PDA

Zobacz pełną wersję : CB Radio - Gadżet okazjonalny.

puchbeary
19-01-2011, 22:35
Potrzebuję CB radia - budżet mam skromny - mam max 250 złotych na radio z anteną :/ . Sprzęt mógłby być używany. Generalnie potrzebuję go do samochodu ale używał będę okazjonalnie. Po własnych ulicach ani się nie zgubię ani mandatów się nie boję bo wiem gdzie stróże porządku stoją ale zdarza mi się raz na czas jakiś wyjazd dalej i wtedy zaczynają się schody. Z racji, że w tych pieniądzach to zazwyczaj kupuje się samą antenę czego świadom jestem muszę wybrać najmniejsze zło. Poradzicie coś z półki "econo" w czym będę słyszał coś więcej niż tylko teściową z tylnego siedzenia ?

Acha, jeszcze jedno - czy ręczniaki takie jak Alan 42 multi czy Intek 510 to faktycznie taka chała w samochodzie ? Nie ukrywam że to kusi bo jest małe, przenośne i wygodne.

ASAHI
19-01-2011, 22:39
Co do ręczników to nie wiem, ale poszukaj na alle Unidena 520 pro, świetne radio za rozsądne pieniądze. A z nówek to chwala Yossan"a, jeśli dobrze napisałem nazwę firmy, w tej kwocie kupisz też antenę. Pamietaj, im krótsza tym zasięg skuteczny mniejszy, taka do 1m wystarczy.

Art Erie
19-01-2011, 22:43
Uniden ( na znanym portalu obecnie M-Tech ) i antena Husler (wolałbym Florida ), to minimum poniżej którego bym nie schodził. Ręczniaki bez anteny zewnętrznej w samochodzie nie dadzą rady ( klatka Faraday'a).
Gadżet gadżetem, ale warto by w razie potrzeby oferował coś więcej niż niebieskie podświetlenie ;)

Meggido
19-01-2011, 22:43
Tak, ręczniaki, to chała w samochodzie. System antenowy ręczniaka dostosowany jest do tej krótkiej antenki.
Uniden jest świetnym radiem, ale ma pewna wadę, nie jest dopuszczony do użytku w Polsce.
Wystarczyłaby Ci jakaś stara Onwa i do tego tania magnesówka z marketu. Na krótkich dystansach się sprawdzają. Ale tego typu antena szczytem techniki nie jest i nie należy zbyt dużo oczekiwać.

Majek
19-01-2011, 22:47
Sam radia używam okazjonalnie i mam właśnie Alana 42. Kupiłem go ze względu na jego kompaktowe rozmiary. I wcale nie jest chała. Działa normalnie. Tylko oczywiście musi być podłączona zewnętrzna antena przez adapter dostępny w zestawie. Wtedy całe radio to taka troszkę większa gruszka.

O, tutaj przykład, jak to wygląda.
http://www.crtelettronica.it/dettagli.php?product_id=55&PHPSESSID=20ec5f55912f9c3cd6c309ccfb3939a7

puchbeary
19-01-2011, 22:50
Nie oczekuję super zasięgu - maks co mi potrzebne to do 10km w trasie. O tym Unidenie czytałem ale brak deklaracji zgodności może być problemem w przypadku kontroli i trochę mnie kosztować :/ . Te mtechy to już podobno z Unidena w oryginale niewiele mają/

Art Erie
19-01-2011, 22:55
Nie oczekuję super zasięgu - maks co mi potrzebne to do 10km w trasie.
Wbrew pozorom to nie jest mało, raz osiągniesz taki zasięg na kawałku drutu, innym razem na przyzwoitej antenie, wszystko zależy od warunków.

O tym Unidenie czytałem ale brak deklaracji zgodności może być problemem w przypadku kontroli i trochę mnie kosztować :/ . Te mtechy to już podobno z Unidena w oryginale niewiele mają/
Od czasu gdy PAR przestał istnieć nie słyszałem o takim zdarzeniu; chyba że się "miśkom" narazisz :mrgreen:

Obi
19-01-2011, 23:42
Poszukaj Alana 100 plus. No i antena :) Husler... ja mam litlle willa :D

darko
19-01-2011, 23:52
Ja też okazjonalnie już ale z Cobrą 19DX tanie to było ale się sprawdziło

No i antena :) Husler... ja mam litlle willa :D
Jedna z lepszych z tych metrowych

Obi
19-01-2011, 23:58
Dodam tylko, że zwróciło mi się radio ze 4 razy :D

darko
20-01-2011, 00:00
po 4 razach to przestałem liczyć dalej :)
Wiadomo co się dzieje na drodze i to jest duża zaleta

