Zobacz pełną wersję : Film małoobrazkowy - pytanie/prośba o pomoc
Mariusz_eS
21-01-2011, 14:53
Witam,
niedawno stałem się właścicielem Nikon F 60 i chciałem się zapytać, jakie filmy czarno-białe lub kolorowe polecacie i gdzie ewentualnie można nabyć takie w Warszawie?
Tomasz Dudrak
21-01-2011, 15:13
Ja polecam sklep www.czarno-biale.pl (http://www.czarno-biale.pl), a z filmów B/W wszelkie Fuji Neopan, a z koloru Fuji Pro 400H i Kodak Portra.
Gdzie kupić w W-wie ?
-giełda w stodole
-sklep czarno-białe : http://www.czarno-biale.pl/sklep/
wybór filmów to sprawa subiektywna
ja lubię z czarno-białych:
agfa apx 100
kodak tri-x
ilford hp5+
fuji neopan 1600
z kolorowych:
kodak portra, więcej kolorów nie ćwiczyłem.
zaznaczam jeszcze raz że to subiektywny wybór.
co do efektów w czarno-białych filmach - tu dużo zależy od tego w czym i jak wywoływane będą filmy, poszperaj w sieci, sporo tego jest na ten temat.
Pozdrawiam, MC
pastwisko
21-01-2011, 15:24
kolor: portra 160, portra 400
bw: across 100, neopan 400, tri-x
www: alegro, czarno-biale, fotonegatyw
Mariusz_eS
21-01-2011, 15:31
dzięki serdeczne. Słabo się orientuję w kwestii fotografii analogowej więc doceniam każdą formę pomocy. Póki co, będę eksperymentował ze zdjęciami, może później pokuszę się o wywoływanie
pastwisko
21-01-2011, 15:54
wołanie jest banalnie proste, ale jak chcesz wołac w domu to warto pomysleć o skanerze coby to miało sens :)
Mariusz_eS
21-01-2011, 15:58
do skanera mam dostęp ale najpierw chcę się oswoić w pracy z filmem :)
pastwisko
21-01-2011, 16:06
tylko uważaj, to podstępna bestia, ja sprzedalem cyfrę ;)
norbibxl
21-01-2011, 17:19
oj podstepna :)
bardzo podstępna. Nie sprzedałem cyfry. Ja dokupiłem analogi. Jest jeszcze http://www.afv.pl/. Odbiór na Mokotowie i są też na giełdzie. Ja używam głównie BW Kodak Tmax 100 i 400, apx 125, Ilford HP5, Neopan 1600
dużo z proponowanych filmów jest do wołania w tzw. zimnym procesie - czyli raczej samodzielnie
co nie umniejsza zalet efektów na tych filmach
do wołania w maszynie szukaj po haśle C-41
pastwisko
21-01-2011, 19:24
przecież w warszawie mozna spokojnie dać do labu filmy ręcznie wołane
A w przypadkach specjalnych w czarno-białym wołają ręcznie
Mariusz_eS
22-01-2011, 02:04
dużo z proponowanych filmów jest do wołania w tzw. zimnym procesie - czyli raczej samodzielnie
co nie umniejsza zalet efektów na tych filmach
do wołania w maszynie szukaj po haśle C-41
a właśnie, dzięki za tę podpowiedź. Pamiętam, że znajomy oddał kiedyś film do ręcznego wywoływania do ProfiLabu na Natolinie w galerii handlowej, i czekał ponad tydzień na niego.
Wiem też, że jeśli chodzi o wywoływanie w maszynie, to trzeba mieć sprawdzone miejsce, bo niektórzy się szczypią z chemią i później nic dobrego z kliszy nie da się wyciągnąć. Podobno przy Pasażu Wiecha jest dobry lab. Ktoś sprawdzał?
zacząłem się powoli wkręcać w techniki wołania filmów w domu, ale narazie za dużo info na raz. Najpierw zdjęcia, a później zastanowię się nad wywoływaniem w domu :)
A tak poza tematem, to gratuluję wyboru F60, jestem wielkim fanem tego modelu i nie sądziłem, że ktoś z np. D300 sobie taki kupi :-)
chyba tylko Twój tamron będzie z nim gadał i SB-600 ale to i tak super!
