Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Moszna
Quakerek
20-01-2011, 19:07
Jeden z najpiękniejszych obiektów architektonicznych Opolszczyzny...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img143.imageshack.us/img143/5750/panorama1n3.jpg)
Pozdrawiam
Byłoby ekstra, gdyby było nieco mniej hedeerowate.
Quakerek
20-01-2011, 19:49
Byłoby ekstra, gdyby było nieco mniej hedeerowate.
To znaczy co masz na myśli, słabsze kolory, kontrast ? Rozwiń jeśli możesz.
marschal
20-01-2011, 19:59
podoba mi sie zdjecie, co moglbym zasugerowac :
Sprobuj wystemplować to auto z lewej i te garaze (?).
Mysle ze chodzi o rozpietosc tonalna ( z autopsji ), rzuca sie w oczy np w centralnej czesci budynku, na tym dziedzincu powinno byc ciemniej, da to bardziej trojwymiarowy obraz.
Miejsca zazdrosze, czesto bym tam chodzil.
Quakerek
20-01-2011, 20:06
podoba mi sie zdjecie, co moglbym zasugerowac :
Sprobuj wysteplowac to auto z lewej i te garaze (?).
Mysle ze chodzi o rozpietosc tonalna ( z autopsji ), rzuca sie w oczy np w centralnej czesci budynku, na tym dziedzincu powinno byc ciemniej, da to bardziej trojwymiarowy obraz.
Miejsca zazdrosze, czesto bym tam chodzil.
Popracuje jeszcze nad tym ujęciem, wedle wskazań , dziękuje za komentarz - po to tu jesteśmy, żeby wspólnie doskonalić swoje warsztaty :)
Ja sugerowałbym inne podejście - żeby mniej nad zdjęciem "pracować". :-)
To znaczy co masz na myśli, słabsze kolory, kontrast ? Rozwiń jeśli możesz.
Mniejszy kontrast lokalny i trochę delikatniejsze kolory.
No doprowadź to zdjęcie do ładu bo warto. Kadr jest dobry, ale pojechałeś z obróbką, jak to już wcześniej koledzy napisali.
Kadr bardzo fajny, natomiast taka rozpiętość tonalna spłaszczyła scenę, przydałoby się więcej cieni, myślę, że fotografia na tym zyska.
rafalg78
23-01-2011, 01:48
Poznaje - Moszna. Dobry kadr, w kwadracie pasuje idealnie. Podzielam uwagi przedmówców odnośnie obróbki.
RzeckiDG
23-01-2011, 13:50
Przyłączam się do "antyhadeerowej czeredy". Dobry HDR to taki, którego nie widać i zazwyczaj robiony z kliku ujęć o różnej ekspozycji. Sam często mam ciągotki do podbijania kontrastu miejscowego, ale zazwyczaj nie przynosi to pożądanego efektu. Wrzuć coś z puszki z minimalnym postprocessingiem. Powinno być lepiej.
piękne ujecie ale ten hdr...nie pasuj mi on tu, zbyt "sztucznie"