Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] The Doors
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/L100264620The20Doors-2.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1002646%20The%20Doors.jpg)
Fajne. Z przodu takie czyste wszystko i klarowne, za to za szybką już psychodelia pełną gębą. Prawdziwe drzwi percepcji, aż kusi żeby przejść...
Choć tak szczerze mówiąc, kolorki z przodu też jakieś takie psychodeliczne trochę...
Podoba się
Pozdrawiam
Wprost szokująca kompozycja.Genialne.
.
.
(kilka minut)
Jednak po wnikliwej analizie muszę stwierdzić,że nie została tu zachowana idealna symetria, co przy takiej kompozycji jest absolutnie niedopuszczalne.Słowem muszę odwołać moje początkowe zachwyty.
pastwisko
20-01-2011, 01:30
Jednak po wnikliwej analizie muszę stwierdzić,że nie została tu zachowana idealna symetria
to prawda, ta klamka wszystko psuje..
[Mariusz]
20-01-2011, 01:37
Mi tam klamka nie przeszkadza, zawsze w ps można usunąć :P
Świetne foto. Gratulacje ;)
pastwisko
20-01-2011, 01:38
no w ps'ie to mozna całe zdjecie od zera wymalować ;)
krolewicz
20-01-2011, 10:33
a co wy tacy przyzwyczajeni do drzwi bez klamek?
pastwisko
20-01-2011, 13:14
a co wy tacy przyzwyczajeni do drzwi bez klamek?
bo na łodziach podwodnych mamy takie kółka do kręcenia :)
btw. jak pierwszy raz zerknałem to myslałem ze w szybach to odbicia, a nie widok za drzwiami, i długo byłem przekonany że tak jest..
btw. jak pierwszy raz zerknałem to myslałem ze w szybach to odbicia, a nie widok za drzwiami, i długo byłem przekonany że tak jest..
I bądź dalej, bo tak właśnie jest. ;)
Ale pod U-23 to się lepiej nie podszywaj, bo Ci posty zaczną znikać. :mrgreen:
pastwisko
20-01-2011, 13:23
hmm.. brakowalo mi twojego odbicia, dlatego przyjałem wersję ze to szybki, pozostanę przy tej wersji, bo nie można tak mózgu bezkarnie obciążać :)
hmm.. brakowalo mi twojego odbicia, dlatego przyjałem wersję ze to szybki, pozostanę przy tej wersji, bo nie można tak mózgu bezkarnie obciążać :)
Trochę musiałem się nakombinowć, żeby to nie był autoportret. Gratuluję spostrzegawczości. ;)
Mz. dla zrównoważenia kompozycji przez prawą, dolną szybkę lewego skrzydła powinna zaglądać Figa.
pastwisko
20-01-2011, 13:29
pewnie wbiłeś po środku monopod z aparatem zeby się załapał na środek drzwi ;D
Mz. dla zrównoważenia kompozycji przez prawą, dolną szybkę lewego skrzydła powinna zaglądać Figa.
Tylko nie wklejaj mi psa PSem, please! :mrgreen:;)
pewnie wbiłeś po środku monopod z aparatem zeby się załapał na środek drzwi ;D
Nie, mimo tuszy udało mi się zmieścić swoje odbicie jedynie w zielonej farbie. :D
A ja wręcz odwrotnie.Teraz się okazuje, że to jednak odbicie.Podejrzana sprawa.Coś chyba majstrowałeś przy tych odbiciach, bo odbicia są zwykle ostre.
A ja wręcz odwrotnie.Teraz się okazuje, że to jednak odbicie.Podejrzana sprawa.Coś chyba majstrowałeś przy tych odbiciach, bo odbicia są zwykle ostre.
Odbicia są zwykle ostre jak się na nie wyostrzy :D
Jak się ostrzy na dość płaskie drzwi to zwykle szyby mieszczą się w głębi ostrości.A odbicie w nich jest zwykle ostre chyba, że to jakies dziwne szyby.
pewnie lustro weneckie.
Wyostrzenie praktycznie niemozliwe...