Obi
20-01-2011, 00:03
jazda na granicy 6 punktów odeszła w zapomnienie :D

Lento Violento
20-01-2011, 00:10
Ja mam Alana 109 z antenką hustler ic-100. Jest to zestaw niskobudżetowy (poniżej 200 zł), a sprawuje się naprawdę rewelacyjnie. Trzeba tylko oczywiście dobrze zestroić radyjko, ale to dotyczy wszystkich urządzeń. Na zestaw ten namówiłem już dwóch znajomych i również sobie chwalą. Swoją rolę spełnia doskonale :)

ekonet
20-01-2011, 00:29
Dodam tylko, że zwróciło mi się radio ze 4 razy :D
Ja właśnie z tych względów nie mam i nie polecam - z radyjkiem zaczynasz jeździć szybciej.
(wiem, wiem - zaraz będzie wrzawa, że oprócz tego jest info o korkach, wypadkach, że polskie drogi kiepskie i tak dalej ;))

A w temacie - kiedyś widziałem CB wbudowane w radio samochodowe, czyli dwa w jednym. Ciekawe, czy są takie jeszcze na rynku?

Obi
20-01-2011, 00:32
Ja właśnie z tych względów nie mam i nie polecam - z radyjkiem zaczynasz jeździć szybciej.
(wiem, wiem - zaraz będzie wrzawa, że oprócz tego jest info o korkach, wypadkach, że polskie drogi kiepskie i tak dalej ;))

A w temacie - kiedyś widziałem CB wbudowane w radio samochodowe, czyli dwa w jednym. Ciekawe, czy są takie jeszcze na rynku?

Aż tak bardzo nie jeżdżę szybciej. Kiedy można to uważam, że powinna być możliwość jazdy szybciej :) Poza tym jak szybko jeżdżę zależy od tego co aktualnie znajduje się w odtwarzaczu :D

marbed
20-01-2011, 00:34
Radyjko pomaga. Proszę tylko aby nikt nie pisał że jeździ szybko ale ostrożnie dobra ?

puchbeary
20-01-2011, 00:44
http://allegro.pl/cb-radio-m-tech-legend-ii-homolog-antena-18-244-i1418546823.html

http://allegro.pl/cb-radio-alan-100-antena-president-i1419381740.html

http://allegro.pl/midland-alan109-antena-ic100-wtyk-kielce-i1410142093.html

chociaż jak widzę ten alan 100 ma inne niż większość radyjek na allegro wejście na gruszkę. :?

Majek
20-01-2011, 01:06
To nie chodzi o to, żeby jeździć szybko, ale są miejsca, gdzie jakiś półdebil określił takie, a nie inne przepisy, a inny baran stoi pochowany w krzakach i skrzętnie to wykorzystuje.

Obi
20-01-2011, 01:15
http://allegro.pl/cb-radio-m-tech-legend-ii-homolog-antena-18-244-i1418546823.html

chociaż jak widzę ten alan 100 ma inne niż większość radyjek na allegro wejście na gruszkę. :?

i ta antena nie wygląda na oryginalnego presidenta...

puchbeary
20-01-2011, 01:36
Czyli wracam do punktu startu. M-tech prasę ma kiepską a o Alanie 109 piszą że szumi okrutnie.

statler
20-01-2011, 01:52
Radyjko pomaga. Proszę tylko aby nikt nie pisał że jeździ szybko ale ostrożnie dobra ?

czemu? przecież nikt inaczej nie jeździ;)
wystarczy posłuchać przez chwilę tłumaczeń bohaterów 'Uwaga Pirat' żeby się o tym przekonać;)

puchbeary
20-01-2011, 02:48
panowie ja wiem, że meandrowanie na pograniczu OT to stara i zasłużona tradycja tego działu ale zanim pobijecie się lewarkami skrzyni biegów i ktoś kogoś zwyzywa od pedałów gazu podsuńcie jakiś dobry model cb radia za pól darmo?

statler
20-01-2011, 05:02
sorry:) w zeszłym tygodniu musiałem uciekać przed panem w ciężarówce który postanowił wyprzedzać na trzeciego i jak słyszę o pośpiechu to mnie nosi. EOT

PawelR
20-01-2011, 08:32
Gorąco namawiałbym autora wątku, aby mimo wszystko trochę dołożyć i kupić przynajmniej taki zestaw:

http://allegro.pl/cb-radio-president-harry-classic-wilson-4xgratis-i1402168819.html

CB radio kupuje się co najmniej na kilka lat (technologia w tym zakresie się specjalnie nie zmienia) a z mojego doświadczenia wynika, że kupno bardzo taniego radia i anteny skutkuje ciągłym pytaniem o drogę albo "sprawdzam radio, czy i jak mnie słychać".

