PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła białego.

tomajk
21-01-2011, 23:36
Mam mały problem do rozgryzienia.
Potrzebne jest rozwiązanie na bazie powiedzmy aparatu cyfrowego służące do pomiaru barwy światła lamp diodowych.
Zakres pomiaru to od 5000 do 25000Kelwinów.
Coś się obiło o uszy z białym pudłem itp.
Tolerancja pomiaru jest dość spora, może być 100- 200K
Jak to rozwiązać, może są już rozpracowane metody.
Zakup kosztownego kolorymetru odpada niestety.
Proszę o wskazówki choć gdzie szukać.

T&T
24-01-2011, 09:47
Ja robiłem pomiary temperatury barwowej żarówek przy pomocy aparatu. Potrzebny jest wzorzec neutralnej szarości. Wzorzec ten oświetlam badanym światłem. Następnie wykonuję serię zdjęć zdjęć z różnymi ustawieniami WB. Dalej, w programie graficznym sprawdzam składowe RGB. Temperatura ustawiona w aparacie dla której składowe te są jednakowe będzie w jakimś przybliżeniu temperaturą światła żarówki.
Metoda z pewnością obarczona jest jakimś błędem. Pomiar możliwy tylko w zakresie temperatur dostępnych do ustawienia w aparacie. Ważny jest dobry wzorzec.

tomajk
25-01-2011, 11:41
Dzięki za informacje :)
A porównanie składowych robiłeś w jakimś konkretnym programie ?

T&T
25-01-2011, 15:45
W PS-ie i CNX2. Wyniki były niemal identyczne. W obu tak samo ustawiony kolor.

Zink
28-01-2011, 15:32
Ja to robiłem prościej: oświetliłem biały (neutralny) obiekt światłem z badanej lampki, zrobiłem mu zdjęcie w RAW, potem otworzyłem to zdjęcie w UFRaw, zaznaczyłem środek światła (nie jeden punkt, tylko obszar ok 2cm x 2cm żeby uśrednić) i kliknąłem automatyczny balans bieli. Balans dobrany przez program jest temperaturą źródła światła. Nie wiem czy to jest wystarczająco dokładne, ale jak wtedy pytałem na forum czy wynik z takiej kombinacji będzie prawdziwy, to kilka osób (m.in Jacek_Z) potwierdziło, że tak.