PDA

Zobacz pełną wersję : Cyfrowy Polsat - zerwanie umowy

piwkoo
20-01-2011, 21:47
Jeśli ktoś ma Cyfrowy Polsat i che zerwać z nimi umowę to jest ku temu okazja. Do końca lutego można to zrobić bez konsekwencji, dlatego że od 1 lutego wszystkie programy z telewizji BBC nie będą nadawane na CP ponieważ Polsat nie przedłużył z nimi umowy.

Ja właśnie dziś wysłałem pismo. Dzwoniłem również na infolinię aby to potwierdzić i wszystko się zgadza.
Zerwanie umowy następuje z powodu nie dotrzymania jej warunków przez Polsat czyli zerwanie jest w trybie natychmiastowym (tzn do końca miesiąca rozliczeniowego).

docxxx
20-01-2011, 23:21
Good to know ;)

rychu_cmg
20-01-2011, 23:36
Zamiast tego dojdą kanały Playhouse Disney, Fox oraz National Geographic Channel
a Cyfra+ wprowadziła ofertę dla abonentów przechodzących z innych platform http://media2.pl/media/73738-cyfraplus-z-oferta-dla-klientow-innych-platform-tv.html

Piwkoo możesz mi wysłać wzór tego pisma ?

Marcin Jakubowski
20-01-2011, 23:44
ja również uprzejmie proszę o taki wzór.
pozdrawiam

piwkoo
20-01-2011, 23:48
Ja przechodzę na "n" z uwagi na cbeebies bo mój szkódnik tylko to ogląda ;) więc wyboru nie mam żadnego :)

Pismo sam wymyśliłem, na infolinii powiedzieli że muszą mieć po prostu tą rezygnację na piśmie. Wyślę Ci na pw jej treść.

hydra_nt
20-01-2011, 23:58
imię/nazwisko Miejscowość ....dnia....
kod/miejscowość
ulica
kom.
PESEL:
Numer seryjny:
Numer modułu dostępu warunkowego/tunera satelitarnego:
Numer karty:

Cyfrowy Polsat S.A
ul.Łubinowa 4a
03-878 Warszawa

Wypowiedzenie umowy.

Niniejszym pismem wypowiadam umowę o świadczenie usług abonamentowych ze względu na zmianę warunków umowy, czyli usunięcie z oferty kanałów TV BBC. Na wchodzącą zmianę nie wyrażam zgody wnioskując o rozwiązanie umowy bez okresu wypowiedzenia zawartego w tej umowie, czyli ze skutkiem natychmiastowym.

Podpis abonenta.

decmeister
21-01-2011, 00:52
jak to później wygląda po prostu odłączają kartę ? czy wysyłają pismo żeby potwierdzić?

hydra_nt
21-01-2011, 01:04
jak to później wygląda po prostu odłączają kartę ? czy wysyłają pismo żeby potwierdzić?

Dezaktywują kartę i w zależności od umowy mogą proszą o odesłanie/oddanie dekodera.
Ale..
Wcześniej powinien być telefon - dlaczego i po co i z propozycją nowych warunków umowy.
Są w zasadzie trzy wyjścia.
1. Jeżeli nowe warunki , które zaproponują są atrakcyjne dla Ciebie można je przyjąć i nic się nie dzieje.
2. Zerwać umowę i jeżeli jest ciekawa promocja , skorzystać z niej podpisując nowy cyrograf.
3. Zerwać umowę i przejść do innego operatora.

piwkoo
21-01-2011, 01:10
Właśnie przeczytałem w swojej umowie, że jeśli Abonent ma na własność tuner i udostępnioną kartę przez CP to może bez opłat korzystać z ogólnodostępnych programów i nie musi tego zwracać.
Na temat wypożyczonego sprzętu nie ma u mnie nic napisane. Pewnie na stronie CP można to znaleźć, ale zwrócić trzeba tylko nie wiem ile mamy na to czasu.

decmeister
21-01-2011, 01:18
w sumie jakoś w październiku przedłużyłem z Polsatem umowę na 2 lata i przez pierwsze 4 miesiące miało być za darmo, akurat w lutym miała być pierwsza opłata, ale skoro jest możliwość rezygnacji to się zdecyduje :) szczególnie, że eNka oferuje więcej kanałów HD

hydra_nt
21-01-2011, 01:25
Właśnie przeczytałem w swojej umowie, że jeśli Abonent ma na własność tuner i udostępnioną kartę przez CP to może bez opłat korzystać z ogólnodostępnych programów i nie musi tego zwracać.

