PDA

Zobacz pełną wersję : Bardzo tani obiektyw 50mm

NiKtos
21-01-2011, 14:23
Witam!

Chciałbym kupić jakiś jasny i tani obiektyw 50mm. Moim zdaniem najlepszy byłby Pentacon. Zauważyłem, że jest kilka modeli tego obiektywu. Może wie ktoś jaka jest różnica między tym, który ma napisane Pentacon Prakticar MC a tym który tego napisu Prakticar nie ma? Może mają państwo jakieś inne i lepsze rozwiązania. Chciałbym, aby obiektyw był tani, ale to chyba oczywiste :)

Pozdrawiam!

messer
21-01-2011, 15:46
Rozumiem, że szukasz manualnego obiektywu?
Jeśli ma być naprawdę tani -- popatrz za Heliosem 50/2
Są wersje, które potrafią naprawdę mile zaskoczyć. Więcej doczytasz tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98734

Jeśli jednak zdecydujesz się na coś ze stajni Nikona -- Nikkor 50/2 H-C jest szkłem doskonałym. Nie wiem jak z dostępnością i jakie są ceny, ale obiektyw naparwdę świetny (wiem bo mam).
Ewentualnie 50-tka z serii E. Światło 1.8, bardzo niewielkie rozmiary.

igg
21-01-2011, 15:52
H-C jest pre-AI, mogą być z tym kłopoty.

Napisz do jakiego body chcesz go przypiąć,
przez przejściówki z M42 tracisz albo maksymalną odległość ostrzenia, albo jakość jeśli przejściówka z soczewką.

I na koniec zgodzę się z messerem, że nikon E series 50/1.8 to niezły wybór

marcin_G
21-01-2011, 16:02
...albo tradycyjnie: 50/1.8AF, bo dzięki CPU dogada się z każdym korpusem....

NiKtos
21-01-2011, 16:20
Ja mam Nikona D80.

Rycerz
21-01-2011, 16:28
i to jest kłopot jak ci juz pisałem ;-)

NiKtos
21-01-2011, 16:35
No wiem, wiem, już zwariowałem :D

Marcin Borkowski
21-01-2011, 16:51
napisz ile dla ciebie to jest bardzo tanio

JacekCz
21-01-2011, 17:15
Witam!

Chciałbym kupić jakiś jasny i tani obiektyw 50mm. Moim zdaniem najlepszy byłby Pentacon.
....

Chciałbym, aby obiektyw był tani, ale to chyba oczywiste :)

Ile chcesz dołożyć (kasy i zachodu) do tego 'taniego' obiektywu?
Ile wyceniasz zdjęcia nie zrobione lub popsute bo ........

NiKtos
21-01-2011, 18:27
Ile chcesz dołożyć (kasy i zachodu) do tego 'taniego' obiektywu?
Ile wyceniasz zdjęcia nie zrobione lub popsute bo ........

Tego drugiego nie rozumiem :(

Myślę, że http://cgi.ebay.pl/NIKON-50MM-1-8-SERIES-E-PANCAKE-LOW-PROFILE-FAST-50-/130477088467?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN&hash=item1e610a5ed3#ht_6596wt_1139 coś takiego dałoby się wycisnąć :(

JacekCz
21-01-2011, 18:37
Tego drugiego nie rozumiem :(

Bo nie ma nieskończonośći? Bo jest nieostry z przejściówką? Bo nie zdążyłem domknąć przysłony?

NiKtos
21-01-2011, 18:47
To jest tylko do "zabawy" i wszystko mam obcykane, a Pan może już skończyć się tu udzielać.

igg
21-01-2011, 18:53
kolego, ten wątek robi się nieco zagmatwany i tajemniczy;

jak poradzisz sobie z obiektywem bez autofokusa i bez pomiaru światła to kup sobie E serię
a jak nie to kup AF 50mm f/1.8 D

taniej to będziesz miał tak jak z "E" plus masę kłopotów
proponuję zamknąć zanim dojdzie do nadużyć słownych...

