PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 24-70 spadł. help !

wilkson
18-01-2011, 11:13
Witam! Problem polega na tym, że spadł mi owy obiektyw na ziemie. Przestał działać zoom bo było wgniecenie. Oddałem go do serwisu na Czapskich i tam mi naprawili ten zoom. Ale wtedy zauważyłem inną usterkę, mianowicie: im bardziej przysłona otwarta tym bardziej jest to widoczne. W centrum ostre a im bliżej boków tym bardziej się zlewa. Oddałem go 2 raz na Czapskich i tam panowie zauważyli, że tylna soczewka ciut odstaje (jakby wypadła) Podobno ustawili ją, ale niestety problem nie zniknął. Co prawda wada się trochę zmniejszyła, ale wciąż jest. Panowie powiedzieli, ze to wszystko co mogą z nim zrobić i polecili próbę wysłania sprzętu do berlina. i teraz moje pytanie: Czy ktoś z was już coś takiego miał lub się z tym spotkał no i czy udało się to jakoś rozwiązać i za ile i gdzie. (wiem, to kilka pytań :) ) ale nie ukrywam, ze nie uśmiecha mi się kupno nowego obiektywu :/

(jeśli potrzeba to mogę podesłać zdjęcia przed i po docisnieciu tej soczewki oraz zdjecie wykonane sprawnym obiektywem bo akurat znajomy ma taki sam)

fIlek
18-01-2011, 11:58
Fixation w UK. Szybko, kompetentnie i o wiele taniej, niż w Polsce :)

kamilkamien
19-01-2011, 22:09
Fixation w UK. Szybko, kompetentnie i o wiele taniej, niż w Polsce :)

Jestem na świeżo jeśli chodzi o ten obiektyw i ten serwis. Co do szybkiego załatwienia sprawy i kompetentnej obsługi zgodzę się w 100% Co do wiele taniej niż w naszym narodowym serwisie to kij ma dwa końce...
Mi upadł też mój obiektyw 24-70 tylko że wszystko skończyło się wiele gorzej niż u Ciebie. Uszkodziłem sobie jakiś pierścień od bloku optycznego. Po wielokrotnych wysyłkach do papudrackich domorosłych serwisantów radząc się na forum postanowiłem wysłać do Warszawy. Jak mi poradzono, tak i zrobiłem a tam chłodna diagnoza... Koszt wymiany bloku optycznego to cena 2980zł więc słysząc opinie o tym serwisie i braku "ludzkiego" podejścia do tematu wysłałem obiektyw do Londynu z myślą, że tam mnie nie będą chcieli oskrobać tak mocno i wyjdzie taniej lub zmieni sie diagnoza na łagodniejszą... I tu się właśnie przeliczyłem... Sumując wszystko i nawet przeliczając niebieską walutę po dość korzystnym kursie wyszło w sumie to samo co w PL. Zaoszczędziłem chyba tylko na korzystnym kursie wymiany złotówki na funta, który zrobiłem poza kantorem... Przeliczyłem się co do tańszej ceny wykonania usługi niż w kraju...
Obiektyw zleciłem naprawić więc w Londynie i na tym zakończyłem historię. W przyszły wtorek dotrze do mnie naprawiony! Może to inna ranga uszkodzenia więc i cena może radykalnie sie różnić w Polsce i UK...
Podsumowując i porównując oba serwisy, pomimo wielu opinii negatywnych na temat warszawskiego punktu ja nie dam sobie złego słowa powiedzieć! Kontakt miły, profesjonalny tu i tu! Sądzę, że może by tak jednak dać szansę rodakom i zobaczyć czy oni są w stanie się wykazać. Jeśli zawołają WIELE to ślij za granicę, tylko możesz się przeliczyć...
THE END

Toma
19-01-2011, 22:25
no widzisz, a ja miałem 1,5 roku temu taką sytuację - diagnoza - wymiana bloku optycznego, to krzyknęli coś koło 3,8tys., więc albo ostatnio zeszli z robocizną, albo części nagle staniały o 25%... :)

deep
19-01-2011, 22:33
E nie, pewnie to był inny dzień tygodnia i dlatego :) Albo kawa z rana była lepsza... :)

kamilkamien
19-01-2011, 22:46
Autentycznie, w PL blok optyczny z robocizną i wysyłkami wyniósł by 3100zł a w UK 711F i w tym mam wliczone dwie wysyłki , robociznę i wymianę też tego nieszczęsnego bloku optycznego...