Mariusz_eS
22-01-2011, 02:18
Heh, nie kupiłem F60 lecz dostałem ;) I nie tamron a tokina :) Już sprawdzałem i dogadują się świetnie. tak samo 70-300 :) Nie pamiętam czy AF w 50/1.4G współpracował, ale z tego co zauważyłem, potwierdzenie ostrości jest więc na manualu pojadę :)
edit: lampty też błyskają, ale nie wiem, czy będę ich z tą puszką używał
breslauer
22-01-2011, 02:19
Jak chcesz na początek popróbować, to może też być Foma - filmy i chemia nie są drogie, więc jak coś zepsujesz, to mniejszy żal będzie...
50ka nie pójdzie bo to AF-S,
a 70-300 też chyba?
z ciekawostek F60; we wszystkich trybach poza M masz pomiar matrycowy, na M jest centralnie-ważony, ale
jak np. w A zablokujesz AE-L tez przechodzi na centralny,
niby śmieszne, ale po przemyśleniu bardzo wygodne,
a jak byś nie kombinował, to i tak naświetla idealnie :-)
W pasażu jest fotorelax, kiedyś czynny 24h na dobę, teraz chyba do 23. Wołałem u nich, bez kłopotów. Jak pisałem, ręcznie wołają w czarnobiałe na prostej, czsem trzeba poczekać aż uzbierają filmy do wołania, albo jak właściciel jest na urlopie, bo on robi ręczne wołania (może ktoś jeszcze, ale nie wiem tego). Chemia fomy nie jest zła, sam używam. Co do filmów, produkują jako jedni z nielicznych 200 (chyba jeszcze rollei robi pan200)
Mariusz_eS
22-01-2011, 02:34
50ka nie pójdzie bo to AF-S,
a 70-300 też chyba?
a możliwe, że mogłem się pomylić i faktycznie nie działa AF w tele. Dzięki za info o pomiarze ekspozycji :)
A co z Fuji Velvia? Uzywacie tego? Ken sobie bardzo chwali, ale z nim to roznie bywa, bo on lubi dziwne rzeczy czasami :)
Jaki film w kolorze Waszym zdaniem nadaje sie najbardziej do portertu? A jaki do krajobrazow?
sejmajnejm
26-01-2011, 13:43
do portretu chociazby Astia ze slajdow, Portra z negatywow.
Krajobraz to wspomniana Velvia.
Poprobuj. Na tym polega cala zabawa, ze kazdy film, slajd wyglada inaczej a ocena jest subiektywna. Zobacz na wlasne oczy - punkt startowy juz masz :*
pzdr.
A.
pastwisko
26-01-2011, 13:52
A co z Fuji Velvia? Uzywacie tego? Ken sobie bardzo chwali, ale z nim to roznie bywa, bo on lubi dziwne rzeczy czasami :)
Jaki film w kolorze Waszym zdaniem nadaje sie najbardziej do portertu? A jaki do krajobrazow?
Velvia to klasyk, jak Fuji chciało zakonczyć produkcję Velvii to wpłynęło tyle protestów ze zrezygnowali z tego pomysłu. Ma bardzo charakterystyczne kolory, nie ze dziwne, ale charakterystyczne. Jest mocno nasycona i o ile się nie mylę najlepiej oddaje zieleń ze wszystkich slajdów i dlatego nadaje się do krajobrazów i wszelkich zdjeć przyrodniczych. Ale też wszędzie gdzie chcesz mieć konkretne żywe kolory.
A do portretow jak wyzej - Portra.
A o której Velvii piszesz? Jest tego aż 3 rodzaje: 50, 100, 100F. Jak dla mnie, najlepszy do krajobrazu film to Velvia 50 naświetlany na 64.
Pytanie syna marnotrawnego ;)
Dwa czarno-białe materiały na początek (dokładnie to na powrót - nie jestem zupełnie zielony), coś na niskiej czułości i na wysokiej. Zakładam, że chcę je poznać, więc zakup przynajmniej po 5szt lub ew. puszka (na pewno na jednym trudno wyrobić sobie swoje zdanie i swoje metody).
Mówię o zimnym procesie, choć jakimś c41 w awaryjnym zapasie nie pogardzę, ale to inna opowieść...
pastwisko
06-02-2011, 19:15
ja jak zwykle polecę: na niską Fuji Acrosa 100, a na wysoką Fuji Nepana 400, a na wyższą Neopana 1600 ;)