NiKtos
21-01-2011, 19:30
Poradzę sobie.

Dzięki!

Pozdrawiam!

Marcin Borkowski
21-01-2011, 19:34
Bo nie ma nieskończonośći? Bo jest nieostry z przejściówką? Bo nie zdążyłem domknąć przysłony?

kolega szuka manualnego szkłą nikona, o ile się nie mylę ze szkłęm nikona nieskończonośc będzie
ew. poprawcie mnie

eskimos
21-01-2011, 19:36
Rozumiem, że szukasz manualnego obiektywu?
Jeśli ma być naprawdę tani -- popatrz za Heliosem 50/2
Są wersje, które potrafią naprawdę mile zaskoczyć. Więcej doczytasz tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98734

Jeśli jednak zdecydujesz się na coś ze stajni Nikona -- Nikkor 50/2 H-C jest szkłem doskonałym. Nie wiem jak z dostępnością i jakie są ceny, ale obiektyw naparwdę świetny (wiem bo mam).
Ewentualnie 50-tka z serii E. Światło 1.8, bardzo niewielkie rozmiary.

Dalem 25 zl za 50/2 HC, na Loppemarkedach mozna znalezc rozne "rodzynki", pieknie dzialal z D200, z D700 jest niesamowity :)

NiKtos
21-01-2011, 19:39
Ja nigdy nie mogę znaleźć żadnej okazji. Nie wiem gdzie szukać :) Ale jakby ktoś chciał to może mi podsunąć jakąś ofertę :)

Pozdrawiam!

JacekCz
21-01-2011, 19:49
kolega szuka manualnego szkłą nikona, o ile się nie mylę ze szkłęm nikona nieskończonośc będzie
ew. poprawcie mnie

Kolega Pierwotny Pytający wie, że, cytuję "Moim zdaniem najlepszy byłby Pentacon"

NiKtos
21-01-2011, 22:00
Niestety nie napisałem, że interesuje mnie TYLKO Pentacon, eh.... :(

Przepraszam za double post, ale czy znają Państwo może jakieś strony ze sprzętem fotograficznym? Na allegro jest tego mało, na ebay patrzyłem tylko 10 minut, ale jeszcze oblukam.

karabud
21-01-2011, 22:09
Niestety nie napisałem, że interesuje mnie TYLKO Pentacon, eh.... :(

Zwroc tez uwage na Pancolara, jedna z lepszych 50tek m42 zwlaszcza swietna na dx, mozna czesc egzemplarzy wyjustowac na nieskonczonosc/prawie nieskonczonosc

NiKtos
21-01-2011, 22:32
Do niego też trzeba dokupić ten gwint M42? Dzięki za pomoc! Ponawiam pytanie z tą stroną, sklepem :)

karabud
21-01-2011, 22:33
Przejsciowke m42-nikon, czesc sie da wyjustowac poprzez wykrecenie tylenej soczewki, mozliwe ze czesc pentaconow tez tak moze.

NiKtos
21-01-2011, 22:49
A minolta Rokkor?

karabud
21-01-2011, 22:51
A minolta Rokkor?

Da sie przerobic, ale dosc ciezko do Nikona

NiKtos
21-01-2011, 22:53
To lipka, jakby dało się wpasować do nikona to bym pomyślał :)

igg
22-01-2011, 00:10
Lecisz jak ćma do ognia; kupisz sobie kiepski obiektyw (tych lepszych tanio nie oddają), kupisz pewnie tez tanią przejściówkę, zostaniesz z wartym "nic" szkiełkiem i blachą zakleszczoną w body za 1000zł
tu masz za 2 stówy a może mniej;

http://allegro.pl/nikon-lens-series-e-1-1-8-50mm-nikon-ais-i1415872282.html
http://allegro.pl/nikon-50mm-1-1-8-50-1-8-i1421980863.html

a jak bardzo się upierasz na M42 to lepiej zamień D80 na K20D; może nawet lepiej...

