Zobacz pełną wersję : Sigma 150mm f2.8 APO EX DG Macro HSM
Mam mozliwosc odkupic od pewnego durnego szkota taki obiektyw za mniej niz 500 funtow, jest to nowy obiektyw, podobno raz czy dwa byl zakladany.Zaproponowal mi go jak mu sie pochwalilem zakupem d5000. W necie mozna znalesc takie za min 579 funtow wiec cena brzmi pysznie.Pytanie do czego moglbym taki obiektyw wykorzystac? Napewno do super fajnych zdjec makro, skala odwzorowania jest 1:1 , wiadomo do jasych zdjec tele.Do czego wiecej , sport, slub czy chrzciny , pedzace auta , przyroda ???? Nie wiem.Poradzcie cos bo cena jest kuszaca wprawdzie nie mam potrzeby w tej chwili kupowac tak jasnych obiektywow jako ze jestem poczatkujacy jakby :) Ale okazja to okazja wczesniej czy pozniej zaczne szukac jasny obiektyw, a poki tu jeszcze mieszkam nie bedzie bolec kieszen tak bardzo (planuje powrot wkrotce). 500 funtow = okolo 2225zl obiektyw to : Sigma 150mm f2.8 APO EX DG Macro HSM, a moj korpus to D5000. Wiec ?
Jak nie wiesz po co ci ten obiektyw to nie kupuj ...
wasilewk
18-01-2011, 13:19
Ja bym nie zastanawiał !
Brać !
Pzdr.
Jak nie wiesz po co ci ten obiektyw to nie kupuj ...
Zdaje sie ze autor tej odpowiedzi niezbyt zrozumiale czytal(a) moje uzasadnienie ...
Mi się zdaje że chcesz kupić tylko oczekujesz tu jakiegoś rodzaju potwierdzenia
marszull
18-01-2011, 13:36
A moim zdaniem autor drugiego postu zrozumiale przeczytal to co napisales.
I ja tez mam podobne zdanie, jesli sie zastanawiasz do czego sie moze Ci przydac taki obiektyw to go nie kupuj.
Kupowanie obiektywu zacznij od zastanowienia sie do czego i jakiego obiektywu potrzebujesz.
Chyba ze chcesz go kupic a pozniej sprzedac...
Mi się zdaje że chcesz kupić tylko oczekujesz tu jakiegoś rodzaju potwierdzenia
szczerze mowiac masz wiele racji poniewaz planowalem kupno jakiegos podobnego obiektywu tyle ze zmiennogniskowego co za tym idzie swiatlo byloby slabsze.Ponadto chcialbym wydac o polowe mniej ( przeciez zona by mnie zabila chyba lol, nawet do polowy tej kwoty przynac sie nie moge ).No i wrescie nie planowalem podobnego zakupu teraz ze wzgledu na brak praktyki i nie do konca wykorzystany sprzet ktory do tej pory posiadam.Ale wiesz jak to jest : LUBIE MIEC, a nadarzyla sie okazja ...
marszull
18-01-2011, 13:47
szczerze mowiac masz wiele racji poniewaz planowalem kupno jakiegos podobnego obiektywu tyle ze zmiennogniskowego co za tym idzie swiatlo byloby slabsze.Ponadto chcialbym wydac o polowe mniej ( przeciez zona by mnie zabila chyba lol, nawet do polowy tej kwoty przynac sie nie moge)
Ale nowy masz z a okolo 2800 wiec o jakiej polowie mowisz?
Nie lepiej w Twoim wypadku sigme 50-150 ?
Kupowanie obiektywu zacznij od zastanowienia sie do czego i jakiego obiektywu potrzebujesz.
Chyba ze chcesz go kupic a pozniej sprzedac...