Dobre radio to stabilny i niskoszumny odbiór, mniejsza wrażliwość na zakłócenia i dobry nadajnik, który pozwala skutecznie komunikować się na trasie. Nie polecam konstrukcji za 1000 i więcej złotych ale te 4 stówki naprawdę warto na CB wydać.

pozdrawiam,
Paweł

darko
20-01-2011, 09:34
Gorąco namawiałbym autora wątku, aby mimo wszystko trochę dołożyć i kupić przynajmniej taki zestaw:

http://allegro.pl/cb-radio-president-harry-classic-wilson-4xgratis-i1402168819.html

CB radio kupuje się co najmniej na kilka lat
I to jest słuszna uwaga, duży wpływ na odbiór radia ma antena, swojego czasu jeździłem z midlandem ML-145
Fakt dynda to na dachu na 1,5 metra ale odbiór bdb, natomiast z tych krótszych tak jak jużwcześniej wspominaliśmy ten little willy jest sensowną propozycją.
Powyższy model posiada modulacje AM/FM czyli jak najbardziej radyjko na dłuższy czas

Co do OT:

Proszę tylko aby nikt nie pisał że jeździ szybko ale ostrożnie dobra ?
Mi zawsze tato powtarza abym jeździł nisko i powoli :mrgreen:

fotograf58
20-01-2011, 10:27
To nie chodzi o to, żeby jeździć szybko, ale są miejsca, gdzie jakiś półdebil określił takie, a nie inne przepisy, a inny baran stoi pochowany w krzakach i skrzętnie to wykorzystuje.

Jak Szanowny Kolega nie chce aby "inny baran" doczepił się do niego, to należy jeździć zgodnie z przepisami Kodeksu Ruchu Drogowego !
Polecam zestaw , o którym mówił ASAHI.

Art Erie
20-01-2011, 10:39

1. link jeśli kupisz taką antenę, należy ją natychmiast wyrzucić do kosza, radio OK
2. link warto zobaczyć dokładniejsze zdjęcia tej anteny, jeśli to oryginał to sama antena kosztuje ok. 140zł. Radio takie sobie, ale jeśli jest sprawne, znaczy będzie działać dalej ;)
3. link antena Husler ( którą wspominałem wcześniej, jak również o tym, że wolałbym Floridę z poprzedniego linku). Radio plastik-fantastik.

Jak już ktoś wspominał wcześniej zestaw należy zestroić na samochodzie, z tym, że stroi się antenę nie radio; nie dotyczy to anteny President Florida.

moro
20-01-2011, 10:46
Ja też bym proponował dołożyć do radyjka te za około cztery stówki są przyzwoite a co do anteny wybierz taką o długości fali 5/8 - pewnie jest to gdzieś naukowo wyjaśnione - ja ją proponuje na podstawie własnych doświadczeń - będziesz miał wtedy zasięg około 10 km bez większych zakłóceń. No i lepiej by było aby była mocowana za pomocą przykręcanego uchwytu a nie na magnes.

gsh
20-01-2011, 10:51
Ja mam zestawik Uniden 520 + antena Sirio AS100 i mogę polecić. Bardzo dobrze się spisuje. Oczywiście tak jak koledzy zauważyli wcześniej antenę trzeba zestroić na samochodzie, chociaż teraz tak przez moment pomyślałem i przypomniało mi się że po zmianie samochodu ( octavia - superb ) nie stroiłem anteny ponownie i wszystko działa jak należy. Radzę poszukać anteny z większym magnezem do mocowania (średnica) jeżeli jeździ się sporo z większym prędkościami. Znajomemu antenę zerwało, na całe szczęście antena zawisła na przewodzie i nikt z innych użytkowników nie dostał w samochód jego anteną.

PawelR
20-01-2011, 11:30
Ja też bym proponował dołożyć do radyjka te za około cztery stówki są przyzwoite a co do anteny wybierz taką o długości fali 5/8 - pewnie jest to gdzieś naukowo wyjaśnione - ja ją proponuje na podstawie własnych doświadczeń - będziesz miał wtedy zasięg około 10 km bez większych zakłóceń. No i lepiej by było aby była mocowana za pomocą przykręcanego uchwytu a nie na magnes.

Hmm, duże uznanie dla każdego, kto byłby w stanie założyć na samochód antenę "o długości 5/8 fali" - wychodzi niecałe 7 metrów długości/wysokości :)

Mówiąc poważniej - konstrukcje anten mobilnych dla "CB" zawierają cewkę pozwalającą na skrócenie faktycznej długości promiennika, przy czym różnice w skuteczności konstrukcji 1/2, 1/4, 5/8, 7/8 i innych są pomijalne w warunkach "mobilowych" i dużo bardziej zależą od jakości wykonania cewki/promiennika, podstawy itp.

