Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc! Spadł N 18-105 ED VR
Dzisiaj rano spadł mi ww obiektyw. Zrobiła się grzechotka - rozsypana przysłona - listki. Soczewki wyglądają na całe tylko ta bliższa jakby wleciała do środka. Ile może kosztować naprawa, czy da się to naprawić i jeżeli tak to gdzie? (serwis Warszawa?). Pozdrawiam i nie życzę tak zaczynać soboty :)
Kup nowy - będzie taniej i szybciej.
Ile może kosztować naprawa, czy da się to naprawić i jeżeli tak to gdzie? (serwis Warszawa?). Pozdrawiam i nie życzę tak zaczynać soboty :)
Witam
z tego co opisujesz to ... pamietaj czy tanie czy drogi obiektyw rozbieranie i składanie jego jest tak samo pracochłonne a w tym przypadku jak domyślam się trzeba będzie rozbabrać go do imentu. Do tego graty. Używka świeża chyba niewiele kosztuje. Coś koło 550 zeta pewnie wyczaisz... a może inne szkło Ci wpadnie w oko - stałka 50 czy 35ka. To może przyczynek do "nowej ery " Twojej fotografii ;)
Pozdrawiam
RzeckiDG
22-01-2011, 21:58
Witam
z tego co opisujesz to ... pamietaj czy tanie czy drogi obiektyw rozbieranie i składanie jego jest tak samo pracochłonne a w tym przypadku jak domyślam się trzeba będzie rozbabrać go do imentu. Do tego graty. Używka świeża chyba niewiele kosztuje. Coś koło 550 zeta pewnie wyczaisz... a może inne szkło Ci wpadnie w oko - stałka 50 czy 35ka. To może przyczynek do "nowej ery " Twojej fotografii ;)
Pozdrawiam
Zerkając na podpis stałka 35mm jest już na stanie u drMarco. Nią można sobie poradzić w większości sytuacji, ale jednak do uniwersalności 18-105 brakuje sporo. Co do faktycznych kosztów naprawy - trzeba zapytać fachowców, a potem zadecydować czy inwestować w naprawę, czy w inne szkło.
Zerkając na podpis stałka 35mm jest już na stanie u drMarco. Nią można sobie poradzić w większości sytuacji, ale jednak do uniwersalności 18-105 brakuje sporo. Co do faktycznych kosztów naprawy - trzeba zapytać fachowców, a potem zadecydować czy inwestować w naprawę, czy w inne szkło.
przepraszam nie zauważyłem tej stałeczki...
gdyby ewentualnie wiązała Cię z obiektywem większa więź to zawsze możesz jakoś zagospodarować go jakby się nie naprawialnym okazał. Tu (http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1174.snc4/154679_172927632732736_146043438754489_537399_4347 860_n.jpg) masz jakiś pomysł :)
RzeckiDG
22-01-2011, 23:21
Niezłe...a myślałem że tylko kubki z nich da się zrobić:P
Na allegro takie obiektywy schodzą do 100zł, naprawa w sytuacji gdy trzeba rozkręcać optykę jest mało opłacalna. Sam mam takie dwa w woreczku i traktuję jako dawcy części. Ale jakbyś chciał sam spróbować, to w dziale serwis jest link do serwisówki. Ale trzeba mieć do tego smykałkę, naprawiałem już potwornie zmasakrowane obiektywy, w których ktoś próbował wymienić tylko bagnet.
Zawiozłem w sobotę szkło do naprawy w Poznaniu. Facet powiedział że zrobi w 3 tygodnie. Dzisiaj zadzwonił i powiedział że gotowe. Jutro odbieram. Ciekawe jak będzie działać, powiedział że śmiga jak nowe. Przysłona była rozsypana wstawił na miejsce i podkleił pierścień zabezpieczający bo ponoć wszystkie tak mają że może wypadać jak się uderzy. Koszt 200 zł. Może i nie warto ale za 200 szkła nowego nie kupię tak sądzę. Napisze co i jak jak odbiorę. Może serwisant będzie godny polecenia i konkurencyjny do Serwisu Nikon Polska.
Szkło odebrane wszystko śmiga jak dawniej. Rachunek na usługę również dostałem. Gość 100% wart polecenia. Pozdrawiam wszystkich.