Zobacz pełną wersję : Sprzętowa kalibracja EIZO S/SX jest faktem.
Wyniki zbadania wczesnej wersji BETA: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=222
marszull
20-01-2011, 23:27
Czy starsze modele bedzie mozna tez tak kalibrowac np. s2000 ?
Czy starsze modele bedzie mozna tez tak kalibrowac np. s2000 ?
Nie mam takiego żeby sprawdzić, ale prawdopodobnie tak. Wszak elektronika jest taka sama jak we współczesnych.
marszull
21-01-2011, 02:03
O, to brzmi ciekawie. Bardzo lubie ten monitor, w pracy jest calkiem ok, teraz oprofilowany lafotem, ale jak by sie dalo go skalibrowac sprzetowo to mysle ze bylo by jesczez lepiej ;)
Eizo S1932 też?
EIZO mówi o wszystkich swoich monitorach. :)
To może NEC się zreflektuje i "pozwoli" (chociażby za cenę zakupu programu) także w Europie na kalibrację tym, którzy zakupili monitory niereferencyjne?
To może się go da wreszcie skalibrować i postawić obok wcześniej skalibrowanego CG? Bo do Tej pory nie było to możliwe (ponoć, a nie próbowałem nawet z tym walczyć)?"
To może NEC się zreflektuje i "pozwoli" (chociażby za cenę zakupu programu) także w Europie na kalibrację tym, którzy zakupili monitory niereferencyjne?
Jak na razie stanowisko NEC'a jest sztywne. Swoją drogą nie dziwię się, bo dosłownie zarżną rynek na Spectraview. NEC ma dużo linii monitorów, ale tylko dwie porządne i to ze sztucznym podziałem. Nie bardzo więc może sobie pozwolić na tuning bo różnica między nimi stanie się semantyczna. EIZO ma za to ich od groma, niewiele ryzykuje a argument marketingowy jest poważny.
Lubię konkrety, powiedz więc Tomku, kiedy ma być to COŚ dostępne dla szerokiego ogółu użytkowników produktów EIZO?
To powtórzę swoje pytania zadane na pl.rec.foto.cyfrowa. :)
1. Jakie czujniki obsługuje na tą chwilę?
2. Rozumiem że przykład 3 to efekt kalibracji programowej (z tego co widzę Argyllem) po wcześniejszym skalibrowaniu sprzętowym.
3. Czy "Funkcja wizualnego lub półautomatycznego dopasowania bieli monitora" tworzy cel dla dalszej kalibracji sprzętowej? Tzn. czy po "naocznym" ustawieniu bieli/jasności dalej przechodzi się do kalibracji LUT monitora za pomocą czujnika?
4. Czy jakość szarego klina po kalibracji sprzętowej poprawiła się znacznie w stosunku do programowej?
Sorki za taki natłok pytań, ale wielu z nas czeka na ten soft więc dobrze było by wiedzieć jak działa.
Lubię konkrety, powiedz więc Tomku, kiedy ma być to COŚ dostępne dla szerokiego ogółu użytkowników produktów EIZO?
Zapowiedziane będzie oficjalnie 9 lutego. Kupić pewnie będzie można ciut później.
1. Jakie czujniki obsługuje na tą chwilę?
EasyPix i teoretycznie ColorMunki Photo/Design. Teoretycznie bo sterowniki są, ale w wersji BETA mi się nie udało odpalić.
2. Rozumiem że przykład 3 to efekt kalibracji programowej (z tego co widzę Argyllem) po wcześniejszym skalibrowaniu sprzętowym.
Trzeci przykład to tylko zdjęcie naturalnej charakterystyki. Wszystkie trzy badania były zrobione Argyllem, przy różnych oczywiście danych wejściowych.
3. Czy "Funkcja wizualnego lub półautomatycznego dopasowania bieli monitora" tworzy cel dla dalszej kalibracji sprzętowej?
Działa to jako regulacja ręczna bez kalibracji, lub po kalibracji, tak jak w CN. Po kalibracji można ręcznie doregulować. Nie sprawdzałem czy po większych zmianach EasyPix zażąda linearyzacji. CN tak robi.
4. Czy jakość szarego klina po kalibracji sprzętowej poprawiła się znacznie w stosunku do programowej?
Zdecydowanie. Prawie zniknęły prążki przebarwień. EIZO serii S po takiej kalibracji ma szarość jak SX (na PVA) bez kalibracji. SX jest niemal idealny.
Ciekawe jaka będzie cena i możliwość nabycia.
W końcu Małpa do czegoś się przyda (przynajmniej fajnie by było).
EasyPix i teoretycznie ColorMunki Photo/Design. Teoretycznie bo sterowniki są, ale w wersji BETA mi się nie udało odpalić.
Kurczę szkoda że tak mało, ale może z czasem coś się poprawi. Rozumiem więc, że kalibrował go Pan dostarczonym EasyPixem? Jak radzi sobie z ustawieniem balansu na monitorze WG?
Działa to jako regulacja ręczna bez kalibracji, lub po kalibracji, tak jak w CN. Po kalibracji można ręcznie doregulować. Nie sprawdzałem czy po większych zmianach EasyPix zażąda linearyzacji. CN tak robi.
