Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dym z wbudowanej lampy w d300s

wolverine6000
21-01-2011, 17:36
Witam,
Dzisiaj przy robieniu zdjęcia z wbudowaną lampa poszedł z niej dym i nieźle zaśmierdziało. Myślałem ze się spaliła... natomiast ona dalej działa z tym że przy błysku jest sporo głośniejsza... nie wiem co jej się mogło stać.. czy powinienem się martwić?

arturherda
21-01-2011, 18:17
Szoruj na serwis niech choćby ktoś zerknie, żal aparatu w razie czego. Mi kiedyś w D70 jeszcze poszła lampa, ale bez dymu, potem błyskała już tylko pełną mocą. Sprzęt był na gwarancji ale wiem, że wymieniono moduł lampy.

ASAHI
22-01-2011, 13:27
Martwić się trzeba, jak poszedł dym to na bank coś się przysmażyło, i może potem uszkodzić jeszcze kolejne elementy. Serwis.

burz
22-01-2011, 14:16
no i do czasu oddania do serwisu nie używaj tej lampy!

adamz
23-01-2011, 22:55
ja mialem problem ze swoim d300s taki, ze poszedl mi zaczep lampy, no i odziwo w niecaly tydzien na postepu naprawili.

wer
24-01-2011, 03:04
Hmmm, kiedyś to było normalne, że było dużo dymu przy błysku, ale magnezji nie stosuje się od wielu lat. Jak poszedł dym to znaczy, że trzeba serwisować, nie ma co się zastanawiać. I nie używaj aparatu bez lampy, nigdy nie wiadomo co tam się zwarło, może być jeszcze dym z całego aparatu. Lampa wydziela dużo ciepła i może tylko jakiś plastik się stopił, a możliwe, że jakiś kondensator się spalił i teraz nie wiadomo kiedy i jakie napięcie da.