Ależ szyby mieszczą się w GO, tyle że odbity - odległy krajobraz już się w niej nie mieści, bo obiektyw był wyostrzony na niewielki dystans.
zaskakujące teorie :D Teraz już wiem, że jak ustawię ostrość na lustrze, to nawet jak będzie to ostrość na 15mm to będę mógł oglądać najodleglejsze zakątki wszechświata, bo będą ostre - czemu nasa tego nie używa?
Mnie nie obchodzi, czy to odbicie, czy jesteś ukryty za zielonym pałąkiem po środku, czy kolorki są psychodeliczne czy nie...
Nie podoba mi się kolor bokehu a konkretnie ten wściekły zielony na granicy drzewek z niebieskim :)
A tak poza tym to super :]
tbogdanowicz
20-01-2011, 15:18
To jest zależne od tego jak daleko stoisz od lustra i jak daleko jest od nich odbijający się przedmiot.
Zrób na lustrze kropkę, a następnie spójrz na odbijające się w nim odległe o kilka metrów drzewa. Nawet bez aparatu możesz dostrzec że ostro będziesz widział albo drzewa, albo kropkę.
A zdjęcia bardzo mi się podoba. Jedynie minimalnie brakuje symetrii (i nie chodzi o klamkę). Ale to już pisał Duder.
Odbicie w lustrze/szybie jest ostre i powinno być ostre na zdjęciu.Czy naprawdę nigdy nie widzieliście zdjęć szklanych elewacji, w których odbija się otoczenie?Cyt: "zaskakujące teorie"- ano właśnie !!!
Odbicie w lustrze/szybie jest ostre i powinno być ostre na zdjęciu.Czy naprawdę nigdy nie widzieliście zdjęć szklanych elewacji, w których odbija się otoczenie?
Tak to tylko w Erze... lub w Twoich okularach... ;)
pastwisko
20-01-2011, 15:34
Odbicie w lustrze/szybie jest ostre i powinno być ostre na zdjęciu.Czy naprawdę nigdy nie widzieliście zdjęć szklanych elewacji, w których odbija się otoczenie?Cyt: "zaskakujące teorie"- ano właśnie !!!
tylko zauważ w jakiej odległosci i przy jakiej ogniskowej oraz przesłonie jest fotografujący robiąc zdjęcie elewacji
a tu jakoś nie jest ostro.. u góry po prawej zaczyna się rozmywać - dla porównania masz elementy tuż przed szybą..
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/_009-2.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/__U6HT5dKoho/TP1HB03yWYI/AAAAAAAAJLg/HZyYONwOEQs/!_009.jpg)
Zgoda, że robiąc zdjęcie z niewielkiej odległości odbicie będzie lekko rozmyte, ale tu jest rozmyte bardzo mocno.Stąd moje wątpliwości.Rozumiem, że to jednak efekt "naturalny"?
W moich okularach odbija się dywan.Ostro jak brzytwa..
Tu jest rozmyte bardzo mocno, bo krajobraz był odległy, a obiektyw wyostrzony na niewielką odległość i do tego - znając Wojtka - ustawiony na f/1.0 :mrgreen:
Wykonałem przed chwilą test stojąc przed oknem jakieś 2m, drzewa odbijające się w szybie oddalone ok. 15m.Ostrzyłem na ramę, przysłona 4,5 - efekt rozmycia o wiele mniejszy, może 1/3.Cała rzecz chyba w przysłonie i odległościach.Nigdy się w takie drobiazgi nie zagłębiałem, a jak widać warto, by być może świadomie kiedyś wykorzystać.
pastwisko - jak to nie jest tam ostro?Odbicie na Twoim przykładzie jest tylko leciutko rozmyte.Aha, trzeba jeszcze pamiętać o tym, że przy zdjęciu pod kątem w stosunku do szyby (jak w Twoim przykładzie), dostajemy dwa odbicia (od dwóch szyb), co jeszcze pogarsza ostrość.