Rycerz
22-01-2011, 00:37
ale po co mu manualny obiektyw do nikona bez pomiaru światła? szkoda tych pieniedzy!

kolego pisałem ci: odłóż pieniadze na bok i uzbieraj drugie 200zł a potem kup AF 50/1.8 i wtedy poczujesz róznicę...masz naprawdę mnóstwo czasu ;-)

igg
22-01-2011, 00:51
o manualu i bez pomiaru już było, ale te przejściówki to NIE DO NIKONA!!!

messer
22-01-2011, 00:57
Dalem 25 zl za 50/2 HC, na Loppemarkedach mozna znalezc rozne "rodzynki", pieknie dzialal z D200, z D700 jest niesamowity :)

Proszę Cię!
Ja mam przerobionego na AiS :)
Po pierwsze, to bym go w życiu nie sprzedał, a po drugie, to jakbym go sprzedał, to za przynajmniej jedno zero więcej.
Mam też 50/1.4D i czasami wcale nie wiem, który jest fajniejszy...

igg
22-01-2011, 01:02
a ja mam na testach przerobionego 50/1.4 S, fotek jeszcze nie ma bo film w środku tkwi :-)
ale obiektyw jest bajeczny, pierścienie, wygląd, i funfaktor niesamowite, taki;

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/f5014n-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/f5014n.jpg)

do autora tematu; bez przeróbki bagnetu nie montować!

messer
22-01-2011, 01:04
Mmmmmniam!

Szczerze mówiąc, to 50-tek Nikona mógłbym mieć... 50. ;)

50/2 H-C ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://galeryjka.net/u.jpg)

eskimos
22-01-2011, 01:20
Proszę Cię!
Ja mam przerobionego na AiS :)
Po pierwsze, to bym go w życiu nie sprzedał, a po drugie, to jakbym go sprzedał, to za przynajmniej jedno zero więcej.
Mam też 50/1.4D i czasami wcale nie wiem, który jest fajniejszy...

Powaznie, w Norwegii szkoly organizuja takie targi staroci, rodzice uczniow przynosza niepotrzebne rzeczy z domow, ludzie z dzielni to kupuja za grosze a kasa idzie dla dzieciakow na jakas wycieczke, zawsze jest jakis sprzet foto "po dziadku" i za 50 - 100 koron mozna kupic jakiegos staruszka manualnego do zabawy, ostatnio lezal EM z 36-72/3,5 za 20 zl, ale po co mi drugi taki zestaw :mrgreen:

Przy swoim nic nie przerabialem, odkrecilem tylko widelki od popychacza przyslony bo nie dalo sie inaczej zapiac obiektywu, body nie reaguje na krecenie pierscieniem przyslon ale to zaden problem i tak w 95% uzywam go na f2 .

p.s czekam az ktos "wyrzuci" jakiegos Nocta :mrgreen:

igg
22-01-2011, 01:20
To jeszcze sobie pogadam, a co :-)

W sumie z aparatami bez mechanicznego przeniesienia przysłony, czyli poniżej D200 pre-AI da się używać, ale;
przy zakładaniu trzeba dobrze pilnować czy pierścień przysłony nie zahacza o "dinks" od maksymalnej przysłony,
i tylko na pełnej dziurze chyba?

A tak z pamięci, to najlepsze (najbardziej klimatyczne) fotki na analu wyszły mi spod 50/2 AI - faktycznie coś w tym jest, taki;

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/ai502b-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/ai502b.jpg)

i takiego sobie NiKtos poszukaj.

messer
22-01-2011, 01:33
i takiego sobie NiKtos poszukaj.

I to jest, zdaje się, całkiem dobra rada.

