PDA

Zobacz pełną wersję : Drobny sprzet do fotografii katalogowej

marszull
21-01-2011, 16:46
Czy mozna gdzies kupic drobny sprzet do fotografii kataogowej.
Male statywy, roznego rodzaju "trzymacze" gietkie ramiona do mocowania blend i zastawek.
Cos w rodzaju sprzetu foba, ale produkcji chinskiej Mam na razie jedno gietkie ramie i sobie chwale ;)
Nie koniecznie w Polsce moze byc ebay, tylko nie za bardzo wiem czego szukac
moze jakies linki, albo ktos napisze o wlasnych patentach?

Sapphiron
21-01-2011, 20:04
fotografii katalogowej ale dokładniej? do różnych produktów są różne patenty, do różnych powierzchni jeszcze inne patenty i tak do zarypania...

Semati
21-01-2011, 20:05
i tak do zarypania... wszystkich wolnych powierzchni w pionie ,poziomie,, skosie.....

Art Erie
21-01-2011, 22:08
Coś mi się wydaje, że temat rzeka... Ostatnio zacząłem się rozglądać pod tym kątem na zasadzie "przyda się" i przeznaczyłem na potrzeby tego typu klamotów małą piwniczkę ;)

marszull
22-01-2011, 01:44
O wlasnych patentach to tylko tak dopisalem :)
a bardziej mi chodzilo czy jest cos takiego , zrobionego przez chinskie raczki
o funkcjonalnosci foba
i nie pytam o patenty jak swiecic
tylko np. jak mocujecie maly kawalek styropianu, mikro blende czy mala zastawke
a ze to temat rzeka to sobie zdaje sprawe
ale ile mozna czytac pisty zestaw lamp do 1000, lub zaczynam w studio i co poradzicie ;)

Art Erie
22-01-2011, 11:00
Gdybyś napisał Foba, a nie foba byłoby łatwiej ;)
Niestety poza ogólnie znanymi ofertami sklepów foto i Alle... nic takiego nie widziałem.
Oprócz tego zostało mi z dawnych czasów trochę różnych łap/uchwytów do statywów laboratoryjnych.
Jak już jestem w Castoramie, to robię sobie rundę i macam "to i owo". Regularnie kupuję w "Bidronce" karmę dla czworonogów i tam również mają różne wynalazki, często za 5zł ;)
Generalnie to szuka się "czegoś" na potrzeby konkretnego zastosowania i tak rośnie sobie "góra klamotów" :)

EDIT

Ostatnio dostałem od kolegi LED'y do podświetlania TV, sa tak mocne, że nie sposób patrzeć na jedną świecącą diodę ( na pasku jest 57szt), myslę że da się z tego zrobić fajną lampę pierścieniową ;)

maggot
22-01-2011, 14:57
np. jednym z moich najbardziej funkcjonalnych przytrzymywaczy jest magnetyczny uchwyt na czujnik zegarowy stosuje sie takie np podczas toczenia na tokarce. Stol bezcieniowy mam stalowy wiec bez problemu go sobie do ramy przypinam.

christipoher
22-01-2011, 16:19
tutaj masz cały arsenał tego typu rzeczy http://www.funsports.pl/c,pl,22_43_12,1,1,0,short,uchwyty-+zaciski-+mocowania.html
jak dobrze uzyjesz tych gadzetów to i fryzury lusterkami ładnie wybłyszczysz :)

markB
22-01-2011, 23:13
Ja używam zestawu Novoflexa, ale przyznaję, że tanie to nie jest: http://www.speedgraphic.co.uk/supports__brackets/novoflex_staset_rod_support_basic_set/8505_p.html W momencie gdy kupowałem, było sporo tańsze, a do tego w zestawie był jeszcze giętki pręt. Teraz widzę, że funsport z postu powyżej ma sporo ciekawych rzeczy; szkoda, że nie ma tam Wimberley Plamp.