I jeszcze jedno sprostowanie - dobra antena na (dobrym) magnesie zamocowanym na środku dachu pojazdu będzie miała znacznie lepsze warunki pracy (i lepszą skuteczność) niż ta sama antena pracująca w uchwycie zamocowanym na klapie bagażnika czy relingu. Natomiast bezwzględnie lepszą opcją jest zamocowanie anteny "na stałe" w dziurze wykonanej w karoserii pojazdu (optymalnie środek dachu).

Co do anten mogę polecić:

1. do miasta/poza miastem - SIRTEL GAMMA II - bardzo dobra i skuteczna antena helikalna, dobrze pracuje zarówno na magnesie jak i w uchwycie, rewelacyjnie wykonana i bardzo trwała

2. na trasę i również do miasta - SIRIO ML-145 - dobra antena na każde warunki, świetna relacja jakości do ceny

3. najlepsza antena na trasę - dalekie zasięgi, super wykonanie - SIRTEL SANTIAGO 1200

seler
20-01-2011, 11:30
A ja bym proponował tę kaskę zainwestować w lepsze oponki, tudzież tarcze/klocki, bądź kurs doskonalenia jazdy... zwróci się wielokrotnie więcej niż oszczędności na mandatach.
Zwłaszcza że kolega w trasy planuje rzadko, więc wystarczy bastować po wsiach i mandatu nie będzie.

Art Erie
20-01-2011, 11:49
Hmm, duże uznanie dla każdego, kto byłby w stanie założyć na samochód antenę "o długości 5/8 fali" - wychodzi niecałe 7 metrów długości/wysokości :)

Mówiąc poważniej - konstrukcje anten mobilnych dla "CB" zawierają cewkę pozwalającą na skrócenie faktycznej długości promiennika, przy czym różnice w skuteczności konstrukcji 1/2, 1/4, 5/8, 7/8 i innych są pomijalne w warunkach "mobilowych" i dużo bardziej zależą od jakości wykonania cewki/promiennika, podstawy itp.
Chyba nie sądzisz, że ktoś ma zamiar montować antenę bazową na mobila :)
Anteny o różnych długościach (chodzi o długość elektryczną ) mają bardzo różne charakterystyki i nie można tego pomiajać nawet w antenach mobilnych.

I jeszcze jedno sprostowanie - dobra antena na (dobrym) magnesie zamocowanym na środku dachu pojazdu będzie miała znacznie lepsze warunki pracy (i lepszą skuteczność) niż ta sama antena pracująca w uchwycie zamocowanym na klapie bagażnika czy relingu. Natomiast bezwzględnie lepszą opcją jest zamocowanie anteny "na stałe" w dziurze wykonanej w karoserii pojazdu (optymalnie środek dachu).
Tyle wynika z teorii, praktyka jak to często bywa pokazuje nam całkiem co innego; nawet na tym samym modelu auta.

Co do anten mogę polecić:

1. do miasta/poza miastem - SIRTEL GAMMA II - bardzo dobra i skuteczna antena helikalna, dobrze pracuje zarówno na magnesie jak i w uchwycie, rewelacyjnie wykonana i bardzo trwała

2. na trasę i również do miasta - SIRIO ML-145 - dobra antena na każde warunki, świetna relacja jakości do ceny

3. najlepsza antena na trasę - dalekie zasięgi, super wykonanie - SIRTEL SANTIAGO 1200
Wszystkie ML-145 (President, Midland, Sirio itd ) to bardzo dobre anteny na trasę, gdzie poruszamy się z dużą prędkością i potrzebujemy odpowiedniego zasięgu. W mieście juz nie jest tak kolorowo, bat 180cm bywa kłopotliwy, zwłaszcza jeśli musimy co chwilę parkować i chować antenę w bagażniku.
"Brzydula" (SIRTEL GAMMA II) to dobra antena i nie ma zbyt wielkiego powodzenia u złodziei ;)
Myślę, że w założeniach jakie przedstawił autor wątku, powinna być to tania i krótka antena o bardzo uniwersalnych parametrach rozmiar/zasięg i niewygórowanej cenie.
Pozostaje więc Husller, jeśli kupimy do tego używaną Onwę ( prawdziwy czołg, można wyrwać za 30-50zł) można pokusić się o President Florida, a za dopłata nawet President Georgia. Jeśli ma to być nowe radio to w deklarowanej kwocie już nie poszalejemy. Należy jednak pamiętać o tym, że ważniejsza jest antena ( coś na zasadzie body/obiektyw).