JacekCz
22-01-2011, 01:35
To jeszcze sobie pogadam, a co :-)

W sumie z aparatami bez mechanicznego przeniesienia przysłony,

bez przeniesienia ODCZYTU !!!! przysłony

Sterowanie czyli domykanie JEST przenoszone na dowolnie nowym/starym zestawie (w sumie nawet na G, tylko zadać limitu się nie da )

czyli poniżej D200 pre-AI da się używać, ale;
przy zakładaniu trzeba dobrze pilnować czy pierścień przysłony nie zahacza o "dinks" od maksymalnej przysłony,
i tylko na pełnej dziurze chyba?

Eeeee????

Pomiaru nie ma, ale przysłonę się nastawia pierścieniem i przed zdjęciem jest skutecznie domykana do nastawionej wartości. Więc można normalnie fotografować, komponowac sobie przysłonę jak chcemy, a nie jak fabryka dała.
Dla mnie ogromna przewaga nad "przejściówcami".

Widzę dużo z tym pomieszania. Przysłonę wynaleziono ponad sto lat temu, i należy ją używać ;)

Co do ostrożności na nieprzerobionych, tak, trzeba uważać.

messer
22-01-2011, 01:35
ostatnio lezal EM z 36-72/3,5 za 20 zl, ale po co mi drugi taki zestaw :mrgreen:

Po to Ci taki drugi, żęby napisać PM do kolegi messera, który by kupił za 40 :-D

Na przyszłość - dawaj znaki, proszę. Ja uwielbiam takie "starocie".

JacekCz
22-01-2011, 01:40
body nie reaguje na krecenie pierscieniem przyslon ale to zaden problem i tak w 95% uzywam go na f2 .

Prawdopodobnie bzdura lub zepsuty (co jest trudne). Reaguje milisekundy przed zdjęciem i wraca milisekundy po.
Zmianę przysłony widać po naświetleniu zdjęcia.

igg
22-01-2011, 01:41
dzięki JacekCz za uściślenie, chociaż podobnie jak mój wywód dla nie obeznanego z tematem Twój jest pewnie niejasny...

tak, miałem na myśli przeniesienie odczytu,
tak, nie wiedziałem czy przymyka w pre-AI i dlatego dałem "?"

NiKtos
22-01-2011, 01:47
Słabo znam się na fotografii, ale obczaję te wszystkie terminy. Dziękuję bardzo za rady, teraz pobawię się w szukanie ... :)

Pozdrawiam!

eskimos
22-01-2011, 01:49
Cos mi sie pokrecilo : )))) Najwyzszy czas do wyra : )

Po to Ci taki drugi, żęby napisać PM do kolegi messera, który by kupił za 40 :-D

Na przyszłość - dawaj znaki, proszę. Ja uwielbiam takie "starocie".

bede mial na uwadze :)

igg
22-01-2011, 01:55
eskimos namieszałeś już totalnie, JacekCz możesz to jakoś uporządkować?

NiKtos, nie przegap rady rycerza, bo ona jest tu najrozsadniejsza, reszta, to taki wesołu offtopic

NiKtos
22-01-2011, 01:59
rycerz to mój Mistrz jest :D

Nikkor z AF to oczywiście najlepszy wybór, ale szkoda mi trochę pieniędzy. Zastanowię się i przeanalizuje wszystko, chyba, że oczywiście ma ktoś jeszcze coś do dodania :]

Pozdrawiam!

karabud
22-01-2011, 02:02
rycerz to mój Mistrz jest :D

Nikkor z AF to oczywiście najlepszy wybór, ale szkoda mi trochę pieniędzy. Zastanowię się i przeanalizuje wszystko, chyba, że oczywiście ma ktoś jeszcze coś do dodania :]

Pozdrawiam!