Owszem. Z tym , że w piśmie rezygnacyjnym należy napisać, że Chcesz mieć możliwość odbioru programów niekodowanych, inaczej będzie to złom (dekoder).

Na temat wypożyczonego sprzętu nie ma u mnie nic napisane. Pewnie na stronie CP można to znaleźć, ale zwrócić trzeba tylko nie wiem ile mamy na to czasu.

Tu polecam forum www.satkurier.pl , warunki są zmienne , warto poczytać.

Pozdrawiam

piwkoo
21-01-2011, 01:26
w sumie nie zamierzam z tego korzystać więc nie będę do nich o to pisał.

sote
21-01-2011, 09:11
no wlasnie...
ja podpisalem z nimi umowe w listopadzie...
zalezalo mi na BBC Knowledge i TravelChannel, a teraz ten pierwszy znika...
niestety w n maja BBC, ale nie ma Travel Channel, w cyfrze maja Travel Channel a BBC Knowledge nie, wiec d**a :/

kemot
21-01-2011, 12:17
Jak to dobrze policzyć to przechodzeniowa oferta w Cyfrze jest lepsza niż świąteczna.

rockabilly
21-01-2011, 13:47
Ja mam polsat na kartę i już solidnie wk@rwia mnie.

Kanałów oglądam może 6 ale najbardziej irytuje mnie ich infolinia i czas w jakim księgują przelewy.
Jeszcze bardziej poirytowała mnie zlewka, jaką traktowani są klienci CP.

Mój list:
Witam,

Zapewne mój mail nie dotrze do tych wszystkich menagerów i engineerów Cyfrowego Polsatu (ooo jaka to wykwalifikowana kadra musi być)ale bardzo proszę o wytłumaczenie mi - użytkownikowi - dwóch chorych sytuacji w obsłudze użytkowników.

Pierwsza to płatności i reakcje CP po ich dokonaniu przez abonenta.
Czy to trzeci świat i zapadła dziura że przelewy do Was idą kilka dni?
Z tego co wiadomo to przelew realizowany jest tego samego dnia lub góra następnego, więc z jakiej racji Polsat obraca moimi pieniędzmi kilka dni(zazwyczaj tydzień) i dopiero po tym okresie czasu włącza ponownie telewizję?
Jak to jest że idąc już CP na rękę aby szybciej mieć tą cholerną telewizję wysyłam miala informującego że bank zrealizował przelew(który i tak już macie na koncie) a Pani z infolinii informuje mnie że system sprawdzi maila(jaki system? jakiego maila?)i po KILKU GODZINACH telewizja prawdopodobnie zostanie włączona?
To po to wysyłam potwierdzenie przelewu żeby trwało to KILKA GODZIN?? bo śmieszny system albo tylko marzenie o nim coś tam przetwarza?

Ludzie, zejdźcie na ziemię z tymi płatnościami bo to już nawet śmieszne nie jest a już żenujące się stało.

Druga rzecz, chyba bardziej wk@rwiająca to wasza dziadowska infolinia.
Czegoś tak debilnego nie słyszałem jeszcze nigdy, kto to wymyślił w takiej chorej formie?
Dzwonię i czekam 15 minut jak ten debil zanim nagrana laleczka odtworzy cały tekstz który ma do przekazania abonentowi, poprowadzi przez CHORE menu tejże infolinii i na koniec dzwoniący usłyszy wiadomość(o ile dotrwa do tej chwili) że konsultant połączy się z nim w ciągu 10 minut.Albo może i nie bo tez się już tak zdarzyło że po kilku minutach usłyszałem że "konsultanci są zajęci i proszę zadzwonić później"
No luuudzie!
Nie po to dzwonie aby usłyszeć że mogę sobie wejść na www. coś tam .pl, nie po to dzwonię aby sekretarka podała mi wasz adres i numer konta, nie po to dzwonię aby czekać i PłACIć za połączenie które miast 2 minut, trwa 20 minut.
Oczywiście aby połączyć się z konsultantem( i usłyszeć że system ma kilka godzin na ustosunkowanie się do potwierdzenie przelewu) trzeba przebrnąć przez całe menu , oczywiście wisząc na telefonie pół dnia.

