Zobacz pełną wersję : jak to jest ze stałkami ??
Czy do 50f1,4 warto dobrać 28f2,8 . Zbyszek
To zależy ;). Osobiście uważam, że na FX w miarę warto, ale na DX używam zakresu 10-20 gdy potrzebuję naprawdę szeroko. Natomiast jeżeli szukasz standardu do DX, to zastanów się też nad 35 1,8G, jest jaśniejszy. Acz czasami mógłby być odrobinę szerszy, do tych 28mm na przykład.
poczytaj troszkę tematy na forum, ostatnio była rozmowa o 28/2.8 i że to średnio niefajny obiektyw nikona :-P
Nie.
Jeżeli sam nie wiesz jakiej ogniskowej potrzebujesz to również dobrze możesz rzucić monetą... każdy lubi inną ogniskową i jednemu taka konfiguracja podpasuje, a drugiemu nie.
Akurat 28/2.8 AF nie warto. Mam ten obiektyw i dopóki robiłem na analogu i DX nie widziałem specjalnie wad, ale na FX pokazał "drugą stronę księżyca", czyli brzydkie oblicze. Za to warto 24/2.8 AF.
Tak sobie myślałem , że jednak najlepiej poeksperymentować samemu nawet na pożyczonych / skoro mogę / i potem zobaczę , czy 10-24 czy jeszcze inaczej , cały czas trzeba kombinować . Zbyszek
Myślę, że niezły "system" stałkowy to mniej więcej podwajanie ogniskowej. Przykładowo zestaw stałek 24/2.8, 50/1.4, 100/2, 180/2.8, 300/4 albo coś w rodzaju 18/2.8 (podobno słaby), 35/2, 60/2.8, 135/2, 300/4
Co do 28/2.8 podobno słabszy od 20/2.8 oraz 24/2.8, ale są tacy którzy używają i dobrze z tym żyją.
Pytanie głupiego: w sumie jakie są argumenty za słabą (czy średnią) stałką o świetle 2.8, w zakresie bardzo dobrze pokrywanym popularnymi zoomami?
Wybrałem 24 mm bo ta ogniskowa mi bardziej pasuje, a stałka super sie spisuje
Pytanie głupiego: w sumie jakie są argumenty za słabą (czy średnią) stałką o świetle 2.8, w zakresie bardzo dobrze pokrywanym popularnymi zoomami?
Wielkość, waga, cena. W końcu zoomy 14-24 lub 24-70 ważą po ok. 1 kg i kosztują kilka razy więcej, a inne zoomy średnio dorównują jakością takiej np. stałce 24/2.8
Wielkość, waga, cena. W końcu zoomy 14-24 lub 24-70 ważą po ok. 1 kg i kosztują kilka razy więcej, a inne zoomy średnio dorównują jakością takiej np. stałce 24/2.8
Myślę, że podałeś przykład skrajny. Wiele stałek tu padających mam parametry nie przewyższające zoomów.
Co do wagi, może podyskutujemy o ŁĄCZNEJ wadze torby?
Mam coś ze stałek, używam, będę utrzymywał i lekko rozwijał ten 'park maszynowy'. Ale mam do nich stosunek niereligijny.
Chyba najwazniejszy jest ten 'klik' zatrzaskującego się bagnetu ;)
(Właśnie dmucham syfki ze środka, cholera, nawet zmieniając raz dziennie, albo co dwa dni, już jest syf)
Myślę, że podałeś przykład skrajny. Wiele stałek tu padających mam parametry nie przewyższające zoomów.
Co do wagi, może podyskutujemy o ŁĄCZNEJ wadze torby?
Mam coś ze stałek, używam, będę utrzymywał i lekko rozwijał ten 'park maszynowy'. Ale mam do nich stosunek niereligijny.
Chyba najwazniejszy jest ten 'klik' zatrzaskującego się bagnetu ;)
(Właśnie dmucham syfki ze środka, cholera, nawet zmieniając raz dziennie, albo co dwa dni, już jest syf)
Ja akurat mam zestaw dwóch stałek 35/2D i 135/2DC plus podpinane "od święta" 300/4. Zoomów jakoś nie lubię, ale to zalezy oczywiście od własnych preferencji. Nie zarabiam na zdjęciach, w przypadku profesjonalisty i fotograficznego rzemieślnika zoomy 14-24, 24-70, 70-200 są oczywiście bardzo dobrym narzędziem pracy.
Photoartbox
20-01-2011, 10:50
To nie sa skrajne przyklady. Dobry zoom jest zawsze sporo wiekszy i ciezszy od dobrej stalki. Kolejny przyklad Nikkor 70-200 vs. Nikkor 180. Wezmy np. Nikkora 35-70/2.8D, jest niewielki w porownaniu z N 24-70/2.8, ale mimo to sporo wiekszy od stalek 24/28/35/50 (tych starszych) Wyjatkiem moze byc Nikkor 200/2, ale przy tej ogniskowej takie swiatlo wiele wyjasnia;) W innych systemach np. Minolty 35-70/4 byl podobnej wielkosci jak 50-ka, ale to stare czasy no i swiatlo nie 2.8 ;)