Zobacz pełną wersję : Pytanie do posiadaczy AF180/2.8 IF-ED D
Mam prośbę do posiadaczy tego szkła o policzenie ile obrotów (pełnych) ma "śrubokręt" od AF.
Druga prośba do osób posiadających to szkło i D70 (lub D70S) o przesłanie mi kilku NEF-ów na przysłonie 2.8
na pocztę: komeko(małpa)toya(kropka)net(kropka)pl.
Będę bardzo wdzięczny.
Stałem przed wyborem nikkor AF180/2.8 a Sigma 150/2.8 HSM Macro i bo zabawie sigmą stwierdziłem że jest "dla mnie" za słaba.
deep - idź na całość! Kup 200/2 - żyleta już od pełnej dziury gwarantowana! W całym internecie złego słowa o tym szkle nie znajdziesz! :lol:
Ten nikkor 180/2.8 to fantastyczne szkło. Miałem. Optycznie i mechanicznie super. Nie jest to demon szybkości niestety i ma sporą odległość minimalną fotografowania.
Czornyj, super odpowiedź, umiesz czytać?
Prosiłem o konkretne dwie rzeczy a nie o rady co mam kupić.
Nie wiesz nic w temacie to i tak musisz coś wyprodukować? Licznik już masz spory, po co ci więcej?
Ales pyskaty ;P
Mialem to szklo do testow, ale NEFow nie posiadam. Wiecej robie analogiem.
I wlasnie na nie kolekcjonuje fundusze.
gALL, po prostu zaczyna mnie to denerwować, jak prosi się o jedno a dostaje drugie (zresztą zawsze to samo, "dobre" rady tylko po co?). Jestem na tym forum dość długo i z przykrością stwierdzam że jest coraz gorzej. Nawet na proste i dobrze sprecyzowane dwa pytania trudno jest uzyskać odpowiedź. Pytanie kierowałem do posiadaczy tego szkła a odzywają się ludzie co tak naprawdę nie mają nic konstuktywnego do powiedzenia. Po co? Na tą chwilę nie mam możliwości pobawienia się tym szkłem w Łodzi bo nikt go nie ma, więc zanim dokonam jakiś zakupów to chciałbym być pewny, że dobrze robię. Miałem bardzo dużo różnych szkieł i mam swoje wymagania (nie tylko ostrość) więc nie proszę o radę czy to dobre szkło a proszę o nefy i ilość obrotów "śrubokręta", o nic więcej nie proszę.
deep - żartowałem. A mając w pamięci twoje perypetie z 17-55, to kto wie czy nie udzieliłem przy okazji dobrej rady...
Troszkę z obawą, bo nie na temat, ale napiszę :?
Tu (http://members.chello.pl/l.majewski/dsc_6834.jpg) jpg przy 2.8. Nie mam teraz czasu i dostępu do nef, może późnym wieczorem ?
Stałem przed wyborem nikkor AF180/2.8 a Sigma 150/2.8 HSM Macro i bo zabawie sigmą stwierdziłem że jest "dla mnie" za słaba.
a co złego jest w sigmie jeśli mozna wiedziec, jak dla mnie to b fajne szkło, pzdr:)
djbart, sigma 150 według mnie za bardzo odstaje jakością od 85 nikkora, ma gorszy kontrast i mogłaby być ostrzejsza na 2.8, no i AF trochę mało precyzyjny, czasami trochę za czasami przed, a ja nie lubię takich niespodzianek. Do macro to super szkiełko i do tego zostało stworzone, ale ja chciałbym szkiełko pełniące rolę krótkiego tele a macro mnie nie interesuje. Jeszcze raz napiszę, żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał, sigma 150 jest bardzo dobra ale do macro, czyli zgodnie ze swoim przeznaczeniem, natomiast trochę gorzej radzi sobie jako średnie tele. Mam porównanie do 80-200/2.8 nikkora i tej jest lepszy na pełnej dziurze i pewnie takiego bym sobie kupił bo złego słowa o nim nie mogę powiedzieć gdyby nie ta waga. Stąd moje zainteresowanie 180/2.8.
Wini całkiem nieźle tylko AC wyłazi, masz więcej fotek? najlepiej nef (wiadomo każdy inaczej to obrabia)
djbart, sigma 150 według mnie za bardzo odstaje jakością od 85 nikkora, ma gorszy kontrast i mogłaby być ostrzejsza na 2.8, no i AF trochę mało precyzyjny, czasami trochę za czasami przed, a ja nie lubię takich niespodzianek. Do macro to super szkiełko i do tego zostało stworzone, ale ja chciałbym szkiełko pełniące rolę krótkiego tele a macro mnie nie interesuje. Jeszcze raz napiszę, żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał, sigma 150 jest bardzo dobra ale do macro, czyli zgodnie ze swoim przeznaczeniem, natomiast trochę gorzej radzi sobie jako średnie tele. Mam porównanie do 80-200/2.8 nikkora i tej jest lepszy na pełnej dziurze i pewnie takiego bym sobie kupił bo złego słowa o nim nie mogę powiedzieć gdyby nie ta waga. Stąd moje zainteresowanie 180/2.8.
Wini całkiem nieźle tylko AC wyłazi, masz więcej fotek? najlepiej nef (wiadomo każdy inaczej to obrabia)
deep, spoko mam oba szkła i myśle że są inne.. mi tam sigma 150 sie bardzo podoba, z ostroscia tarfia lepiej niz 18-200 VR (no to moze nie jest jakas wielka zaleta) kolorki mi sie podobaja nawet jako krótkie tele. bycmoze sie nie znam ale to moje najnowsze i prawie ulubione szkło. no ale skoro ci nie pasuje to trudno kazdy ma inne upodobania
pozdrawiam
Naprawdę byłem bardzo optymistycznie nastawiony do tej sigmy i chciałem ją kupić ale jak ją już miałem w ręku to nie przekonało mnie to szkiełko, szkoda że w Łodzi nikt nie ma 180 nikkora.