Zobacz pełną wersję : Pomiar światła białego.
Mam mały problem do rozgryzienia.
Potrzebne jest rozwiązanie na bazie powiedzmy aparatu cyfrowego służące do pomiaru barwy światła lamp diodowych.
Zakres pomiaru to od 5000 do 25000Kelwinów.
Coś się obiło o uszy z białym pudłem itp.
Tolerancja pomiaru jest dość spora, może być 100- 200K
Jak to rozwiązać, może są już rozpracowane metody.
Zakup kosztownego kolorymetru odpada niestety.
Proszę o wskazówki choć gdzie szukać.
Ja robiłem pomiary temperatury barwowej żarówek przy pomocy aparatu. Potrzebny jest wzorzec neutralnej szarości. Wzorzec ten oświetlam badanym światłem. Następnie wykonuję serię zdjęć zdjęć z różnymi ustawieniami WB. Dalej, w programie graficznym sprawdzam składowe RGB. Temperatura ustawiona w aparacie dla której składowe te są jednakowe będzie w jakimś przybliżeniu temperaturą światła żarówki.
Metoda z pewnością obarczona jest jakimś błędem. Pomiar możliwy tylko w zakresie temperatur dostępnych do ustawienia w aparacie. Ważny jest dobry wzorzec.
Dzięki za informacje :)
A porównanie składowych robiłeś w jakimś konkretnym programie ?
W PS-ie i CNX2. Wyniki były niemal identyczne. W obu tak samo ustawiony kolor.
Ja to robiłem prościej: oświetliłem biały (neutralny) obiekt światłem z badanej lampki, zrobiłem mu zdjęcie w RAW, potem otworzyłem to zdjęcie w UFRaw, zaznaczyłem środek światła (nie jeden punkt, tylko obszar ok 2cm x 2cm żeby uśrednić) i kliknąłem automatyczny balans bieli. Balans dobrany przez program jest temperaturą źródła światła. Nie wiem czy to jest wystarczająco dokładne, ale jak wtedy pytałem na forum czy wynik z takiej kombinacji będzie prawdziwy, to kilka osób (m.in Jacek_Z) potwierdziło, że tak.