Uczycie swoich konsultantów standardowych gadek i nagrywacie ich rozmowy a klient nie może doprosić się o normalne traktowanie.

Przelewy idą do was kilka dni( jaaasne, wina banków....bo ja nie wiem kiedy przelew jest zrealizowany), tydzień czasu włączacie telewizję a żałosny system (albo jakiś wasz pracownik) odczytuje kilka godzin maila z potwierdzeniem wpłaty i daje go do równie żałosnego działu realizacji, czy czegoś równie durnego.

Jeśli to możliwe to proszę o dane mailowe osoby odpowiedzialnej za ten wasz systemowy burdel - chętnie napiszę opinię co mi się nie podoba.

Chyba że Polsat w swojej rozciągłości jest już tak doskonały że niezadowolonych klientów nie przewiduje.

Daniel (tu moje nazwisko)

Abonent śmiesznej telewizji.

ODPOWIEDŹ POLSATU :

Witam,

Aby uniknąć odłączenia sygnału proszę o dokonywanie wpłat z kilkudniowym wyprzedzeniem

pozdrawiam

(Imię Nazwisko)

Biuro Obsługi Klienta

NO I JAK TO SIE NIE WKooooooooooRWIĆ?(przepraszam moda za nowomowę i gwarę)

iahveh
21-01-2011, 14:00
no wlasnie...
ja podpisalem z nimi umowe w listopadzie...
zalezalo mi na BBC Knowledge i TravelChannel, a teraz ten pierwszy znika...
niestety w n maja BBC, ale nie ma Travel Channel, w cyfrze maja Travel Channel a BBC Knowledge nie, wiec d**a :/

BBC Knowledge będzie w Cyfrze+ od Lutego.

sote
21-01-2011, 14:23
BBC Knowledge będzie w Cyfrze+ od Lutego.

masz jakies zrodlo?
jesli tak to pieknie by bylo :)

iahveh
21-01-2011, 14:45
masz jakies zrodlo?
jesli tak to pieknie by bylo :)

http://satkurier.pl/news/62402/bbc-entertainment-na-66-bbc-knowledge-na-82-w-c.html

sote
21-01-2011, 15:02
http://satkurier.pl/news/62402/bbc-entertainment-na-66-bbc-knowledge-na-82-w-c.html

dzieki! :)

malibu
21-01-2011, 20:13

a to coś takiego jest ?

rockabilly
21-01-2011, 20:27
tak,

42,90 bodaj płacisz za pakiet familijny.
bez umowy, płacisz kiedy chcesz - trzeba tylko sobie kupić dekoder i tzw startówkę

statler
21-01-2011, 20:56
kudos za pismo rockabilly:)
tylko odpowiedź jakaś taka bezbarwna, szkoda że Tomasz Lis już nie pracuje w Polsacie;)

nie wiecie może czy umowę można też wypowiedzieć w punkcie sprzedaży?

mamon
22-01-2011, 12:09
Witam.

Mam pytanie, jeżeli pismo wyślę w styczniu, to rozwiążą mi z końcem stycznia czy lutego?

krzysztof jot
22-01-2011, 15:05

Mój list:
Witam,

Zapewne mój mail nie dotrze do tych wszystkich menagerów i engineerów Cyfrowego Polsatu (ooo jaka to wykwalifikowana kadra musi być) ..
...itd...

Uczycie swoich konsultantów standardowych gadek i nagrywacie ich rozmowy a klient nie może doprosić się o normalne traktowanie.

