PDA

Zobacz pełną wersję : Rozbudowa komputera - ile ramu?

pyetya
14-01-2007, 23:26
W tej chwili dysponuję Athlonem 2000+(1667mhz) podkręconym na 2600+ (2083mhz) na płycie abit nf7 i 512 mb ram. Chcę rozszerzyć pamięć - pytanie brzmi, czy powinienem dokupić drugą 512 czy od razu 1gb? Zadania: CaptureOne, PS2CS - ale bez przesady + normalna biurowa robota, w tle chodzi emule, winamp, serwer apache, baza mysql i program pocztowy + zawsze jakieś stronki w operze.

Czy między 1gb a 1,5gb będzie różnica warta dopłaty 180pln?

pozdrawiam

Piotr

koka
14-01-2007, 23:54
jezeli masz opcje na plycie glownej ( bo niepamietam szczegolow tego modelu) dual chaanel
to lepiej dokup IDENTYCZNĄ kosc pamieci i wrzuc w tryb dual - to jest NAJLEPSZE rozwiązanie - i bedzie najwydajniejsze do obrobek i dzialania wielu programów.

leon28
14-01-2007, 23:55
no jesli przy tych wszystkich wlaczonych programach bedziesz chcial jeszcze sensownie szybko obrabiac fotki to raczej nie oszczedzal bym keszu i dalbym wiecej pamieci. nie orientuje sie za bardzo w cenach czesci, ale czy roznica 0,5 gb to rzeczywiscie koszt 180 pln?

Ghq
14-01-2007, 23:56
Moim zdanie nie warto. Mam Core 2 Duo E6300 1.85, 2x 512 i jest super szybko.
Dokup 512 i spokojnie starczy i zaoszczędzisz 180 zł :)

odie83
15-01-2007, 00:20
jezeli masz opcje na plycie glownej ( bo niepamietam szczegolow tego modelu) dual chaanel
to lepiej dokup IDENTYCZNĄ kosc pamieci i wrzuc w tryb dual - to jest NAJLEPSZE rozwiązanie - i bedzie najwydajniejsze do obrobek i dzialania wielu programów.

O ile się nie myle to Dual Channel potrzebne sa identyczne, wyprodukowane i sprzedawane razem kości...? Na pewno można dokupić sobia taką samą i bedzie działać? Ja mam Kinkstona w Dualu 2 x 512MB 400MHz i działają razem, działają każda osobno, ale w skleie się dowiedziałem, że tylko te dwie konkretne sztuki ze sobą będą działać... Nie jestem pewien czy to prawda...

Kundzior
15-01-2007, 02:52
Nie prawda ważne aby kości były o tej samej częstotliwości i tej samej wielkosci, aby mogły pracować w dualu.

j_szczygiel
15-01-2007, 02:53
NF7 obsluguje dual
Zeby korzystac z duala musisz wlozyc kosc w 1 i 3 bank. Musza to byc takie same kosci (takie samo max. taktowanie, timingi, najlepiej seria) w przeciwnym razie jedynie w single channel. Te ktore sa sprzedawane po 2 sa dodatkowo testowane pod wzgledem zgodnosci pracy w dualu, sa z tej samej serii. duzego przyrsotu mocy to nie daje, pamietam testy na nf7... wyniki to chyba max 12% w sytuacjach extremalnych ;)

Tekla
15-01-2007, 09:23

No z takim procem to nie dziwne.Niestety kolega ma Athlona więc ramik 2x512 w dualu i będzie lepiej.A jak dasz 2x1024 to miodzio, tylko przy tych cenach:(.............

pyetya
16-01-2007, 00:15
dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W Athlonach XP dual channel sie nie oplaca - to jest w porywach jakies 7% wzrostu wydajnosci. No i AXP nie da się porównać do CoreDuo...

artfo
16-01-2007, 09:54
Dorzucę kilka uwag do pytania ile pamięci?

1) System zabiera ok. 300.
2) Dla PS niektórzy podają, że: 5 x maksymalna wielkość obrabianego pliku.

Np:
300 + 5 x 50 = 550

3) Dodatkowo inne działające programy "zabierają pamięć".

Można to sprawdzić uruchamiają "wszystko" i włączyć: Start/Programy/Akcesoria/Narzędzia systemowe/Informacje o systemie. Znaleść informacje o: Całkowita pamięć fizyczna, Dostępna pamięć fizyczna

W trakcie pracy z PS wskaźnik Efficiency, w lewym dolnym rogu, jeżeli poniżej 100% nalezy dokupić pamięci.
Ustawienia PS, których nie pamiętam (plik wymiany?), które poprawiają komfort pracy.

ALF
17-01-2007, 15:48
na obu kompach mam po 1GB ramu, chodzą oba jakoś tam, zwłaszcza zaraz po uruchomieniu, ale pierwszą rzeczą jaką zrobię to dokupię do obu po następnym GB :)

turbo
17-01-2007, 18:36
Na P4 3GHz mam 2x512 DDR2 wrzucone w DC Podobanie jak napisał AFL jakoś to chodzi. Sadze ze kolejne 2x512 czyli w sumie 4x512 DC było by już super :) Jednak dokupienie kości identycznych do posiadanych to około 400pln więc na razie jeszcze się wstrzymuje.

irekka
17-01-2007, 19:16
Potwierdzam, ze przy Ahlonach DC nic praktycznie nie daje. Rózne testy mówią o kilku procentach. Ja na Kingstonach hyperx cl2 2x512 nie zauwazyłem żadnej róznicy miedzy dc a jednokanałowym.