Szkoda. Z drugiej strony jeżeli nie będzie można wykorzystać innych czujników niż EasyPix albo spektro ColorMunki to w zasadzie bez znaczenia.
Zdecydowanie. Prawie zniknęły prążki przebarwień. EIZO serii S po takiej kalibracji ma szarość jak SX (na PVA) bez kalibracji. SX jest niemal idealny.W takim razie brzmi niesłychanie zachęcająco..:)
Kurczę szkoda że tak mało, ale może z czasem coś się poprawi. Rozumiem więc, że kalibrował go Pan dostarczonym EasyPixem? Jak radzi sobie z ustawieniem balansu na monitorze WG?
Jest różnica przy ustawianiu punktu bieli między kolorymetrem a spektrofotometrem. Nie wiem czy w finalnej wersji będzie tablica korekcji dla kolorymetru, choć moim zdaniem powinna być.
Jest różnica przy ustawianiu punktu bieli między kolorymetrem a spektrofotometrem. Nie wiem czy w finalnej wersji będzie tablica korekcji dla kolorymetru, choć moim zdaniem powinna być.
Tak naprawdę to powinna być możliwość wprowadzenia własnej tablicy, no ale chyba za dużo wymagam. :) Nie sądzę aby Spydery po przemalowanie na EasyPixy cudownie stawały się na tyle dokładnie aby dało się je obskoczyć uniwersalną macierzą.
Zapowiedziane będzie oficjalnie 9 lutego. Kupić pewnie będzie można ciut później.
(...)
Rozumiem zatem, że jesteśmy MY szarzy użytkownicy, niegodni, by ujrzeć wersje przed finalną?
I trzeba będzie znowu wierzyć tylko na słowo, czy produkt będzie w wersji Trial?
Rozumiem zatem, że jesteśmy MY szarzy użytkownicy, niegodni, by ujrzeć wersje przed finalną?
Daj palec a zechcą całą rękę. :)
Przedpremierowa zapowiedź jest rodzajem bonusu, który niektórym może pomóc w decyzjach już teraz a nie za miesiąc czy dwa.
I trzeba będzie znowu wierzyć tylko na słowo, czy produkt będzie w wersji Trial?
Jak do tej pory oprogramowanie EIZO nie było udostępniane jako Trial i jak sądzę podobnie będzie w tym wypadku. Jest to narzędzie, które ma zapewnić konkretną funkcjonalność i informację to tym dostaje Pan na talerzu. Nie potrzeba kupować klucza 13 na próbę czy na pewno pasuje na śrubę 13.
3. Czy "Funkcja wizualnego lub półautomatycznego dopasowania bieli monitora" tworzy cel dla dalszej kalibracji sprzętowej? Tzn. czy po "naocznym" ustawieniu bieli/jasności dalej przechodzi się do kalibracji LUT monitora za pomocą czujnika?
Tworzy, nawet udało mi się skorygować błąd EasySpydera przykładając spektrofotometr i ręcznie regulując wtpt do 6500K (na SX2262W EasySpyder jebnął się o 5,5 dE94). Natomiast za cholerę nie mogę niczym walidować profilu stworzonego przez EasyPixa, skurczybyk wykłada iColora i basICColora - a co dziwniejsze, próby ponownego oprofilowania w jakiś magiczny sposób wykrzaczają kalibrację. No ale to zapewne becikowe choroby wieku dziecięcego, ogólnie powinno się toto dać zmusić do współpracy... :D
Jednak się udało przeprofilować, jak na takie kombinacje alpejskie wygląda to bez zarzutu. Trochę wszystko trzeba robić naokoło, miejmy nadzieję że finalnie profiler będzie jednak wspierał jakie spektro...
I co dalej w temacie ???
Chyba nic. Soft już jest, nie wszędzie działa (przynajmniej u mnie nie chce) i to tyle. :)
Finalna wersja jest do pobrania ze strony EIZO, oficjalnie działa tylko z EX1 (nawet całkiem znośnie), nieoficjalnie działa również z ColorMunki.
A nasi forumowi gurule nic więcej nie dodadzą ? ;)
A nasi forumowi gurule nic więcej nie dodadzą ? ;)
A co tu dodawać? Czornyj wyczerpał temat. :)
Chociaż, tak po prawdzie, to nie do końca. Kalibracja mimo pozorów nie jest wcale prosta, nie da się wykonać na poziomie amatorskim tak aby było optymalnie. Szczególnie dotyczy to serii S na wyświetlaczach PVA. Zdążyłem już kilka razy poprawiać po kimś, kto łudził się, że kliknięcie kilka razy "Next" załatwi sprawę. Dokładność linearyzacji jest dużo gorsza niż w CG, co zresztą jest zrozumiałe z uwagi na prostszą "elektronikę" i jakość wynikowej krzywej jasności zależy bardzo od egzemplarza.
Czy Małpy używać zgodnie z instrukcją tak jak dołączanego kalibratora czy coś trzeba kombinować w ustawieniach?
Małpy wogóle nie można używać. Biblioteki dla tego spektrofotoemtru rozprowadzane są nieoficjalnie wśród krewnych i znajomych królika.
Aha ... rozumiem ... jasne ... ;)