Zobacz pełną wersję : Jak obudzić wyobraźnię w fotografii
Problem, który chcę z Wami przedyskutować, wydaje się banalny, ale chyba powszechny. Otóż: będąc w studiu lub w plenerze, jakich - szeroko pojętych - ''narzędzi'' używacie, aby pomysł, który wpadnie do głowy, wykorzystać i umieścić w kadrze tak, aby nie wyglądał on banalnie i żeby niósł ze sobą jakiś przekaz (lub żeby po prostu został dobrze ujęty)? Ja jak mam ''pasję'', to potrafię wykorzystać najbardziej tandetną rzecz lub przedmiot, który znajduje się w zasięgu ręki, ale czasami też bywa tak, że brakuje mi pomysłów na to, jak np. ustawić modela w studiu, jak w ciekawy sposób sfotografować najzwyklejszą górkę w parku itd. Szczególnie jest to uciążliwe, kiedy trzeba zrobić coś na czas (bo np. realizujemy jakieś zlecenie). Czy to faktycznie zależy od ciśnienia i od tego, którą nogą wstaniemy rano? :)
Z góry dziękuję za wszelkie rady :)
Kreatywność. Tego nie da się posiąść choć w danym stopniu można rozwijać.
Noo jak Ci bardzo zalezy to pozostaje tylko jedno wyjscie - narkotyki ;)
nie zawsze pomagają, a jak coś wpadnie do łba to się potem zapomina :)
Łukasz F.
21-01-2011, 17:55
duuuuuzoo alkoholu;)
Art Erie
21-01-2011, 18:11
duuuuuzoo alkoholu;)
Podobno najlepszy Absynt :)
teh_14m3
22-01-2011, 22:38
nie zawsze pomagają, a jak coś wpadnie do łba to się potem zapomina :)
Potwierdzam, akurat w momencie zasypiania wpadł mi jakiś genialny pomysł sesji dyplomowej. Niestety następnego dnia pamiętałem tylko, że taki pomysł był. Efekt - nie zrobiłem dyplomu :twisted:
a co do autora tematu, nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi, o wspomagacze? Jeśli tak to najlepszy będzie LSD tylko zdjęcia dobrego po tym już nie zrobisz ;) Natomiast jeśli pytasz się o sposoby na pobudzenie kreatywności to niestety sam musisz sobie to pytanie zadać bo z tym to się raczej człowiek rodzi.
(...) a co do autora tematu, nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi, o wspomagacze? Jeśli tak to najlepszy będzie LSD tylko zdjęcia dobrego po tym już nie zrobisz ;) Natomiast jeśli pytasz się o sposoby na pobudzenie kreatywności to niestety sam musisz sobie to pytanie zadać bo z tym to się raczej człowiek rodzi.
O tą drugą część zdania mi chodzi. Wiadome jest, że z tym trzeba się urodzić, ale najbardziej wkurzające jest to, że jak trzeba w danej chwili coś wymyślić, to pustka w głowie, albo, jak napisał kolega wyżej:
(...) w momencie zasypiania wpadł mi jakiś genialny pomysł sesji dyplomowej. Niestety następnego dnia pamiętałem tylko, że taki pomysł był. Efekt - nie zrobiłem dyplomu :twisted:
I chyba nie ma na to żadnej rady, jak sobie albo te pomysły zapisywać wcześniej, albo sięgać po trunki tudzież używki. Chyba, że ktoś ma jeszcze inny pomysł :D
Witam wszystkich, to mój pierwszy post, ale jak wielu tutaj dużo czytam. U mnie przede wszystkim sposobem na budzenie wyobraźni jest oglądanie prac innych fotografujących. Następnie przychodzi moment kiedy obrazy w głowie układają się w coś nowego i miejmy nadzieję ciekawego. Załóż sobie zeszyt "złotych myśli" :D, bo wiadomo, że prędzej, czy później pomysły się ulotnią.
Nie pamiętam, żeby po jakichś używkach urodziło się coś konkretnego, ale każdy inaczej do tego podchodzi
Pozdrawiam
Art Erie
24-01-2011, 20:20
[...]Nie pamiętam, żeby po jakichś używkach urodziło się coś konkretnego, ale każdy inaczej do tego podchodzi[...]
I słusznie, bo używki skracają pamięć, a alkohol powinien być używany jedynie do przemywania osi optycznych :)
Tak serio, to trzeba się z tym urodzić, być wypoczętym i mieć dobry dzień ( albo odwrotnie; już nie pamiętam ;) ).
Tak naprawdę są dwie metody. Jedna to praca, praca i praca, studiowanie motywu. Sprawdzanie, poprawianie, aż efekt będzie zadowolający. Druga metoda, coś nas zainteresuje i odruchowo, na szybko. Żadna z tych metod nie jest lepsza. Pierwsza pozwala uzyskać dobry rezultat zawsze, za to druga pozwala chwycić coś ulotnego, zarejestrować pierwsze wrażenie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://szumofob.eu/s-4.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://szumofob.eu/kraty.jpg)