Przelewy idą do was kilka dni( jaaasne, wina banków...
...
Jeśli to możliwe to proszę o dane mailowe osoby odpowiedzialnej za ten wasz systemowy burdel - chętnie napiszę opinię co mi się nie podoba.....
Daniel (tu moje nazwisko)

ODPOWIEDŹ POLSATU :

Witam,

Aby uniknąć odłączenia sygnału proszę o dokonywanie wpłat z kilkudniowym wyprzedzeniem

pozdrawiam

(Imię Nazwisko)

Biuro Obsługi Klienta

rozumiem, że to oryginalna pisownia listu ? Cóż, czasy się zmieniają, swiat idzie do przodu, ale pewne zasady 'stare i niemodne" nadal są w cenie, i świadczą o poziomie kultury, czy po prostu "poziomie" jaki reprezentuje adwersarz. W podobnej sytuacji ja osobiście list sformułowałbym inaczej, i choć odpowiedź prawdopodobnie dostałbym identyczną, pozostawiłbym w BOK nieco inny obraz swojej osoby.

Moim zdaniem bardzo kulturalny musiałbyc pracownik BOK (a raczej stosował sie do przepisów korporacyjnych) i odpisał zrozumiale, kulturalnie, krótko i sensownie. Powinieneś mieć tą świadomość, że jesteś jednym z bardzo powiedzmy 400 tys przelewów wysłanych w tym samym dniu, powoduje pewne "zwłoki i opóźnienia " , że jakoś system musi wprowadzić to "w system". Nikomu "na raz" nie pokaże się zaksięgowanych milion przelewów. A w umowie jest - dada wpłaty to data wpływu.
Sredniomyslący, inteligentny człowiek, po dwuch takich akcjach, w trzecim miesiącu zrealizowałby przelew dwa dni wcześniej. No nawet zaciskając zęby, że krwiożerczy polsat jeden dzień wcześniej dostanie wpłatę i "obróci" ta kasą :). Mnie od nastu już lat, N nie wyłączyła jakoś sygnału, a BOK pracuje tak samo albo i gorzej.

PS.
a cały pakiet BBC w tym BBC Knowledge HD jest już sygnale testowym i od 1.02 na N - http://satkurier.pl/news/62764/bbc-knowledge-hd-na-tp-n.html

rockabilly
22-01-2011, 15:37
Krzysztofie,

pisownia listu oryginalna i wierz mi - bardzo spontaniczna.

O rzeczy poruszane w tym liście pytałem telefonicznie, uwierz mi - bardzo grzecznie aczkolwiek stanowczo.
Pracownik call center potrafił powiedzieć tylko " nie wiem" , "u nas jest taki system" , "nie mogę tego sprawdzić".
Generalnie dzwonisz w pewnej sprawie do nich, wysyłasz polecenia przelewu choć nie musisz bo kasa już kilka dni u nich jest na koncie, baaaa w icok nawet moja wpłata widnieje!.
Dzwonisz i słyszysz przez 20 minut o promocjach, o tym że mozesz skorzystac z netu zamiast dzwonić, o tym jaki to maja numer konta do wpłat....słyszysz o wszystkim tylko nie o tym w jakiej sprawie tam dzwonisz.
Słuchasz tej pipy bez sensu a kiedy przebrniesz juz przez ten cały burdel(o ile masz tyle samozaparcia), słyszysz od innej niuni że połączą cię, a i owszem ale za 20 minut.

Po 30 minutach albo i więcej kiedy już połączę się z konsultantem to krew mnie zalewa ale przeciez nie będę wyżywał się na kims kto tam nic nie znaczy i odbiera tylko telefon. Zaciskam zęby, sączę przez nie problem z którym tam trafiłem i słyszę w kółko "nie wiem"...

Rozłączam się grzecznie, mówię " do usłyszenia" i czuję że ciśnienie mi się podnosi.

Może mało elastyczny jestem , zbyt mało uśmiechnięty do ludzi.

Słuchaj, takie wielkie allegro księguje moją wpłatę w góra 20 minut....to dziadostwo polsatowskie tydzień.

Może i poziom mam niski i kultury mi brak ale nie znoszę jak ktoś tak ładuje klienta od tyłu w biały dzień.

Mam gdzieś jakie zdanie ma ten śmieszny BOK o mojej osobie. Mnie interesuje to jakie ja mam o nich zdanie.

