PDA

Zobacz pełną wersję : Nocne zdjęcia na basenie.

moro
20-01-2011, 10:25
Mam taki dylemat, będę na nocnym pływaniu w aqua parku. Chciałbym tam porobić parę fotek. W obiekcie światła są przygaszone, ale nie jest ciemno - myślę że konieczne będzie użycie lampy. Niestety nie bardzo jest od czego odbić światło. Na poprzedniej imprezie robiłem z palnikiem ustawionym na wprost z założonym dyfuzorem i z palnikiem ustawionym po kątem i wysuniętym listkiem z korektą na minus w obu przypadkach. Ale albo było za ciemno albo nie było klimatu. Wiem że trudno radzić coś na odległość nie widząc samej sytuacji ale może jakieś ogólne wskazówki lub może ktoś zna jakąś stronkę gdzie coś jest na ten temat.
A jeszcze jedno - poprzednio nie maiłem S85 f1,4 może teraz ją wsiąść i powalczyć tylko z zastanym, plus iso do góry i lekko tylko pyknąć lampą na wprost. Na same zdjęcia nie będzie za dużo czasu max 15 min. wiec muszę przygotować wszystko wcześniej.
Napiszę jeszcze że będzie fotografowana jedna osoba.

darkmajin
20-01-2011, 10:38
Na poprzedniej imprezie robiłem z palnikiem ustawionym na wprost z założonym dyfuzorem i z palnikiem ustawionym po kątem i wysuniętym listkiem z korektą na minus w obu przypadkach.

".. było za ciemno.."

LOL...

-ustaw lampę w TTL nie napisałeś jaką masz puszkę jak możesz odpalaj lampę zdalnie , na Boga nie na wprost z puszki ;)

-nie wiem jak jest ciemno,ale z reguły nawet 1,4 nie wystarcza + brak OS , poza tym portret ciasny to można zrobić na codzień będziesz w "unikalnym" miejscu jak chcesz załapać klimat to użyj szerszego obiektywu

-weź statyw jak masz

-jeden plus jeżeli to zdjęcia w wodzie to światło się odbije od powierzchni użyj tego ( oczywiście strzelając z puszki tego nie zrobisz )

-wyjdź wieczorkiem z domu i potestuj ustawienia

tyle od amatora :D

Pinczer
20-01-2011, 13:41
Po pierwsze poprawna forma to wziąć, po drugie jesli poslugujesz sie tym co masz w stopce, to ustaw SB na statywie i wykorzystaj CLS.

moro
20-01-2011, 13:59
LOL...

-ustaw lampę w TTL nie napisałeś jaką masz puszkę jak możesz odpalaj lampę zdalnie , na Boga nie na wprost z puszki ;)

-nie wiem jak jest ciemno,ale z reguły nawet 1,4 nie wystarcza + brak OS , poza tym portret ciasny to można zrobić na codzień będziesz w "unikalnym" miejscu jak chcesz załapać klimat to użyj szerszego obiektywu

-weź statyw jak masz

-jeden plus jeżeli to zdjęcia w wodzie to światło się odbije od powierzchni użyj tego ( oczywiście strzelając z puszki tego nie zrobisz )

-wyjdź wieczorkiem z domu i potestuj ustawienia

tyle od amatora :D

Dzięki za szybką reakcję.
Sprzęt w stopce, po przemyśleniu 85 będzie za wąsko, wezmę monopod, spróbuje odpalać zdalnie i odbijać z wody.
Jak ktoś ma jeszcze sugestie to piszcie.

moro
20-01-2011, 14:07
Po pierwsze poprawna forma to wziąć, po drugie jesli poslugujesz sie tym co masz w stopce, to ustaw SB na statywie i wykorzystaj CLS.

Biję się w piersi za to "wziąć". Chciałem jak najmniej ze sobą zabrać - ale uwaga cenna.