Tu jest rozmyte bardzo mocno, bo krajobraz był odległy, a obiektyw wyostrzony na niewielką odległość i do tego - znając Wojtka - ustawiony na f/1.0 :mrgreen:
Ta teoria mnie się nie sprawdza.Wygląda mi na to, że odległość odbijających się obiektów od szyby nie ma większego znaczenia.Nie widzę też różnic tzn.dużych, bo niewielkie oczywiście są, przy zmianie przysłony od 1,8 do 11 (nie próbowałem wiecej bo ciemno już i z ręki).
Sebastianito
20-01-2011, 16:42
Swietna fotografia!
pastwisko
20-01-2011, 16:43
to może prosciej - lustrzanka.
pryzmat jest skalibrowany tak by pokazywał to co jest na lustrze i możesz dzięki temu rozróżniac co jest ostre a co nie. gdyby było tak jak mówisz nie dało by się ostrzyć w lustrzankach bo odbicie w lusterku zawsze bylo by ostre.
Teraz to chyba już coś mieszasz.Nic z tego nie kumam.Pryzmat skalibrowany?Przecież to rodzaj lustra.Jak odbicie w lusterku może być ostre kiedy pada na nie nieostry obraz z obiektywu?
Ta teoria mnie się nie sprawdza.Wygląda mi na to, że odległość odbijających się obiektów od szyby nie ma większego znaczenia.Nie widzę też różnic tzn.dużych, bo niewielkie oczywiście są, przy zmianie przysłony od 1,8 do 11 (nie próbowałem wiecej bo ciemno już i z ręki).
Kolesiowiec - to nie jest teoria, to są nieubłagane prawa fizyki. Normalnie aż musiałem chwycić za kieliszek... :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/dude.jpg)
pastwisko
20-01-2011, 16:54
mogłeś wypić po zrobieniu zdjec, ale cie przycisneło :D
Każdy pretekst to wypicia kropelki czarnego Smirnoffa jest dobry ;)
A na co ostrzyłeś? Bo nie wygląda, że na ramę lustra, tylko na odbicie pierwszego kielonka.Poza tym tu mamy bardzo małe odległości.Ale przyznaję, że jest to dowód na zależność ostrości na odbiciu od odległości obiektów.Czyli normalnie jak bez odbicia i to jest logiczne.
mamy bardzo małe odległości
No, coś tam zaczynasz łapać.
Ale przypominam o pisaniu ze spacjami po znakach przestankowych, bo ALF patrzy i nie lubi tego (właśnie, gdzie jest przycisk "nie lubię tego"?).
Niby co zaczynam łapać? Jak dotąd nie widzę mechanizmu wpływającego wyraźnie na ostrość odbicia przy odległościach mierzonych w metrach.
To poszukaj - zalecane hasło to np. "kalkulator GO" i zależność głębi ostrości od odległości, przysłony i ogniskowej.
pastwisko
20-01-2011, 17:17
omg..
A na co ostrzyłeś? Bo nie wygląda, że na ramę lustra, tylko na odbicie pierwszego kielonka.Poza tym tu mamy bardzo małe odległości.Ale przyznaję, że jest to dowód na zależność ostrości na odbiciu od odległości obiektów.Czyli normalnie jak bez odbicia i to jest logiczne.
Wyostrzyłem na kieliszek, ale to bez znaczenia - GO w lustrze zachowuje się tak samo jak jej namacalny odpowiednik. Wszystko jest kwestią ogniskowej, odległości od motywu i otworu przysłony. Wszystko jest ostre tylko wtedy, gdy wyostrzysz na hiperfokalną, a fotografowany motyw jest znajduje się od połowy odległości hiperfokalnej po nieskończoność
ekonet - Nie mów do mnie jak do dziecka, bo ja to wszystko wiem.W szybie odbija się dokładnie taki sam efekt GO jak bez niej, to jasne.Chodzi o pewne szczególne warunki: aparat ok. 2m od szyby, drzewa odbijające się w niej od 10 do 20,30m.Takie rozmycie jak w tytułowym zdjęciu jest dziwnie duże i tyle.Z mojego doświadczenia mam takie wrażenie i szukam wytłumaczenia.