To jest zdecydowanie racja i zgadzam sie z kazdym ktory opiniuje w ten sposob ale ja sie nie pytam czy kupic czy nie tylko do czego taki obiektyw moglby byc mi uzyteczny (w przyszlosci). Jak wspomnialem drugi raz podobnej okazji moze juz nie byc.A kupowac zeby go sprzedawac nie wchodzi w gre
Ale nowy masz z a okolo 2800 wiec o jakiej polowie mowisz?
mowie o polowie kwoty ktora zaakceptuje moja zona.Jak jej powiem ze wydalem 500 funtow na obiektyw to juz wiecej dzieci miec nie bede mogl podejrzewam.Jak jej powiem ze wydalem 250 no to jeszcze jakos to przejdzie - i to jest wlasnie ta polowa o ktorej mowie.Wiem klamczuch ze mnie ale co zrobic takie zycie ...
tylko do czego taki obiektyw moglby byc mi uzyteczny (w przyszlosci).
Do czego tylko dusza zapragnie, łącznie z wbijaniem gwoździ jak będziesz miał taką fantazję.
Do wszystkiego co wymieniłeś w pierwszym poście
marszull
18-01-2011, 13:56
Ale ja wlasnie o tym pisze ze jesli Ty sam nie wiesz do czego mozesz uzyc tego obiektywu to nikt Ci w tym nie pomoze.
Ja np. uzywam macro do fotografowania bizuterii i jedzenia i pewnie w ciagu pol roku kupie jakies dluzsze macro
tylko czy jak Ci napisze ze mozesz go do tego uzywac, to jak go kupisz to nagle zaczniesz fotografowac bizuterie albo zarcie?
Kolega dał mi oferte. Nowy mikser 150 zł taniej niz w sklepie. Czy przyda mi się czy opłaca się go kupić tylko dlatego ze jest taniej. :]
Tak na powaznie to całkiem ze tak powiem bardzofajne szkło :) Chciałbym je bardzo do macro. W sumie głównie do tego się przyda.
Zastanów się czy nie lepiej Ci zainwestowac ta kase inaczej. Np w szerokikąt lub/i jasnyzoom albo też lampa i jakas portretówka. 2300 zł daje duze mozliwosci, a do tego obiektywu sklanialbym sie tylko w razie napalenia na macro (a i wtedy rozważałbym T90 + coś jeszcze za pozostala kase)
Lampa swoja droga a posiadam jeszcze n18-105 oraz n35 1.8 af-s
Bardzo lubie krajobrazy.No a macro chetnie bym sie zainteresowal jakbym mial czym cykac.Mysle ze zle sformuowalem moje pytanie w 1 watku
Jeżeli chcesz robić makro to ja bym się nie zastanawiał
Do macro wiadomo że dobry. Skoro lubisz krajobrazy nie myślałes o jakims szerokim kącie ? Moze zamiast ładowac tyle w sigme dołozyc troche i kupic 2 obiektywy: macro i powiedzmy szeroki.
Jak dla mnie ciezki wybór.
Rozumiem ze odpowiedzia na moj pytanie jest : obiektyw do macro.
czy moglbym takim obiektywem robic zdjecia np samochodow w ruchu, w slabych warunkach oswietleniowych ?
Ale co to przeszkadza, że jest makro? pewnie że się da, przez poewein okres czasu ze względów finansowych moim podstawowym tele była tokina makro: używana od makro po reportaż i krajobraz
Tak jak kolega wyzej napisał. Oczywiscie ze sie da to bardzo dobry jasny obiektyw. Pytanie tylko jaki szybki ma AF
Pytanie tylko jaki szybki ma AF
Wystarczający
To jest zdecydowanie racja i zgadzam sie z kazdym ktory opiniuje w ten sposob ale ja sie nie pytam czy kupic czy nie tylko do czego taki obiektyw moglby byc mi uzyteczny (w przyszlosci). Jak wspomnialem drugi raz podobnej okazji moze juz nie byc.A kupowac zeby go sprzedawac nie wchodzi w gre
Obiektyw kupuje się po coś ... a nie kupuje się i później zastanawia do czego go można wykorzystać.
Z takim podejściem to równie dobrze mogę ci napisać ze można go sobie położyć na półkę i będzie używany w celach wystawowych. Ja podtrzymuje moje zdanie z postu nr #2. Jeśli nie wiesz po co ci ten obiektyw to go nie kupuj.
A jeśli liczysz na to ze ktoś ci powie do czego Ty masz go później wykorzystać to kolego wybacz ale zabierasz sie za to od dupy strony.
hmy, mam ten obiektyw - jestem z niego bardzo zadowolony, ale uważam, że słabo nadaje się do "samochodow w ruchu, w slabych warunkach oswietleniowych".
