PDA

Zobacz pełną wersję : Softbox Quantuum

Art Erie
20-01-2011, 20:42
Kupiłem własnie swoje pierwsze softboxy (Quantuum 2szt 40x80 i oktę 80 ) rozpakowałem i jakoś udało mi się to poskładać w jedną całość ;)
Pytanie: czasza składa się z dwu części połączonych rzepem: dolna ( ta szersza ) i górna ( ta bliżej pierścienia )... Po co? Dla utrudnienia montażu? Czy tez jest w tym jakiś ukryty cel?

zoom2
20-01-2011, 21:04
Byś mógł wsadzić łapę by pogmerać przy pierścieniu mocującym, a głównie przy takiej śrubce która tam sobie mieszka.
To taki pierwszy ukryty cel , tak na szybko

Art Erie
20-01-2011, 21:10
No tak, do obracania pierścienia. jakimś cudem śrubka jest teraz w środku :)

Sapphiron
21-01-2011, 11:40
śrubka jest po to żebyś mógł obrócić softa do wybranego kąta. A czemu jest w środku? bo raczej na zewnątrz (przy lampie) nie byłoby miejsca...

Owszem kiepskie rozwiązanie jeśli używa się światła pilotującego bo wtedy się niemiłosiernie cały stelaż nagrzewa... no ale cóż...

Art Erie
21-01-2011, 11:50
Dzieki. Już wszystko jasne, teraz wiem dlaczego wszyscy klną na składanie/rozkładanie softów ;)

Sapphiron
21-01-2011, 15:56
Ja tam nie klnę... no chyba żę chodzi o rynnę to wtedy owszem można puścić wiązankę specjalną na koszt firmy... Ale tak to zero problema :) no chyba że to dlatego że ja wielki jestem ;)

Art Erie
21-01-2011, 16:19
Pewnie kwestia wprawy. Miałem to samo z blendą 180cm :) Teraz to są sekundy ;)

marszull
21-01-2011, 16:24
A ja odkad kupilem szybkorozladana okte to zpomnialem jak wyglada klniecie przy rozkladaniu ;) , co przy okcie zdazalo mi sie czesto ;)
i bede wymienial reszte boxow na takie (oprocz jednego fomei bo ten sie rozklada szybko i bardzo sprawnie, prawie jak szybkorozkladalny)

Art Erie
21-01-2011, 16:27
Możesz podać producenta? Bo to co kupiłem to takie maleństwa na potrzeby nauki i może do stołu...

marszull
21-01-2011, 16:40
Nie wiem czy mge , bo zaraz mnie ktos oskarzy ze szeptany marketing robie ;)
Ja mam cos takiego (http://fripers.pl/product_info.php/info/p822_Softbox-osmiokat-120-cm-moc--Bowens---szybki-montaz-FreePower.html) z grindem (grind strasznie sie strzepi przez to ze sa niteczki i rzepy, ale olewam. Za to sam soft wykonany calkiem spoko, na razie przezyl nie za duzo, ale nie widac po nim zmeczenia
popatrz tez na inne "szybki montaz"
aha i na haslo nikoniarze jest 5% rabatu ;)

Sapphiron
21-01-2011, 20:06
Zastanawia mnie to jak się te druciki parasolkowe grzeją przy włączonym pilocie... bo wg mnie to przy lampach 600 wzwyż to trochę ryzykowne jest takie cóś...