PDA

Zobacz pełną wersję : N 35-70/2.8 - samoistnie zmieniajaca sie wartosc f przy zoomowaniu...

ryglos
20-01-2011, 21:27
Witam,

mam problem, zakupilem wlasie na aukcji (z zagranicy...) to szkielko i zauwazylem, ze przy zoomowaniu, zwlaszcza szybkim przeskakuje mi z 2.8 na 3.8! Po szybkim restarcie body (sprawdzalem na d700 i d300) wraca z powroten do 2.8. Dziwne tym bardziej, ze obiektyw w konstrukcji ma przeskok z 2.8 na 4, a z pozycji aparatu mam 2.8, 3.2, 3.5, 4itd.
Co moze byc przyczyna? Mozna to jakos (tanio) naprawic?? Pytanie bardzo dla mnie wazne, gdyz inaczej musze organizowac z uzytkownikiem z zagranicy zwrot/naprawe szkielka.
:(

Dzieki, pozdrawiam.
Rygiel

mibartek
20-01-2011, 21:31
ja bym spróbował przeczyścić styki w obiektywie i aparacie - może pomoże

ryglos
20-01-2011, 23:38
Nie pomaga. :/

Ale najdziwniejsze ze ...szybkosc migawki na tym samym obrazku, w prorytecie migawki z "przeskoczonego" 3.8 wskazuje, ze to ciagle jest jednak 2.8 (czyli pomiar jest ten sam przy tych dwoch wartosciach przeslony; zmienia sie znacznie gdy "recznie" przestawie na np. f 4) ! Pracuje na dwoch puszkach, wiec o uszkodzonym body nie ma mowy.

Czy kogos cos takiego spotkalo kiedykolwiek?

R.

panoramix
27-01-2011, 23:04
Styki obiektywu czyściłeś? Skoro efekt końcowy ekspozycji jest pomimo to ok, to ja stawiam na "błądzenie" chipa obiektywu ze względu na styki. Wyczyszczenie styków, może dać jednoznaczne rozwiązanie. Tak czy inaczej, obstawiam elektronikę szkła.
Szkło posiadam, ale mnie jeszcze takiego numeru nie wywinął. Szczerze mówiąc, nie mam z nim najmniejszych problemów, a kadry oddaje piękne.

ryglos
28-01-2011, 21:14
Tak czy inaczej, obstawiam elektronikę szkła.

Ja mam wersje bez D, no ale tak czy owak to jednak CPU.
Ale styki czyscilem, i owszem - 2 razy. Nic to nie zmienilo.
Skontaktowalem sie z uzytkownikiem (ebay'owy sklep z Hong Kongu), mielismy dobry kontakt wczesniej, i tak oto zgodzil sie pokryc koszty naprawy, jesli beda racjonalne. Takze juz takiego stresu nie mam, ufff. Nie mniej przyznal, ze zachowanie obiekltywu conajmniej niespotykane. Jeszcze sie upewnie, ze ta "przeskoczona" wartosc przeslony (f 3.8) zawsze zachowuje rozmiar otwarcia przeslony f 2.8. Jesli tak bedzie, to nie serwisuje.

Zna ktos jakis serwis, gdzie moglbym dowiedziec sie co to w ogole jest, czy nie grozne na przyszlosc i ile ewentualnie kosztowalaby naprawa?

ryglos
28-01-2011, 21:37
Znalazlem post na forum photo.net, gdzie ktos mial identyczny problem. Wklejam, gdyby ktos byl ciekaw (mam nadzieje, ze nie zeslosci to moderatora? :)
http://photo.net/nikon-camera-forum/00VxC7

prezesr
03-02-2011, 13:11
Mi pomogło czyszczenie styków!