Zobacz pełną wersję : Rozbudowa komputera - ile ramu?
W tej chwili dysponuję Athlonem 2000+(1667mhz) podkręconym na 2600+ (2083mhz) na płycie abit nf7 i 512 mb ram. Chcę rozszerzyć pamięć - pytanie brzmi, czy powinienem dokupić drugą 512 czy od razu 1gb? Zadania: CaptureOne, PS2CS - ale bez przesady + normalna biurowa robota, w tle chodzi emule, winamp, serwer apache, baza mysql i program pocztowy + zawsze jakieś stronki w operze.
Czy między 1gb a 1,5gb będzie różnica warta dopłaty 180pln?
pozdrawiam
Piotr
jezeli masz opcje na plycie glownej ( bo niepamietam szczegolow tego modelu) dual chaanel
to lepiej dokup IDENTYCZNĄ kosc pamieci i wrzuc w tryb dual - to jest NAJLEPSZE rozwiązanie - i bedzie najwydajniejsze do obrobek i dzialania wielu programów.
no jesli przy tych wszystkich wlaczonych programach bedziesz chcial jeszcze sensownie szybko obrabiac fotki to raczej nie oszczedzal bym keszu i dalbym wiecej pamieci. nie orientuje sie za bardzo w cenach czesci, ale czy roznica 0,5 gb to rzeczywiscie koszt 180 pln?
Moim zdanie nie warto. Mam Core 2 Duo E6300 1.85, 2x 512 i jest super szybko.
Dokup 512 i spokojnie starczy i zaoszczędzisz 180 zł :)
jezeli masz opcje na plycie glownej ( bo niepamietam szczegolow tego modelu) dual chaanel
to lepiej dokup IDENTYCZNĄ kosc pamieci i wrzuc w tryb dual - to jest NAJLEPSZE rozwiązanie - i bedzie najwydajniejsze do obrobek i dzialania wielu programów.
O ile się nie myle to Dual Channel potrzebne sa identyczne, wyprodukowane i sprzedawane razem kości...? Na pewno można dokupić sobia taką samą i bedzie działać? Ja mam Kinkstona w Dualu 2 x 512MB 400MHz i działają razem, działają każda osobno, ale w skleie się dowiedziałem, że tylko te dwie konkretne sztuki ze sobą będą działać... Nie jestem pewien czy to prawda...
Kundzior
15-01-2007, 02:52
Nie prawda ważne aby kości były o tej samej częstotliwości i tej samej wielkosci, aby mogły pracować w dualu.
j_szczygiel
15-01-2007, 02:53
NF7 obsluguje dual
Zeby korzystac z duala musisz wlozyc kosc w 1 i 3 bank. Musza to byc takie same kosci (takie samo max. taktowanie, timingi, najlepiej seria) w przeciwnym razie jedynie w single channel. Te ktore sa sprzedawane po 2 sa dodatkowo testowane pod wzgledem zgodnosci pracy w dualu, sa z tej samej serii. duzego przyrsotu mocy to nie daje, pamietam testy na nf7... wyniki to chyba max 12% w sytuacjach extremalnych ;)
No z takim procem to nie dziwne.Niestety kolega ma Athlona więc ramik 2x512 w dualu i będzie lepiej.A jak dasz 2x1024 to miodzio, tylko przy tych cenach:(.............
dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W Athlonach XP dual channel sie nie oplaca - to jest w porywach jakies 7% wzrostu wydajnosci. No i AXP nie da się porównać do CoreDuo...
Dorzucę kilka uwag do pytania ile pamięci?
1) System zabiera ok. 300.
2) Dla PS niektórzy podają, że: 5 x maksymalna wielkość obrabianego pliku.
Np:
300 + 5 x 50 = 550
3) Dodatkowo inne działające programy "zabierają pamięć".
Można to sprawdzić uruchamiają "wszystko" i włączyć: Start/Programy/Akcesoria/Narzędzia systemowe/Informacje o systemie. Znaleść informacje o: Całkowita pamięć fizyczna, Dostępna pamięć fizyczna
W trakcie pracy z PS wskaźnik Efficiency, w lewym dolnym rogu, jeżeli poniżej 100% nalezy dokupić pamięci.
Ustawienia PS, których nie pamiętam (plik wymiany?), które poprawiają komfort pracy.
na obu kompach mam po 1GB ramu, chodzą oba jakoś tam, zwłaszcza zaraz po uruchomieniu, ale pierwszą rzeczą jaką zrobię to dokupię do obu po następnym GB :)
Na P4 3GHz mam 2x512 DDR2 wrzucone w DC Podobanie jak napisał AFL jakoś to chodzi. Sadze ze kolejne 2x512 czyli w sumie 4x512 DC było by już super :) Jednak dokupienie kości identycznych do posiadanych to około 400pln więc na razie jeszcze się wstrzymuje.
Potwierdzam, ze przy Ahlonach DC nic praktycznie nie daje. Rózne testy mówią o kilku procentach. Ja na Kingstonach hyperx cl2 2x512 nie zauwazyłem żadnej róznicy miedzy dc a jednokanałowym.
ok, zdecydowałem się na jeszcze jedną kostkę 512 czyli w sumie 1gb
dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Z całym szacunkiem kolego, ale piszesz pierdoły. Dla obróbki grafiki na kompie, im więcej RAMu tym lepiej i Twoje cudowne CoreDuo w tym przypadku pełni drugorzędną rolę.