Yoora
10-03-2011, 12:50
Witam,
mam z CP mały problem. Może ktoś zna te sprawy zdecydowanie lepiej niż ja i pomoże.Ale do konkretów.
Mając 30 dni na wypowiedzenie umowy 28 lutego listem poleconym wysłałem do CP wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym.Dzisiaj zadzwoniła Panienka z CP z informacją mniej więcej taką : Oni bardzo dziękują za nie, ale otrzymali je 7 marca a więc po terminie i dlatego nie mogą go przyjąć literalnie a jedynie jako informację o przedwczesnym zerwaniu umowy z wszelkimi sankcjami z tego wynikającymi ( oczywiście dla mnie). Ewentualnie może to być potraktowane jako pismo o wypowiedzeniu umowy ale ze skutkiem nie natychmiastowym a regulaminowym czyli na koniec trwania umowy.
Pytanie moje brzmi : jaki jest prawidłowy termin? Data wysłania listem poleconym ( 28.02.2011) czy data otrzymania przez CP pisma ( 07.03.2011)? Czy regulują to jakieś przepisy a jeżeli tak to jakie i gdzie są zapisane?
Wg mnie liczy się data wysłania pisma a nie data jego otrzymania. Nawet Urzędy Skarbowe uznają za datę otrzymania pisma dzień jego wysłania a nie fizycznego wpływu do nich.:D

gusi
10-03-2011, 12:57
Sredniomyslący, inteligentny człowiek, po dwuch

Bezpieczniej byłoby napisać, że po czterech ;)

stock
10-03-2011, 13:11
data wpływu do CP. Tak samo jak przy wpłacie istatna jest data księgowania na rachunku a nie data wpłaty, tak samo w tym przypadku. Czyli będa liczyć od marca. Przerabiałem to kiedyś z nimi, z C+ i innymi podobnymi platformami oraz telewizjami kablowymi - na poziomie wykonych obowiązków rzecz jasna. Bo z TV nie korzystam - starta czasu.

Yoora
10-03-2011, 13:15
data wpływu do CP. Tak samo jak przy wpłacie istatna jest data księgowania na rachunku a nie data wpłaty, tak samo w tym przypadku. Czyli będa liczyć od marca. Przerabiałem to kiedyś z nimi, z C+ i innymi podobnymi platformami oraz telewizjami kablowymi - na poziomie wykonych obowiązków rzecz jasna. Bo z TV nie korzystam - starta czasu.

Jesteś pewien? Z czego Twoja pewność wynika?

devgru
10-03-2011, 13:40
Wyrok Sądu Najwyższego - Izba cywilna z dnia 20 stycznia 2004 r. II CK 358/2002

Nie jest uprawnione stanowisko wykluczające możliwość zastosowania tzw. doręczenia zastępczego do składania oświadczeń woli w sferze prawa materialnego.

z uzasadnienia

„(...) Powód kwestionuje przede wszystkim stanowisko co do możliwości stosowania doręczenia zastępczego w sferze oświadczeń woli prawa materialnego. Stanowisko to nie jest uprawnione. Należy przede wszystkim stwierdzić, że z art 61 kc wynika, iż w sprawie składania oświadczenia woli Kodeks cywilny przyjął teorię doręczenia. Według tej teorii dla przyjęcia, iż oświadczenie woli zostało złożone innej osobie jest chwila dojścia treści tego oświadczenia do wiadomości tej osoby, a w wypadku składania oświadczenia publicznie - chwila jego publicznego złożenia. Ze względu na interes i bezpieczeństwo obrotu oraz ułatwienia dowodowe domniemywa się, iż adresat zapoznał się z treścią oświadczenia, gdy doszła do niego w taki sposób, iż powzięcie o nim wiadomości stało się możliwe. (...)

