. Dużo łatwiej opanować warsztat. 35mm lub 50mm to najlepsze szkła dla początkującego.
A co do pisowni i błędów, to jeszcze raz przejrzałam swojego pierwszego posta i nie wiem naprawdę, co Cię razi tak w mojej wypowiedzi? Jakichś rażących błędów się nie dopatrzyłam (nie tewierdzę, że ich nie ma, ale może je przegapiłam). Starałam sie wypowiedzieć konkretnie i naświetlić o co mi chodzi, co czasami jest trudne, gdy jest się pod wpływem emocji, a uwierz, że byłam, jak się dopatrzyłam że obiektyw nie działa.
Najważniejsze, to się starać :) Włącz słownik a sama zobaczysz, że bywa bardzo pomocny Polski słownik poprawnej pisowni dla Firefox (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/search/?q=Polski+s%C5%82ownik+poprawnej+pisowni&cat=all&x=0&y=0)
Witam ja posiadam Nikona D60 2 lata do tej pory wystarczał mi obiektyw 18-55 który był zakupiony z aparatem teraz chcę zmienić fotografuję zazwyczaj dzieci plus to co mnie otacza na spacerach prosze doradźcie mi jaki wybrać obiektyw znalazłam takie:
Nikon Nikkor 55-200 mm f/4.0-f/5.6G DX AF-S VR
Nikon Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX
Nikon Nikkor 55-300 mm f/4.5-f/5.6G VR ED
Nikon Nikkor 50 mm f/1.4G AF-S
na droższe mnie nie stać:) czy macie inne propozycje dziękuję za wszelkie podpowiedzi
wasilewk
13-01-2013, 19:42
Witam ja posiadam Nikona D60 2 lata do tej pory wystarczał mi obiektyw 18-55 który był zakupiony z aparatem teraz chcę zmienić fotografuję zazwyczaj dzieci plus to co mnie otacza na spacerach ...
Jak byś mogła podać przyczynę...
Tak bez powodu, to kup pierwszy z Twojej listy - zobaczysz jak się fotografuje tele.
55-200VR - nie najostrzejszy, dość wolny AF, awaryjny VR - urywa się taśma.
18-105 - jeden z lepszych podstawowych zoomów nikona
55-300 - chyba najlepszy optycznie obiektyw w tym zakresie ogniskowych. Niestety bardzo wolny AF
50/1.8G - bardzo dobra stałka. AF średnio szybki, ale celny. Ogniskowa dobra do portretów. Raczej nie nadaje się do zdjęć w pomieszczeniach, bo za wąski. Z 3, może nawet 2.5m uda się zmieścić w kadrze raczkujące dziecko. Natomiast na spacery bardzo dobry obiektyw, jednak trzeba lubić stałki.
Jak byś mogła podać przyczynę...
Tak bez powodu, to kup pierwszy z Twojej listy - zobaczysz jak się fotografuje tele.
ponieważ chcę by zdjęcie miało cos więcej często przeglądam fotki innych i zazdroszczę np.jak ostrość jest że tak napisze celowana na kogos na pierwszym planie a reszta rozmyta wiem można to osiągnąć photoshopem ale wiem że lepsze obiektywy też mogą mi to dac czy to prawda? poza tym chciałabym by poprawiły się kolory zdjęcia .A i co najważniejsze chce móc bardziej przybliżać np postać z daleka pewnie wygórowane mam zachcianki co?
majestickrk
13-01-2013, 20:57
To że coś na pierwszym planie jest ostre, a na drugim rozmyte to sam obiektyw nie zrobi. Poczytaj o terminie Głębia Ostrości. Co to obiektywu, to 18-105 godny polecenia, ładnie oddaje barwy, dobra stabilizacja, przyjemny zakres ogniskowych.
chyba że chcesz zostawić aktualnie posiadany i dokupić coś dłuższego 55-300 czy coś.
chyba że chcesz zostawić aktualnie posiadany i dokupić coś dłuższego 55-300 czy coś.
a można tak? troche siedziałam na nacie czytałam ale o tym nie wyczytałam .....
a tak w ogóle to dziękuję za odpowiedzi na mój problem buźki wielkie:)
czy o tym mówicie?
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-35-mm-f/18-af-s-dx.html
No można można.
Kupujesz drugi i używasz ich przemiennie w zależności od potrzeb.
Ten z linka też Ci się przyda :-)
a można tak? troche siedziałam na nacie czytałam ale o tym nie wyczytałam .....
a tak w ogóle to dziękuję za odpowiedzi na mój problem buźki wielkie:)
haha sorki źle Cię zrozumiałam kompletna klapa myslalam że każesz mi założyć jak kupię jeden na drugi obiektyw haha dlatego moje zdziwienie wybaczcie proszę:) poruszam się narazie po omacku :)
więc do wyboru coraz mniej 18-105 bądź 35/1,8 no poczekam jeszcze na jakieś sugestie:)
kup 35 to poznasz jasną stronę mocy:)
Też polecam 35, dla amatora nie ma lepszego obiektywu, jest jasny, więc będzie "fajnie rozmywał tło" i "robił lepsze zdjęcia jak będzie trochę ciemniej", no i jest najszerszy z tańszych stałek, a szerokości nigdy za wiele.
dziekuję chłopaki za wszystkie podpowiedzi jeśli kupie to się pochwalę :)