Zobacz pełną wersję : nikon D300s v nikon D7000
PatrzeObs
21-01-2011, 15:11
osiołkowi w złobie dano.... jakie body, co wybrać????? ratunku!!!! :?
osiołkowi w złobie dano.... jakie body, co wybrać????? ratunku!!!! :?
Poczytać ... mało to wątków ? serio ale za takie watki powinny lecieć bany
( biorąc pod uwagę ze podobny watek jest już tutaj )
Jak ty sam nie wiesz czego oczekujesz to my mamy to wiedzieć ?
A jeśli wiesz czego oczekujesz to po co takie pytanie ?
Sam sobie odpowiedz po przeczytaniu tego wszystkiego co tutaj napisali
na temat obydwu aparatów.
Chcesz nową matryce, wyższe iso, lepsze filmy, jednak jak dla mnie upchane w za małą puszkę bierz d7000. Ja osobiście jestem za d300s. Ergonomia i solidność puszki do mnie przemawia. Jego używalne iso jak dla mnie do 2000, czasem 2500, filmy mnie raczej nie obchodzą. A jak się naczytałem o d7000 i jego kapryśności to tym bardziej kierowałbym się w stronę d300s ( ja osobiście nawet na używane d300 z niewielkim przebiegiem :) )
PatrzeObs
21-01-2011, 15:34
Onia dziekuję za surowe przywołanie do porządku! ale zaraz ban! chyba nie rozumiesz, co mam na mysli, że im więcej czytam, a czytam dziesiatki róznych watków, gazet, wypowiedzi od dwoch tygodni, to tym mniej wiem.... Tonie jest takie proste!!!! Ja wiem, czego chcę, jak fotografujący, ale co jest ukryte w nieznanym sprzecie, tego nie wiem dopóki nie poznam na własnej skórze, jednak pomyłki to kosztoiwne.....
Bliższa memu sercu jest wypowiedź Miskova i za nią tym bardziej dziękuję
Onia dziekuję za surowe przywołanie do porządku! ale zaraz ban! chyba nie rozumiesz, co mam na mysli, że im więcej czytam, a czytam dziesiatki róznych watków, gazet, wypowiedzi od dwoch tygodni, to tym mniej wiem....
Sądzisz, że wszystko się wyjaśni jeśli założysz nowy wątek?
A w czym on będzie lepszy od dziesiątków innych?
Popieram zdanie Onia - dość już przeżuwania tego samego tematu.
Ja też uważam że za dużo jest już wątków w kwestii tych dwóch body. Idź do sklepu weź do ręki oba modele, zrób kilka zdjęć i wszystko się wyjaśni... to takie proste ;)
PatrzeObs
21-01-2011, 15:57
dziękuję za cierpliwosc!!! tez pewnie kiedys bardzo dlugo sie wahaliscie, chyba że macie inną naturę ;-)
a w ręku już miałem i zdecydowanie wolę cieżkość i leżenie w dłoni D300s
dziękuję za cierpliwosc!!! tez pewnie kiedys bardzo dlugo sie wahaliscie, chyba że macie inną naturę ;-)
a w ręku już miałem i zdecydowanie wolę cieżkość i leżenie w dłoni D300s
Prawda jest taka ze skoro wiesz czego chcesz ... to po co ten watek ?
Sam powinieneś sobie na pytanie w tym tytule zadane odpowiedzieć.
A jeśli się wahasz to nie wiesz ... wiec po co piszesz, że wiesz ?
Poczytać ... mało to wątków ? serio ale za takie watki powinny lecieć bany
( biorąc pod uwagę ze podobny watek jest już tutaj )
Jak ty sam nie wiesz czego oczekujesz to my mamy to wiedzieć ?
A jeśli wiesz czego oczekujesz to po co takie pytanie ?
Sam sobie odpowiedz po przeczytaniu tego wszystkiego co tutaj napisali
na temat obydwu aparatów.
Popieram
Dziwne jest to ze na zakładacie tych wątków ( takich samych zresztą ) w większości z nich macie takie same problemy i liczycie na co ?
Na to ze ktoś wam w waszym wątku doradzi coś innego niż napisano już w poprzednich watkach ?
