Zobacz pełną wersję : Tokina 12-24 - problem
Marcin Borkowski
21-01-2011, 17:31
cześć, wyjąłem sobie właśnie moją tokinę, chciałem zmienić ogniskową z 12 na coś wyżej i niespodzianka...
pierścień ogniskowej ?nie działa? nie chce się obrócić ani troszkę..
coś w środku grzechocze..
kupione w interfoto, 3miesięczna gwarancja minęła pare dni temu..
nie wiem co robić..
ma ktoś z was moze serwisówkę?
Marcin Borkowski
22-01-2011, 14:31
nikt? nic?
dziś coś pogrzechotało w środku, pierścień się odblokował, okręciłem w tą i z powrotem ruszyłem obiektywem i znów się zablokował i już nic nie brzęczy,
myślę że może ot być jakaś śrubka która się odkręciła czy coś i wpada w jakąś dziurkę blokując pierścień,
jakbym umiał to rozkręcić to bym tam zajrzał..
ale niestety bez żadnej serwisówki nie tego nie podejmę..
panoramix
22-01-2011, 14:42
Był tu już podobny problem, opisywany na forum, jak znajdę to podrzucę linka. Odkręciła się śrubka z tubusu i blokowała mechanizm. Serwis u p.Kadei na Czapskich w Krakowie zlikwidował problem za 5 zeta. Sprawa wygląda na dość banalną. Rzeczywiście przydałaby się serwisówka, ale ja wolałbym nie grzebać i na Twoim miejscu przeszedłbym się do p. Adama Bieńka. Te kilka złotych - nie majątek. Może TTTM (ten typ tak ma)? Szkoda by było, bo też mam ten obiektyw.
Marcin Borkowski
22-01-2011, 22:26
no tak tak, ale gadałęm z interfoto, któży krzyknęli 200zł a to już nie jest tak mało za odkręconą śróbkę..
no tak tak, ale gadałęm z interfoto, któży krzyknęli 200zł a to już nie jest tak mało za odkręconą śróbkę..
Ale Tobie odkręciła się śrubka - może dla śróbek stawka jest wyższa :mrgreen:
A na poważnie - kilka razy zetknąłem się z Interfoto i za każdym razem było bardzo drogo. Więc tak jak radzi kolega powyżej, radzę spytać gdzieś indziej.
Marcin Borkowski
23-01-2011, 20:40
oj proszę nie czepiaj się błędów, pisałem to na szybko, byłem zdenerwowany.. :)
panoramix
24-01-2011, 11:57
Daj spokój z interfoto. W Warszawie polecam, wielokrotnie tu już chwalonego, Pana Adama Bieńka przy al. Jerozolimskich 113 na górze na Antresoli, telefon (0-22) 629-99-59. Zadzwoń, spytaj, napraw. Idę o zakład, że będzie taniej.
Marcin Borkowski
28-01-2011, 23:09
widzę że nik więcej nic już chyba nie dopowie..
pan Adam wycenił przez telefon naprawę w najlżejszym przypadku (odkręcenia śrubki) na 150zł..
panoramix
29-01-2011, 11:02
To spróbuj jeszcze tu - Witold Bykowski ul. Czerniakowska 71 1p pok. 110, tel. 851-19-65