MARTINK
20-01-2011, 01:24
z ciekawosci, co to jest dokladnie blok optyczny, wszystkie soczewy, jakas czesc ?

markB
20-01-2011, 01:47
Blok optyczny to jest zespół soczewek, np. jak na schemacie tutaj masz 11 grup (bloków) optycznych (http://www.pstryk.pl/details:7289/nikon+af+s+nikkor+24+70+f+2.8g+ed); chociaż ja widzę tu 10, może w drugiej grupie nie są klejone i liczone jako oddzielne elementy. Wymienia się cały blok, bo soczewki w bloku są sklejane i nawet w warunkach warsztatowych trudno odtworzyć dokładnie grupę. Stąd może też wynikać różnica w wycenie podana przez serwis w stosunku do obiektywu kol. Toma; mógł to być inny blok niż ten, który zepsuł się kol. Wilkson.

Toma
20-01-2011, 02:01
mam wyszczególnione w kosztorysie: Lens Barrel Unit JAA80251-A

mi się wydaje że w każdym przypadku wymieniają ten sam pełny zespół soczewek i nie dziwię się - klient praktycznie drugi raz płaci za obiektyw i extra sumkę za robociznę, podejrzewam, że robota prostsza i czystsza niż składanie do kupy grup soczewek... no i czysty zysk

kamilkamien
20-01-2011, 14:01
mam wyszczególnione w kosztorysie: Lens Barrel Unit JAA80251-A

mi się wydaje że w każdym przypadku wymieniają ten sam pełny zespół soczewek i nie dziwię się - klient praktycznie drugi raz płaci za obiektyw i extra sumkę za robociznę, podejrzewam, że robota prostsza i czystsza niż składanie do kupy grup soczewek... no i czysty zysk

Jak mi mówiono w serwisach, i krajowym i w UK, nie bawią się w wymianę poszczególnych soczewek. Wymiany poddawany jest cały blok optyczny ponieważ jest on zestrojony ze sobą już podczas fazy produkcji. Nikt w serwisie nie jest w stanie w tak precyzyjny sposób dokonać kalibracji poszczególnych soczewek z bloku.. Nowy blok optyczny to i nadany nowy numer seryjny obiektywu...
Cała praca też nie jest za wspaniała, bo sam kiedyś rozkręcałem to szkło i trochę z tym babrania. Aby dobrać się do głównego pionu optycznego trzeba rozebrać 80% obiektywu...

wilkson
20-01-2011, 18:48
czyli mam rozumieć, że mnie również czeka wymiana tegoż oto bloku optycznego? :/

dar_wro
30-10-2012, 21:30
Mam podobną sytuację i dostałem dzisiaj z Serwisu wycenę:
pozycja 1. wymiana bloku (JAA80251-AR LENS BARREL UNIT) - 2238,6 PLN (koszt bloku)
pozycja 2. DP-JAA80251-A Deposit for JAA80251-A(R) i też cena 2238,6 PLN
Z adnotacją, że jak nie będę chciał zwrotu starego bloku, to nie naliczą pozycji 2.
Czy ktoś potrafi to wytłumaczyć logicznie?

TOP67
31-10-2012, 09:07
To by sugerowało, że regenerują części.

zdyboo
31-10-2012, 09:30
OK, niech sobie regenerują, ale czemu za depozyt chcą równowartość ceny nowego? Znaczy wiem czemu, żeby nikt nie chciał odbierać, ale skoro już raz za to zapłaciłem za blok optyczny, kupując szkło, to czemu mam płacić ponownie tyle samo za depozyt.
Jak wymieniam szpeje w rowerze, to mechanik zawsze się pyta czy chcę stare części.
Skandal, jednym słowem.

fafniak
31-10-2012, 09:34
może sie nie obudziłem.. ale o co tu chodzi?????
Naprawa kosztuje ponad 4500zł ?

TOP67
31-10-2012, 09:34
A tak przy okazji, to jaka jest usterka w tym konkretnym przypadku?

zdyboo
31-10-2012, 09:38
może sie nie obudziłem.. ale o co tu chodzi?????
Naprawa kosztuje ponad 4500zł ?

Jak chcesz stare części, które wymienią na nowe to tak.

Pytanie do osób, którym w autoryzowanym serwisie wymieniali blok optyczny w tym słoiku.
Czy też otrzymali taką wycenę jak dar_wro?
Czy zapłacili tylko ponad dwa kafle, ale wraz z naprawionym szkłem dostali stare części?

fafniak
31-10-2012, 09:46
niezłe jaja

zakwas
31-10-2012, 10:12
Ciekawe co jeszcze zaczną doliczać, odpis na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych, albo koszty badań okresowych.
Takie informacje skutecznie leczą z chęci zakupu używanych szkieł.

dar_wro
31-10-2012, 10:50
A tak przy okazji, to jaka jest usterka w tym konkretnym przypadku?