Dobrze zrozumiałem twoje pytanie ... nie rozumiem tylko po co wywarzać otwarte drzwi ...
rocky_gt
21-01-2011, 16:21
Jeśli można ja mam d300s i zanim go kupiłem to nie pytałem się na forach czy tego brać czy tego bo tyle ile puszek tyle będzie opinii o jednym czy innym modelu tak jak tu powiedział marcogk bierzesz obiektyw idziesz do sklepu bierzesz obie puchy i sobie sprawdzasz sam i sam dojdziesz do tego która jest lepsza dla ciebie
pozdro rocky
snakemaycry
21-01-2011, 16:25
bierzesz obiektyw idziesz do sklepu bierzesz obie puchy i sobie sprawdzasz sam i sam dojdziesz do tego która jest lepsza dla ciebie
Amen.
fotouśmieszek
22-01-2011, 20:07
Dziwne jest to ze na zakładacie tych wątków ( takich samych zresztą ) w większości z nich macie takie same problemy i liczycie na co ?
Na to ze ktoś wam w waszym wątku doradzi coś innego niż napisano już w poprzednich watkach ?
Dobrze zrozumiałem twoje pytanie ... nie rozumiem tylko po co wywarzać otwarte drzwi ...
...wyważać...:-) warzyć=gotować potrawy :-)chyba że to miales na myśli;p
redwings
22-01-2011, 23:49
A co się tak wozicie za założenie nowego wątku jak ktoś chce o coś zapytać i nie ma zamiaru spędzić następnych kilku godzin przed monitorem to niech sobie zakłada (a reszta wcale nie musi go czytać skoro uważa że to już było). Pytanie do tych życzliwych a nie do tych którym znudziły się odpowiedzi w danym temacie. Serwery są bardzo pojemne wszystko zniosą. :-D
Serwery są bardzo pojemne wszystko zniosą. :-D
Ale ludzie nie zniosą.
a ja bym miał inny pomysł
tematy typu porównania, czy to body czy to lamp powinny mieć swoje podfora , o ile by to ułatwiło życie i starym i nowym, nowi by nie zawracali co chwila gitary nowym tematem tylko ewentualnie nowy post, a starzy by się nie irytowali po zobaczeniu kolejnego nowego tematu :)
Lub stworzyć wątek porady np na forum "Nikon d'SLR - D40 - D7000" i admini by tam wklejali linki z odpowiednim opisem do takich właśnie tematów.
I nie wisiał by ten wątek o języku polskim do D70 jako podwieszony tylko by był wyszczególniony w tym jednym temacie.
Wymagało by to ciut pracy od moderatorów ale raczej na korzyść dla forum i dla jego użytkowników. Ale w końcu po to są moderatorzy :P
Ograniczyło by to tematy typu D70 czy D70s do jednego tematu a nie 5 czy 10 porozrzucanych po całym forum.
Sam wałkowałem temat ostatnio Metz 58 czy Sb900 i takich tematów parę jest, niektóre o niczym a inne wartościowe. A w tym wypadku byłby jeden temat, a na dodatek byłby wyszczególniony w podwieszonym temacie "Porady".
Podobnie mamy zrobione na klubowym forum Clio. Sprawdza się :)
Jeśli można ja mam d300s i zanim go kupiłem to nie pytałem się na forach czy tego brać czy tego bo tyle ile puszek tyle będzie opinii o jednym czy innym modelu tak jak tu powiedział marcogk bierzesz obiektyw idziesz do sklepu bierzesz obie puchy i sobie sprawdzasz sam i sam dojdziesz do tego która jest lepsza dla ciebie
A co miales do wyboru oprocz D300s? D200? D90? Wybacz ale to nie jest dylemat tego kalibru co D300s vs D7k poniewaz te puszki sa funkcjonalnie, technicznie i cenowo bardzo blisko siebie. Tyle ile puszek tyle opinii - co to w ogole za tekst? Ja tez jestem przeciwny powielaniu watkow, ale nie zadawaniu pytan w ogole. Autora tematu skierowalbym tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165435
cervandes
23-01-2011, 10:44
i właśnie o to chodzi! Że tematy d300s vs 7000 ja pamiętam trzy które toczyły się jeszcze przed premierą tego drugiego. A zakładanie kolejnych wątków o TAKIM SAMYM temacie wkurza bo traci się czas zarówno zakładającego jak i odpowiadających. Ile jeszcze będzie tematów "D90 vs D5000" czy "lustrzanka na mrozie"?! Ileż razy można wałkować to samo?
... Ileż razy można wałkować to samo?
Tak było, jest i będzie. Internet to "żywy organizm" i zawsze będa nowi użytkownicy, leniwcy czy prowokatorzy. I nie ma co się denerwować tylko albo ignorować, albo odpowiadać konkretnie.