Czornyj - tak przypuszczałem od początku, że to jakaś szczególna kombinacja kilku parametrów.Być może ogniskowa ma tu największe znaczenie.Ale jednak to czy ostrzysz na "zawartość" lustra czy na ramę ma ogromne znaczenie.Głównie dlatego, że wtedy całe odbicie jest lekko nieostre i trudniej zauwazyć różnice w nieostrości.
Z mojego doświadczenia mam takie wrażenie i szukam wytłumaczenia.
Rozmycie jest dziwnie duże, bo to pewnie Noctilux @ f/1.0, który ostrzony na niewielką odległość ma GO płytką jak żart polskiego parlamentarzysty.
Lewis Carroll - "Po drugiej stronie lustra".
Duder, może już wystarczy? Napisz, że robisz sobie jaja i będzie OK. ;)
Krzysiek, Kuba, Marcin - dajcie spokój... U-23 tylko zaciera ręce spod wody...
pastwisko
20-01-2011, 17:24
dziwne to jest z aeroektara :)
ekonet - Nie mów do mnie jak do dziecka, bo ja to wszystko wiem.
No, nie za zbytnio, bo wcześniej sobie mocno sam zaprzeczyłeś:
odbicia są zwykle ostre.
W przeciętnych warunkach jak najbardziej, co dobrze widać na przykładowej fotce elewacji.
pastwisko
20-01-2011, 17:40
bo elewację się robi z daleka, a nie z bliska - a nawet i wtedy czasem trzeba wybrac na co się ostrzy - na odbicie czy na elewację.
Duder, może już wystarczy? Napisz, że robisz sobie jaja i będzie OK. ;)
He,he, he bardzo śmieszne.Zamiast się wytrząsać może byś po prostu podał parametry.Mnie się nie udało uzyskać takiego dużego rozmycia, mimo różnych wariantów.
nie wiem o czym wy piszecie, bo podejrzewam że to absynt o tej porze na was tak działa, ale fajne to zdjęcie.
Mam rozumieć że będzie teraz cała seria róznych drzwi w róznych kolorach, rownież z psem ? bo ciekawi mnie jak to sie dalej potoczy...
;-)
nie wiem o czym wy piszecie, bo podejrzewam że to absynt o tej porze na was tak działa, ale fajne to zdjęcie.
Mam rozumieć że będzie teraz cała seria róznych drzwi w róznych kolorach, rownież z psem ? bo ciekawi mnie jak to sie dalej potoczy...
;-)
O tej porze to absynt działa tylko na ducha ojca Szekspira. Bo my dawno już śpimy. ;)
Wojtku, a takich parę plamek/paproszków to celowo zostawiłeś?
Kolejne Twoje zdjęcie, które powiesiłbym na ścianie (gdybym miał)...
Wojtku, a takich parę plamek/paproszków to celowo zostawiłeś?
Kolejne Twoje zdjęcie, które powiesiłbym na ścianie (gdybym miał)...
1. Kolejne? Nic nie wiem o poprzednich. Co nie przeszkadza w byciu bardzo mile zaskoczonym. :)
2. Nie masz ściany? Rozumiem, że wolnej... ;)
3. Celowość to za duże słowo. Nie uznałem za celowe usuwanie ich - sfotografowały się, więc niech sobie będą i dodają... naturalności?
Tak poza wszystkim to jestem bardzo zdziwiony pozytywnym odbiorem tego zdjęcia i ilością komentarzy. Pominąwszy nawet aspekt postopłodnej "dociekliwości" Kolegi Dudera. ;)
Spodziewałem się co najwyżej zarzutów w stylu "Z czym do Architektury?" :D
Dziękuję.
1. Kolejne? Nic nie wiem o poprzednich. Co nie przeszkadza w byciu bardzo mile zaskoczonym. :)
Krygujesz się, misiu. Zapomniałeś choćby o tym zdjęciu z żółtą packą na słupie. ;)
Krygujesz się, misiu. Zapomniałeś choćby o tym zdjęciu z żółtą packą na słupie. ;)
To nie ja, to ten Niemiec, Alzheimer... zapomniałem jak miał na nazwisko. ;)
To nie ja, to ten Niemiec, Alzheimer... zapomniałem jak miał na nazwisko. ;)
A, to ten sam, który mi wszystko chowa. ;)
(nie można "mieć na nazwisko" - "ma się" na imię ;))
Wywody o GO bardzo ciekawe i myślę, że pożyteczne, a i było okazja, żeby się napić :) Zdjęcie bardzo mi się podoba.