Jak nie wiesz czego chcesz do konca i masz maly budzet to wlasnie 50/1.8 af bedzie najlepszym wyborem. Uzywanie manuali bez zmiany matowki i powiekszacza do tego malutkiego wizjera sprawi Ci duzo trudnosci. Na poczatek ten nikkor nie jest zly.

igg
22-01-2011, 02:05
nowy na raty?

messer
22-01-2011, 02:12
To skoro nowy, skoro na raty i skoro na DX - to może 35/1.8? :D

Ok, żartowałem. :)

NiKtos
22-01-2011, 02:14
@igg
Dobry pomysł, ale rycerz wspominał mi też o Nikonie 50mm 1.8 AF "z szybką". Jak to jest? :D

igg
22-01-2011, 02:16
z szybką to stara, japońska wersja, bez "D", nieco tańsza na allegro ale to rzadkość
nowy jest z gorszego plastiku, z Chin, ale ma tez plusy "D" przydatne przy zdjęciach z lampą i bardzo dobrą jakość zdjęć

NiKtos
22-01-2011, 02:18
Dziękuję Panu :D

eskimos
22-01-2011, 10:39

NiKtos, nie przegap rady rycerza, bo ona jest tu najrozsadniejsza, reszta, to taki wesołu offtopic

Chyba nie namieszalem, Pre-AI szklo nie przenosi informacji o przyslonie do body wiec caly czas mierzy swiatlo na najnizszej wartosci, mozna to latwo obejsc ustawiajac sobie korekcje ekspozycji plus jest taki ze mozna szybko nauczyc sie na pamiec jaka roznica EV jest miedzy przyslonami. ;-)

Pre-AI nie ma wyciecia w pierscieniu przyslon ktory by zaczepial o dzwgnie indeksowania przyslony i mozna sobie krecic pierscieniem do smierci a i tak dzwignia w aparacie pozostaje nieruchomo, co najwyzej mozna ja sobie urwac, dlatego nie zaleca sie uzywac szkiel Pre-AI z body Dxx/Dx, nizsze modele nie maja dzwigni idneksowania przyslony wiec najczesciej mozna podpiac bez problemu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/4972/dsc6859.jpg)

Od Pre-AI musialem odkrecic oryginalne widelki do indeksowania przyslon bo zaczepialy dzwignie w aparacie i ustawialo minimalna przyslone na f5,6.

JacekCz
22-01-2011, 10:41

Uporządkowac mojego abstrakcyjnego języka to już nie dam rady ;)

Na bagnet najlepiej spojrzeć przez historię rozwoju.

Lustrzanka jednoobiektyowa to lata 40-50. Szybko odkryto, że gdy celuje się i nastawia ostrość na otwartym obiektywie, że utrudnieniem jest strata czasu (utrata skomponowanego obrazu, dekoncentracja) podczas ręcznego domykania przysłony. Prostszym rozwiązaniem były przysłony preselekcyjne (Zenit E, do dziś jupiter i podobne) pozwalające bezwzrokowo, w ciemno, domykać przysłonę do wcześniej wyznaczonej. Wytrenowany właściciel zrobi to w 0.5 sek lub mniej nie odrywając oka od celownika i nie dekoncentrując się.
W Nikonie chyba nie było preselekcyjych, ew największe specjalistyczne długie rury. W Nikonie jak odepniecie szkło, z prawej jest języczek chodzący (patrząc od body na obiektyw) od godziny 3 do 2. Z domykaniem są dwa poziomy trudności. Mechanicznie łatwiejszy jest ustawić limit na pierścieniu i na pałę domknąć (to mają pre-AI, czy m42 sztyfcikiem). Większej precyzji wymaga zadawanie przysłony z body, czyli programy P,S mechanicznych Nikonów. Proporcje muszą być identyczne dla ciemnego krótkiego obiektywu, i dla jasnego tele o ogromnej przysłonie). Nie jest to łatwe, np m42 nigdy nie miał na to szansy. W nikonie taka proporcja jest zagwarantowana od AI lub AI-S. Oczywiście w 40 letnim obiektywie sprawna dawniej mechanika mogła nabrać luzów i wychodzą błędy w naświetleniu.

Ten wihajster od godziny 3 do 2 jest tez w obiektywach G, które nie mają pierścienia (wtedy on musi być precyzyjny jak to już objaśniałem). Zdejmijcie też przedni dekielek, poruszajcie wihajstrem, zobaczycie jak przysłona pracuje.

