PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - po przeinstalowaniu systemu

grazyna
19-01-2011, 22:27
Sytuacja wygląda tak:
Zainstalowałam od nowa system i lightrooma. Jak teraz zaciągnąć ustawienia wywołania zdjęć ze starego programu? Zdjęcia są w tym samym miejscu, tylko program nowy ;)
Czy lightroom ma gdzieś zapisane ustawienia które mogłabym skopiować? Mam dostęp do starych plików.

messer
19-01-2011, 22:34
Musisz mu po prostu wskazać "katalog", z którym chcesz pracować. Czyli ten plik *.lrcat

grazyna
19-01-2011, 22:41
czyli ten z backupow, tak?
skopiować gdzieś na nowy dysk i... jak wskazać?

marszull
19-01-2011, 23:07
a jakby przeniesc katalog ze zdjeciami na inny dysk, to wtedy trzeba recznie wskazywac
kazdy katalog z bazy?

grazyna
19-01-2011, 23:15
uf
u mnie działa już wszysko :D
dzięki :)

wukaem
20-01-2011, 18:56
a jakby przeniesc katalog ze zdjeciami na inny dysk, to wtedy trzeba recznie wskazywac
kazdy katalog z bazy?

Nie każdy katalog po kolei, tylko ten główny, bo chyba masz jakiś główny katalog nazwany "Zdjęcia", lub podobnie i dopiero w nim dalszą strukturę i podział na katalogi?
Niedawno robiłem taką akcję (przenoszenie zdjęć na większy dysk) i poszło bardzo gładko. Skopiowałem zdjęcia w nowe miejsce. Odpaliłem LR, tam w module Library, prawoklik na katalog główny "Negatywy" i z menu podręcznego wybrałem "Update folder location..." i wskazałem "Negatywy" na nowym dysku. LR uaktualnił sobie wpisy i dopiero wtedy skasowałem "Negatywy" na starym dysku.
wiktor

marszull
20-01-2011, 19:40
wukaem
dziekuje, na pewno sie przyda za chwile

martinez
17-02-2011, 19:28
Sprawa, potrzebuję przywrócić system na lapku, a co za tym idzie konieczna będzie instalacja programów do obróbki, między innymi Lightrooma, sprawa jest taka że chciałbym mieć zachowane wszystko co do tej pory robiłem w nim, tz katalogi, zdjęcia z korektami etc... jak to ogarnąć, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, wystarczy że zrobię back up, skopiuję ten plik na inny hdd, a później po nowej instalacji wskażę ten plik i będzie tak jak było przed tą operacją?

GeparD
18-02-2011, 08:27
ten plik oraz zachowaj strukture katalogow

martinez
21-02-2011, 15:08
ten plik oraz zachowaj strukture katalogow
Katalog ze zdjęciami mam na innej partycji, czyli wystarczy ten plik, tak... ?

GeparD
23-02-2011, 04:24
jesli nie zmienila sie sciezka dostepu do zdjec to wystarczy ten plik