PawelR
20-01-2011, 12:11
(...) Należy jednak pamiętać o tym, że ważniejsza jest antena ( coś na zasadzie body/obiektyw).

IMHO ważniejsze jest jednak radio - aby miało przyzwoite filtry, było poprawnie i w miarę wąsko zestrojone, stabilne termicznie (trzymało częstotliwości), miało czystą i odpowiednia głęboką modulację, poprawnie wysterowane końcówki mocy itd itp. Powszechny "jazgot" jaki można usłyszeć na kanale 19 w większości aglomeracji (szczególnie w W-wie) wynika, poza zakłóceniami przemysłowymi, właśnie z używania kiepskiej jakości urządzeń - tzw. "radia z Biedronki za 50 zł".

Antena będzie miała lepszą lub gorszą skuteczność, da się lepiej lub gorzej zestroić (SWR) ale na subiektywną jakość (nie - zasięg) odbioru i nadawania decydujący wpływ ma jednak radio.

Art Erie
20-01-2011, 12:20
IMHO ważniejsze jest jednak radio - aby miało przyzwoite filtry, było poprawnie i w miarę wąsko zestrojone, stabilne termicznie (trzymało częstotliwości), miało czystą i odpowiednia głęboką modulację, poprawnie wysterowane końcówki mocy itd itp. Powszechny "jazgot" jaki można usłyszeć na kanale 19 w większości aglomeracji (szczególnie w W-wie) wynika, poza zakłóceniami przemysłowymi, właśnie z używania kiepskiej jakości urządzeń - tzw. "radia z Biedronki za 50 zł".

Antena będzie miała lepszą lub gorszą skuteczność, da się lepiej lub gorzej zestroić (SWR) ale na subiektywną jakość (nie - zasięg) odbioru i nadawania decydujący wpływ ma jednak radio.

No niestety, nie pozostaje mi nic innego jak się z Toba nie zgodzić, przynajmniej na potrzeby tego wątku ;)
Sam jestem fanem Jacksona (starego ) i mikrofonów PAN'a oraz Sadelty, ale to zupełnie ina bajka - również cenowa.
Tutaj doradzamy koledze w kategorii +/- 200zł :(

puchbeary
20-01-2011, 12:29
powiedzmy 250 ale to już po bandzie.

Idę dziś do lokalnego sklepu. Zobaczę co mają w ofercie i jakie mają przebicie cenowe. Może nawet coś będzie można przymierzyć do samochodu.

Czy mógłby ktoś rzucić jakimś przykładem tej ONWY ?

PawelR
20-01-2011, 12:34
No niestety, nie pozostaje mi nic innego jak się z Toba nie zgodzić, przynajmniej na potrzeby tego wątku ;)
Sam jestem fanem Jacksona (starego ) i mikrofonów PAN'a oraz Sadelty, ale to zupełnie ina bajka - również cenowa.
Tutaj doradzamy koledze w kategorii +/- 200zł :(

Wracając do pytania i dylematu autora wątku - jeśli wyłożenie nieco większej kasy na nowe i w miarę przyzwoite radio nie wchodzi w rachubę - może warto odwiedzić jakiś "renomowany i polecany" CB Serwis ? Na ogół w takich punktach można tanio nabyć używane, nieco starsze radia, ale wcześniej sprawdzone, zestrojone i nierzadko jakością nadawania/odbioru przewyższające nowoczesne (czytaj: "made ich china") konstrukcje.

Jeśli chodzi o Warszawę to zainteresowanym mogę polecić bardzo dobry punkt tego rodzaju. (kontakt via PW).

jacq
20-01-2011, 12:47
A ja bym proponował tę kaskę zainwestować w lepsze oponki, tudzież tarcze/klocki, bądź kurs doskonalenia jazdy... zwróci się wielokrotnie więcej niż oszczędności na mandatach.
Zwłaszcza że kolega w trasy planuje rzadko, więc wystarczy bastować po wsiach i mandatu nie będzie.
CB nie służy tylko o ostrzeganiu przed radarami, ale też o informowaniu o sytuacji na drodze, wypadkach, objazdach itp.

Jeżdżę rzadko w trasy i mam szumofon za 50zł :P Cobre ultra 3 i bat Sirio ML145 i w zupełności to wystarcza do odsłuchu. A mówię rzadko, bo zawsze są szybsi ode mnie co mają gruche non stop przy ustach. Na nadawanie z tego radia jeszcze nikt nie narzekał, ze mnie nie słychać

seler
20-01-2011, 12:54
CB nie służy tylko o ostrzeganiu przed radarami, ale też o informowaniu o sytuacji na drodze, wypadkach, objazdach itp.