W tym punkcie opowieści jesteśmy na poziomie może lat 60-70 (oprócz wtrącenia 'G') , nic o pomiarze wewnętrznym jeszcze nie słychać. Światłomierzy aparaty nie mają, lub mają na wierzchu proste selenowe.

Potem pojawia się pomiar wewnętrzny. W lustrzance rodzi to jedno zagadnienie na dwa sposoby rozwiązywane:
a) pomiar dokonywany przy przysłonie roboczej (ciemnieje obraz w celowniku). Ile światła czujnik CdS widzi, tyle go jest. Tak miały m42 bez pentaconowskiego Electric .
b) pomiar dokonywamy przy jasnym obiektywie. Trzeba przeliczyć ile mnie tego światła będzie mniej, jak nastąpi domknięcie. Pentacon electric zrobi to przez potencjometr wbudowany w obiektyw (obiektyw otrzymuje pierwsze i jedyne w systemie m42 styki elektryczne). Nikon robi to przez mechaniczny odczyt przysłony. W najstarszych prze typowo nikowoskie "uszy", potem przez ząbek związany z pierścieniem (dlatego pierścień nikona jest zawsze tuz przy bagnecie - nie wszystkie systemy tak mają). Współpracujący z nim czujnik body jest nieobecny w niższych cyfrowych nikonach, stąd znany brak pomiaru. Z nieruchomych rzeczy wchodzących w zagadnienie non-AI/AI , to jest pewnego kształtu podfrezwoanie ok godziny 5-tej, informujące body, że obiektyw ma cechy konieczne do pomiaru. Body mają w tym miejscu sztyfcik. Ten sztyfcik wpadający w PRZYPADKOWY otwór obiektywu pre-AI może spowodować zatrzaśniecie obiektywu na amen, znane z rosyjskimi-ukraińskimi szkłami kiev-N.

To w tym wątku się pojawiło: odróżnienie domknięcia od odczytu przysłony, to są dwie stosunkowo niezależne sprawy.

W wyższych analogach Nikona (chyba f801 i podobne) i cyfrakach, informacja o przysłonie (i wiele innych) już ma postać kodów na złączu elektronicznym. Podobnie w tych aparatach programy A jest również sterowany z body a nie z pierścienia, można powiedzieć na sposób obiektywów G.

Wrzućcie w google 'bayyonet nikon history" to sporo tego wyskoczy. Wikipedia na pewno angielska też.

Ja tu jedno oszustwo zrobiłem. Uszy nikona są starsze niż pomiar. Dlaczego? W wielu wyższych aparatach tamtej epoki do celownika była przekazywana informacja o nastawionej przysłonie, po prostu dla komfortu fotografującego. Miało to różny charakter, nawet w postaci 'dziurki' (okienka) , że wzrokowo w celowniku, oprócz matówki widział wycinek pierścienia. Dlatego niektóre historyczne obiektywy mają oprócz dużych cyferek przysłony, jeszcze raz to samo w malutkich cyferkach na samym brzegu.

Specjalistów proszę o wybaczenie spłycenia tematu. Fanatykom przejściówki współczuję pracy na poziomie lat 40-tych i prosze o wybaczenie złośliwości.

JacekCz
22-01-2011, 10:51
Chyba nie namieszalem, Pre-AI szklo nie przenosi informacji o przyslonie

Dzięki za dokumentację foto i objasnienia praktyczne co do indeksu przysłony.

Potwierdzam, NIE SĄ namieszane.

igg
22-01-2011, 11:21
Co do przeniesienia wartości, zgoda była od początku,
chodziło mi o domykanie i tu już tez wszystko jasne.

eskimos
22-01-2011, 11:49
Za zamykanie przysłony odpowiedzialna jest inna dźwignia, wewnątrz body, to działa bez problemów. Jednak jeśli indeksowane przysłony nie działa to body nie reaguje na kręcenia pierścieniem i nie wprowadza informacji o zadanej przysłonie co będzie powodować niedoświetlenie zdjecia.