Miałem athlona xp 3200+ i 2x512 kingston hyperx - chodziło to jakoś. Zmieniłem płytę, procesor, pamieć - mam teraz core 2 duo 6300 i w dalszym ciągu 2x512 - fakt, że pamięć ddr2 800. I teraz to pieknie chodzi. Ktoś kto uwaza, że sama pamieć wystarczy, a procesor pełni drugorzędną rolę przy obróbce grafiki moim zdaniem mija się z prawdą. Rozbudowa pamieci przy tym samym procesorze ma sens - chociaż zamiana 4GB na 8 nie będzie tak mocno rzutowała na wydajnośc jak zamiana 512 na 1 GB. W tej chwili jest nalepszy chyba moment na przesiadke - sprzet stary można jeszcze korzystnie sprzedać, procesory dwurdzeniowe mają przystepne ceny.
Z całym szacunkiem kolego, ale piszesz pierdoły. Dla obróbki grafiki na kompie, im więcej RAMu tym lepiej i Twoje cudowne CoreDuo w tym przypadku pełni drugorzędną rolę.
Jaari, skoro lubisz dyskutować na takim poziomie to sam "piszesz pierdoły". Jeżeli ktoś obrabia pliki po 50-100 MB to nie zauważy praktycznie różnicy między 1 GB, 1,5GB, 2 GB czy też nawet 4 GB RAM (nie licząc oczywiście grubości portfela). Co innego jeżeli będzie pracował z np. folderkiem 500 MB, albo z grafiką wielkoformatową - wówczas mu będzie potrzebne nawet i te 4GB. Pyetya jednak nie pytał o tak ekstremalne zadania - w takich celach ja On potrzebuje to ten proponowany "cudowny CoreDuo" sprawdziłby się znakomicie, szczególnie biorąc pod uwagę jego koszt - ~650 PLN i możliwość stabilnego podkręcenia z 1,86 do 2,6 GHz (a w niektórych przypadkach nawet do 3 GHz). Więcej to da niż kupowanie pamięci o gigantycznej pojemności w tych zastosowaniach, o których mowa. Ja mam teraz w kompie 2GB i nawet jak się bawię z dużymi plikami to i tak zwykle połowa pamięci stoi bezczynnie, a procek ma 80%+ obciążenia.
Niemniej jednak Pyetya kupił juz i dołożył sobie te 512 MB, czyli zrobił dokładnie to co wyśmiałeś, więc proponuję zamknąć watek.
Pozdrawiam
Erie
Jaari, skoro lubisz dyskutować na takim poziomie to sam "piszesz pierdoły".
Erie
Wyluzuj trochę Erie, bo troszkę chyba za duże ciśnienie...Nikogo nie wyśmiałem ani nie obraziłem, a ton Twojego posta niebezpiecznie zbliżył się do tej granicy :-)
Core2Duo to świetny procesor bez cienia wątpliwości. "Im więcej RAMu, tym lepiej" nie oznacza odrazu 2 czy 4 GB przy pozostawieniu na pokładzie np.Celerona 800. To też jest chyba dla większości zrozumiałe.
Postawiłem jedynie tezę, iż - na pierwszym miejscu przy obróbce grafiki jest ilość (i jakość) pamięci RAM.Procek pełni ważną, aczkolwiek drugorzędną rolę.Nie wspominam nawet o takim "drobiazgu" jak przyzwoita płyta główna...Tezę zaznaczam popartą długoletnim doświadczeniem. Nie zaperzaj się więc i pozwól, że każdy może mieć własne zdanie.
Dla mnie EOT ;-) Pozdrawiam.
Jaari, ja jestem spokojny, wiec nie muszę wyluzowywać. Po prostu napisałem Ci w Twoim tonie o tych "pierdołach" i od razu jak widzę zauważyłeś, że "ton moj zbliżył się do tej granicy" - rozumiem że Twój ton się nie zbliżył przez użycie "z całym szacunkiem kolego..." :D.
Poza tym nigdzie nie ma Celerona 800 + 4 GB RAm, tylko 3-4 razy bardziej wydajny procek i dylemat czy ma byc 1 GB i troszkę kasy w kieszeni czy tez 1,5 GB i prawie 200 PLN papa dodoatkowe. Przyrost prędkości by w tym momencie był w granicach 2-3%, czyli praktycznie niezauważalny. Teza zatem postawiona przez Ciebie, w kontekście przypadku Pyetyi, gdzie w grę wchodzi przetwarzanie niewielkich ilosci grafiki/ zdjęć o niezbyt dużych rozmiarach jest niestety błędna. Mozesz mieć swoje zdanie na ten temat, pozwól mieć je rownież innym :).
Pozdrawiam
Erie
PS Jaari jak nie chcesz żeby ktoś do Ciebie tak pisal, to sam tez nie pisz w ten sposób :).
problem wyjaśniony, dalsza dyskusja wykracza poza jego ramy, więc zamykam.