(...) Art. 61 kc nie wymaga, aby adresat faktycznie zapoznał się z jego treścią. Decydujące jest to, iż istniała możliwość zapoznania się. Tak więc, jak wynika z ustalonego orzecznictwa Sądu Najwyższego, złożenie oświadczenia woli o rozwiązaniu umowy ma miejsce także wtedy, gdy adresat mając możliwość zapoznania się z jego treścią, z własnej woli nie podejmuje przesyłki pocztowej zawierającej to oświadczenie (por. wyrok SN z dnia 11 grudnia 1996 r. l PKN 36/96 OSNAPiUS 1997/14 póz. 251, wyrok z dnia 13 grudnia 1996 r. l PKN 41/96 OSNAPiUS 1997/15 póz. 268 oraz wyrok z dnia 23 stycznia 1998 r. l PKN 501/97 OSNAPiUS 1999/1 póz. 15). Jest to więc kwestia stanu faktycznego, którego ustalenie przez sąd uchyla się spod kontroli kasacyjnej.
Na składającym oświadczenie woli spoczywa ciężar dowodu, że doszło ono do adresata w sposób umożliwiający mu -według zasad doświadczenia życiowego - zapoznanie się z jego treścią. Jeśli więc oświadczenie zostało posłane adresatowi listem albo innym sposobem porozumiewania się na odległość, składający powinien wykazać np. za pomocą pocztowego dowodu nadania lub zwrotnego poświadczenia odbioru, że list (telegram) został adresatowi doręczony. Powstały dowód nadania listu poleconego nie jest wprawdzie dowodem doręczenia go adresatowi, lecz jest dowodem prima facie (por. S. Rudnicki, S. Dmowski: Komentarz do Kodeksu cywilnego. Księga pierwsza, Warszawa 2003 r.). Adresat oświadczenia może obalić to domniemanie wykazując, iż nie miał możliwości zapoznania się z treścią oświadczenia.
W świetle tego ustalonego poglądu doktryny i orzecznictwa Sądu Najwyższego nie jest uprawnione stanowisko kwestionujące możliwość stosowania instytucji doręczenia zastępczego do składania oświadczeń materialnoprawnych. (...) "

Ten wyrok SN chyba odnosi się do omawianego problemu. Lepiej by jednak było poradzić się jakiegoś prawnika obytego w KC.

stock
10-03-2011, 14:01
Jesteś pewien? Z czego Twoja pewność wynika?

z umów jakie z w/w zawarłes oraz KC. Konkretnych przepisów nie pamiętam bo dawno temu się tym zajmowałem, ale to zapewne kwestia przeczytania wnikliwiej odpowiedniej części KC w tym zakresie :) Ale zawszeożesz tez do nich napisac/zadzwonić by podali ci podstawe prawna swojej decyzji. Pewnie maja przyklejona na monitorze więc Ci szybko przeczytają. To zdaje się jeszcze szybsze rozwiązanie niz czytanie i szukanie w necie :)

Yoora
10-03-2011, 14:57
Niekoniecznie szybsze. Panienka twierdzi, że oni mają rację i koniec. Ale dzięki Marcin.

szymony
10-03-2011, 17:56
Tia. Kochane telekomy i inne platformy. Umowę możesz podpisać w jakimkolwiek bok-u i obowiązuje Cię od podpisania cyrografu. Jak ją chcesz wypowiedzieć to możesz to zrobić tylko w siedzibie firmy i czekać tatka latka płacąc haracz.
Wysłałem wypowiedzenie w styczniu, dotarło ostatniego (umowa na czas nie określony). Od tego czasu nawałnica tel. z atrakcyjnymi ofertami. 26 minął okres rozliczeniowy, słoneczko nie zgasło, za to pojawił się przemiły SMS z wezwaniem do zapłaty.
Po telefonach, negocjacjach, tłumaczeniach, zapłaciłem za jeszcze jeden miesiąc, bo miałem dość kopania się z koniem. Czyli zapłaciłem do 26.03 a 08.03 słoneczko zgasło.

Chciałem przenieść nr tel. do innego operatora, po zakończeniu umowy czasowej z aktualnym. I teraz zgadnijcie kiedy mogę przenieść numer, zdaniem aktualnego operatora?

deep
10-03-2011, 18:12
Chciałem przenieść nr tel. do innego operatora, po zakończeniu umowy czasowej z aktualnym. I teraz zgadnijcie kiedy mogę przenieść numer, zdaniem aktualnego operatora?