pyetya
23-01-2007, 18:27
ok, zdecydowałem się na jeszcze jedną kostkę 512 czyli w sumie 1gb

dziękuję wszystkim za odpowiedzi

jaari
23-01-2007, 20:49

Z całym szacunkiem kolego, ale piszesz pierdoły. Dla obróbki grafiki na kompie, im więcej RAMu tym lepiej i Twoje cudowne CoreDuo w tym przypadku pełni drugorzędną rolę.

irekka
24-01-2007, 10:53
Miałem athlona xp 3200+ i 2x512 kingston hyperx - chodziło to jakoś. Zmieniłem płytę, procesor, pamieć - mam teraz core 2 duo 6300 i w dalszym ciągu 2x512 - fakt, że pamięć ddr2 800. I teraz to pieknie chodzi. Ktoś kto uwaza, że sama pamieć wystarczy, a procesor pełni drugorzędną rolę przy obróbce grafiki moim zdaniem mija się z prawdą. Rozbudowa pamieci przy tym samym procesorze ma sens - chociaż zamiana 4GB na 8 nie będzie tak mocno rzutowała na wydajnośc jak zamiana 512 na 1 GB. W tej chwili jest nalepszy chyba moment na przesiadke - sprzet stary można jeszcze korzystnie sprzedać, procesory dwurdzeniowe mają przystepne ceny.

Erie
24-01-2007, 11:41
Z całym szacunkiem kolego, ale piszesz pierdoły. Dla obróbki grafiki na kompie, im więcej RAMu tym lepiej i Twoje cudowne CoreDuo w tym przypadku pełni drugorzędną rolę.

Jaari, skoro lubisz dyskutować na takim poziomie to sam "piszesz pierdoły". Jeżeli ktoś obrabia pliki po 50-100 MB to nie zauważy praktycznie różnicy między 1 GB, 1,5GB, 2 GB czy też nawet 4 GB RAM (nie licząc oczywiście grubości portfela). Co innego jeżeli będzie pracował z np. folderkiem 500 MB, albo z grafiką wielkoformatową - wówczas mu będzie potrzebne nawet i te 4GB. Pyetya jednak nie pytał o tak ekstremalne zadania - w takich celach ja On potrzebuje to ten proponowany "cudowny CoreDuo" sprawdziłby się znakomicie, szczególnie biorąc pod uwagę jego koszt - ~650 PLN i możliwość stabilnego podkręcenia z 1,86 do 2,6 GHz (a w niektórych przypadkach nawet do 3 GHz). Więcej to da niż kupowanie pamięci o gigantycznej pojemności w tych zastosowaniach, o których mowa. Ja mam teraz w kompie 2GB i nawet jak się bawię z dużymi plikami to i tak zwykle połowa pamięci stoi bezczynnie, a procek ma 80%+ obciążenia.

Niemniej jednak Pyetya kupił juz i dołożył sobie te 512 MB, czyli zrobił dokładnie to co wyśmiałeś, więc proponuję zamknąć watek.

Pozdrawiam
Erie

jaari
24-01-2007, 19:37
Jaari, skoro lubisz dyskutować na takim poziomie to sam "piszesz pierdoły".
Erie

Wyluzuj trochę Erie, bo troszkę chyba za duże ciśnienie...Nikogo nie wyśmiałem ani nie obraziłem, a ton Twojego posta niebezpiecznie zbliżył się do tej granicy :-)
Core2Duo to świetny procesor bez cienia wątpliwości. "Im więcej RAMu, tym lepiej" nie oznacza odrazu 2 czy 4 GB przy pozostawieniu na pokładzie np.Celerona 800. To też jest chyba dla większości zrozumiałe.
Postawiłem jedynie tezę, iż - na pierwszym miejscu przy obróbce grafiki jest ilość (i jakość) pamięci RAM.Procek pełni ważną, aczkolwiek drugorzędną rolę.Nie wspominam nawet o takim "drobiazgu" jak przyzwoita płyta główna...Tezę zaznaczam popartą długoletnim doświadczeniem. Nie zaperzaj się więc i pozwól, że każdy może mieć własne zdanie.
Dla mnie EOT ;-) Pozdrawiam.

Erie
24-01-2007, 19:49
Jaari, ja jestem spokojny, wiec nie muszę wyluzowywać. Po prostu napisałem Ci w Twoim tonie o tych "pierdołach" i od razu jak widzę zauważyłeś, że "ton moj zbliżył się do tej granicy" - rozumiem że Twój ton się nie zbliżył przez użycie "z całym szacunkiem kolego..." :D.

Poza tym nigdzie nie ma Celerona 800 + 4 GB RAm, tylko 3-4 razy bardziej wydajny procek i dylemat czy ma byc 1 GB i troszkę kasy w kieszeni czy tez 1,5 GB i prawie 200 PLN papa dodoatkowe. Przyrost prędkości by w tym momencie był w granicach 2-3%, czyli praktycznie niezauważalny. Teza zatem postawiona przez Ciebie, w kontekście przypadku Pyetyi, gdzie w grę wchodzi przetwarzanie niewielkich ilosci grafiki/ zdjęć o niezbyt dużych rozmiarach jest niestety błędna. Mozesz mieć swoje zdanie na ten temat, pozwól mieć je rownież innym :).

Pozdrawiam
Erie

PS Jaari jak nie chcesz żeby ktoś do Ciebie tak pisal, to sam tez nie pisz w ten sposób :).

ALF
24-01-2007, 19:51
problem wyjaśniony, dalsza dyskusja wykracza poza jego ramy, więc zamykam.