Ja robię średniorocznie 50tys km i nie odczuwam potrzeby, a w trakcie jazdy wolę posłuchać dobrej muzyki.
Myślę że cb może mieć sens jak ktoś zawodowo jeździ albo spędza w aucie większość dnia i porusza się nie po stałych trasach, ale wydaje mi się że cb przy przebiegach rzędu 30tys rocznie to przerost formy nad treścią, ale co kto lubi...

Lento Violento
20-01-2011, 13:09
o Alanie 109 piszą że szumi okrutnie.

Bzdury piszą. Mam go od dwóch lat i nic nie szumi. No chyba, że ktoś nie potrafi prawidłowo ustawić czułości szumów i odbiornika, wtedy rzeczywiście szumi. Uważam, że za tę kwotę jest to naprawdę solidne radio.

kondziu
20-01-2011, 13:27
Do 250 pln kupił bym Onwę do tego moją ulubioną Floridę, trochę więcej i masz Unidena, ja używam zestawu JFK2 + Florida.

Pawliko
20-01-2011, 13:45
ja mam Unidenka 520XL (nówka za 240zł) + Florida Presidenta :)

moro
20-01-2011, 14:22
Ja robię średniorocznie 50tys km i nie odczuwam potrzeby, a w trakcie jazdy wolę posłuchać dobrej muzyki.
Myślę że cb może mieć sens jak ktoś zawodowo jeździ albo spędza w aucie większość dnia i porusza się nie po stałych trasach, ale wydaje mi się że cb przy przebiegach rzędu 30tys rocznie to przerost formy nad treścią, ale co kto lubi...

Nie do końca się zgodzę. Robię podobne przebiegi ale warto wiedzieć gdzie są korki, aby wcześniej wybrać alternatywną drogę - jeśli jest taka możliwość. A potem muzyczka.

Grimes
20-01-2011, 14:43
Ja miałem w samochodzi 2 razy radyjko TTI i antenę Hustlera i mi 2 razy ukradli.
Co do samego radyjka i anteny, to polecam, bo sprawowało sie to całkiem dobrze. Zasięg na trasie jak nie było zakłóceń, to i do 25 kilometrów dawał radę, oczywiście bez włączonej redukcji szumów, czyli non stop szumiało. Przy włączeniu redukcji szumów łapałem tak do 5 km. Warto też założyc dodatkowy głośnik, bo w tym radiu jest taki sobie. Ja miałem głośnik od starego zestawu głośnomówiącego Nokii.
Radyjko jest swietne i jak złożę sprzet foto z pewnością kupię następne- pewnie tej samej firmy. Działa lepiej od Midlanda czy innych radyjek z tej półki cenowej. Na allegro kupowałem nowe zestawy za 300 złotych.

Art Erie
20-01-2011, 15:05
[...]Czy mógłby ktoś rzucić jakimś przykładem tej ONWY ?

http://allegro.pl/cb-onwa-mk2-onwa-mk-2-i1418224800.html niestety cena kosmiczna, choć niewątpliwie ma swoje uzasadnienie ( ulubione radio zawodowych kierowców, którzy robią wyłącznie trasy "wokół komina" ).
Czasem można kupić za 30-50zł, ale to tylko z pierwszej ręki jak szoferowi braknie na fajki ;)

ASAHI
20-01-2011, 15:43
Chciałeś powiedzieć raczej jak będzie bardzo gorące...

Art Erie
20-01-2011, 17:32
Chciałeś powiedzieć raczej jak będzie bardzo gorące...

Nie napisałem, dokładnie to co miałem na myśli. Żeby wzbudzic zainteresowanie złodzieja radio nie może wyglądać jak komunalny kubeł na śmieci, a Onwa tak właśnie wygląda :)

ASAHI
20-01-2011, 17:37
Stary, nie takie rzeczy złodzieje w Katowicach kradli :-)

Art Erie
20-01-2011, 17:44
Stary, nie takie rzeczy złodzieje w Katowicach kradli :-)

Może :) Pracowałem trochę w serwisie, i kierowcy też różne fanty potrafili zostawiać ;) Złodzieja można poznać od razu, ale nie to miałem na myśli ;)

ASAHI
20-01-2011, 17:53
A nie przejmuj się, skrzywienie zawodowe ;-)
A co ludzie potrafią zgubić albo gdzieś zostawić to dopiero są historie :-)
Ostatnio ktoś opisywał jak kazał wyrzucić zbędne rzeczy z garażu, no i dorosły prawie syn wywalił karton z 50 calowa plazmą.. w środku.. Już się nie znalazła.