Rycerz
22-01-2011, 12:17
a wracając do tematu: zacznij od czegoś z AF ;-)

igg
22-01-2011, 14:07
A wracając do eskimosa :-)
dlatego trzeba działać w M i metodą prób i obserwacji efektów (LCD, histogram)

NiKtos
22-01-2011, 16:13
Albo wiem, kupię jakiegoś heliosa za 40 zł, zobaczę jakie zdjęcia robi taki jasny obiektyw i kupię Nikkor Af, kase już mam, ale chciałbym spróbować.

Pozdrawiam!

JacekCz
22-01-2011, 16:41
Albo wiem, kupię jakiegoś heliosa za 40 zł, zobaczę jakie zdjęcia robi taki jasny obiektyw i kupię Nikkor Af, kase już mam, ale chciałbym spróbować.

Ile łącznie wyłożysz łacznie do tych 40zł?

http://cgi.ebay.pl/Nikon-Series-E-50mm-1-8-50-mm-FTn-FE-FE2-F3-F2-/280615684277?pt=DE_Elektronik_Computer_Foto_Camcor der_Objektive_PM&hash=item4155ff88b5

A nie jest to najtańsza oferta.

igg
22-01-2011, 17:18

Pozdrawiam!

ech, przeczytaj wszystko jeszcze raz, ale uważnie i rób jak chcesz...

carantoni
22-01-2011, 19:19
ja przeczytałem ten wątek i... wow
no nic nie rozumiem

piszcie to proszę z jakimś namysłem bo większego chaosu to dawno nie widziałem :)

Mavierk
22-01-2011, 20:14
każdy ma swoje zdanie, zależnie od potrzeb :P

Jest helios 81 50/2 który jest tani jak barszcz i kilka osób na tym forum go uwielbia
Jest Nikkor 50/2 uważany za najostrzejszą 50tkę w historii nikona
Jest milion nikkorów 50/1.8 które są wszystkie (chyba) bardzo ostre
Jest też sztuczka plastikowego Nikona series-E 50/1.8 który jest taniuśki i ostry, jak sprzęt z AF
Czasem możesz dopaść jeszcze 58/1.4, ale jego test masz na optycznych.

Potem jeszcze są wersję 50/1.4 oraz 50/1.2

ale wszystko znajdziesz w internecie, to nie są najnowsze obiektywy, więc łatwo znaleźć info :)

igg
22-01-2011, 20:18
ja od siebie powiem jeszecz raz i ostatni - NIE przejściówkom.
wszystko, byle ze zgodnym mocowaniem

JacekCz
22-01-2011, 20:34
ja od siebie powiem jeszecz raz i ostatni - NIE przejściówkom.
wszystko, byle ze zgodnym mocowaniem

Dać mu wódki.
To samo mówię (łącznie z "ostatnim razem").

Rycerz
22-01-2011, 22:31
dziwny ten wątek ;-)

igg
22-01-2011, 22:40
No, już dawno mówiłem, zamknąć, a później się wkręciłem jeszcze bardziej.
dziwny :-)

NiKtos
26-01-2011, 19:41
Mam ostatnie pytanie :)

Chciałbym kupić jeszcze adapter m42 do Nikona, lecz nie wiem jaki. Czytałem, że lepiej kupić ten z nieskończonością, lecz pisano też, że na f2 jakość to niezła lipa, a ujdzie dopiero od f4. To jak to jest z tym?

Pozdrawiam!

JacekCz
26-01-2011, 20:22
Mam ostatnie pytanie :)

Chciałbym kupić jeszcze adapter m42 do Nikona, lecz nie wiem jaki.... To jak to jest z tym?

Bardzo, ale to bardzo prosimy moderację, naprawdę zamknąć ten wątek.

Kolego, albo nie wiesz i pytasz.
Albo wiesz lepiej i masz w dupie co się mówi.
Zdecyduj się.