Zablokowany pierścień zooma.Obiektyw uderzył od strony soczewki o glebę z wysoka. Tak to jest, jak nie chce się ściągnąć puszki ze statywu :-(

kichu
31-10-2012, 10:57
Jestem na świeżo jeśli chodzi o ten obiektyw i ten serwis. Co do szybkiego załatwienia sprawy i kompetentnej obsługi zgodzę się w 100% Co do wiele taniej niż w naszym narodowym serwisie to kij ma dwa końce...

Kij ma dwa konce, bo jak gadalem z technkiem w Fixation to mowil, ze w przypadku 24-70 jak zablokuje sie zoom to
mozliwe sa dwie opcje naprawy albo tansza, albo drozsza z wymiana bloku optycznego. Moja przygoda z tym szklem
wygladala tak,ze nasz serwis zaproponowal wymiane bloku, a Fixation naprawil temat za 100 funtow bez wymiany bloku.

TOP67
31-10-2012, 15:33
W tym modelu bardzo często blokuje się zoom przez źle zamocowaną płytkę elektroniki. Ale jak tak przywalił, to może poszło coś innego.

johny_85
31-10-2012, 21:58
Ale czemu wy się dziwicie że zwracają zużytą część za "drobną opłatą"

Tak samo jest np. z wymianą skrzyni biegów itp w autach...sam przerabiałem i też się dziwiłem.

Zolty
01-11-2012, 00:31
A mnie sie wydaje ze chca zebys z gory wplacil depozyt za nowy blok/robocizne - wtedy sciagna czesc i naprawia.
Aczkolwiek wszystko jest mozliwe...

dar_wro
01-11-2012, 10:22
A mnie sie wydaje ze chca zebys z gory wplacil depozyt za nowy blok/robocizne - wtedy sciagna czesc i naprawia.
Aczkolwiek wszystko jest mozliwe...

Niestety nie jest tak. Dostałem odpowiedź z NS, że jak zostawię stary blok, to nie zostanę obciążony pozycją 2. Niestety nie wytłumaczyli dlaczego.
Serwis nie wymaga żadnej zaliczki.

Zolty
01-11-2012, 20:00
Faaajnie - znaczy sie uszkodzony (potencjalnie) blok w cenie nowego z montazem.
Mysllalem ze niewiele moze mnie zdziwic jesli chodzi o serwis - a jednak....

RUDZIELEC
07-09-2014, 10:08
Czy w waszym przypadku uszkodzenie bloku optycznego objawiało się zablokowanym pierścienie m zoom? Mam od wczoraj zablokowany pierścień i zastanawiam się czy też mnie czeka taki wydatek :(

pgaik
07-09-2014, 10:31
Napisałem Ci tam w wątku, że możliwe jest w wypadku Twojego obiektywu przesunięcie płytki z elektroniką. Ona jest przykręcona na jedną śrubkę i lubi się przekręcić, blokując pierścień.

TOP67
07-09-2014, 12:15
Wymiana bloku optycznego to skrajna rozrzutność. To faktycznie może być poluzowana elektronika

wasilewk
07-09-2014, 12:25
Wymiana bloku optycznego to skrajna rozrzutność. To faktycznie może być poluzowana elektronika

Myślę tak ja Ty, ale serwis na czymś chce zarabiać...

Pzdr.

docxxx
07-09-2014, 14:10
Kiedyś dzwoniłem do Pana Adama Bieńka, zajmującego się naprawą obiektywów. Powiedział mi jedną rzecz odnośnie tego bloku optycznego: on naprawia obiektyw, a serwis jedynie wymienia części.
Trochę to zrozumiałe, bo wtedy małpę można nauczyć serwisować. Wyjmujesz cały blok, podłączasz wtyczki (to tak w uproszczeniu) i już. 4500 zł za naprawdę. A tak to trzeba wyszkolonego technika, umiejętności, czasu. Właśnie, szkoda na to czasu.
Mój znajomy naprawia elektronikę, ma kontakt z serwisami i potwierdza, że tam się tylko wymienia moduły lub kupuje nowy sprzęt. On za 200 zł szuka gdzieś po ruskich forach softu, programuje uszkodzony moduł, bo oficjalnie tego nie dostanie, a serwis proponuje za "naprawę" 1500 zł.
ps. Domyślam się, że Ameryki nie odkryłem ;)