offthe
20-01-2011, 18:39
Raz na kilka miesięcy robię trasę do poznania, a potem jeszcze do wrocławia... ja przebiegi robię rzędu 15-20tys km rocznie, ale gdybym kupił CB odrazu, to porządny nowy zestaw za kilka stów zwróciłby mi się ze dwa razy.. Pomijam już to, że omija się korki, co jest bardzo przydatne jak nie jesteś u siebie. Zdecydowanie warto mieć CB radio bez względu na to, czy jeździsz 50tys rocznie czy 10... koszt stosunkowo mały, a korzyści mogą być spore.
Ogólnie uważam, że do unikania mandatów powinny być antyradary, które to powinny być legalne. Ale to raczej inny temat.

SzMuD
20-01-2011, 20:56
w 100% zgadzam sie w tym co pisze PawelR I jestem za tym byś te 200zl włożył do skarbonki i uzbierał większą sumkę 400 – 500zl na zestaw.

Kup raz a dobrze !.

Kupisz jakiś szumofon i stwierdzisz, że z tym się jeździć nie da, a jak ustawisz żeby nie szumiało okaże się, że nic nie słyszysz( tak wiem CB to nie telefon szumieć musi, ale różne radia posiadają różne filtry i jedno radio z instalacji samochodu będzie sciągało”zakłócenia” w innym będzie cisza)

Kumpel kilka razy kupował/sprzedawał zestawy ~250zl(jakies onawy, Alany, TTI)i czasami się z nim wymieniałem na mój zestaw (U520+Sirio T1000+KM2018). Każdy jego zestaw myślałem ze wywalę przez okno, a to w jednym SQ działał skokowo, w innym nie było RF-Gaina, w innym odsłuch był do bani, inne zbierało zakłócenie z samochodu!. Gdy przychodziła pora na odmianke, kumpel za każdym razem mnie się pytał czy nie sprzedam mu mojego zestawu, ale twardy byłem:smile:.

Naprawdę odłóż pieniążki, żebyś nie był potem rozczarowany.

Nie traktujcie CB jako tylko antymisiek, one służy również do omijania korków, wypadków itp. Masę razy włąśnie dzięki niemu omijałem kkorki, czy wypadki na drogach, ze jak nie zjedziesz z nich w odpowiednim momencie to stoisz po kilka godzin

puchbeary
20-01-2011, 22:09
Niestety lokalny sklep był "zamknięty z powodu że mnie nie ma" ale zeskrobałem ze szyby numer telefonu i zadzwoniłem do gościa. Antenki Hustler IC100 ma po 70-80 złotych. i podobnie jak wy chwali je za użyteczność. Co do radia entuzjastycznie dość odniósł się do pomysłu alana 100 i alana 199 a po zapoznaniu się z moimi wymaganiami powiedział że wystarczy mi Intek 130 który to Intek kosztuje mniej niż 200 złotych u niego.
Odpowiadając na któryś z powyższych postów na nowe radio parcia nie mam choć w dzisiejszych czasach strach trochę kupować z tej kategorii używki coby na trefniaka nie trafić. rozejrzę się jeszcze za tymi Unidenami - w sumie nie tylko allegro jest.

a może któryś z kolegów ma jakiś zestaw na sprzedaż w ludzkich pieniądzach :) ?

puchbeary
21-01-2011, 00:21
czy ktoś mógłby coś powiedzieć o tym zestawie
http://allegro.pl/onwa-mk3-100-orginal-antena-president-florida-i1414350159.html
polecana tu przez was ONWA i antena też chyba nie taka ostatnia.

Art Erie
21-01-2011, 00:29
Bardzo dobra antena i rozsądna cena za radio, za te pieniądze warto.

Tomeqp
21-01-2011, 00:34
Acha, jeszcze jedno - czy ręczniaki takie jak Alan 42 multi czy Intek 510 to faktycznie taka chała w samochodzie ? Nie ukrywam że to kusi bo jest małe, przenośne i wygodne.