Rok temu kiedy go kupowałem - myślałem o nim jako obiektywie oczywiście do makro i do bardzo bliskiego portretu - w tym pierwszym sprawdził się doskonale, w drugim zastosowaniu również, ale przy portretach "statycznych". Jeżeli coś się rusza to af w tym obiektywie nie zawsze nadąża (tryb AF-C)(w końcu to jest obiektyw makro).
Smurfetka
19-01-2011, 11:10
[QUOTE=vsc;2238104]Mam mozliwosc odkupic od pewnego durnego szkota taki obiektyw za mniej niz 500 funtow, jest to nowy obiektyw, podobno raz czy dwa byl zakladany.Zaproponowal mi go jak mu sie pochwalilem zakupem d5000. W necie mozna znalesc takie za min 579 funtow wiec cena brzmi pysznie. (fragment postu)
Ale dlaczego durnego? Czy to trzeba od razu w ten sposób? Znakiem tego tylko my Polacy jesteśmy najmądrzejśi ... A jakby ktoś Ciebie nazwał durniem to byłoby Ci przyjemnie? Zaraz powiesz, że on tego nie słyszał ani o tym nie wie. Tak. Ale takie wypowiedzi świadczą dobitnie o kulturze człowieka. Żałosny jesteś.
Mariusz888
19-01-2011, 11:43
Wg mnie onia ma dużo racji - chcesz robić macro = potrzebujesz takiego szkła = kupuj ;) jak nie to lepiej wydać kasę na coś innego. Niemniej do macro szkło jest świetne - mam i polecam :)
żółto-czarny
19-01-2011, 12:10
Ogniskowa w sam raz do "latania" za płochliwymi owadami, może się wciągniesz. Jak nie będzie Ci się chciało latać po polach i łąkach, to na pewno sprzedasz bez straty.
marszull
19-01-2011, 12:12
A tak w temacie ;)
jest ktos z wawy, kto by pozyczyl na pare dni celem testow?
oczywiscie dam jakis obiektyw w zamian, lub cos innego ze sprzetu
Aha wiem ze jest wypozyczalnia sigmy, ale chyba lepiej sie browara za ta kase napic? ;)
Photoartbox
20-01-2011, 10:17
Wyglada na to, ze Niemcy sa jeszcze bardziej "durni" (nienawidze generalizowania), bo tu ten obiektyw (rowniez uzywany i w dobrym stanie) mozna juz kupic za 450-500 Euro. :) Podpisuje sie pod innymi postami w tym watku - obiektywy, a szczegolnie specjalistyczne kupuje sie swiadomie a nie szuka sie na sile ich ewentualnych zastosowan.
Niestety ale oboje wystawiacie sobie kiepskie opinie, macie problemy to wyjaśnijcie sobie to przez PM
Przez takie durnoty odechciewa się cokolwiek pisać.
Czy mógłby tu ktoś posprzątać?
No sek w tym ze czytałem te posty , z racji tego ze posiadam rzeczową sigmę już nawet zamierzałem opisać swoje spostrzeżenie odnośnie pracy z tym obiektywem. Ale widzę ze wątek poszedł innym "torem" i nie ma sensu.
marszull
20-01-2011, 22:30
No sek w tym ze czytałem te posty , z racji tego ze posiadam rzeczową sigmę już nawet zamierzałem opisać swoje spostrzeżenie odnośnie pracy z tym obiektywem. Ale widzę ze wątek poszedł innym "torem" i nie ma sensu.
To moze napisz cos na PW ;)
a tak powaznie to tutaj, bo jak ktos posrzata posty nie na temat
to moze sie komus przydac
i przy okazji ponowie pytanie o wlasciciela rzeczonej sigmy w warszawie ;)
Moze jednak sprobujesz mimo wszystko.Obiektyw sprzedany, jednak post jednak nie poszedl na marne bo rzucil mi pewne swiatlo na dobor obiektywu. Dokladnie padlo swiatlo na tamrona 70-200mm f2.8 i zastanawiam sie czy nie byl by stosowniejszy dla mnie, taki dosyc jasny obiektyw. Cos sie tez dowiedzialem na temat obiektywu ktory trzymalem w reku (sigma 150mm). Mocno licze ze cos dodasz od siebie na temat tejze sigmy. Moze jakeis zdjecie tele i macro ktore to pokazaly by mozliwosci tego szkielka ?
