PDA

Zobacz pełną wersję : Program do usuwania podwónych plików (z jednym ale)

mibartek
22-01-2011, 19:25
Szukam programu, który wyszukuje i usuwa podwójne pliki.
Ale mam jedno bardzo konkretne wymaganie - musi mieć opcję przeniesienia tych plików w wybrane miejsce (taki backup).
Są programy które oferują kopie zapasową ale w postaci jakiegoś własnego skompresowanego pliku, który aktywuje się po kliknięciu opcji "odzyskaj" lub podobnej. Przynajmniej te które do tej pory znalazłem.
a mi chodzi o to, żeby zrobił folder "duplikaty" i żebym go spokojnie mógł zgrać na płytkę i nie bać się, że straciłem jakiś ważny plik.
Zna ktoś może coś takiego ? ;-)
z góry dzięki za podpowiedzi

darkmajin
22-01-2011, 19:35
1. usuń podwójne pliki
2. skopiuj foldery do innego = masz backup
3. ?????
4. profit

mibartek
22-01-2011, 19:37
jak usunę (pkt1) to jak potem skopiuje (pkt 2) ? ;-)
bo powtórek po skanie mam pareset w ponad 100 folderach i ręczne usuwanie/przenoszenie po jednym średnio mi się uśmiecha...

darkmajin
22-01-2011, 19:42
nie czaje podwójne pliki to dla mnie takie same pliki po co dublować, chyba że są podwójne tylko z nazwy :)

mibartek
22-01-2011, 19:49
słyszałem parę razy że program omyłkowo skasował plik, który podwójny nie był. Zresztą nawet opcja backupu o której wspomniałem jest tym motywowana w opisie. Chciałbym uniknąć sytuacji że coś mi zniknie na zawsze

edit : poszukałem po płatnych i Easy Duplicate Finder ma opcje "Move to Folder" ;-)
więc problem rozwiązany chyba że ktoś ma darmowy program

Władca Pixeli
23-01-2011, 05:05
Total Commander

Alt-F7
Search For *.* (lub np. *.jpg)
W advanced zaznaczasz Find duplicate File + dodatkowe opcje (ta sama nazwa, wielkość, zawartość)
Po znalezieniu zbiorów klikasz na Feed to Listbox
Zbiory zaznaczasz spacją lub klawiszem Insert
i teraz możesz kasować, kopiować lub przenosić do drugiego okna.

mibartek
23-01-2011, 14:56
o kurcze
mam Total Commandera ale nie wpadłem, że Feed to Listbox jest od tego również.
dzięki !!! :mrgreen:

jacek dr
23-01-2011, 16:44
picasa-opcja -pokaż duplikaty plików.