Moim prywatnym zdaniem Alan 42 jest chałą nawet poza samochodem - często wady fabryczne, generalnie strasznie słaba konstrukcja i beznadziejna antena fabryczna. Inteka H-510 nie znam, ale znam H-520. O wiele lepszy od Alana 42, lepsza antena fabryczna, więcej bajerów m.in. auto SQ. Radio daje radę, ale tylko jako ręczniak. Ty natomiast kolego potrzebujesz starej, fantastycznej cegły - Alana 38. Bez wątpienia najlepszy ręczniak jaki kiedykolwiek wyszedł. Obecnie kulturą pracy bije większość radyjek samochodowych z dolnej półki, a z ręczniakami nie ma nawet porównania. Po prostu rewelacja. Mam, używam i nie oddam za żadne skarby. ;) Upolować możesz dobrą sztukę za 150zł, często sprzedawcy dorzucają przelotkę na antenę samochodową (wtyk UC1). Antena fabryczna także jest dobra w porównaniu z innymi ręczniakami, przebija ją jedynie antena Hyflex 53cm. Sam zamierzam taką nabyć. Ale nawet najlepsza antena ręczna po zamknięciu w samochodzie będzie głucha i w nadawaniu i w odbiorze. Jak upolujesz Alana 38 z przelotką do anteny samochodowej, to możesz podłączyć do niego antenę jak do zwykłego radia przewoźnego. Uwierz mi, że to radio pracuje w samochodzie lepiej niż niejedno przewoźne. Z tego co słyszałem swoją jakość pracy zawdzięcza temu, że jest to konstrukcja zbliżona do przewoźnego Alana 18, tylko pozbawiona kilku rzeczy i wsadzona w ręczną obudowę. Dlatego też jest to dość duża cegła w porównaniu do nowych ręczniaków.

puchbeary
21-01-2011, 02:21
Na allegro są nawet oferty z tym staruszkiem. Pokuszę się o zakup choćby z ciekawości. Do samochodu po lekturze kilku for CB zdecydowałem się na proponowaną tu wcześniej wersję econo czyli alan 109 i Hustler IC100 - całość za równo 200 złotych więc jak się napnę, zepnę i wypnę to wystarczy mi na Alana 38 z allegro - do zabawy poza wózkiem :D .

Slawskip
21-01-2011, 10:27
....zdecydowałem się na ..... alan 109 i Hustler IC100 ....

Bardzo dobry wybór, za takie pieniądze nic lepszego się nie znajdzie. Sam używam takiego zestawu w Renault Megane 1.9 dTi i jestem bardzo zadowolony, odbiera i nadaje czysto, zasięg jest wystarczający by się dowiedzieć co dzieje się na drodze, a przy tym w moim wypadku nie szumi. Pamiętaj tylko o dobrym zestrojeniu anteny i powinieneś tak jak ja być zadowolony.

Sam myślałem o tym aby poczekać i kupić inne radyjko z inną anteną, ale stwierdziłem że nie będę przesadzał i jak się okazało wybór był słuszny, zwrócił się już kilka razy i jedyne o czym myślę to w przyszłym czasie wymiana anteny na coś lepszego (ponieważ jakość wykonania hustlera nie jest na najwyższym poziomie), natomiast o zmianie radia nawet nie myślę.

puchbeary
23-01-2011, 01:02
Na potwierdzenie opinii, że facet zmiennym jest :P chciałem tylko poinformować szanowną brać, że już z palcem drżącym nad "Kup Teraz" Alan 109 dokonałęm zwrotu i kupiłem Maxona cx10 z Hustlerem IC100 którego jednak mam nadzieję, za niewielką dopłatą wymienić na Wilsona Little Will. Jak już w poniedziałek zamontuję to ustrojstwo na samochodzie obiecuję się podzielić wrażeniami. Dzięki za wasze rady panowie.

ASAHI
23-01-2011, 11:42
Co do Wilsona to dobry wybór. Maxona nie znam więc się nie wypowiem :-)
To czekamy na zdjęcia zestawu :D

puchbeary
09-02-2011, 00:21
No to się podzielę zgodnie z obietnicą - radio jest malutkie i jedyne miejsce w które mi jako tako pasuje to przestrzeń między siedzeniami. Po strojeniu anteny realny zasięg tego ustrojstwa to około 7 km przy typowych warunkach na drodze. Przy dobrej pogodzie i ze wzniesienia nawet do 15-20km. Mobile potwierdzają że słychać mnie czysto i wyraźnie. Po skręceniu squela na godzinę 12 zanikają praktycznie wszystkie szumy i radio odbiera tylko sygnał dobrej jakości. W środku samochodu panuje cisza. W mieście niestety trzeba podkręcić squela bardziej - radio nie ma rfgaina więc wkrada się sporo nawet odległych zakłóceń. Podsumowując jak na sprzęt za cirka 140 złotych za nowy to efekt jest rewelacyjny. Dla zwykłych pytaczy o drogę w zupełności wystarcza. Polecam właśnie tym którzy używają sporadycznie cb radia i nie chcą wydawać nań fortuny a jednocześnie chcieliby mieć podstawową wiedzę co czeka na nich za zakrętem.
Dzięki za wszelkie rady i szerokości koledzy :P