A, to ten sam, który mi wszystko chowa. ;)
(nie można "mieć na nazwisko" - "ma się" na imię ;))
Można. On przecież ma. ;P
Duder, to nie jest format DX...
Drzwi bardzo ciekawe, moga sie podobac.
sprzedajesz wydruki?
Serio zapytałeś?
Pytam serio. :)
sprzedajesz wydruki?
Serio zapytałeś?
Pytam serio. :)
Skoro obaj pytacie, nawet jeśli pół serio, wypada odpowiedzieć i podziękować.
Nie zastanawiałem się - nikt mnie chyba dotąd poważnie nie pytał.
Jakby co, to Epson Marcina (Czornego) chętnie wypluje coś większego. :D
Wiem, że niektórzy Forumowicze mają na swoich stronach cenniki, ale oni swoje, ujęte w nawias kwadratowy, nicki wkładają w tytuły wątków... ;)
pastwisko
25-01-2011, 13:20
Przecież macie wszystko w nicku:
w - wydruki
p - printy
k - kolorowanki
x - xero
Przecież macie wszystko w nicku:
w - wydruki
p - printy
k - kolorowanki
x - xero
Niezupełnie: p - pastwisko :-P
pastwisko
25-01-2011, 14:08
znaczy ty wydruki, a ja kolorowanki i xero ? :D
znaczy ty wydruki, a ja kolorowanki i xero ? :D
Może być. Szczególnie kolorowanki. :-P
Tylko całkiem możliwe, że zaraz obaj dostaniemy po bananie od Orthodoxyjnej Moderacji. ;)
Mam na forum wykupione ogłoszenia komercyjne, więc jako Twój marszand mogę złożyć zainteresowanym ofertę :mrgreen:
Mam na forum wykupione ogłoszenia komercyjne, więc jako Twój marszand mogę złożyć zainteresowanym ofertę :mrgreen:
Marszand! Właśnie tego słowa mi brakowało, gdym Cię powyżej reklamował był. :D
pastwisko
25-01-2011, 15:54
faktycznie, w wpkx jest m - tylko czemu na odwrót ?
a więc: marszand, printy, kolorowanki, xero :D
faktycznie, w wpkx jest m - tylko czemu na odwrót ?
a więc: marszand, printy, kolorowanki, xero :D
Drogi pastwisko, krowy ryczą pełne mleka, a Ty się tu na drobne rozmieniasz.
pastwisko
25-01-2011, 16:05
Drogi pastwisko, krowy ryczą pełne mleka, a Ty się tu na drobne rozmieniasz.
ja im tylko daję żryć :)
velaskez
25-01-2011, 16:10
Zdjęcie jest po prostu miodne. Nic dodać nic ująć. I też bym chciał takie w większym formacie na ścianie :D
I też bym chciał takie w większym formacie na ścianie :D
Przewidywana jest limitowana seria w dziesięciu kopiach, artystyczny druk pigmentowy na podłożu Hahnemuehle, oprawa w standardzie muzealnym (passepartout białe, ramka czarna, sygnatura, certyfikat, hologram) :D
pastwisko
25-01-2011, 16:37
Przewidywana jest limitowana seria w dziesięciu kopiach, artystyczny druk pigmentowy na podłożu Hahnemuehle, oprawa w standardzie muzealnym (passepartout białe, ramka czarna, sygnatura, certyfikat, hologram) :D
w zestawie strażnik.
Nie strażnik, tylko strażak z tej remizy z nową ścianą.
Nie strażnik, tylko strażak z tej remizy z nową ścianą.
Uważaj, bo przyjdzie FHR i Cię zgasi. ;)
fajnie skromnie poukladane :)