Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Drugie podejście do portretu
Jak w temacie, moje drugie podejście do portretu :)
Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej niż ostatnio.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/1267/16079846.jpg)
mam takie dziwne wrazenie ze byla lampa w uzyciu a bliki z oczuu usuniete cyfrowo
powiedz mi ze sie myle,...
Nie wiem jak było ostatnio, teraz jest tak sobie. Błyśnięte nieładnie- cienie na czole, szyi, brzydkie światło na czole i twarzy; kadr niedopracowany, ostrość gdzieś jest lecz ja nie wiem zupełnie gdzie...
barracuda
19-01-2011, 20:15
Nie wiem jak było ostatnio, teraz jest tak sobie. Błyśnięte nieładnie- cienie na czole, szyi, brzydkie światło na czole i twarzy; kadr niedopracowany, ostrość gdzieś jest lecz ja nie wiem zupełnie gdzie...
Cienie na czole? A teraz są jakieś inne standardy fotografowania, że cieni nie może być na twarzy?
Moim zdaniem ładny portret. Co do ostrości to faktycznie niby jest, ale jednak jej nie ma, a w tym przypadku powinna być na oczach.
Z oczami chyba jednak trochę przesadziłaś w obróbce, bo wyglądają nie całkiem naturalnie.
Ale ogólnie nie jest źle.
Kadr sam w sobie jest ok. Jednak coś nie tak jest z ostrością i mz masakrycznie wyglądają kości policzkowe.
mam takie dziwne wrazenie ze byla lampa w uzyciu a bliki z oczuu usuniete cyfrowo
powiedz mi ze sie myle,...
hm, tam była lampa zawieszona dość nisko, pomiędzy mną a modelką, może ona dała takie odbicia w oczach?
Z oczami chyba jednak trochę przesadziłaś w obróbce, bo wyglądają nie całkiem naturalnie.
chodzi o kolor czy makijaż?
mz masakrycznie wyglądają kości policzkowe.
po prostu takie ma :) troszkę je zmniejszyłam, ale po Twojej uwadze zauważyłam, że faktycznie może nie najlepiej to wygląda
Generalnie dziękuję za wszelkie komenatrze i uwagi :) zanotowane na przyszłość
rafalg78
20-01-2011, 19:31
Co mi nie pasuje: kadr centralny, chyba lepiej by wyszło w pionie, zabrakło ostrości na ręce, podciągnął bym ostrość oczu.
Ale ogólnie nie jest źle jak na 2 portret.
Jacenty Z.
23-01-2011, 01:51
Podpiszę się pod tym co napisał rafalg78, że fotka mogłaby lepiej wyglądać w kadrze pionowym - nie trzeba byłoby przycinać głowy, drink z cytrynką (zmieszczony w głębi ostrości; jeśli to pomarańcza, to coś nie tak z balansem bieli) dałby dodatkowy smaczek - a tak, po prawej i po lewej mamy dużo bladoniebieskiego tła, które nic nie wnosi...
Światło wydaje mi się zbyt płaskie i zimne (za silny błysk lampy?). Popatrz na przykład na włosy - kosmyki przy drinku i przy oku sugerują ciemny blond, natomiast w wielu innych miejscach włosy łapią odcień niebieskawy i/lub niebezpiecznie ocierający się o siwiznę (a chyba żadna kobieta nie chciałaby być posądzana o siwe włosy...). To samo jeśli chodzi o bluzkę - nie wiem, czy jaśniejszy kolor powinien być bladoniebieski, czy biały - jeśli to drugie, ponownie rozważyłbym zmianę ustawień balansu bieli...
Modelce zaś niczego nie brak, więc szkoda ją portretować tak "na zimno" :)
P.S. Chyba chętnie bym zobaczył wersję wprost z aparatu, lub (jeśli RAW) wywołaną na ustawieniach domyślnych.
Jak dla mnie ten kadr jest zbyt chaotyczny. Struktura bluzki rozprasza, na dole mamy barwną plamę żółtego, mocnego koloru, który ściąga za dużo uwagi na ucięty drink, ręka uchwycona tak, jakby była nienaturalnie wygięta. Ostrość też, albo z oczu uciekła, albo były one potraktowane jakąś obróbką. Dziwna jest też poświata wokół włosów. I kolorystyka, zdjęcie nie jest przyjemne w odbiorze. Czyli, do poprawienia na przyszłość trochę jest ;).
Pomijając pewne techniczne niedoskonałości wynikłe z zapewne chęci jak najlepszego ukazania modelki trzeba przyznać iż ma ona spory potencjał - ładne oczy i włosy (przymykając oko na niebieską dominantę). A samo zdjęcie jest mimo wszystko stosunkowo przyjemne w ogólnym odbiorze.
Jak dla mnie troche za pastelowo i cos nie tak z ostroscia. Cytryna jest strasznie jaskrawa przez co odwraca uwage od twarzy