PatrzeObs
23-01-2011, 14:11
a ja po prostu wszystkim, którzy odpowiedzieli tak czy siak DZIĘKUJĘ!!!! buźka!
aha i jeszcze jedna ważna rzecz, jeżeli w jakimś topicu będą poważne odpowiedzi to jest szansa że kolejny nie powstanie, bo ja ostatnio czegoś szukałem znalazłem chyba z 5 topiców z czego może w 2 było coś z sensem a reszta to śmieci.
ten topic też moderator powinien posprzątać.
D7000 ze względu na matrycę i iso.
LordRamzes
23-01-2011, 14:41
tak jak kolega d7000 jak komuś ergonomii mało to do tego grip
D 300s , sprawdzona i bardzo chwalona puszka;
ma uszczelnienia, wiec nie stracicz kadrow (jak pada sobie snieg czy deszczyk);
wysokie urzyteczne iso;
brak zielonego trybu ;
sam przez chwile zastanawialem sie nad zakupem :)
D 300s , sprawdzona i bardzo chwalona puszka;
ma uszczelnienia, wiec nie stracicz kadrow (jak pada sobie snieg czy deszczyk);
... i jesli posiadasz obiektywy z uszczelnieniami.
LordRamzes
24-01-2011, 11:55
... i jesli posiadasz obiektywy z uszczelnieniami.
dokładnie ludzie się onanizują uszczelnieniami a najważniejsze ogniwo a szkła mają nie szczelne , ja podczas powodzi w maju tamtego roku fotografowałem na pewnej zaporze , woda która" spadała" wytwarzała taką mgiełkę i moje d80 całe mokre tylko przecierałem z wody i lało jak nie wiem i co nic mu nie jest tak ,że ten argument jest średni jednak d7000 nowsza konstrukcja i jakość obrazka jest lepsza a o to nam chodzi
Sin ma rację co do obiektywów;
LordRamzes nie chodzi o onanizowanie się uszczelnieniami, ale trochę przykro wyciągnąć aparat kiedy pada śnieg czy deszcz (mimo, że mam ubezpieczony);
byłoby mi łatwiej robić zdjęcia w taką pogodę, ze świadomością, że aparat jest bezpieczny :)
pozdrawiam ;)
LordRamzes
25-01-2011, 08:15
Sin ma rację co do obiektywów;
LordRamzes nie chodzi o onanizowanie się uszczelnieniami, ale trochę przykro wyciągnąć aparat kiedy pada śnieg czy deszcz (mimo, że mam ubezpieczony);
byłoby mi łatwiej robić zdjęcia w taką pogodę, ze świadomością, że aparat jest bezpieczny :)
pozdrawiam ;)
ale Kolego sam powiedz co Ci z uszczelnien jak obiektyw nie szczelny :)
ale Kolego sam powiedz co Ci z uszczelnien jak obiektyw nie szczelny :)
ale ja sie przeciez zgadzam, ze nic :)
chodzi mi o to, ze jak ostatnio padal snieg i wial wiatr, to mialem potezne wyzuty sumienia gdy wyciagalem aparat;
i wlasnie dlatego wybralbym aparat uszczelniony, majac swiadomosc, ze potrzebuje takze uszczelnionego obiektyu :) ;
bylbym pewny ze aparat musi to wytrzymac :)
pozdrawiam :-D
LordRamzes
25-01-2011, 15:24
ale ja sie przeciez zgadzam, ze nic :)
chodzi mi o to, ze jak ostatnio padal snieg i wial wiatr, to mialem potezne wyzuty sumienia gdy wyciagalem aparat;
i wlasnie dlatego wybralbym aparat uszczelniony, majac swiadomosc, ze potrzebuje takze uszczelnionego obiektyu :) ;
bylbym pewny ze aparat musi to wytrzymac :)
pozdrawiam :-D
spokojnie można wyciągać po moim nie uszczelnionym d80 spływała woda i ledwo co go nadążyłem wycierać i żyje :)
spokojnie można wyciągać po moim nie uszczelnionym d80 spływała woda i ledwo co go nadążyłem wycierać i żyje :)
duzo czytam to forum i wiem, jestem przekonany, ze nikony to mocne, wytrzymale maszyny :)
moj d90 tez robil zdjecia na dworze przy -15 (choc nie powinien wedlug instrkci :D , itd. Itp.)
tak czy inaczej, juz wiem co i dlaczego bedzie w mojej nastepnej puszce :D
pozdrawiam :)
Tak w ogole D7000 tez ma uszczelnienia, bo zabrzmialo jakby to byla jakas cecha wlasciwa tylko D300.