Liczenie proste, do końca okresu rozliczeniowego plus 1 miesiąc wypowiedzenia, więc jak się spóźniłeś jeden dzień to masz w plecy prawie dwa :)

szymony
10-03-2011, 18:29
Liczenie proste, do końca okresu rozliczeniowego plus 1 miesiąc wypowiedzenia, więc jak się spóźniłeś jeden dzień to masz w plecy prawie dwa :)
Umowa na czas określony jeszcze się nie skończyła, ale już zostały podjęte kroki w celu przeniesienia numeru po jej zakończeniu. Umowa kończy się w maju, a operator twierdzi że mogę przenieść nr. w sierpniu. Ani to miesiąc, ani dwa, kopanie z koniem jeszcze trwa, ale nerki już mnie bolą.

deep
10-03-2011, 19:16
A myślałem że umowa wygasła. Zobacz czy nie opłaca ci się zerwać umowy wcześniej, zadzwoń do nich i niech wyliczą ci karę :) Generalnie to dla nich klient się liczy jak jeszcze nie wpadnie w ich sieci, potem to już wiadomo. Ja mam tak z TOYA TV, umowa mi się skończyła chyba ze 2 lub 3 lata temu, teraz chciałem podpisać nową bo mieli fajną promocję, a pani mi mówi że nie mogę z niej skorzystać bo nie jestem nowym abonentem. Ja jej na to że w takim razie poproszę o rozwiązanie umowy (która i tak wygasła) i podpisanie ze mną nowej, na co ona że i tak nic z tego bo musi minąć okres karencji który trwa 6 miesięcy. Tyle w temacie.

Rafał_Sz
10-03-2011, 20:16
Umowa na czas określony jeszcze się nie skończyła, ale już zostały podjęte kroki w celu przeniesienia numeru po jej zakończeniu. Umowa kończy się w maju, a operator twierdzi że mogę przenieść nr. w sierpniu. Ani to miesiąc, ani dwa, kopanie z koniem jeszcze trwa, ale nerki już mnie bolą.
Umowa z Plusem skończyła mi się 15.07.2010. 16.07.2010 poszedłem do Playa powiedzieć "dzień dobry!". 17.07.2010 byłem już w Play. Zapłaciłem jeszcze tylko Plusowi wyrównanie abonamentu (po ok. miesiącu przyszła ostatnia f-ra). Dodam, że przeszedłem z abonamentu w Plusie na "kartę" w Play z zachowaniem numerów.

artoor
11-03-2011, 22:38

Umowa z Plusem skończyła mi się 15.07.2010. 16.07.2010 poszedłem do Playa powiedzieć "dzień dobry!". 17.07.2010 byłem już w Play. Zapłaciłem jeszcze tylko Plusowi wyrównanie abonamentu (po ok. miesiącu przyszła ostatnia f-ra). Dodam, że przeszedłem z abonamentu w Plusie na "kartę" w Play z zachowaniem numerów.

Bo tak to już jest: jeśli umowa jeszcze obowiązuje, to czeka się 1-2 miesiące od końca okresu rozliczeniowego. Normalne są też praktyki wyszukiwania błędów w wypowiedzeniu (operator zakwestionował ważność wypowiedzenia, bo w moich danych zamiast 'ł' nowy operator napisał 'l', i to nie w nazwisku, ani adresie - reszta włącznie z PESELEM się zgadzała). Cała operacja preniesienia numeru trwała ponad 4 miesiące. Od końcowego dnia okresu rozliczeniowego oczywiście.

Jeśli jednak jesteś już po zakończeniu umowy, przeniesienie numeru trwa jeden dzień. Przynajmniej w moim przypadku tak było.

Yoora
15-03-2011, 16:33
z umów jakie z w/w zawarłes oraz KC. Konkretnych przepisów nie pamiętam bo dawno temu się tym zajmowałem, ale to zapewne kwestia przeczytania wnikliwiej odpowiedniej części KC w tym zakresie :) Ale zawszeożesz tez do nich napisac/zadzwonić by podali ci podstawe prawna swojej decyzji. Pewnie maja przyklejona na monitorze więc Ci szybko przeczytają. To zdaje się jeszcze szybsze rozwiązanie niz czytanie i szukanie w necie :)
Informacyjnie :

po tygodniu przepychanek słownych przez telefon z Panienką i jednym konkretnym żądaniem wyszło... na moje. Umowa rozwiązana.
Jedna rada dla wszystkich. Mówią nie na Twoje pisma. Proś a wręcz żądaj odpowiedzi na piśmie :)