NiKtos
26-01-2011, 20:34
Rzeczywiście proszę o zamknięcie. Nie mogę liczyć na Pana JackaCz, choć zapewne zna odpowiedź.

Do zamknięcia.

igg
26-01-2011, 20:47
dołączę do Jacka, na mnie też JUZ nie możesz liczyć
Jacek nie zna, gdybyś przeczytał SWÓJ wątek to wiedziałbyś o tym.

NiKtos
27-01-2011, 01:09
Wychodzi na to, że żadnej mam nie kupować. Dziękuję, do widzenia. Dobranoc!

JacekCz
28-01-2011, 23:09
dołączę do Jacka, na mnie też JUZ nie możesz liczyć
Jacek nie zna, gdybyś przeczytał SWÓJ wątek to wiedziałbyś o tym.

Kolega Niktos udziela się w dziale testy: nadal koniecznie chce usłyszeć swoje.
"Nikt nas nie przekona, że czarne jest czarne."

igg
29-01-2011, 00:11
Jakoś nie pomyślałem, że może wspomniany kolega ma 14 lat i niesprecyzowany jeszcze światopogląd.
W każdym razie pogadaliśmy sobie o niektórych piećdziesiątkach z sympatią i rozrzewnieniem, a nawet sięgnęliśmy po te trzy-czterokrotnie starsze (być może) od tegoż kolegi.
I fajnie było, a jak się modteam zdenerwuje na zaśmiecanie to wytnie i też dobrze.

NiKtos
02-02-2011, 13:57
Może jestem młodszy od Panów/Pań, ale nie zmienia to faktu, że szukałem bardzo TANIEJ "50". Gdy padła propozycja nikkora z AF to zastanawiałem się, ale postanowiłem kupić coś tańszego. Trochę szkoda, że z tego wywiązały się takie problemy.

Pozdrawiam!

Mavierk
02-02-2011, 14:03
Dostałeś tyle możliwości z systemu nikon - w cenie od 70 do 600zł - bez problemu możesz sobie coś wybrać :)

JacekCz
03-02-2011, 21:05
Na bagnet najlepiej spojrzeć przez historię rozwoju.

Uzupełnienie, nie wiedziałem.
O ile AI ma indeks przysłony (body wie, dla celów pomiaru, i ile BY BYŁO mniej światła niż jest przy otwartej), co pozwala na pomiar przy otwartej (pomiar dla trybu M) oraz tryb A. Tu przysłona jest domykana zawsze 'do oporu'.

Standard AI-S to gwarancje, że reakcja przysłony obiektywu na dźwignie domykania będzie ściśle proporcjonalna w ułamkowych, częściowych domknięciach (dla obiektywów małych, dużych, jasnych, ciemnych - jest to dość trudne w mechanice).
Wydawało by się na logikę, że do pracy w trybach S lub P potrzebny jest obiektyw AI-S. Okazuje się, chłopcy potrafili zrealizować program P z obiektywami AI. Body domyka jak mu się wydaje że będzie dobrze, ale po domknięciu a przed zdjęciem jest jeszcze jeden pomiar, i jest okazja skorygować czas migawki co w przysłonie niedokładnie wyszło.

Można poczytać tu:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/emfgfg20/fg/fg2.htm
szukając słów 'instant stop down metering'

Oczywiście, jak to przemyśleć, trick nie jest dostępny w S (którego zresztą zwykle nie ma w korpusach Nikona z tego okresu), bo czas migawki nie jest sztywny, jest korygowany.

Sapphiron
04-02-2011, 10:02
Wychodzi na to, że żadnej mam nie kupować. Dziękuję, do widzenia. Dobranoc!

Wkońcu doszedł do odpowiedniej konkluzji!

Wątek zamknąć, autorowi punkty za niereformowalną głupote i lenistwo, Kolegom którzy próbowali pomagać po piwku i wszyscy będą zadowoleni...