Wracajac do przykrej sprawy, niestety dalem sie sprowokowac czego zaluje ale nie ja tu zaczolem glupawa pyskowke.Tym razem jednak zakoncze nie odpowiadajac na kolejne prowokacje ze strony smurfetki czy jak jej tam.
Mariusz888
21-01-2011, 11:42
Jeśli szukasz zdjęć macro to wszystko co mam na swojej stronie czy blogu i "jest macro" to właśnie z tej S 150 ;) kiedyś też napisałem taki krótki post z wrażeniami:
http://mariuszlysien.wordpress.com/2010/06/02/sigma-1502-8-hsm-inne-spojrzenie-na-rzeczywistosc/
;)
Dziekuje Mariusz, ciekawe podsumowanie jest jakas konkretna opinia.aha podoba mi sie fotografia osy na tle fiolkow.Poszukam jeszcze jakiejs opini uzytkownikow stalkek tamrona z macro.Tak na wszelki wypadek.Nikony faktycznie sa drogie ;-)
marszull
21-01-2011, 12:42
Jeśli szukasz zdjęć macro to wszystko co mam na swojej stronie czy blogu i "jest macro" to właśnie z tej S 150 ;) kiedyś też napisałem taki krótki post z wrażeniami:
http://mariuszlysien.wordpress.com/2010/06/02/sigma-1502-8-hsm-inne-spojrzenie-na-rzeczywistosc/
;)
Dzieki za linka
A ja mam pytanko w sprawie tej sigmy 150. Jak z prędkością AF w stosunku do np N18-105VR lub np N70-300VR. Czy prędkość tego szkła wogóle można porównywać np z N70-200VR
To jest szkło makro i jest wolniejsze niż 70-200 vr, ale za to jest bardzo precyzyjne. Fajnie chociaż wolno doostrza. Co do AFu to jest też mniej celny....tzn gubi się w słabym świetle na bocznych punktach AF...właściwie to nie ustawia ostrości, ale nie potwierdza gdy nie trafi tylko próbuje więc nie robi się zdjęć nietrafionych. Moim zdaniem świetne szkło, genialnie ostre!! Ale jednak nie do sportu
Niestety ale oboje wystawiacie sobie kiepskie opinie, macie problemy to wyjaśnijcie sobie to przez PM
Przez takie durnoty odechciewa się cokolwiek pisać.
Czy mógłby tu ktoś posprzątać?
Posprzątane i niestety wręczone 2 kartki. To tak dla równowagi w przyrodzie, nie będę osądzał kto bardziej winny. Będzie już spokojnie.
Posprzątane i niestety wręczone 2 kartki. To tak dla równowagi w przyrodzie, nie będę osądzał kto bardziej winny. Będzie już spokojnie.
Chyba niezupelnie posprzatales panie kolego bo jakos wciaz widze post ktory mnie obraza (tj 22) ,od ktorego wszystko sie zaczelo.Wiec jak juz cos sprzatamy to do konca i sprawiedliwie.Dziekuje
Witam!
Uzytkowalem to szklo w innym systemie i jestem caly czas w nim mocno zakochany.
Ostre, jak na szklo makro szybkie, piekny bokeh daje i super sie manualnie ostrzy.
Zdarzaly sie pady silnika AF (no ja taki zaliczylem) i trzeba uwazac, ale gwarancja powinna rozwiazac problem.
W nowym systemie (bo przesiadlem sie z olka na nikona) poki co do robakow kupilem nikkora af-s 105 f/2.8 Micro vr i po pierwszych zimowych testach stwierdzam, ze i tak raczej na bank dokupie S150 jak bedzie w dobrej cenie uzywane jakies na gwarancji.
Reasumujac z czystym sercem polecam to szkielko bo naprawde warte tych pieniedzy.
pozdro